Fröccs

A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály

December 09. 08:40
Az Év Bortermelője díj a borász több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, idén Figula Mihály érdemelte ki ezt a rangos elismerést.
 
A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály
 
Figula Mihályról így írt korábban a Vinoport (akkor a Borászok Borásza díj átvétele kapcsán):
 
"Világ életében arra készült, hogy a Figula borászatban fog dolgozni. Olyannyira, hogy amikor 2001-ben megszerezte a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen a szőlész-borász szakmérnöki diplomát, apja nógatása ellenére sem volt hajlandó elindulni világot látni, helyette rögtön otthon állt munkába. Csak beállt a sorba, mondhatni, hiszen anyai ágon többgenerációs borászok, Misi szülei – mindketten szintén a Kertészetin végeztek – a rendszerváltás után például alig várták, hogy visszatérhessenek a gyökerekhez és családi pincészetet indíthassanak. Erre végül 1993-ban került sor."

"Az elsők között készítettek a borvidéken vörösbort, ami átment a vizsgán, mert a fehérekhez hasonlóan „saját arca van, a termőhely gazdag ásványossága itt is gyönyörűen megjelenik”. Apa és fia egyébként nagyon egyformán gondolkodtak a borkészítésről, a pincészet mára névjegyének számító dűlőszelektált vonalat is együtt kezdték el még 2001-ben.
 
"Édesapja halála után ifjabb Figula Mihály a 2000-ben az Év Bortermelőjének választott apja nyomdokaiba lépett. 2012-ben az Év Fiatal Borásza Díjjal, 2015-ben Az Év Gaszto Borásza díjjal, 2016-ban a Megyei Év Vállalkozója Díjjal, 2018-ban a legnagyobb presztizsű borászatnak odaítélt „Prestige Award” díjjal tüntették ki."
 
Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket alkalmazza. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez.
 
Figula Mihály naponta felteszi magának a kérdést: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot?
Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését.
 
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
 
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
 
A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály
 
 
 

Új vezető a Pajzos Tokaj élén

November 02. 10:56
A Pajzos Tokaj borászat közel 30 éve készíti a tokaji borvidék ikonikus borait. Sikeres működésüket bizonyítja a néhány héttel ezelőtt elnyert „Magyarország legeredményesebb borászata” cím is. A kitüntetés elnyerésében nagy szerepe volt Laurent Comas birtokigazgatónak, aki úgy döntött, a csúcson hagyja abba.
 
A Dél-Franciaországból származó Laurent Comas 2014. január elsején került a Pajzos Tokaj élére. Vezetése alatt a borászat továbbnövelte exporttevékenységét, ismét részesedést szerzett a belföldi piacon, továbbá megújította márkájának arculatát, marketing-, és értékesítési stratégiáját. Az elmúlt 8 év alatt a borászat hatalmas fejlődésen ment keresztül, amit a 2022-es Országos Borversenyen (OBV) elnyert 3 nagyarany és 2 arany érem is jól tükröz. 
 
A díj elnyerésével azonban a Pajzos Tokaj Laurent Comas által vezetett szakasza lezárul és 2022. november 1-jétől Kolozsváry-Kiss Árpád veszi át Tokaj egyik legnagyobb területű borászatának a vezetését.
 
Kolozsváry-Kiss Árpád közgazdász végzettségét Budapesten szerezte, majd nemzetközi és hazai nagyvállalatoknál (Coca-Cola, Sun Microsystems, IBM) dolgozott vezetőként kereskedelmi, marketing és üzletfejlesztési területen. Több, mint egy évtizedes multinacionális cégeknél megszerzett szakmai tapasztalattal 2006-tól saját tanácsadó céget hozott létre városfejlesztési és ingatlanfejlesztési profillal. Több hazai térség és település fejlesztési stratégiájának kidolgozásában, illetve nemzetközi projektek menedzsmentjében vett részt. 2011-ben egy évet Olaszországban töltött, ahol lombardiai (Franciacorta, Valcalepio, Valtellina) borászatok és borvidékek fejlesztési és üzleti stratégiáját tanulmányozta. Az így megszerzett tapasztalatát a későbbiekben több magyar borvidéki fejlesztésben tanácsadóként kamatoztatta. 2013-tól kiemelten a Tokaji borvidék fejlesztésével foglalkozott, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezetének ügyvezetőjeként vezetésével jött létre a térség fejlesztési stratégiája és Világörökségi rendezési terv véglegesítésében is jelentős érdemei voltak. 2017 óta üzletfejlesztési és menedzsment tapasztalatait az Egyesült Államok piacán tevékenykedő családi építőipari vállalkozásban kamatoztatja. Emellett továbbra is elkötelezett a hazai borkultúra fejlesztése és természeti értékek megóvása iránt. E területen aktív társadalmi tevékenységet is végez, többek között a Balaton Világörökségéért Alapítvány kuratóriumi tagjaként.
 
