Fröccs

A Kárpát-medence 5 legjobb borásza

április 18. 09:16
Április 21-én kiderül, hogy ki lesz közülük a Borászok Borásza.
 
Felvidék, Pannonhalma, Szekszárd, Tokaj és Villány a döntőben - lezajlott a Borászok Borásza elsőkörös voksolása, lássuk, hogy kik kerültek az ötös döntőbe, kikért izgulhatunk az április 21-i Díjátadógáláig.
 
A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját március 3-án hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást. A díj már jól ismert szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van, ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát. Az első fordulós szavazatok összesítése után növekvő izgalomra számíthatunk a Felvidéken, Pannonhalmán, Szekszárdon, Tokajban és Villányban is, innen származnak, itt alkotnak ugyanis a döntősök.
 
BÁRDOS SAROLTA, BOTT FRIGYES, HEIMANN ZOLTÁN, IPACS SZABÓ ISTVÁN és LIPTAI ZSOLT; olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek a végső győzelemre is. A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már el is indította a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest.  
 
A Kárpát-medence 5 legjobb borásza
 
A legjobb borászok közössége a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva minden évben megválasztja a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), IPACS GÉZA (a borvilág ikonikus grafikusa), KÉZDY DÁNIEL (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), KLING JÓZSEF (borszakíró, a Gusto főszerkesztője), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).
 
A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1.000.000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra. 
Április 21-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 17. Borászok Borásza!
 
 

Jön a legendás TAVASZI PIKNIK

április 05. 18:13
A rutinos Etyek rajongók biztosan számos fantasztikus emléket őriznek a legendás Tavaszi Piknikről, de nem csak rájuk számítanak a szervezők: akik még csak hírből hallottak a Piknikről, azoknak április 15-16-án kiváló lehetőség adódik, hogy megízleljék Budapest szőlőskertjének hangulatát!
 
A tavaszi szél vidámságot áraszt, a helyi vendégvárók pedig a szokásos vendégszeretettel és házias ízekkel várják az érdeklődőket, a pincesorra vágyókat. Élvezzétek a tájat, az éledő természetet, és sétálj végig a Gasztrosétányon. Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava. Piknikezz te is Etyeken, ismerkedj meg új ízekkel, és szakadj ki a hétköznapokból. Itt nézheted meg, mit kínálnak a Gasztrosétány vendégvárói.

Jön a legendás TAVASZI PIKNIK

Borász a Kanapén: Interaktív Wine- és Soul Coaching Frittmann Péterrel

Március 24. 11:44
A W&S nem egy lakásétterem, nem egy borkóstoló, nem workshop és nem egy drámacsoport. De egy kicsit mégis mindegyik! 
 
A vendégek 4 órára maguk mögött hagyják a város zaját, a munkahelyi stresszt, mert ez az este csak róluk szól. Tapasztalt coach segítségével aktuális dilemmák, elakadások kerülnek a boros asztalra, amit a csoport erejével nyitogatnak a szervezők, és próbálják megtalálni a megoldókulcsot. 
 
A „Borász a kanapén!” programsorozat keretében egy-egy borász csatlakozik a „lélekmelegítéshez”, nemcsak kiváló borsorral, de őszinte önismereti  gondolatokkal. Az első vendég Frittmann Pétert lesz, a további alkalmakon pedig Vesztergombi Csaba és Söptei Zsolt következik.
 
Borász a Kanapén: Interaktív Wine- és Soul Coaching Frittmann Péterrel
 
Péter választott témája: Karrier & párkapcsolat – az egyensúlyozás művészete
 
Az esemény várható menetrendje: 
• 18:30 – 18:45: Érkezés
• 18:45 – 19:00: Welcome Buborék! - Frittman Ezerjó Pezsgő Brut 2019 (20 hónap seprőn) 
• 19:00 – 19:15: Üljünk le a kanapéra: bemutatkozás, játékszabályok, dilemmák 
• 19:15 – 20:15: Első rész - A coach kérdez ... – Frittmann Irsai Selection 2022 (csupa mészkő)
• 20:15 – 21:00: Frissítő Szünet – Komoly fehérek párbaja: FPV (Fittmann Prémium Válogatás) – Ezerjó 2018 vs.  Generosa 2018 
• 21:00 – 22:00: Második rész - még több kérdés, még több válasz, és a nagy bomba: Grand Selection Tiara 2019 (Cabernet Franc – Merlot – Kékfrankos csak a legjobb évjáratokban) 
• 22:00 – 22:15: Esemény lezárása, nyereményjáték, búcsú 
 
Jelentkezés e-mailben: invinolidia@gmail.com email címen.
Ára: 19.900 Ft (3in1 Special elérhető – írj!) 
 
