Fröccs

8 király programot ajánl a Visittokaj blog

Szeptember 16. 19:52
8 király programot ajánl a Visittokaj blog
 
Nézzük, melyeket:
 

Kezdődik a Kalocsai Paprikafesztivál

Szeptember 16. 13:38
Kezdődik a Kalocsai Paprikafesztivál
 
A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozatot, a Kalocsai Paprikafesztivált idén szeptember 16. és 17. között a megújult Érsekkertben tartják - közölték a szervezők.
 
Magóné Tóth Gyöngyi főszervező, Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója emlékeztetett: a paprikafesztivál célja, hogy népszerűsítse a fűszernövényt, a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.
 
A kétnapos programsorozat keretében Kalocsa és Paks vezetői kulturális és turisztikai együttműködési megállapodást írnak alá.
 
A tizenöt éve alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend idén is új tagokkal bővíti társaságát. A lovagi címet évről évre olyan paprikatermesztők kapják, akik sokat tettek a fűszernövény népszerűsítéséért.
 
Huszadik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét - amelyre mintegy hatvanan adták le nevezésüket - és harmadik alkalommal a szürkemarhapörkölt-főzőversenyt - mondta a főszervező. Kiemelte: az esemény két színpadon kínál szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. Fellép többek között Kasza Tibi, A nagymama beszáll és a Balkán Fanatic, de itt lesz az Apostol, a NoLimit és a B52 zenekar is.
 
 A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, előadással, koncerttel, kézműves vásárral, vidámparkkal és egy - csak a fesztivál ideje alatt közlekedő - városnéző kisvonattal készülnek a szervezők.
 
A Kalocsai Hagyományok Házába betérőket paprikás kácsival fogadják. A frissen sült kalocsai kalács jellegzetessége, hogy a kelt tésztát cukros paprikával töltik. Ezen kívül bárki kipróbálhatja a paprikafűzést, valamint a jellegzetes kalocsai motívumok hímzését vagy pingálását. A gasztro- és folklórbemutatón túl bor és pálinka utca, valamint sakkemlékverseny is lesz. 
 
A huszonhetedik rendezvényre ellátogatnak Kalocsa két testvértelepüléséről is, a szerbiai Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról.
(MTI)

Lassan, de biztosan fogynak a magyar szőlők

Szeptember 16. 08:54
A megállapításhoz elég az MTI lenti infografikájára vetni egy pillantást:
 
Lassan, de biztosan fogynak a magyar szőlők
 
A Nemzeti Borstratégia nyilvános vitáján Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke nemrég azt mondta, hogy egy birtok vagy borvidék presztízsének legfontosabb fokmérője az ültetvények állapota. „Lehet, hogy a folyamat végén kevesebb ültetvényünk lesz, de azok olyan állapotban kell legyenek, mint a legjelentősebb európai borvidékeken.”

Szüreti gyermekrajzpályázatot indít a Földművelésügyi Minisztérium

Szeptember 15. 17:45
A pályázat célja a szürettel kapcsolatos élmények és elképzelések vizuális megörökítése. A szüreti időszak alkalmat ad arra, hogy gyönyörködjünk természeti szépségeinkben: a szőlőtőkék, a tájak és a természet kiteljesülésének nagyszerűségében. Fontos az is, hogy felelevenítsük azokat az emberi kultúrákkal egyidős hagyományokat, amelyek a szüreti időszakra esnek - olvasható a pályázat felhívásában.
 
Az alkotások elkészítésénél nincs technikai megkötés, bármilyen eszköz vagy eljárás használható. A képeket A4-es méretű papíron, rajzlapon (álló vagy fekvő formátumban), keretezés, összehajtás vagy törés nélkül várják.
 
