Fröccs

A FiúslányoS és a Napfény íze

November 08. 17:45
A kisharsányi Bocor Fogadó másfél hektár béke, nyugalom, és kikapcsolódás. A francia ágyas szobákon kívül hangulatos apartmanok és lakóautóknak kialakított kemping is várja a látogatókat. Leginkább azokat, akik az igazi aktív pihenést keresik, hiszen a fogadó hatalmas kertjében tenisz- és röplabdapálya, és három jakuzzi is helyet kapott. A benti wellness részről pedig még nem is beszéltünk. 
 
A szobák mellé jár egy ingyenes transzfer Villány és Kisharsány között, így bátran nekiindulhat borozni is a vendég, de előbb érdemes végigkóstolni a Bocor saját borait is, hiszen azok valódi beszélgetős, gyümölcsös, könnyed társai egy-egy nagy beszélgetésnek, vagy kerti sütögetésnek.
 
A FiúslányoS és a Napfény íze
 
Mi is így tettünk, lett is három nagy kedvencünk közöttük!
 
  • A Napfény Íze: Chardonnay 2014-ből, amikor őszi napsugarak minden egyes szőlőszembe beleivódtak. Harmonikus, gyümölcsös, elegáns, mégsem túlgondolt bor, remek savakkal, amelyet a csipetnyi hordós érlelés csiszolt tökéletesre.
  • Portugeiser 2015: A fogadó alapbora, amely nem is hiányozhat egy vérbeli villányi pince kínálatából. Üdítő karakter, gyümölcsbomba, amelyből ha jó a társaság, jópár palack kinyílhat egy este alatt.
  • FiuslányoS 2015: Cabernet franc (60%) és sauvignon (40%) házasítása egy selymes, nagy testű, mégis elegáns borban. A fekete bogyós gyümölcsök aromáit a 7 hónapos barrique hordós érlelés egészíti ki.

Önmagától óv Zacher Gábor a Márton nap másnapján

November 08. 08:36
A hazai csúcsgasztronómia nagy összefogása készülődik a Gellért Szálló VI. Márton napi Borfesztiválján, november 10-13 között. Rengeteg kiváló séf és remek borász várja a látogatókat Ott lesz  Pesti István, a Gerbeaud, a Kistücsök és a Salon séfje, a Tanti sommelier-je, a Chilli & Vanília, a Fűszer és Lélek bloggere, találkozhatsz Vajda Pierre-től és Szabó Győzőtől Luka Enikőig, és a Kádártól a Gundelig a gasztroélet számos fontos szereplőjével, és mellettük természetesen az ország legjobb borai lesznek a főszereplők.
 
Csak Zacher Gábor figyelmeztet...
 

Elvándorlás: nem lesz, aki művelje a szőlőt

November 07. 17:53
Tendencia, hogy felhagynak a szőlő művelésével, például ha nincs utánpótlás – mondta Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy a tanács célja, hogy az ültetvények színvonala emelkedjen.
 
Légli Ottó kifejtette, hogy a szőlészet-borászat munkaigényes tevékenység, a munkaerőhiány, az elvándorlás ezt az ágazatot is sújtja. Az elnök megjegyezte, hogy az utóbbi években megjelent fitoplazma terjedését megkönnyítik a gazdátlanul hagyott, megműveletlen ültetvények.

20 határon túli pincészet mintegy 100 borát mutatták be Budapesten

November 07. 12:52
Pénteken tartottak a hítáron túli magyar borászok boraiból kóstolót a Pesti Vigadóban. A szervezők szerint a rendezvény remek bemutatkozási lehetőség anyaországban ismeretlen pincészeteknek, de a fogyasztók is rejtett értékekkel találkozhatnak.
 

Szőlőtelepítésben segíthetünk Ukrajának

November 07. 10:22
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a fellendülőben lévő kapcsolatoknak köszönhetően a háromszorosára is növelhető az Ukrajnába irányuló magyar agrárexport.
 
Kétnapos kijevi látogatásának eredményeit összegezve Fazekas Sándor kifejtette, tavaly 100 millió eurót tett ki a magyar mezőgazdasági termékek kivitele Ukrajnába. Van kereslet az ukrán piacon a magyar húsokra, illetve húskészítményekre, feldolgozott zöldségekre, gyümölcsökre, konzervekre, befőttekre és gyümölcslevekre, illetve mézre is.
 
A miniszter szavai szerint ezen túlmenően komoly érdeklődés van a szomszédos országban a magyar borászati és ültevénytelepítési technológiák, valamint az élelmiszer-feldolgozóipari gépek iránt. Hozzáfűzte, hogy Magyarországról már most is jelentős mennyiségű vetőmagot szállít a zöldségtermesztési kutatóintézet Ukrajnába, de hibrid kukorica-vetőmagra még további kereslet van az országban.
(MTI)

Apró tetoválásra hasonlít az új alkoholszonda

November 06. 09:48
Amerikai mérnökök olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a bőrre ragasztva méri az alkoholszintet, és perceken belül továbbítja az információt az okostelefonunkra.
 
