Fröccs

2 millió forintot fizettek egy pohár borért

Augusztus 16. 18:02
Egy privát gyűjtő aukción 51 750 ausztrál dollárt (mai árfolyamon 10,5 millió forintot) fizetett egy palack 1951-es Penfolds Grange Hermitage-ért, ezzel ez lett a valaha volt legdrágább ausztrál bor.
 
A Penfolds borásza, Max Schubert 1945-ben kezdett kísérletezni a shiraz-zal, az 1951-es tétel volt az első, amit a bemutatott. Forgalomba azonban ez sem került, miután mindet elajándékozta családtagoknak és barátoknak. Végül az 1952-es volt az első évjárat, ami forgalomba került, ám akkor gyakorlatilag megbukott, nem sikerült eltalálni vele a közízlést. Olyannyira nem, hogy a menedzsment 1957-ben megtiltotta Schubert-nek a bor készítését, ám Schubert 1959-ig titokban mégis folytatta a munkát. Utána pedig újra „legálisan”, miután a régebbi évjáratok közben annyira szépen beértek, hogy a tulajdonosok 1960-ban újra engedélyt adtak.
 
A ma az egyik legjobb ausztrál bornak számító Grange Hermitage (1989 óta csak Grange) általában 87 százalék shiraz-ból és 13 százalék cabernet sauvignon-ból áll, csak pár kivételes évben – mint az 1951-esben – készült tisztán shiraz-ból. Az erjesztése hagyományosan fémtartályban kezdődik, majd utána 18 hónapig tölgyfa hordóban érlelik tovább, végül három évig palackba lefejtve várja, hogy a boltok polcaira kerüljön.
 
A rekorder bor az árverezés előtt komoly teszten ment keresztül, még kóstolásra is sor került, hogy az eredetiségét igazolni lehessen. A vizsgálatot és a hitelesítést pedig egyenesen a Penfolds jelenlegi borásza végezte. Az eddigi árverési csúcsot egyébként ugyanez a bor tartotta, 2004-ben egy palack 50 200 ausztrál dollárért kelt el. Becslések szerint mára alig 20 palack maradt belőle a világon.

Nem titok többé a tokaji halászlé receptje

Augusztus 16. 12:54
Már a javában gyűjtik a recepteket a Tokaji Borvidék szakácskönyvhöz, amelyben a régió jellegzetes ételeit fogják kiadni.
 
A munka során levéltári és történeti kutatások mellett a lakosság segítségére is számítanak. Minden településen felhívást tettek közzé, arra kérték a polgármestereket, érdeklődjenek helyi idős embereknél, kutassanak régi receptfüzetek, feljegyzések után. Olyan, a hegyalján legendás ételeknek elkészítési módjait szeretnék körüljárni, mint a tarcali szőlőleves, a tokaji korhely halászlé vagy a mádi kifli.
 
Hogy végül mi kerül a szakácskönyvbe, azt egy séfek, gasztroszakemberek, cukrászok és borászok alkotta csoport dönti majd el. A jövőre megjelenő szakácskönyvet egy online "főzőműsor-sorozat" fogja felvezetni.
 
MTI
 

Tolvajok egy utánfutónyi édességet gurítottak haza

Augusztus 15. 15:35
Egy 20 tonna Nutellát és Kinder tojást tartalmazó utánfutót loptak el vasárnap tolvajok a németországi Hessen tartományban található Neustadt-ban. A zsákmány értéke 50 és 70 ezer euró között van. Egyelőre még nem tisztázott, hogy az elkövetőknek kifejezetten az édességre fájt a foguk, vagy az utánfutóra volt szükségük és a sok finomság csak hab volt a tortán.

Nem ez az első rablás, aminek a Nutella esett áldozatul. 2013-ban szintén Németországban 5 és fél tonna Nutellát loptak el egy parkoló trailer-ről, alig egy hónappal előtte pedig a New York-i Columbia egyetem étkezőjéből fogyott az indokoltnál jóval nagyobb mennyiségben a mogyorókrém.
 

A pulled ponty az év kajatrendje

Augusztus 14. 14:04
A Pulled Ponty (Tépett Ponty) szendvics nyerte idén az Év Strandétele díjat. A vajas körkiflibe (bagel) töltött füstölt tépett pontyból, ordából, bébispenótból és fokhagymakompótból álló műalkotás Bezerics Dániel keszthelyi borász kreációja, akárcsak a tavaly győztes étel. Mindkettő megkóstolható a keszthelyi és balatonboglári Palettában, valamint az idén nyitott fonyódi Pavilon strandbüfében.
 
Az eseményen kiosztották az év felfedezettje különdíjat is, amelyet a pár hete megnyilt balatonfenyvesi strandbisztró, a Konyhám tortilla-pizza hibridje kapott meg.
 
Az idei verseny minden eddiginél szorosabb volt, mivel sorra nyílnak a tö körül az újabb strandbisztrók, illetve a korábbiak is folyamatosan fejlődnek – mondta a versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor. A Balaton ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az év strandétele díjjal, hogy egyre több balatoni büfében a helyi termelők alapanyagait kínálják, ami nem csak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de egyben a régió gazdaságát is erősíti.

