Fröccs

Apró tetoválásra hasonlít az új alkoholszonda

November 06. 09:48
Amerikai mérnökök olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a bőrre ragasztva méri az alkoholszintet, és perceken belül továbbítja az információt az okostelefonunkra.
 
Az apró bioszenzor az izzadságból nyeri az információt - írja a Szabad Föld.
 
A módszer kényelmes módja annak, hogy bárki ellenőrzés alatt tartsa az alkoholszintjét, és ne üljön ittasan a volán mögé. Az eszköz abban is segít, hogy egyértelműbb legyen a határ a kulturált és a túlzásba vitt italozás között.
 
Amerikában évente csaknem 90 ezren halnak meg az alkohollal összefüggésbe hozható okok miatt – hazánkban mintegy tízezer főre tehető ez a szám –, melyek között az ittas vezetés kiemelkedő szerepet játszik. Itthon pedig továbbra is a zéró tolerancia érvényes.

A gasztróban erősített a Zwack

November 05. 14:50
A Zwack Unicum Nyrt. 1,007 milliárd forint adózott eredményt ért el a 2016-2017-es üzleti év első fél évében, 41,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - derül ki a társaság gyorsjelentéséből, amelyet csütörtökön közölt a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
 
A jelentésben kiemelik: figyelembe véve, hogy a cég az üzleti év első felében az éves eredmény 40-50 százalékát realizálja, a menedzsment az idei eredeti üzleti tervben szereplő profitcél mérsékelt felülteljesítését prognosztizálja. Korábban 1,5 milliárd forintos adózott eredményt jeleztek előre. 
 
A nemzetközi pénzügyi szabvány alapján készült jelentés szerint a társaság bruttó árbevétele 11,021 milliárd forint volt, 16,8 százalékkal magasabb az előző évinél. A nettó értékesítés - a jövedéki és népegészségügyi termékadó (neta) nélküli árbevétel - 6,452 milliárd forintot tett ki, 16,8 százalékkal haladja meg a bázis időszakét. Ugyanakkor a működési költségek mintegy 2,8 milliárd forintra emelkedtek, ami mindössze 5,2 százalékos növekmény.
 
A belföldi értékesítés nettó árbevétele 17,7 százalékkal, 5,744 milliárd forintra nőtt. A jelentés kiemeli, hogy a fél év során a kiskereskedelmi értékesítés közel 30 százalékkal emelkedett, de a gasztronómiába irányuló eladások is több mint 10 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek nettó árbevétele 16,3 százalékkal nőtt a bázishoz képest. A belföldi prémium árbevétel 5,4 százalékkal, míg a minőségi termékek nettó árbevétele 49,1 százalékkal nőtt. Az export árbevétel 707 millió forint, ami 10,0 százalékkal magasabb a tavalyinál.
(MTI)

Keresik az ország legjobb kisüzemi sörét

November 05. 07:30
Keresik az ország legjobb kisüzemi sörét
 
Idén első alkalommal hirdették meg az Ország Söre programot, melynek keretében Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók, valamint november folyamán sörkóstoló kurzusokon vehetnek részt.
 
A szervezők felkérését 20 hazai kisüzemi sörfőzde fogadta el, és jelölt a saját szortimentjéből egy-egy sört a versenybe. A sörökre itt lehet szavazni, részletesebb leírás pedig itt olvasható róluk.
 
A szavazók november 10-én, 17-én és 21-én szakember által vezetett, előadással egybekötött sörkóstolásokon vehetnek részt, ahol többet is megtudhatnak a versenyben induló sörökről, és megismerhetik a készítő sörfőzdéket, valamint értékes sörcsomagokat, ajándékokat nyerhetnek. 
 
A szavazás november 30-án zárul. Az Ország Söre díjátadó ünnepségére december 3-án kerül sor az Élesztőben.

Éttermet nyitott a Becstelen Brigantyk sztárja

November 04. 20:34
Éttermet nyitott a Becstelen Brigantyk sztárja
Til Schweiger
 
Megnyitotta első éttermét Til Schweiger, a Becstelen Brigantykból is ismert német filmsztár a hamburgi belvárosban.
 
A Barefood Deli nevű vendéglő megnyitóján olyan hírességek vettek részt, mint Udo Lindenberg rockzenész vagy Vlagyimir Klicsko nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok.
 
A producerként és rendezőként is ismert színész filmjeinek világát és magánéletét idéző tárgyakkal, képekkel, közte szülei fotójával dekorálta ki vendéglőjét, ahol kedvenc fogásait kínálja. 
 
A megnyitón Schweiger azt mondta, hogy mindig is kiváló házigazda volt, nála mindig nagyon jól érezték magukat a vendégek. 
 
A filmszínész éttermében a vendégek megkóstolhatják Schweiger saját sörét, a Bayreuthban főzött Tilst, amelyet Klicsko is megkóstolt a szerda esti nyitóbulin. 
 