Új vezető a Pajzos Tokaj élén
 
Árpád szeptember elsejétől a Pajzos csapatának részét képzi, így az utóbbi két hónapot, Laurent mellett töltötte. 
Elődöm, Laurent Comas az ország egyik legjobb, legeredményesebb borászatának alapjait rakta le. Az általa vezetett csapat tudása és elkötelezettsége biztosíték arra, hogy a Pajzos Tokaj méltón képviselje a borvidéket és Magyarországot itthon és a nagyvilágban. Szeretnék a cég eredményes vezetésén túlmenően a helyi közösség életében is aktívan részt venni. Fő célom, hogy mind itthon, mind a nemzetközi köztudatban a Pajzos Tokaj márkanév egyet jelentsen a magas minőséggel és egy elismert borvidékkel.” – nyilatkozta.
 
A Pajzos Zrt. a Tokaji Borvidék egyik legnagyobb, 107 hektáros termőterületű borászata. Évente közel 300.000 palack bort készítenek a Bodrogolasziban található Pajzos- és sárospataki Megyer dűlőjük terméséből. Szőlőterületükön a Tokaji Borvidék legkedveltebb és legismertebb szőlőfajtái mellett (Furmint, Hárslevelű) még Chardonnay-val dolgoznak. Termékeik között a Pezsgő, a Furmint és a Hárslevelű reduktív és hordós érlelésű fajtaborok mellett, a prémium minőségű Tokaji Borkülönlegességek kapnak főszerepet. Értékesítésük 75%-a külföldre történik, amelynek köszönhetően jelenleg szinte a világ összes országában megtalálhatók a Pajzos Tokaj borai. 2022-ben a Pajzos Tokaj borászata nyerte el a „Magyarország Legeredményesebb Borászata” címet.
 
 
 

November 15-ig pályázhatsz a Jövő Borásza Ösztöndíj Programra

November 02. 10:40
Az 1 millió forintos Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók. Cél a fiatalok hazai és nemzetközi tapasztaltszerzése. 
 
A Jövő Borásza Ösztöndíjprogramot meghirdető Vinum Praemium Alapítvány egyik fő célja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítsa a magyar bor jövőjét. A nagyszerű borász teljesítmények elismerése mellett a fiatal generáció támogatása ennek egyik legfontosabb mozgatórugója. Kiemelten fontos, hogy a szőlész-borász hallgatók versenyképes és gyakorlati tudás birtokában hagyják el majdan az iskolapadot és széles látókörrel, hasznos tapasztalatokkal kezdjék el a saját útjukat építeni. 
 
A Jövő Borásza Ösztöndíjprogram éppen ehhez kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a nyertes pályázónak 1 millió forintos ösztöndíjat biztosít, amelyet külföldi (és hazai) szüreti gyakorlatra fordíthat. Ehhez mindössze egy minimum 15, maximum 25 oldalas dolgozatot kell benyújtani 2022. november 15-ig a meghirdetett (és alább közölt) három téma valamelyikében: 
 
Borászat: „Klímaváltozás és fenntarthatóság a borászatban”
Szőlészet: „Klímaváltozás és fenntarthatóság a szőlőtermesztés területén”
Marketing: „Klímaváltozás és fenntarthatóság jelentősége a szőlő-bor ágazatban gazdasági szempontból”
 
A győztes pályázó a következőket nyerheti meg:
 
 • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
 • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
 • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
 • tiszteletjegy a Borkonferenciára és a Pezsgőkonferenciára
 • meghívó a Borászok Borásza gálára, az ünnepélyes eredményhirdetésre
 
A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.  
 