Lemondás 48 órával az esemény megkezdése előtt. 
Létszám: min. 4 fő, max. 7 fő
 

Március 18-án Dűlőbisztró Etyeken

Március 14. 10:54
Mostantól hivatalos: a barátságos idő és az új energiák Etyekre is megérkeztek. Ennek örömére márciusban Dűlőbisztró pikniket tartanak a helyiek, amelyre a szokásos vendégszeretettel és finomságokkal készülnek. A főszerep a tűzön készült falatoké, a BBQ-é és a grillé lesz, amelyek mellé több helyről lüktető ritmusok, táncra perdítő dallamok szólnak. Vegetáriánus vendégeinkről sem feledkezünk meg: sajttálak, pizzák és mártogatósok is készülnek a Gasztrosétányon. Kóstolj újabb és újabb borokat a virágos fröccstől a komoly vörösekig, koccints velük egy új kezdetre, és frissülj fel a télbúcsúztató Etyeki Pikniken!
 
Március 18-án Dűlőbisztró Etyeken
 

Az 50 legjobb magyar borász Budapesten

Március 09. 15:37
Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
 
Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt az exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?
 
Az 50 legjobb magyar borász Budapesten

 
Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.
 
 

A Borászok Borásza 2023 Jelöltjei:

 

Árvay János

 

Légli Géza

Balassa István

Liptai Zsolt

Balla Géza

Losonci Bálint

Bárdos Sarolta

Luka Enikő

Barta Károly

Makai Gergely

Bock József

Malatinszky Csaba

Bolyki János

Maurer Oszkár

Bott Frigyes

Mérész Sándor

Bukolyi Marcel

Mészáros László

Bussay Dorottya

Miklós Csaba

Csetvei Kriszta

Molnár Péter

Dúzsi Tamás

Nagy László

Eszterbauer János

Pálffy Gyula

Franz Weninger

Sebestyén Csaba

Frittmann János

Szabó Gyula

Gál Tibor

Szászi Endre

Gere Attila

Szepsy István ifj.

Heimann Zoltán

Szilagyi László

Homonna Attila

Takler  Ferenc

Horváth "Ráspi" József

Tarnóczi Zoltán

Ipacs Szabó István

Tiffán Ede

Karner Gábor

Várszegi György

Kiss Gábor

Vesztergombi Ferenc

Konyári Dániel

Vida Péter

Kovács Tamás

Wille-Baumkauff Márta

 
 

Újra fellángol a vita a zéró toleranciáról a 11. Borkonferencián

Március 01. 10:26
Az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, de vélhetően sokakat az éppen készülő bormarketing stratégia érdekli leginkább, amelyről rögtön a konferencia elején kaphatunk majd tájékoztatást. Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél majd az ekkor már ismerhető részletekről.

A generációváltásról szóló beszélgetés is érdekesnek ígérkezik, amellyel kapcsolatban Gere Andrea mondja el az ikonikus villányi pincészet személyes tapasztalatait. A szakma profi művelőinek igazi csemege lesz Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem habitált egyetemi docense intézetvezetőjének szőlőtermesztési előadása vagy az Agrárminisztériumot képviselő Gál Péter domináns szőlőfajtákról és az eredetvédelemről szóló prezentációja.
 
Az erősen elméleti témákat kiválóan fogja illusztrálni és frissíteni a két kóstolós fajta masterclass, amelyeknek keretein belül Kamocsay Ákosnak  és Kiss Gábornak köszönhetően közelebbről is megismerkedhetünk az Irsaival, cserszegivel és a merlot-val. Ezek mellett a szőlőbirtokok mérethatékonyságáról is tanulhatunk Rábai László és Kovács Zoltán jóvoltából, valamint megismerkedhetünk Kiss Zsófia advanced sommelier nemzetközi tapasztalataival is.
 

A konferencia végére pedig igazi csemege érkezik, hiszen az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, amelyre olyan nagyágyúk érkeznek, mint Knezsik István, az autós nagykoalíció elnöke, Óberling József ezredes úr, rendőrségi főtanácsos, Dr. Bátki Pál ügyvéd, közlekedési szakjogász, illetve természetesen a téma borász szószólói Bock József és Varga Péter.

Szavazni a következő linken lehet (a felület csak a Borkonferencia napján érhető majd el):
https://www.aborkonferencia.hu/szavazas
 

Jelentkezz key-account munkatársnak a Winelovers-hez!