Az apró bioszenzor az izzadságból nyeri az információt - írja a Szabad Föld.
 
A módszer kényelmes módja annak, hogy bárki ellenőrzés alatt tartsa az alkoholszintjét, és ne üljön ittasan a volán mögé. Az eszköz abban is segít, hogy egyértelműbb legyen a határ a kulturált és a túlzásba vitt italozás között.
 
Amerikában évente csaknem 90 ezren halnak meg az alkohollal összefüggésbe hozható okok miatt – hazánkban mintegy tízezer főre tehető ez a szám –, melyek között az ittas vezetés kiemelkedő szerepet játszik. Itthon pedig továbbra is a zéró tolerancia érvényes.

A gasztróban erősített a Zwack

November 05. 14:50
A Zwack Unicum Nyrt. 1,007 milliárd forint adózott eredményt ért el a 2016-2017-es üzleti év első fél évében, 41,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - derül ki a társaság gyorsjelentéséből, amelyet csütörtökön közölt a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
 
A jelentésben kiemelik: figyelembe véve, hogy a cég az üzleti év első felében az éves eredmény 40-50 százalékát realizálja, a menedzsment az idei eredeti üzleti tervben szereplő profitcél mérsékelt felülteljesítését prognosztizálja. Korábban 1,5 milliárd forintos adózott eredményt jeleztek előre. 
 
A nemzetközi pénzügyi szabvány alapján készült jelentés szerint a társaság bruttó árbevétele 11,021 milliárd forint volt, 16,8 százalékkal magasabb az előző évinél. A nettó értékesítés - a jövedéki és népegészségügyi termékadó (neta) nélküli árbevétel - 6,452 milliárd forintot tett ki, 16,8 százalékkal haladja meg a bázis időszakét. Ugyanakkor a működési költségek mintegy 2,8 milliárd forintra emelkedtek, ami mindössze 5,2 százalékos növekmény.
 
A belföldi értékesítés nettó árbevétele 17,7 százalékkal, 5,744 milliárd forintra nőtt. A jelentés kiemeli, hogy a fél év során a kiskereskedelmi értékesítés közel 30 százalékkal emelkedett, de a gasztronómiába irányuló eladások is több mint 10 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek nettó árbevétele 16,3 százalékkal nőtt a bázishoz képest. A belföldi prémium árbevétel 5,4 százalékkal, míg a minőségi termékek nettó árbevétele 49,1 százalékkal nőtt. Az export árbevétel 707 millió forint, ami 10,0 százalékkal magasabb a tavalyinál.
(MTI)

Keresik az ország legjobb kisüzemi sörét

November 05. 07:30
Keresik az ország legjobb kisüzemi sörét
 
Idén első alkalommal hirdették meg az Ország Söre programot, melynek keretében Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók, valamint november folyamán sörkóstoló kurzusokon vehetnek részt.
 
A szervezők felkérését 20 hazai kisüzemi sörfőzde fogadta el, és jelölt a saját szortimentjéből egy-egy sört a versenybe. A sörökre itt lehet szavazni, részletesebb leírás pedig itt olvasható róluk.
 
A szavazók november 10-én, 17-én és 21-én szakember által vezetett, előadással egybekötött sörkóstolásokon vehetnek részt, ahol többet is megtudhatnak a versenyben induló sörökről, és megismerhetik a készítő sörfőzdéket, valamint értékes sörcsomagokat, ajándékokat nyerhetnek. 
 
A szavazás november 30-án zárul. Az Ország Söre díjátadó ünnepségére december 3-án kerül sor az Élesztőben.

Éttermet nyitott a Becstelen Brigantyk sztárja

November 04. 20:34
Éttermet nyitott a Becstelen Brigantyk sztárja
Til Schweiger
 
Megnyitotta első éttermét Til Schweiger, a Becstelen Brigantykból is ismert német filmsztár a hamburgi belvárosban.
 
A Barefood Deli nevű vendéglő megnyitóján olyan hírességek vettek részt, mint Udo Lindenberg rockzenész vagy Vlagyimir Klicsko nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok.
 
A producerként és rendezőként is ismert színész filmjeinek világát és magánéletét idéző tárgyakkal, képekkel, közte szülei fotójával dekorálta ki vendéglőjét, ahol kedvenc fogásait kínálja. 
 
A megnyitón Schweiger azt mondta, hogy mindig is kiváló házigazda volt, nála mindig nagyon jól érezték magukat a vendégek. 
 
A filmszínész éttermében a vendégek megkóstolhatják Schweiger saját sörét, a Bayreuthban főzött Tilst, amelyet Klicsko is megkóstolt a szerda esti nyitóbulin. 
 
Til Schweiger májusban egy szállodát is nyit a Balti-tenger partján.
(MTI)