Az eddigi ösztöndíjasok az Egyesült Államokat, Kaliforniát, illetve Új-Zélandot és Franciaországot választották gyakorlati helyszínükként.
 
Érdemes ellátogatni a Borászok Borásza weboldalára a képes beszámolóik miatt.
 

A Somlói Borrend és a Pápai Borklub a Winelovers 100 díjnyertes fehérborait mutatja be

Október 26. 10:36
A Somlói Borrend és a Pápai Borklub a Winelovers 100 díjnyertes fehérborait mutatja be
 
A Somlói Borrend 1992-ben alakult a Somlói borvidéken, és a célja az, hogy a Somló hírnevét, hagyományait megőrizze, növelje, a környék gazdasági, idegenforgalmi céljainak megvalósulásában közreműködjön, a kulturális értékeket gyarapítsa. Tagjai terjesztik, népszerűsítik a „somlai” bor hírét, gyógyító erejét szerte a világban.
 
A Pápai Borklub a Somlói Borrend Egyesület önálló tagszervezeteként működik, amelyhez csatlakozhat minden borkedvelő magánszemély, ill. borokkal foglalkozó gazdasági társaság, vállalkozás. A Borklub célja, hogy a magyar borvidékek borait minél szélesebb közönséggel ismertesse meg, szakmai ismeretterjesztő előadások, borvacsorák, borbemutatók és értékelések formájában a borfogyasztás és borkóstolás kultúráját terjessze. Az október 28-i rendezvényen a Winelovers 100 A 100 Legjobb Magyar Bor kiválasztásban szereplő, díjnyertes fehérborokat mutatják be Pápa városában. További információk.

Franc&Franc 2022: két napig Villány a cabernet franc világvárosa

Október 19. 12:59
Minden eddiginél komolyabb nemzetközi borkínálat, izgalmas szakmai előadások és szélesre tárt pinceajtók várják november 25-én és 26-án a Villányba érkező vendégeket.
 
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelők és boraik érkeztek vendégségbe. A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági cabernet franc termelő régió bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.
 
A Villányi borvidék legrangosabb szakmai és közönségrendezvénye az idei évben egy összegzést tesz, széles spektrumot mutatva a bortermelő világ kiemelkedő cabernet franc kínálatából. A rendezvény tematikája egyben lehetőséget teremt, hogy a 2022-ben első alkalommal megrendezett nagyszabású borverseny, a Franc du Monde tapasztalatai és TOP borainak bemutatója is beépítésre kerüljön a szakmai és közönségnap programjába.
 
A VII. Franc&Franc Fórumot 2022. november 25-én, pénteken 9.30 órától rendezik meg, a rendezvénynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatják meg classicus, premium és super premium kategóriában elérhető Villányi Francokat, a Franc Du Monde nemzetközi borverseny top borait, valamint cabernet franc fajtaborokat a Loire-völgyéből, Argentínából az idei évben rendhagyó módon három Master of Wine: Cees Van Casteren, Peter McCombie és Pasi Ketolainen közreműködésével.
 
2022. november 26-án, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a vendégek a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. 
 
VILLÁNYI FRANC TOP12
A villányi bortermelők minden évben maguk választják ki azt a 12 bort, amely egy éven át képviseli és viszi hírét a Villányi Franc-nak idehaza és a nagyvilágban. A Horkay András borszakértő és Győrffy Zoltán borszakíró által gondozott kétnapos kiválasztáson vakkóstolón mérettetnek meg a benevezett tételek, idén 67 borból került ki a villányi TOP12.
 