Január 06. 11:58
Érdekel a borok világa? Véredben van a kereskedelem és az értékesítés? Tudsz személyre szabott módon különböző partnerekkel foglalkozni? Tudod mit jelent a feladat és eredményorientált munkavégzés?
 
Jelentkezz key-account munkatársnak a Winelovers-hez!
 
4 IGEN válasz esetében a Winelovers Borkereskedelmi Kft. borkereskedő és account feladatai csak rád várnak! 
 
Amit biztosan csinálnod kell:
 • horeca szektor borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • horeca szektor számára tanácsadási és oktatási szolgáltatások értékesítése 
 • retail szektor (borszaküzletek, borbárok) borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • retail szektor (borszaküzletek, borbárok) számára kiegészítő termékek és szolgáltatások népszerűsítése (kóstolók, tanfolyamok)
 • cégek és kiemelt magánvevők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • rendezvényszervezők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • mini CRM nyilvántartások vezetése
 • havi riporting
Amit biztosan NEM kell csinálnod:
 • foglalkoznod a logisztikával
 • diszkont, valamint szuper- és hipermarket áruházaknak borokat értékesítened
 • vidékre járnod (a Balaton kivételével, nyáron)
 
Elvárás:
legalább 2 éves kereskedői, értékesítői, vagy account pozícióban szerzett tapasztalat
önálló munkavégzésre való képesség
stabil angol nyelvtudás
„B” kategóriás jogosítvány
 
Előnyt jelent:
meglévő kapcsolatrendszer
a MiniCRM ismerete
 
Amit kínálunk:
 • egy kihívásokkal teli feladatot 
 • jó munkahelyi körülményeket és eszközöket
 • erős marketing, média és képzési támogatást a munkádhoz
 • stabil fix alapfizetést
 • extra feladatokhoz kötött kiegészítő juttatásokat
 • forgalmi célok teljesítéséhez kötött bónuszt negyed- vagy féléves bontásban
 • tanulási lehetőséget a borok területén (kóstolás technika, WSET képzések, Wine Business kurzusok)
Munkavégzés kezdete: megegyezés szerint
Jelentkezés módja: Önéletrajzodat és rövid bemutatkozó leveled a matyas.weiszmuller@trinety.hu  címre várjuk. 

A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály

December 09. 08:40
Az Év Bortermelője díj a borász több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, idén Figula Mihály érdemelte ki ezt a rangos elismerést.
 
A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály
 
Figula Mihályról így írt korábban a Vinoport (akkor a Borászok Borásza díj átvétele kapcsán):
 
"Világ életében arra készült, hogy a Figula borászatban fog dolgozni. Olyannyira, hogy amikor 2001-ben megszerezte a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen a szőlész-borász szakmérnöki diplomát, apja nógatása ellenére sem volt hajlandó elindulni világot látni, helyette rögtön otthon állt munkába. Csak beállt a sorba, mondhatni, hiszen anyai ágon többgenerációs borászok, Misi szülei – mindketten szintén a Kertészetin végeztek – a rendszerváltás után például alig várták, hogy visszatérhessenek a gyökerekhez és családi pincészetet indíthassanak. Erre végül 1993-ban került sor."

"Az elsők között készítettek a borvidéken vörösbort, ami átment a vizsgán, mert a fehérekhez hasonlóan „saját arca van, a termőhely gazdag ásványossága itt is gyönyörűen megjelenik”. Apa és fia egyébként nagyon egyformán gondolkodtak a borkészítésről, a pincészet mára névjegyének számító dűlőszelektált vonalat is együtt kezdték el még 2001-ben.
 
"Édesapja halála után ifjabb Figula Mihály a 2000-ben az Év Bortermelőjének választott apja nyomdokaiba lépett. 2012-ben az Év Fiatal Borásza Díjjal, 2015-ben Az Év Gaszto Borásza díjjal, 2016-ban a Megyei Év Vállalkozója Díjjal, 2018-ban a legnagyobb presztizsű borászatnak odaítélt „Prestige Award” díjjal tüntették ki."
 
Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket alkalmazza. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez.
 
Figula Mihály naponta felteszi magának a kérdést: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot?
Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését.
 