Til Schweiger májusban egy szállodát is nyit a Balti-tenger partján.
(MTI)

A határon túlról jönnek magyar borászok Budapestre

November 04. 12:50
Hat ország 20 magyar borászának mintegy 100 borát kóstolhatják az érdeklődők a Határon túli magyar borászok a Pesti Vigadóban elnevezésű rendezvényen pénteken.
 
A közönség nagyszabású sétálókóstolón ismerheti meg a környező országok magyar pincészeteinek borait; a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Drávaszögből és Muravidékről érkező borászok számos meglepetéssel és élménnyel szolgálnak a látogatóknak.
 
Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, a rendezvény szervezője elmondta, hogy az érdeklődők mesterkurzuson is megismerkedhetnek a határon túli történelmi magyar borvidékekkel. A mai Szerbia, Horvátország és Szlovénia borainak világába Sagmeister Ernő vezeti be a résztvevőket, a Felvidék és Kárpátalja borairól Geönczeöl Attila tart előadást, Balla Géza mesterkurzusának témája pedig Erdély és Partium borai.
 
A Délvidékről (Szerbia) a Maurer Borászat (Hajdújárás), a Nagy-Sagmeister Borászat (Magyarkanizsa) és a DiBonis (Szabadka) érkezik, a Drávaszögből (Horvátország) a Kollár Pincészet (Csúza), a Pinkert pincészet (Csúza) és a Szabó Pincészet (Karancs) tételei lesznek kóstolhatók, a Partiumból (Románia) pedig a Balla Géza Pincészet (Ópálos), a Kárásztelki Pezsgőpincészet (Kárásztelek) és a Nachbil (Krasznabéltek) állít ki.
 
A Felvidéket (Szlovákia) Bott Frigyes (Muzsla), a BurdaVin (Garamkövesd), a Drozdik Pincészet (Párkány), a Geönczeöl Pince (Garamkövesd), a H&V Pincészet (Muzsla), a Hengerics Pincészet (Garamkövesd), a Kasnyik Pincészet (Kürt), a Mátyás Pincészet (Kisújfalu), a Strekov1075 (Kürt) és a Zsigmond Pincészet (Ipolynyék) képviseli, míg Kárpátaljáról (Ukrajna) Orosz Ruszlán Pincészete (Dercen), a Muraközből (Szlovénia) pedig a Rozsman Borház (Lendva) érkezik a pénteki kóstolóra.
(MTI)

Libakülönlegességekkel és újborral vár a Gasztrosétány

November 04. 08:29
„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” - Az etyekiek nem szeretnék, ha miattunk éhezne és szomjazna egész évben bárki is, ezért november 12-én, szombaton, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várják az érdeklődőket a Gasztrosétányon.
 
A gasztronómiai különlegességek, ínyencségek mellett persze izgalmas programokkal is készülnek a helyiek. 11.00 órakor kezdődik a már hagyományossá vált és nem véletlenül népszerű Libafuttatás, amelynek elég csak a „versenykiírásába” beleolvasni, hogy az ember rögtön kedvet kapjon a hajtáshoz: „Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen!”  Érdemes időben elindulni, hogy a verseny előtt kicsit megismerkedhessünk a kedves állatokkal is, hogy nagyobb kedvvel szaladjanak velünk a célba.
 
A libás ételek és futamok mellett lesznek libás játékok is, illetve sajtkészítés-bemutató is, ahol ki lehet próbálni a vajköpülést is, esetleg bepillantást nyerhetünk a borászok műhelytitkaiba a „Pohárral kézben” pincetúra keretein belül. Idén még, a november 12-i Libadalom után, az Advent a Gasztrosétányon elnevezésű programmal jelentkeznek az etyekiek december 3-án. 

Felállították a karácsonyfát a bécsi Városháza előtt

November 03. 08:41
Felállították a karácsonyfát a bécsi Városháza (Rathaus) előtt, ahol a karácsonyi vásár jövő héten pénteken nyílik meg.
 
A 130 éves, 27 méter magas és több mint hét tonna súlyú fenyőfa Bécs tartomány által fenntartott erdőből származik, amely az Alsó-Ausztria és Stájerország tartomány területén húzódó Rax - Schneeberg hegységben található. A fenyőfát hétfőn mintegy másfél órán keresztül két daruval állították fel, a következő napokban formára nyesik, díszítik és égőket raknak rá. 
 
1959 óta minden évben más tartományból hozzák a Városháza elé felállítandó fenyőfát, tavaly Tirolból szállították a fát az osztrák fővárosba. A kiválasztott fának 25 és 30 méter között kell lennie, és az sem utolsó szempont, hogy olyan helyen nőjön, amely könnyen megközelíthető teherautóval. 
 
A karácsonyfa ünnepi fényeit november 12-én szombaton délután a bécsi polgármester, Michael Häupl gyújtja meg. Ezt megelőző pénteken már látogatható vásár, amely idén a Weihnachtstraum (karácsonyi álom) fantázianevet viseli. Számos új díszítő installációval, programmal és több mint 150 standdal várja a Bécsbe látogatókat. 
 
