Fröccs

A pulled ponty az év kajatrendje

Augusztus 14. 14:04
A Pulled Ponty (Tépett Ponty) szendvics nyerte idén az Év Strandétele díjat. A vajas körkiflibe (bagel) töltött füstölt tépett pontyból, ordából, bébispenótból és fokhagymakompótból álló műalkotás Bezerics Dániel keszthelyi borász kreációja, akárcsak a tavaly győztes étel. Mindkettő megkóstolható a keszthelyi és balatonboglári Palettában, valamint az idén nyitott fonyódi Pavilon strandbüfében.
 
Az eseményen kiosztották az év felfedezettje különdíjat is, amelyet a pár hete megnyilt balatonfenyvesi strandbisztró, a Konyhám tortilla-pizza hibridje kapott meg.
 
Az idei verseny minden eddiginél szorosabb volt, mivel sorra nyílnak a tö körül az újabb strandbisztrók, illetve a korábbiak is folyamatosan fejlődnek – mondta a versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor. A Balaton ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az év strandétele díjjal, hogy egyre több balatoni büfében a helyi termelők alapanyagait kínálják, ami nem csak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de egyben a régió gazdaságát is erősíti.

0 gramm hozzáadott cukor, málnás-szilvás ízek, mi az?

Augusztus 12. 13:04
A Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája, a mákos-málnás-szilvás Pöttyös Panni pedig az ország cukormentes tortája az idei versenyen. A mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg és mogyoró hab felhasználásával készült sütemény a budapesti SUGAR! Design Cukrászda munkáját dicséri, míg a szeletenként mindössze 6 gramm szénhidrátot tartalmazó, hozzáadott cukor nélkül készített Pöttyös Panni a szintén budapesti Zazzi Cukrászdából került ki. 
 
Előbbivel először augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján lehet találkozni, de idővel mindkettő kapható lesz az ország számos cukrászdájában. A recepteket hagyományosan augusztus 20. után hozzák nyilvánosságra.
 
Fotó forrása: nyugat.hu
 

Szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak

Augusztus 11. 16:00
Szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak
 
A szakmai zsűri és az újságírók szavazatai alapján is a szekszárdi Fekete Borpince 2014-es shiraz válogatása lett az augusztus 24-én kezdődő 2017-es szombathelyi Savaria Történelmi karnevál bora. Az idén 16. alkalommal meghírdetett borversenyen még soha ennyi bor nem versengett (összesen 92 nevezés érkezett) és még az sem fordult elő, hogy a szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak.
 
A győztes Fekete Borpince shiraz-a a karnevál Borok Utcájában kiemelt helyen lesz kóstolható és kapható, valamint 2018 augusztusáig viselheti a „Karnevál bora” címet. Az sem marad le a borról, aki nem látogat el Szombathelyre, a Fekete borpince a nyár hátralevő részében megtalálható még a Balatonalmádi Borfesztiválon (augusztus 4-20.), a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon (augusztus 18-27.) és a győri Bornapokon (augusztus 24-27.).

Sztrájk miatt veszélyben a szüret

Augusztus 10. 11:01
Az erőszakba torkolló tüntetések és elhúzódó sztrájkok miatt jóval kevesebb Darjeeling teát szüretelhetnek idén Indiában, ami kihatással lehet világszerte a tea kereskedelemre.

Nyugodt években nyolcmillió kilogramm teát szüretelnek az összesen 87 farmon a Himalája lankáin található Dardzsilingben, ennek a júniusban kezdődött sztrájkig mindössze harmadát szedte le a mintegy százezer idénymunkás. Ráadásul a munkabeszüntetés a lehető legrosszabkor jött: a fajtát márciustól októberig lehet szedni, ám a nyáron szüretelt tea a legértékesebb egyedülálló muskotályos illata miatt. Tovább tetézi a gondokat, hogy a gyomnövényvédelem is elmarad.

"Ez az eddigi legsúlyosabb válság. Az ínyenceknek talán hamarosan más fajta után kell nézniük" - idézte a BBC a Darjeeling Tea Szövetség főtanácsadóját. Indiában máris eltűnőben van a boltok polcairól a darjeeling, a nagy felvevőnek számító Németországban is figyelmeztetnek, hogy az eddig is az egyik legdrágábbnak számító teafajta ára az egekbe szökik, és az elsőszámú importőr, Nagy-Britannia is aggódhat.

A tüntetéseket és a sztrájkot egy helyi párt kezdeményezte, amely saját szövetségi állam létrehozását szeretné a régió többségében nepáli nyelvű közösségének.
 
MTI

100 pontot kapott a szomszéd bora

Augusztus 09. 07:30
100 pontot kapott a Falstaff osztrák bormagazin főszerkesztőjétől a Domäne Wachau Kellerberg dűlős, 2015-ös Riesling Trockenbeerenauslese-je a szaklap idei borkalauzában. Ez mindössze a tizedik maximális pontszámot elért bor az újság 37 éves történetében. Az édes bor „sokoldalú bukéja”, „virágos jegyei”, „mély gyümölcsössége”, „finom botritiszesség” és „ásványos-sós íze” miatt érdemelte ki a minősítést, mivel ezek a tulajdonságok egy olyan végeredményt adnak, ahol elegancia és rafinéria egyensúlyban van.