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
 
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
 
A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály
 
 
 

Új vezető a Pajzos Tokaj élén

November 02. 10:56
A Pajzos Tokaj borászat közel 30 éve készíti a tokaji borvidék ikonikus borait. Sikeres működésüket bizonyítja a néhány héttel ezelőtt elnyert „Magyarország legeredményesebb borászata” cím is. A kitüntetés elnyerésében nagy szerepe volt Laurent Comas birtokigazgatónak, aki úgy döntött, a csúcson hagyja abba.
 
A Dél-Franciaországból származó Laurent Comas 2014. január elsején került a Pajzos Tokaj élére. Vezetése alatt a borászat továbbnövelte exporttevékenységét, ismét részesedést szerzett a belföldi piacon, továbbá megújította márkájának arculatát, marketing-, és értékesítési stratégiáját. Az elmúlt 8 év alatt a borászat hatalmas fejlődésen ment keresztül, amit a 2022-es Országos Borversenyen (OBV) elnyert 3 nagyarany és 2 arany érem is jól tükröz. 
 
A díj elnyerésével azonban a Pajzos Tokaj Laurent Comas által vezetett szakasza lezárul és 2022. november 1-jétől Kolozsváry-Kiss Árpád veszi át Tokaj egyik legnagyobb területű borászatának a vezetését.
 
Kolozsváry-Kiss Árpád közgazdász végzettségét Budapesten szerezte, majd nemzetközi és hazai nagyvállalatoknál (Coca-Cola, Sun Microsystems, IBM) dolgozott vezetőként kereskedelmi, marketing és üzletfejlesztési területen. Több, mint egy évtizedes multinacionális cégeknél megszerzett szakmai tapasztalattal 2006-tól saját tanácsadó céget hozott létre városfejlesztési és ingatlanfejlesztési profillal. Több hazai térség és település fejlesztési stratégiájának kidolgozásában, illetve nemzetközi projektek menedzsmentjében vett részt. 2011-ben egy évet Olaszországban töltött, ahol lombardiai (Franciacorta, Valcalepio, Valtellina) borászatok és borvidékek fejlesztési és üzleti stratégiáját tanulmányozta. Az így megszerzett tapasztalatát a későbbiekben több magyar borvidéki fejlesztésben tanácsadóként kamatoztatta. 2013-tól kiemelten a Tokaji borvidék fejlesztésével foglalkozott, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezetének ügyvezetőjeként vezetésével jött létre a térség fejlesztési stratégiája és Világörökségi rendezési terv véglegesítésében is jelentős érdemei voltak. 2017 óta üzletfejlesztési és menedzsment tapasztalatait az Egyesült Államok piacán tevékenykedő családi építőipari vállalkozásban kamatoztatja. Emellett továbbra is elkötelezett a hazai borkultúra fejlesztése és természeti értékek megóvása iránt. E területen aktív társadalmi tevékenységet is végez, többek között a Balaton Világörökségéért Alapítvány kuratóriumi tagjaként.
 
Új vezető a Pajzos Tokaj élén
 
Árpád szeptember elsejétől a Pajzos csapatának részét képzi, így az utóbbi két hónapot, Laurent mellett töltötte. 
Elődöm, Laurent Comas az ország egyik legjobb, legeredményesebb borászatának alapjait rakta le. Az általa vezetett csapat tudása és elkötelezettsége biztosíték arra, hogy a Pajzos Tokaj méltón képviselje a borvidéket és Magyarországot itthon és a nagyvilágban. Szeretnék a cég eredményes vezetésén túlmenően a helyi közösség életében is aktívan részt venni. Fő célom, hogy mind itthon, mind a nemzetközi köztudatban a Pajzos Tokaj márkanév egyet jelentsen a magas minőséggel és egy elismert borvidékkel.” – nyilatkozta.
 
A Pajzos Zrt. a Tokaji Borvidék egyik legnagyobb, 107 hektáros termőterületű borászata. Évente közel 300.000 palack bort készítenek a Bodrogolasziban található Pajzos- és sárospataki Megyer dűlőjük terméséből. Szőlőterületükön a Tokaji Borvidék legkedveltebb és legismertebb szőlőfajtái mellett (Furmint, Hárslevelű) még Chardonnay-val dolgoznak. Termékeik között a Pezsgő, a Furmint és a Hárslevelű reduktív és hordós érlelésű fajtaborok mellett, a prémium minőségű Tokaji Borkülönlegességek kapnak főszerepet. Értékesítésük 75%-a külföldre történik, amelynek köszönhetően jelenleg szinte a világ összes országában megtalálhatók a Pajzos Tokaj borai. 2022-ben a Pajzos Tokaj borászata nyerte el a „Magyarország Legeredményesebb Borászata” címet.