Szüreti gyermekrajzpályázatot indít a Földművelésügyi Minisztérium
 
A beérkező műveket zsűri fogja értékelni és a legjobban sikerült alkotásokat (kategóriánként 3 mű) továbbá a különdíjasokat díszoklevéllel, szőlőből készült finomságokból összeállított ajándékcsomaggal díjazzuk. A legsikeresebb rajzok egy szőlőital vagy egy csokoládé címkéjére kerülnek majd fel. A legszebb rajzok a Földművelésügyi Minisztérium falait fogják díszíteni. 
 
A rajzpályázat eredményét az adventi időszakban miniszteri eredményhirdetés keretében tesszük közzé, amelynek kísérő rendezvénye a rajzkiállítás megnyitója. A pontos időpontról a díjazottak értesítést kapnak.
 
A jelentkezési lap itt tölthető le.

Megvan ki lép Széll Tamás helyére az Onyxban

Szeptember 15. 12:39
Sajtóközleményben jelentette be az Onyx, kik töltik be a nyár folyamán távozó Szulló Szabina és Széll Tamás megüresedő posztjait Magyarország egyik legnevesebb éttermében - írja a Magyar Konyha.
 
Ezek szerint Mészáros Ádám chefként, Pető András sous-chefként lépett feljebb; a 16 éve a cégcsoportnál dolgozó Tóth Ágnes Gerbeaud-konyhafőnökkel együtt állnak a konyha élén. Az étterem két vezetője továbbra is Sallay Balázs és Salfai-Kovács Gergely marad. 
 
„Filozófiánk változatlan, csak a csapatunk lett egy kicsit fiatalabb, és dolgozunk az újabb csúcsokért a vendégeink és a magunk örömére!” – kommentálták a változásokat. 

Gál Péter: kétarcú a borágazat Magyarországon

Szeptember 15. 10:11
A Vinoporton szakmai vita folyik a Nemzeti Borstratégiáról. Ezúttal Gál Péter írta meg gondolatait.
 
Az elmúlt két évtized elsősorban az egyéni sikerekről szólt. Ugyanakkor sok olyan akadály van, amit a szőlő- és bortermelők csak közösségként, együtt gondolkodva és cselekedve ugorhatnak meg - írja a Vinoporton a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
 
Gál Péter szerint az ágazat kétarcú: a sikeres és jól működő vállalkozások mellett rengeteg olyan termelő van, aki mindennapi küzdelmet folytat a fennmaradásáért.
 
A helyettes államtitkár blogposztjában az olvasható, hogy egy komplett ágazatot felölelő stratégiának elsősorban a meglévő adottságok és erőforrások felhasználási módját kell érintenie. Melyek ezek az erőforrások? A bortermeléshez szőlő, pince és szakember kell (úgyis, mint föld, tőke és munkaerő), hangsúlyos cél ugyanakkor, hogy a bor eladásával a szereplők megfelelő jövedelemhez jussanak. Ennek megfelelően egy szőlő-bor ágazati stratégiát alapvetően erre a három termelési tényezőre, ezek megfelelő allokációjára és koordinációjára kell fókuszálni.
 
Kattints ide a teljes posztért!

Pénteken avatják a Tokaji Borvidéki Emlékpark második mellszobrát

Szeptember 14. 08:28
Az idei évben, most pénteken avatják fel a Tokaji Borvidéki Emlékpark második, Paracelsusról mintázott mellszobrát, melynek megalkotója Benke Zoltán szobrászművész. Paracelsus volt az az orvos-alkimista, aki elsőként vitte el a világba (Európába) a hírt a tokaji bor különlegességéről.
 
A Tokaj Alapítványt azzal a céllal hozta létre Demeter Zoltán 2014-ben, hogy a tokaji borvidéket egy egészként értelmezve, annak történelmi múltját és értékeit gondozva építsük tovább kulturális és szakmai jövőjét a kortársi környezet bevonásával.
 