0 gramm hozzáadott cukor, málnás-szilvás ízek, mi az?

Augusztus 12. 13:04
A Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája, a mákos-málnás-szilvás Pöttyös Panni pedig az ország cukormentes tortája az idei versenyen. A mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg és mogyoró hab felhasználásával készült sütemény a budapesti SUGAR! Design Cukrászda munkáját dicséri, míg a szeletenként mindössze 6 gramm szénhidrátot tartalmazó, hozzáadott cukor nélkül készített Pöttyös Panni a szintén budapesti Zazzi Cukrászdából került ki. 
 
Előbbivel először augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján lehet találkozni, de idővel mindkettő kapható lesz az ország számos cukrászdájában. A recepteket hagyományosan augusztus 20. után hozzák nyilvánosságra.
 
Fotó forrása: nyugat.hu
 

Szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak

Augusztus 11. 16:00
Szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak
 
A szakmai zsűri és az újságírók szavazatai alapján is a szekszárdi Fekete Borpince 2014-es shiraz válogatása lett az augusztus 24-én kezdődő 2017-es szombathelyi Savaria Történelmi karnevál bora. Az idén 16. alkalommal meghírdetett borversenyen még soha ennyi bor nem versengett (összesen 92 nevezés érkezett) és még az sem fordult elő, hogy a szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak.
 
A győztes Fekete Borpince shiraz-a a karnevál Borok Utcájában kiemelt helyen lesz kóstolható és kapható, valamint 2018 augusztusáig viselheti a „Karnevál bora” címet. Az sem marad le a borról, aki nem látogat el Szombathelyre, a Fekete borpince a nyár hátralevő részében megtalálható még a Balatonalmádi Borfesztiválon (augusztus 4-20.), a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon (augusztus 18-27.) és a győri Bornapokon (augusztus 24-27.).

Sztrájk miatt veszélyben a szüret

Augusztus 10. 11:01
Az erőszakba torkolló tüntetések és elhúzódó sztrájkok miatt jóval kevesebb Darjeeling teát szüretelhetnek idén Indiában, ami kihatással lehet világszerte a tea kereskedelemre.

Nyugodt években nyolcmillió kilogramm teát szüretelnek az összesen 87 farmon a Himalája lankáin található Dardzsilingben, ennek a júniusban kezdődött sztrájkig mindössze harmadát szedte le a mintegy százezer idénymunkás. Ráadásul a munkabeszüntetés a lehető legrosszabkor jött: a fajtát márciustól októberig lehet szedni, ám a nyáron szüretelt tea a legértékesebb egyedülálló muskotályos illata miatt. Tovább tetézi a gondokat, hogy a gyomnövényvédelem is elmarad.

"Ez az eddigi legsúlyosabb válság. Az ínyenceknek talán hamarosan más fajta után kell nézniük" - idézte a BBC a Darjeeling Tea Szövetség főtanácsadóját. Indiában máris eltűnőben van a boltok polcairól a darjeeling, a nagy felvevőnek számító Németországban is figyelmeztetnek, hogy az eddig is az egyik legdrágábbnak számító teafajta ára az egekbe szökik, és az elsőszámú importőr, Nagy-Britannia is aggódhat.

A tüntetéseket és a sztrájkot egy helyi párt kezdeményezte, amely saját szövetségi állam létrehozását szeretné a régió többségében nepáli nyelvű közösségének.
 
MTI

100 pontot kapott a szomszéd bora

Augusztus 09. 07:30
100 pontot kapott a Falstaff osztrák bormagazin főszerkesztőjétől a Domäne Wachau Kellerberg dűlős, 2015-ös Riesling Trockenbeerenauslese-je a szaklap idei borkalauzában. Ez mindössze a tizedik maximális pontszámot elért bor az újság 37 éves történetében. Az édes bor „sokoldalú bukéja”, „virágos jegyei”, „mély gyümölcsössége”, „finom botritiszesség” és „ásványos-sós íze” miatt érdemelte ki a minősítést, mivel ezek a tulajdonságok egy olyan végeredményt adnak, ahol elegancia és rafinéria egyensúlyban van.

Megújult a Gere Pincészet

Augusztus 08. 17:46
Megújult a Gere Pincészet
 
Télikertként is működő kibővített terasszal, újragondolt kóstolóteremmel elegáns udvarház stílusban újult meg a Gere pincészet borhotele, amely a Gere Jazz Fesztiválon debütált.

Az eredetileg tervezettnél nagyobbra sikerült átalakítás nyomán a terasz hűthető-fűthető, befedhető lett, a kóstolóterem immár egy otthonos nappali benyomását kelti és a konyha is jólfelszereltebb lett, így már semmi akadálya a későbbre tervezett grillkonyhás rendezvényeknek.
 
A hotelbe látogató vendégek a borászat teljes portfolióját illetve évjáratos tételeket is megízlelhetnek, és lehetőség van a hordók közötti kóstolásra is.