A Városháza parkjában létesítenek egy 4500 négyzetméteres korcsolyapályát, amely naponta reggel tíztől este kilenc óráig lesz nyitva. Egy kisebb, 550 négyzetméteres pályán pedig a kezdők gyakorolhatnak, a helyszínen korcsolya is bérelhető.
 
A parkban a kicsiket mesevilág, jégpalota, körhinta, rénszarvasszán és hatalmas, színes karácsonyi gömbök várják, a Városháza épületének nagytermében a Jézuskának írt levelet adhatják fel, és mézeskalácsot díszíthetnek. November 7-től letölthető egy ingyenes mobilalkalmazás is, így a gyerekek egy tündérrel együtt fedezhetik fel a programokat. 
 
A Városházához közeli Am Hof téren rendezett karácsonyi vásár szintén november 11-én nyílik és december 23-ig tart nyitva. Mintegy nyolcvan standon árulnak majd kézműves termékeket, gasztronómiai különlegességeket. 
 
Az operaházhoz közeli Karlsplatzon november 18-án nyílik a vásár. A schönbrunni kastély előtt is felállították már hétfőn a fát, az 58 éves fenyőt Tirolból hozták. A feldíszítéssel még várnak, hiszen a schönbrunni karácsonyi vásár csak november 19-én nyílik meg.
(MTI)

Ludas étkekkel is várnak hétvégén Göcsejen

November 02. 20:33
Márton napi vígasságokat rendeznek szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban: az egész napos ludas-rendezvényen hagyományőrző együttesek lépnek fel, kézműves foglalkozásokat, munkabemutatókat, köztük tollfosztást tartanak és ludas étkekkel is várják a látogatókat.
 
Szent Márton napja a hagyományok szerint a terménybetakarítás és az újbor ünnepe. A nagy lakomát követően elkezdődött a téli, ház körüli munkák időszaka, a Márton-nap azonban a vigasság ideje volt: a néphit szerint aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog az - mondták a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón. 
 
A sorban a tizedik rendezvény már a megújulás jegyében zajlik a felújítás előtt álló falumúzeumban - emelte ki Kaján Imre múzeumigazgató. 
 
Hozzáfűzte: a jövőben olyan településeket hívnak meg a rendezvényekre, akik épületeikkel, melléképületeikkel már megjelentek - vagy a rekonstrukciót követően megjelennek - a szabadtéri kiállítóhelyen. A részvételükkel még hangsúlyosabbá szeretnék tenni a hagyományok ápolását, a bemutatkozási lehetőség a pedig elősegítheti falvak továbbélését is. 
 
Molnárné Raposa Irina, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy bár a falumúzeum november elsejétől már csak sétálójeggyel látogatható, november 12-én ismét megnyitják a kaput a látogatók előtt. A felnőtteket egy kupica pálinkával fogadják, a gyermekeket almával ajándékozzák meg. A nagysátorban a Kakaó zenekar ad koncertet, színpadra lép a Szarkaláb és a Szélrózsa Együttes. A cserépkályhával fűtött foglalkoztató házban az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tollfosztóba várja az érdeklődőket, a vendégeket a munka végén Horváth Károly népzenekutató viszi táncba. 
 
A kovácsműhely az ólomkatona-öntés helyszíne lesz, a portákon a kézműves foglalkozásokon egyebek mellett a gyertyaöntést, a kukoricadarálást próbálhatják ki a gyerekek, emellett készíthetnek adventi díszeket és rész vehetnek a libakereső játékban. Nem lesz hiány finom ételekből sem: a sparhelten sülttök és gesztenye készül, a gasztronómiai kínálatban sült libacomb, tarkedli libaleves és persze ludaskása is szerepel, és újbor is kerül az asztalokra - sorolta Molnárné Raposa Irina.  
 
A Márton napi vígasságok díszvendége Szentgyörgyvölgy lesz. A 440 lelkes település a Start-közmunkaprogram keretében készült, helyben termelt élelmiszerkülönlegességekkel érkezik a falumúzeumba - közölte Liszkay Balázs, a program vezetője. 
 
A falu nevezetességeit képeken, plakátokon, kerámiákon keresztül mutatják be. A szlovén határ mellett található Szentgyörgyvölgyben nemrégiben újították fel az 1787-ben emelt, festett, fakazettás mennyezetű református templomot, a tervek szerint új tornyot kap majd az épület és sor kerül a régi katolikus templom rekonstrukciójára is - ismertette Kiss Árpád, a település önkormányzati képviselője.
(MTI)

Baj van a Tesco ágyas szilvapálinkájával

November 02. 14:23
A Tescoban kapható, Panyolai Zrt. által készített szatmári ágyas szilvapálinkából hívja vissza az aáruházlánc a félliteres, 05/08/2016 termékazonosító kóddal ellátott darabokat. A más termékazonosító kóddal rendelkező szatmári szilvapálinkára nem vonatkozik a visszahívás.

A Tesco arra kéri a vásárlókat, hogy a pálinkát vigyék vissza bármelyik boltjába. Az árát blokk nélkül is visszaadják.
 
Így néz ki a visszahívott termék:
 
Baj van a Tesco ágyas szilvapálinkájával