 1. Bakonyi Péter Villányi Cabernet Franc 2020 (classicus)
 2. Lelovits Tamás Villányi Cabernet Franc 2019 (classicus)
 3. Fritsch Pince Villányi Cabernet Franc Barrique 2019 (classicus)
 4. Agancsos Pincészet Capitalis Villányi Franc 2018 (premium)
 5. Vinatus Pince Villányi Franc 2018 (premium)
 6. Gere Attila Pincészete Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2018 (premium)
 7. Bock Pince Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2017 (premium)
 8. Sauska Borászat Villányi Cabernet Franc 2015 (premium)
 9. Jekl Pincészet Villányi Franc 2013 (premium)
 10. Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2018 (super premium)
 11. Csányi Pincészet Teleki Tradíció Villányi Franc Kopár 2017 (super premium)
 12. Mokos Pincészet Villányi Franc 2017 (super premium)
 
FRANC DU MONDE TOP12
A Villányi borvidék 2022 nyarán első ízben rendezte meg a Franc du Monde borversenyt, a megmérettetésre minden olyan régióból vártak borokat, ahol Villányhoz hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra. Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre. A borok értékelése rangos nemzetközi bírálók által történt, ahol a szakmai munkát két Master of Wine is segítette. A verseny szabályzatnak megfelelőn a nevezett minták mindössze 30%-a lehetett érmes, a Top12 bor mindegyike 89,2 pont felett szerepelt és egyúttal ezek a verseny aranyérmes borai.
 
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc Variáció 2020 újhordó (classicus, Villány)
Fritsch Pince Villányi Cabernet Franc 2019 (classicus, Villány)
Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2019 (premium, Villány)
Bodri Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc "Dűlő" Válogatás 2019 (premium, Szekszárd)
Tajna Vineyards & Winery Cabernet Franc 2019 (premium, Szlovákia)
Blum Pince Villányi Franc 2018 (premium, Villány)
Havas & Timár Pincészet Franom 2018 (premium, Eger)
Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc Kopár 2017 (premium, Villány)
El Enemigo Cabernet Franc 2016 (premium, Argentína)
Bock Pince Villányi Franc Ördögárok Selection 2015 (premium, Villány)
Csányi Pincészet Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2002 (muzeális, Villány)
Bock Pince Cabernet Franc 1993 (muzeális, Villány)
 
További információk: Kovács Boglárka Dóra marketing@villanyiborvidek.hu 

Makovej Giraldo Sebastian sommelier képviseli Magyarországot Szerbiában

Október 05. 11:12
Az “Év Sommelierje 2022” versenyen Makovej Giraldo Sebastian, a budapesti Felix Kitchen&Bar sommelierje szerezte meg a kupát és ezzel a lehetőséget, hogy október 27-én, a nemzetközi Balkan Sommelier Challenge versenyen képviselhesse Magyarországot.
 
Makovej Giraldo Sebastian sommelier képviseli Magyarországot Szerbiában
 
A Magyar Sommelier Club szervezésében a Continental Hotel Budapestben zajló egész napos kemény megmérettetés angol nyelven folyt. Ezzel is megnehezítve a versenyzők dolgát. A következő összecsapás ugyanis, amire kvalifikációt lehetett szerezni, a Balkan Sommelier Challenge október 27-i belgrádi fordulója.
 
A délelőtti írásbeli feladat után négyen jutottak tovább a középdöntőbe: Budai Norbert (Summer Lodge, Evenshot, Nagy-Britannia), Kincses Dávid (Tom George Osteria, Budapest), Makovej Giraldo Sebastian (Felix Kitchen&Bar, Budapest) és Pfeifer Balázs (Werzers Hotel Resort Pörtschach, Észak- és Dél-Tirol). A zsűri asztalánál többek közt Gianni Annoni, Jókúti András, Wossala Rozina, Hantos Bence és Csatlós Máté is helyet foglalt.
 
A teljes 11-tagú zsűri több órán át tesztelte a versenyzőket, értékelte a feladatlapokat és beszélte át a gyakorlatban nyújtott teljesítményeket. Volt vaktérkép, váratlan szituációs gyakorlatok, éttermi körülmények és villámkérdések is.
 
A délutáni program folyamán az érdeklődőket kóstolási lehetőséggel várták a szervezők, hét kiállító jóvoltából.
 
A döntőben két, kiváló angol nyelvi készségű sommelier mérte össze tudását. A Dél-Angliában élő Budai Norbert egy véletlen folytán került a versenyzők közé, éppen szabadságát töltötte Magyarországon. A kolumbiai születésű Makovej Giraldo Sebastian pedig tudatos és kemény felkészülést követően érkezett a versenyre, amit végül meg is nyert.
 
