Fröccs

A somlói borok legjava egy helyen mutatkozik be októberben

Szeptember 13. 13:29
Október 12-én újra Somlói Juhfark Ünnep! Ez a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, ahol a Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket. A Juhfark a Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben – ami az egész világon egyedülállóvá és egyre keresettebbé teszi. Ezért döntöttek úgy a Somló bortermelői, hogy minden évben megrendezik a Juhfark Ünnepét. Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől, a testes, érlelt tételekig a legváltozatosabb stílusban elkészített, 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince, összesen 25 borát. A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. Az idei kóstoló újdonsága, hogy a somlóiak mellett egy vendégborászat, a szentantalfai Dobosi Pincészet is bemutatkozik. Természetesen most is lesz buszjárat Budapestről, és ingyenes transzferszolgáltatás a környék szálláshelyeiről, hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét.
 
Résztvevő pincék: Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Csordás-Fodor Borház, Fekete Pince, Hegedűs-Szabó Pincészet, Inhauser Pincészet, Kolonics Pincészet, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, St. Margit Pincészet, Szalai Pince, Tomcsányi Családi Birtok, Tornai Pincészet. Vendég: Dobosi Pincészet, Szentantalfa.
 
Mesterkurzusok:
 
Utazás a Somló körül
Dűlőtúra a hegyen. Az úton érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók.
 
Somlói Juhfark VS a világ nagy vulkanikus borai
Komplexitás, ásványosság, karakter. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus összehasonlító kóstolója: 4 különböző stílusú Juhfark összekóstolása a világ nagy borvidékeinek klasszisaival.
 
A Juhfark arcai
Tornai vertikális Juhfark-kóstoló nemzetközi díjnyertes borokkal, vezeti: Tornai Tamás  
 
További információk az eseményről itt.

Hamarosan kiderül, mi van a sörökben

Szeptember 10. 08:38
A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, vagyis az Európai Sörfőzők Szövetsége szeptember 5-én Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt. Ennek értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint és az energiaértéket. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják, a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben.
 
Az európai sörgyárak jelentős lépéseket tettek az elmúlt években, a sörök 60%-nál már most is megadják a kalóriaszámot, 85%-uknál pedig az összetevők részletes listáját. Az egyetértési megállapodás azért is kulcsfontosságú, hogy ezek a számok még tovább növekedhessenek. Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.
 

Ilyet még nem látott a világ: roadshow-ra indul egy bor

Szeptember 05. 19:54
Országjáró roadshow-ra indul a somlói Tornai Pincészet, hogy bemutassa a 2019-es International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb borversenyén a legmagasabb elismerésnek számító Trófea-díjjal jutalmazott borát. A nyertes bor mellett olyan tételekből áll a kóstoló, amelyek az elmúlt években kimagaslóan szerepeltek a világ nagy borversenyein.
 
A borsor:
 • Friss Zenit 2018, MUNDUS arany, MTA bora
 • Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)
 • Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)
 • Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)
 • Top Selection Grófi Juhfark 2013, IWC arany és Trófea (2016)
 • Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, Budapest Bora, Bayer arany (2013)
 • Meglepetéstétel
A Trófea Roadshow állomásai:
 • Pécs: szeptember 21., Pannon Borbolt
 • Győr: szeptember 26., BorPont
 • Szeged: október 3., Ezerjó Borkereskedés
 • Veszprém: október 5., Villa Medici
 • Budapest: október közepe, helyszín később

Minden infó a 28. Budapest Borfesztiválról

Szeptember 03. 13:03
Szeptember 5-8. között várja a Budapest Borfesztivál a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a Budai Várban. A vendégek közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül.

Európa egyik legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag programkínálat teszi most is felejthetetlenné.

Pár Borpár - játékos kóstolóprogram. A rendezvény teljes nyitva tartása alatt, előre meghirdetett borpárokon keresztül, a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak. Az „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben elérhető borpárok két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik, így a párhuzamos kóstolással nagyon könnyen megérthetjük, milyen módon jelennek meg a borban például a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok hatása vagy a fahordós érlelés.

VinAgora Taste of Hungary - Kóstold körbe Magyarországot! A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A Taste of Hungary válogatás minden kategóriának egy-egy olyan csúcsminőségű borát ajánlja, ami érmet érdemelt a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.
Egri Bor Most – A fesztiválon kóstolhatók lesznek a borvidék legjobb dűlőinek sokszínűségét megmutató, legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai, és bemutatkozik az új egri palack is.

Hagyományos Szüreti Felvonulás a Budai Várban, amit a nagyszínpadon és a két további pódiumszínpadon népzenei és néptánc gála követ. Az egyik leglátványosabb programelem idén is a Fonó Budai Zeneházzal közösen valósul meg: a Borfesztivál igazi kavalkáddal készül, a vendégeink között köszönthetjük többek között a Muzsikás együttest, a Nemzeti Táncegyüttest. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 8-án, vasárnap 12 órától.

A Borfesztivál már elengedhetetlen része az idén megújult NÉBIH Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának céljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal a vásárlói tudatosság erősítése. Ennek érdekében a Borfesztiválon is több játékos feladattal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Az Autistic Art Alapítvány autista fiatalokat befogadó, civil fenntartású lakóotthonokat támogat. Művészetterápiás programsorozatuk nemcsak terápiás célt szolgál, egy olyan platformot is teremt, ahol a gyakran nem beszélő autista fiatalok művészeti tehetsége kibontakozhat. E programnak köszönhetően megszületett az Autistic Art borválogatás, amelyben a kiemelkedő magyar borokat ötvözték a művészettel. Anstandnál bárki közelebb kerülhet a Borfesztiválon az autizmus ügyéhez.

