Fröccs

Éjjel-nappal szedik a portugiesert Villányban

Szeptember 13. 10:34
Éjjel-nappal szedik a portugiesert Villányban
 
A borvidéken az egész éves munka eredménye az őszi szüret. Eddig szerencsére kedvezett az időjárás, reméljük, hogy ez továbbra is így marad, hiszen mostantól szinte folyamatos a szüreti munka, a 70 hektáron mindig lesz mit szedni - írja a pincészet honlapján Gere Attila.

A szüretet idén is a rozé boraink alapanyagának szánt szőlő szedésével indítottuk. A Weninger & Gere, valamint a gyöngyöző Frici rozénkhoz került már a pincébe medoc noir, pinot noir és merlot is. Igazán finom, gyümölcsös a szőlő, éppen ezért jó rozékat várunk a 2016-os évtől.
 
A következő szüretelendő fajta a portugieser, ami kemény munka lesz, non stop dolgozunk majd. Ez egy viszonylag korai érésű szőlő, amelynek, mikor eléri a megfelelő érettséget, elvékonyodik a héja, így nagy jelentősége van a szüret pontos ütemezésének. A portugiesert – miután a pincében kierjed – nem hozzuk rögtön forgalomba, úgy gondoljuk, hogy egy 3-4 hónapos, használt nagyfahordós érlelés ennek a fajtának is jót tesz. A pincébe kerülő fürtökből készülő Portugieser majd január-februárban mutatkozik be a borkedvelőknek.

Megmenti az évjáratot a szeptember?

Szeptember 12. 13:43
Megmenti az évjáratot a szeptember?
 
Kitűnő termést várnak, jó évjáratra számítanak idén a borászok; ha nem is lesz annyi bor, mint tavaly, de a szeptemberi kedvező időjárás ellensúlyozta a nyári esős időszakot - írja a Magyar Hírlap.
 
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint a tavaszi fagyok és a nyári jégesők okozta károk után sokat javíthat a szőlő minőségén a szeptemberi napos, meleg, száraz időjárás.
 
A balatonboglári borász elmondta, pár napja zenitet, rizlingszilvánit, pinot blanc fajtákat szüretelnek, és a héten kezdik meg a sauvignon blanc és a pinot noir szedését, következik majd a chardonnay, a szürkebarát, októberben pedig az olaszrizling, a cabernet fajták és a merlot - idézi a lapot az Élelmiszer.hu.
 
A borászok egyébként országosan jól haladnak a szüreti munkálatokkal. A HNT idén 385 ezer tonnára becsüli a szőlőtermést.
 
Kisebb mennyiségű, de kitűnő borok készülnek majd a Balaton északi partján az idén – mondta a lapnak ifjabb Figula Mihály füredi borász.
A szakember 40 százalékos terméskieséssel számol a fagyok és a jégesők miatt, de szerinte ami megmaradt a szőlőben, az egészen magas minőségű, persze ehhez napsütéses őszre van szükség.

Szinte minden második péksüteménnyel baj van

Szeptember 11. 07:36
Ez derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatából, amelyben 80 féle péksüteményt néztek meg tüzetesebben.
 
A 31 kenyér közül kilenc esetében, a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetében merült fel kifogás. Leggyakoribb probléma a túl magas sótartalom volt.
 

111 pincészet mutatja be borait a szegedi Dóm téren

Szeptember 10. 15:50
Több mint száz pincészet mutatja be borait szeptember közepén a Bor tér őszi bormustrán, a Szegedi Repülőnapok egyik leglátványosabb eleme pedig a hőlégballonok fáklyás parádéja lesz.
 
Németh István, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. vezetője a rendezvényekről tartott közös csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az indulása óta eltelt hat év alatt a Bor tér az ország egyik legkedveltebb borászati fesztiváljává vált. A szeptember 14-én kezdődő rendezvényen 111 pincészet mutatja be borait a Dóm téren.
 
A fesztivál koncertjein dzsessz, dixieland muzsika, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei szórakoztatják majd az egybegyűlteket, a nap végi elcsendesedésre pedig a rézfúvósok figyelmeztetik a közönséget, amikor röviddel éjfél előtt a zenélő óra alatti erkélyről eljátsszák az Il Silenciót. A tér egyik nagyobb méretű faháza a Móra-múzeum kiállításának ad helyet, melyen magyar festők a borkultúrához kapcsolódó műveinek nyomatait mutatják be. Itt, a Múzsák házának nevezett helyszínen esténként bor ihlette irodalmi és zenei alkotásokat hallhatnak majd a vendégek.
 
Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság vezetője elmondta, a repülőnap programjai szeptember 16-án kezdődnek. Napnyugta előtt érkeznek meg a másnapi légi parádén résztvevő gépek, az est leglátványosabb elemének pedig a hőlégballonok zenére komponált alkonyati "fáklyásmenete" ígérkezik.
 
