Fröccs

1600 liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök

Február 15. 09:26
5 millió forint értékű pálinkát foglaltak le Győr-Moson-Sopron megyében a pénzügyőrök. A jövedéki ellenőrzéskor 1600 liter igazolatlan származású pálinkát találtak egy szeszfőzdében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) február 13-án az MTI-vel.
 
A közlemény szerint a megközelítőleg 5 millió forint értékű szeszt Győr-Moson-Sopron megye egyik településén, egy szeszfőzde mögötti raktárban találták.
 
A bérfőzést végző üzem vezetője többféle származási igazolvánnyal akarta igazolni a jövedéki termékek származását, ám egyik sem felelt meg a valóságnak. A pénzügyőrök az 1600 liter adózatlan pálinkát lefoglalták. A kiszabott bírságok összege meghaladja a 15 millió forintot.
(MTI)

Elhunyt Bialetti, a kotyogós kávéfőző atyja

Február 14. 21:56
Renato Bialetti, a híres olasz Bialetti gyár egykori vezetője a napokban hunyt el, 93 évesen. Neki köszönhetjük a sokak által szeretett, kotyogós kávéfőző elterjedését szerte a világban. A kávéfőzőket édesapja, Alfonso Bialetti álmodta meg 1933-ban. A Bialetti gyár vezetését 1946-ban Renato vette át, akinek köszönhetően világszinten ismertté vált a Moka Express kávéfőző - írja a HVG.hu.
 
Elhunyt Bialetti, a kotyogós kávéfőző atyja

Ilyen egy stílusos vidéki disznóvágás

Február 14. 19:27
A Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai összegyűltek, és egy disznóvágás keretében megvitatták az egyesület jövő évi stratégiáját, valamint közelebbről is megismerkedtek egymással. Persze a jó hangulat és a bor sem hiányozhatott. Íme egy kis ízelítő: 
 
A videó 18+! Figyelem a nyugalom megzavarására is alkalmas vidám jelenetek várhatók :)
 

Illegális rozé készítőket buktattak le

Február 14. 16:34
Úgy készítettek rozékat Franciaországban, hogy illegálisan keverték a fehér és vörös borokat. A hatóságok összesen 10 ezer euróra bírságolták a Dél-franciaországi borászatokat összefogó Vinovalie-t. Három dolgozót is megbüntettek 1000-5000 euró értékben, azzal az indokkal, hogy nagy szerepük volt az illegális tevékenységben - írja a Decanter.com. 
 
A Vinovalie Dél-Franciaország vezető borászatait foglalja magába, mintegy 470 borásszal, 3800 hektáron. Az eset tulajdonképpen rávilágít arra a kérdésre, hogy akkor, hogyan is kell helyesen, az Európai Unió jogszabályainak megfelelően eljárni rozé ügyben. 
 
A bíróság szerint, a Vinovalie rozé hamisítása, még 2012-re nyúlik vissza, amelyről nincsenek bizonyítékok és adatok, hogy a készítők, hogyan és mivel manipulálták a borokat. 

2009-ben az EU részéről már volt egy kezdeményezés, ami lehetőséget nyújtott a fehér és vörös borok elegyítésére, de a franciák erős tiltakozására a terveket elvetették. A rozé alapvetően kék szőlőből készül, de az eljárás során természetesen megengedett a fehér és kék szőlők kombinálása, az viszont tiltott, hogy két végtermékből, azaz két kész borból, egy harmadikat hozzanak létre.  

A Champagne-nak köszönhető az új francia rekord

Február 14. 12:58
A francia export túlszárnyalta korábbi rekordját a pezsgőnek köszönhetően. 2015-ben a francia borexportot 7,93 billió euróra becsülték. Ez azt jelenti, hogy 0,8 százalékkal volt magasabb a 2012-es csúcsteljesítményhez képest – derült ki a FEVS (French Federation of Wine and Spirits) statisztikáiból.