Fotók: Julia Ryaz Photography

 

A Magyar Sommelier Szövetség 2022-ben is megrendezi a szakma országos bajnokságát

Szeptember 28. 13:49
A Magyar Sommelier Szövetség 2022-ben is megrendezi a szakma országos bajnokságát október 9-én vasárnap 9.00 órakor Budapesten. A bajnoksàg szakmai partnere és támogatója, valamint helyszíne a Winehub. A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a  munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítése. 
 
Az előző év gyakorlatának megfelelően ezúttal is kétfordulós, nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.  Az elődöntőben a részvevők előbb írásbeli feladatokat (tesztlap kitöltése, 3 bor kóstolás  utáni megnevezése) oldanak meg, majd vörösbort dekantálnak, továbbá megfelelő ételt ajánlanak hozzá. A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt. 
A verseny fővédnöke dr. Nagy István Agrárminiszter úr lesz. További információk: Karsai Judit elnökségi tag +36706790699
 
 

A Kóstolom Webshopjában is kapható már a Winelovers Selection Sauvignon Blanc

Szeptember 08. 14:04
A Winelovers közösség által kiválasztott Sauvignon Blanc a Winelovers Webshop mellett már a Kóstolom webshopjában is megrendelhető.
Ez az üde illatos tétel volt 150 winelover kedvence a vakkóstolások során, ami nem csoda, mert mindent tud, amit egy friss, üde, ropogós fehérbornak tudnia kell!
 
A tétel a Haraszthy Pincészet tartályaiból került az elegáns palackokba, friss, lendületes bor tele gyümölcsökkel. Kitűnően párosítható ételekkel: salátákkal, csirkemellel, halas fogásokkal, tenger gyümölcseivel. Egyszerűen nem lehet nem szeretni! 
 
A Kóstolom Webshopban most a Sauvignon Blanc csomagajánlatban is szerepel 5 másik sauvignon blanc-nal együtt, így még kedvezőbb áron kóstolhatod meg.
 
Itt az óvilági és az újvilági sauvignon blanc stílusokról írtunk.
És hogy milyen ételekhez illik? A sauvignon blanc és a spárga összeillőségéről, valamint a desszertekhez fűződő viszonyáról is írtunk korábban.
 
 
 

Bor: kultúra ínyenceknek

Július 12. 18:25
Egy családi ünnepség, közeli barátok látogatása vagy egy nyugodt este egyaránt jó alkalom a borozásra.
 
Azonban ahhoz, hogy egy gondosan érlelt bor íze teljes egészében kibontakozhasson, megfelelő kezelésre van szükség. A bor csak optimális feltételek mellett tárolva és fokra pontosan behűtve nyújt igazi élvezetet. 
 
 
A borász az első szőlőhajtástól a palackozásig odaadásával, figyelmével és tudásával gondoskodik róla, hogy csakis a legnemesebb cseppek kerüljenek a palackba. A fehérborok néhány hónapig hordókban vagy különleges tartályokban érlelődnek, mielőtt palackozzák őket. A vörösborok készítése pedig gyakran több évig tart. És sok bor még ekkor sem éri el ízének és zamatának csúcspontját. Optimális tárolási feltételek mellett a bor érik és folyamatosan fejlődik a palackban.

Bor – ideális tárolás
A nemes boroknak tökéletes klímára van szükségük, amihez elengedhetetlenek a megfelelő borhűtők. A Liebherr Appliances hatékony szabadonálló és beépíthető borhűtő szekrényei időtlen dizájnjukkal gondoskodnak kedvenc borai stílusos prezentálásáról. Ahhoz, hogy a bor íze teljes egészében kibontakozhasson, megfelelő kezelésre van szükség. A bor csak optimális feltételek mellett tárolva és fokra pontosan behűtve nyújt igazi élvezetet. A bornak télen és nyáron egyaránt állandó hőmérsékletre van szüksége. Az értékes palackokat nem érheti UV-fény, valamint semmilyen illat vagy szag. Még a száraz levegő és a rázkódás is befolyásolja a bor minőségét. A Liebherr borhűtő szekrények ideális feltételeket biztosítanak a minőségi borok tárolásához. 