A szombati események közül a szakember Besenyei Péter bemutatóját, valamint az olasz Pioneer Team kötelékrepülését emelte ki. Vasárnap pedig az új technológiák iránt érdeklődőknek kínálnak látnivalót a több kategóriában megszervezett drónversenyek. A három nap harminc tematikus programja során Szegedre érkezik a többi közt a világ egyetlen ma is repülőképes, 1949-ben gyártott Li-2-es típusú gép, lesznek ejtőernyős formaugrások és extrém bemutató Mi-2-es helikopterrel.
(MTI)

Mi a közös a vulkanikus eredetű borokban?

Szeptember 10. 10:30
A vulkanikus borok esetében a tudomány csak nyomozza azt, amit érzünk. A gondok ott kezdődnek, hogy a „vulkanikus-eredetű talaj” annyira szerteágazó fogalom, hogy kémiailag szinte lehetetlen közös nevezőt találni. Vulkanikus borokat kóstolva azonban mégiscsak fel szokott merülni valami közös szólam - írja a Művet Alkoholista.
 
Lekopott tetejű vulkáni kúpokból bőven jutott nekünk is, és szerencsére a többségükön szőlő is terem - olvasható ap osztban, ahol hat, vulkanikus termőtájról érkező tétel leírása található.

Fejedelmi Lakomafesztivált rendeznek holnap

Szeptember 09. 18:36
Az Első Magyar Fejedelmi Lakomafesztivált és a XXV. Nógrád Megyei Vadásznapot rendezik meg szombaton Szécsényben; a fesztivállal az 1705-ös szécsényi országgyűlésre és az ott vezérlő fejedelemmé választott II. Rákóczi Ferencre is emlékeznek - tájékoztatta az MTI-t Stayer László polgármester csütörtökön.
 
A polgármester felidézte: II. Rákóczi Ferenc 1705-ben Szécsénybe hívta össze az országgyűlést, amely szeptember 12-től október 3-ig tartott. A történelmi jelentőségű összejövetelen 6 püspök, 36 főúr, valamint 25 megye és szinte valamennyi város követei részt vettek. Az országgyűlésen szeptember 18-án II. Rákóczi Ferencet vezérlőfejedelemmé választották, és melléje tanácsadó szervként 24 tagú szenátust állítottak. A szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit. 
 
Stayer László hozzátette: ennek jegyében alkották meg a város honlapján is feltüntetett Szécsény, a fejedelmi város szlogent és a tűztornyot is ábrázoló logót, jelezve, hogy a településnek komoly súlya volt és jelenleg is sok történelmi értéke van.
 
A szombati program háttereként ismertette: Magyarországon fesztiválon először mutatkozik be a 400 évvel ezelőtti magyar konyha, amelynek alapjai a vadak, a halak, a zöldfűszerek és a gyümölcsök voltak. A magyar konyhákban akkoriban nem ismerték a paprikát és a paradicsomot. A korabeli szakácsok zöldfűszereket használtak, gyümölcsös mártással kínálták a húsokat, kóstolták a hattyút, sőt a teknősbékából is ételt készítettek. A böjti napokat sokféle hallal, zöldséges ételekkel, aszalt gyümölcsökkel vészelték át. Az édes, savanyú, sós, keserű, csípős ízharmónia eléréséhez az európai gasztronómiában még ismeretlen tárkonyt és csombort használtak.
 
Az Első Fejedelmi Lakoma Fesztivál alapanyagait, vadakat és halakat a XXV. Nógrád Megyei Vadásznapok résztvevői adják, akik főzőtudományukat is megmutatják.
 
A Várkertben tartott program másik újdonsága lesz, hogy itt mutatják be először Vincze Adrienn többszörös nemzetközi díjas fotóművész Nagymacskák testközelből című rendhagyó kiállítását.
 
A rendezvényt délelőtt 11 órakor Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a fesztivál fővédnöke nyitja meg.
(MTI)

Ma kezdődnek a szüreti napok Sopronban

Szeptember 09. 08:27
Szüreti napokkal köszöntik az őszt és búcsúztatják a nyári turisztikai szezont Sopronban. A kulturális, gasztronómiai és zenei élményeket kínáló rendezvénysorozat pénteken kezdődik.
 
Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a bor- és gasztronómiai fesztivál programjai idén új helyszínen lesznek, a város főtere helyett a Várkerületen állítják fel a színpadot és ott kapnak helyet a kirakodóvásár árusai, valamint a helyi borászok is. Újdonság még, hogy néhány év kihagyás után ismét lesz látványpréselés és mustkészítés a közönség bevonásával.
 
Pénteken, a nyitó napon színpadra lép a soproni fúvószenekar, lesz néptáncbemutató, a fő attrakció pedig a Magna Cum Laude koncertje lesz este 9 órától. Szombaton a soproni Pendelyes Táncegyüttes és a Petőfi Sándor Általános Iskola előadása után egy helyi együttes, a Crowstand, majd este fél 8-tól a Four Bones Quartet produkcióját láthatja közönség. Vasárnap délután Gesztenyecsalogató címmel zenés-verses gyerekműsor lesz. A soproni Maria Y Los Chicos latin zenekar és funky-pop-soul zenét játszó Szénási Group zárja a Soproni Szüret Bor- és Gasztronómiai Fesztivált vasárnap este.
 
A háromnapos rendezvény ideje alatt a gyerekek népi ügyességi játékokat próbálhatnak ki.
(MTI)