A növekedés elsősorban az export pénzbeli értékében figyelhető meg. Az export volumene 5 százalékkal növekedett, amíg a kivitel értéke 12,1 százalékkal haladta meg az előző évekét. 

Szakértők szerint, számos tényező a franciák kezére játszott: többek között az euró leértékelődése a dollárral szemben, valamint Kína „fellángolása” a francia borok iránt. A tavalyi évben az Egyesült Államok a francia bor első számú felvevő piaca volt, közel 25 százalékkal több pénzt fektettek francia borok vásárlásába. Németország szintén nagyon fontos piaca Franciaországnak, annak ellenére, hogy visszaesés figyelhető meg mind értékben, mind pedig mennyiségben. 

Valentin-napi süti - ezt próbáld ki!

Február 14. 08:06
Egy kis cukor ide, egy kis hab oda, és máris kész a Valentin-napi rozé muffin. Rózsaszín, gyorsan elkészíthető, málnával és roséval töltött süti! Pont olyan amilyenre a te „Valentinod” vágyik! Megmutatjuk a receptet.
 
Recept a tésztához:
  • 180 grammnak megfelelő vaj
  • 2/3 pohár cukor
  • 1 teáskanálnyi vanília 
  • 2 db nagyobb méretű tojás
  • 1,5 pohár liszt
  • 2 teáskanálnyi sütőpor
  • csipetnyi  só
  • egy fél pohár rosé
Cukormáz:
  • 1 csészényi vaj
  • 4 csészényi cukor
  • félpohár rosé
  • negyed pohár málna lekvár
  • díszítésnek friss málna
Lépések:
  1. Melegítsd elő a sütőt! A sütéshez muffin sütő tepsit használj.
  2. Mixeld össze a vajat és a cukrot egy nagy tálban és addig keverkesd, amíg sima nem lesz, majd adj hozzá vaníliát és az előírt tojást.
  3. Egy külön edényben, keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Végül pedig öntsd össze mindkét tál masszáit. 
  4. Az összeöntés közben, lassú mozdolatokkal, folyamatosan adagolj hozzá egy fél pohár rosét. 
  5. Töltsd meg úgy a tepsi formáit, hogy a tészta a formák 2/3-át töltse meg. 
  6. 15-20 pers sütés elég, azonban érdemes ellenőrizni az állagát!
  7. Ha a tészta elkészült, jöhet a cukormáz! A curkormáz összetevőit egy bot mixer segítségével szépen dolgozd össze. Ügyelj a sorrendre,  először a vaj és a cukor, majd a rozé és a málna lekvár következnek.
  8. Helyezd a cukormázat a kis formák tetejére, végezetül díszítsd friss málnával!

Imádják az amerikaiak a magyar csípőset

Február 13. 19:10
New York adott otthont a The Hot Pepper Awardsnak, pikáns csemegék versenyének, ahol a Chili Hungária Manufaktúra a Hab'n'go fantázianevű különlegessége kategóriájában a harmadik helyezést érte el.
 
A díjnyertes szósz egy habanero befőtt mangóval, innen a név: HABanero aNd manGO.„Amerikában, főleg New Yorkban kimondottan nehéz külföldiként sikert elérni. Nehéz bekerülni ebbe a zárt világba, ahol jól ismert cégek képviselik az Egyesült Államok ízeit. A Hab'n'go azonban egyedülálló a maga nemében, erre azonnal felkapta fejét a zsűri is.” – tudta meg az Origo.hu a Chili Hungáriától.

A magyar mangalica kanok az élet császárai

Február 13. 15:46
A magyar mangalicaállományról készített infografikát az MTI. Eszerint 2013-ban még 327 darab kanra jutott 7498 koca, egy évvel később pedig 9254 nőstény osztozott a nyilvánvalóan teljesen kiváltságos helyzetben lévő 321 férfiállaton.
 
A magyar mangalica kanok az élet császárai