A Liebherr borhűtő szekrények beépített FreshAir-aktívszénszűrővel rendelkeznek, amely optimális levegőminőségről gondoskodik és megakadályozza, hogy a környezeti levegőből szagok jussanak a belső térbe, rontva ezzel a bor ízét. Emellett a helyes páratartalom fontos szerepet játszik a bor hosszú távú tárolásában. Ha a páratartalom 50 százalék alatt van, a természetes parafa összehúzódik. Ennek következtében oxigén jut a palackba, ami miatt az alkohol elpárolog. A borok édesebbé is válnak, mígnem végül megromlanak.

A Liebherr Appliances borhűtő és bortemperáló szekrényei teljesítik a magas követelményeket és tökéletes tárolóhelyként szolgálnak. Segítségükkel a bor pontosan ellenőrzött feltételek mellett tárolható és megóvható a káros környezeti hatásoktól. A különböző méreteknek és ajtómegoldásoknak köszönhetően a Liebherr Appliances borhűtő szekrényeit könnyedén be lehet illeszteni a konyhabútorokba vagy a nappaliszoba-bútorokba.
 
Bor: kultúra ínyenceknek

A Liebherr Appliances készülékei modelltől függően különböző hőmérsékletzónákkal vagy egyedileg beállítható borrekeszekkel rendelkeznek. A Liebherr borhűtő szekrények a Vinidor és GrandCru neveket viselik.

Vinidor – egy készülék különböző borfajtákhoz
A Vinidor készülékek maximális rugalmasságot kínálnak kettő vagy három borrekesszel, amelyek egymástól függetlenül, +5 °C és +20 °C között fokra pontosan beállíthatók. Egyszerre kíván vörösbort, fehérbort és champagne-t tárolni a hozzájuk illő optimális fogyasztási hőmérsékleten? A három borrekesz segítségével ez lehetséges. A készülékek borok hosszú távú tárolásához is ideális klimatikus feltételeket teremtenek. Az új Vinidor modellek esetében a teljes hűtőrendszer rezgéscsillapítással van beépítve, hogy a bort ne érjék rezgések. Így a bor rázkódás nélkül tárolható, a készülékek üzemi zaja pedig elenyésző. A kézzel, természetes állapotában meghagyott fából készített tartók kiválóan alkalmasak bordói palackok tárolására. A palackokat egymással szembefordítva teljes mértékben kihasználható a készülékek tárolókapacitása. A felpattintható névtáblákkal pedig könnyen rendszerezhető és gyorsan áttekinthetővé tehető a borkészlet.

Borhűtő szekrények – érlelés és tárolás, akár egy borospincében
A Liebherr Appliances GrandCru- sorozatának borhűtő szekrényei a borospincékre jellemző tárolási feltételeket kínálnak. A gazdagon felszerelt készülékek teljes belső terében állandó hőmérséklet uralkodik, amelyet +5 °C és +20 °C között tetszés szerint lehet beállítani. A borhűtő szekrények ideálisak borok hosszú távú tárolásához vagy érleléséhez. Beállított hőmérséklettől függően nagyobb mennyiségű bort is készleten lehet tartani a fogyasztási hőmérsékleten.

Ha szeretne többet megtudni a Liebherr Appliances borhűtő és bortemperáló szekrényeiről, látogasson el weboldalunkra.
 
Liebherr készülék iránt érdeklődik? Partnereink igény esetén örömmel válaszolnak Liebherr termékekkel kapcsolatos kérdéseire. További információk.
 
Liebherr-Hausgeräte
A Liebherr-Hausgeräte a Liebherr vállalatcsoport tizenegy ágazati társaságának egyike. A háztartási készülékek területén több mint 6 200 munkatárs dolgozik, és az ochsenhauseni (Németország) székhelyen, valamint a lienz-i (Ausztria), maricai (Bulgária), kluangi (Malajzia) és
aurangábádi (India) telephelyeken kiváló minőségű, háztartási és professzionális célú hűtő- és fagyasztókészülékek fejlesztése és gyártása zajlik.