Az alapítvány programjának egyik legfontosabb pontja egy borvidéki emlékpark létrehozatala. Az erre legalkalmasabb helyszínnek pedig Tokaj városát tartják - írja az alapítvány közleménye. A parkkal korunk egy olyan nyomasztó gondjára is szeretnénk példát mutató megoldást teremteni, mint az egyének közötti gondolat-kicserélődések megszűnése. Célunk egy olyan közösségi tér létrehozatala, ahol egy történelmi hangulat körbeölelő környezetében egészséges beszélgetések, viták és töltekező építkezések formálódjanak - írják.
 

HoReCa kereskedelmi képviselőt keres a Béres Szőlőbirtok

Szeptember 13. 12:57
Ha szívesen képviselnéd a Béres Szőlőbirtok és Pincészetet, tartanád a kapcsolatot a borbeszerzőkkel, sommelier-ekkel, étteremvezetőkkel, jó kapcsolatrendszerrel rendelkezel és imádod Tokajt, ezt az állást neked találták ki!

Főbb feladatok:
 • Béres borok értékesítése a HoReCa csatornában
 • A Béres Szőlőbirtok HoReCa partnereinek kezelése és új partnerek felkutatása
 • Folyamatos kapcsolattartás borbeszerzőkkel, sommelier-ekkel, étteremvezetőkkel
 • A kereskedelmi egységekben a készletek figyelése, rendeltetés
 • Borkóstolók megtartása, rendezvényeken való részvétel
 • A munkakörhöz kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátása
 • Piaci információk gyűjtése, visszajelzése
 
Elvárásaink:
 • Legalább középfokú, szakirányú végzettség
 • Több éves, releváns szakmai tapasztalat
 • Aktív HoReCa kapcsolatrendszer
 • Borismeret, különösen a Tokaji Borvidék és tokaji borok ismerete, szeretete
 • Barátságos, nyitott személyiség, csapatszellem, proaktivitás, önállóság
 • Jó szóbeli kommunikációs készség, megnyerő fellépés
 • Rugalmas munkavégzés
 • Angol nyelvtudás előny (de nem feltétel)
 • B kategóriás jogosítvány
 • Számítógépes felhasználói ismeretek
 
Amit kínálunk:
 • Kihívásokban gazdag munkakör, a Tokaji Borvidék egyik meghatározó pincészeténél
 • A teljesítményhez igazodó, versenyképes javadalmazás
 • Céges autó és telefon
 • Fiatal, lendületes csapat
 
A munkavégzés helye: országos, Budapest hangsúllyal
Kezdés: azonnal
Jelentkezés módja: Küldje fényképes önéletrajzát és motivációs levelét az allas@beres.hu e-mail címre!
Jelentkezési határidő: 2016. szept. 23., péntek

Éjjel-nappal szedik a portugiesert Villányban

Szeptember 13. 10:34
Éjjel-nappal szedik a portugiesert Villányban
 
A borvidéken az egész éves munka eredménye az őszi szüret. Eddig szerencsére kedvezett az időjárás, reméljük, hogy ez továbbra is így marad, hiszen mostantól szinte folyamatos a szüreti munka, a 70 hektáron mindig lesz mit szedni - írja a pincészet honlapján Gere Attila.

A szüretet idén is a rozé boraink alapanyagának szánt szőlő szedésével indítottuk. A Weninger & Gere, valamint a gyöngyöző Frici rozénkhoz került már a pincébe medoc noir, pinot noir és merlot is. Igazán finom, gyümölcsös a szőlő, éppen ezért jó rozékat várunk a 2016-os évtől.
 
A következő szüretelendő fajta a portugieser, ami kemény munka lesz, non stop dolgozunk majd. Ez egy viszonylag korai érésű szőlő, amelynek, mikor eléri a megfelelő érettséget, elvékonyodik a héja, így nagy jelentősége van a szüret pontos ütemezésének. A portugiesert – miután a pincében kierjed – nem hozzuk rögtön forgalomba, úgy gondoljuk, hogy egy 3-4 hónapos, használt nagyfahordós érlelés ennek a fajtának is jót tesz. A pincébe kerülő fürtökből készülő Portugieser majd január-februárban mutatkozik be a borkedvelőknek.