Megújult a Gere Pincészet

Augusztus 08. 17:46
Megújult a Gere Pincészet
 
Télikertként is működő kibővített terasszal, újragondolt kóstolóteremmel elegáns udvarház stílusban újult meg a Gere pincészet borhotele, amely a Gere Jazz Fesztiválon debütált.

Az eredetileg tervezettnél nagyobbra sikerült átalakítás nyomán a terasz hűthető-fűthető, befedhető lett, a kóstolóterem immár egy otthonos nappali benyomását kelti és a konyha is jólfelszereltebb lett, így már semmi akadálya a későbbre tervezett grillkonyhás rendezvényeknek.
 
A hotelbe látogató vendégek a borászat teljes portfolióját illetve évjáratos tételeket is megízlelhetnek, és lehetőség van a hordók közötti kóstolásra is. 

Többet, jobbat és korábban szüretelünk idén

Augusztus 08. 15:01
Ha továbbra is minden jól alakul, minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év legjobbját produkálhatja a magyar bor. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a Zalai Borcégér – Keszthelyi borünnep kapcsán kiadott tájékoztatása szerint, ha marad a kedvező időjárás, a tavalyit 5-10 százalékkal meghaladó mennyiségű bor készülhet hazánkban. A nagy járványok és fagykárok elmaradása miatt ráadásul a minőséget tekintve is kiváló évjáratra lehet számítani.

A napsütéses órák száma, illetve a megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadék miatt idén az átlaghoz képest egy-két héttel korábban kezdődhet a szüret – tette hozzá Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. Ha kitart a nagy meleg, országos szinten akár a 2003-as rekordmeleget hozó évhez hasonló termés várható, Balatonfüreden pedig az elmúlt 40 év legjobb szőlőtermésével kecsegtet az eddigi időjárás.

Balatonfüredhez hasonlóan Villányban is kiemelkedő évjáratra számítanak a borászok. A hegyközségi tanács közleménye szerint a tartósan hideg tél és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelemre volt szükség. Villányban a tervek szerint augusztus 10. körül kezdődik a szüret az irsai olivér illetve az első rozék alapanyagát adó menoir szedésével.  
MTI

Buffon belekóstolt a borászkodásba

Augusztus 02. 12:30
Gianluigi Buffon, a Juventus és az olasz válogatott élő legendája borokhoz adja a nevét. Az első évjárat már a polcokon!
 
Gianluigi Buffont, a Juventus és az olasz labdarúgó válogatott kapusát szokták a jó borhoz hasonlítani, ami az évek múlásával egyre jobb lesz: a kapus még 39 évesen is kirobbanthatatlan a csapatból és sikert sikerre halmoz. A nevével ellátott mezek és egyéb ajándéktárgyak után mostantól már az ő nevével fémjelzett borokhoz is hozzájuthatnak a rajongók, miután igent mondott a dél olaszroszági Apuila régióban található Fabio Cordella pincészet felkérésének.

„Ismert volt számomra Gigi szeretete a borok iránt, ezért kapcsolatba léptem vele, hogy lenne-e kedve nevét adni az egyik sorozathoz. 24 órán belül Torinóban voltam, hogy aláírjam a szerződést” – lelkendezett Fabio Cordella, az ötletgazda pincészet tulajdonosa. Buffon #1 névvel egyelőre egy fehérbor (Chardonnay), egy rozé (Negroamaro) és egy vörösbor (Primitivo) került a kínálatba, mindegyikből 30 ezer palack készül, 20 és 30 euró közötti áron kaphatók a borászat webshopjában.
 
Buffon egyelőre valóban csak nevét adja, vannak focisták, akik viszont ennél már tovább jutottak: az egykori csapattárs, a szintén világbajnok, azóta visszavonult Andrea Pirlo (Pratum Coller) és a Barcelona sztárja, Andres Iniesta (Bodega Iniesta) is saját pincészetet működtet.
 

Több, mint 1600 éves a legöregebb bor

Augusztus 01. 16:45
Römerwein, vagy a speyeri borosüveg - így hívják a világ legrégebbi, bontatlanul megmaradt borosüvegét. Akkor leltek rá a ritka kincsre, amikor Németország délnyugati régiójában egy római nemes sírját feltárták, mégpedig 1867-ben. 
 
A másfél literes magnum palackban rejtőző ital feltehetően már csak főként etanolt tartalmaz, annak ellenére, hogy jól látható a gyógynövények maradványa is az érintetlen borban. 
 
A palackot a pfalz-i Speyer Történelmi Múzeumban őrzik. A bor konzerválásában egyébként az is segíthetett, hogy akkoriban előszeretettel alkalmazták adalékanyagként a víz mellett például a mézet is.