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos boros ebéddel vagy vacsorával.
Ismét összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy segítsen! A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, ami minden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat évről-évre érdekes, egyedi, értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára kerül.

Pénteken és szombaton a SPAR standja mellett található pódium színpadon olyan neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban, mint Dobosi Győző (Dobosi Pincészet), Barabás Barna (Zelna Borászat), Makai Gergő (Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok), Bock József (Bock Borászat), Juhász Ádám (Juhász Testvérek Pincészete), és Takler András (Takler Borbirtok).

A Budapest Borfesztiválra a belépőjegyek 3900 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.
 
Nyitva tartás:
szeptember 5-6. csütörtök-péntek: 14.00–24.00;
szeptember 7. szombat: 12.00–24.00
szeptember 8. vasárnap: 12.00–22.00
 
 

Csillagok háborúja lesz a Dunán 3 nap múlva

Augusztus 26. 16:12
A szokásoknak megfelelően az idei Győri Bornapokon is megválasztották Győr város borát, továbbá öt Fesztivál bor díjat is kiosztottak. Előbbi címet a Pannonhalmi Herold Pince 2018-as Sárgamuskotálya érdemelte ki. Ha ezzel a borral nem is, a pincészet egy másik tételével találkozhatsz augusztus 29-én, a Winelovers River Night vol.3. rendezvényen, ahol három közösségi bor (BalatonBor, PH-érték, Villányi REDy) mintegy 50 tétele fog bemutatkozni.
 
A sétálóhajókázással egybekötött különleges kóstolón jelen lesz többek között a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, akiknek 2016-os Infusiója a győri Fesztivál Vörös bora címet érdemelte ki, valamint a Pécsinger Szőlőbirtok, akik Győrben a legjobb habzó borért járó díjat vehették át.
 
Elmondható tehát, hogy lassan igazi sztárparádévá kezd válni az augusztus 29-i rendezvény, hiszen egycsapásra három frissen kitüntetett pincészettel "bővült" a kiállítók listája. 
 
Íme a Győri Bornapok teljes eredménylistája:
 
Győr város bora 2019: Herold Pince - Sárgamuskotály 2018
A Fesztivál Fehér bora: Babarczi Szőlőbirtok és Pince - Sirius 2018
A Fesztivál Rozé bora: Hauer Erik Soproni Borászat - Kékfrankos Rosé 2018
A Fesztivál Vörös bora: Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
A Fesztivál Édes bora: Holdvölgy Pincészet - Signature 2002
A Fesztivál Habzó bora: Pécsinger Szőlőbirtok - Hableányka 2018
 
 

Ötödször RakpartFeszt, rekordokkal, bokszmeccsekkel

Augusztus 13. 11:14
Augusztus 16-20. között zajlik az év egyik legnagyobb sörös őrülete. A szegedi RakpartFeszt - Kézműves Sörünnep idén rekordmennyiségű főzdével és elképesztő mennyiségű folyékony csodával várja az érdeklődőket. Az utolsó nap ráadásul egybeesik az államalapítási ünneppel, így a rendezvény a régió legnagyobb tüzijátékával zárul.
 
A Huszár Mátyás rakparton idén közel száz kiállító kínálja majd a kézműves söröket és a legkedveltebb street food fogásokat. A hamburgerek, grillcsodák és egyéb finomságok mellett idén kuriózumként gluténmentes sör is kóstolható. A fellépők között pedig olyan együtteseket köszönthetünk, mint a szegedi Útközband zenekar, a Gypo Circus vagy éppen az államalapítás ünnepén a tűzijáték előtt fellépő KállaySaunders feat. The Middletonz.
 
Az esemény keretében, augusztus 17-18-ánismételten szervezett keretek között csattannak majd a pofonok a Stefánián, a Fesztivál Kupa Nemzetközi Ökölvívó Tornán, ahol mindkét nap 15 órától több nemzet bokszolói csapnak majd össze a bajnoki címért. A rendezvény fővédnöke Erdei „Madár” Zsolt, a Magyar ÖkölvívóSzakszövetség elnöke, világbajnok ökölvívó lesz, a díszvendég pedig Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó.

Tippelj, melyik országban fogy a világon a legtöbb sör!

Augusztus 05. 08:54
Globálisan több, mint 1,9 milliárd hektoliter sör fogyott tavaly. Világviszonylatban Kína messze a legnagyobb sörgyártó, évente több, mint 465 millió hektoliter sört gyártanak, ami több, mint kétszerese a második USA termelésének. A harmadik Brazilia több mint 134 millió hektoliterrel, a negyedik, és ezzel Európa legnagyobb sörgyártója pedig Németország 93 millió hektoliterrel. Németországban több, mint 1300 sörgyár működik, ahol mintegy 5000 különböző márkájú sört készítenek.
 
A sörgyártás a legtöbb helyen korrelál a fogyasztással: a legnagyobb sörfogyasztó Kína, évi mintegy 113 milliárd üvegnyi sörrel, az USA 67,5 milliárd üvegnyit fogyaszt, többet mint amennyit gyártanak. Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, ebből a magyar sörpiacon 6,22 millió hektoliterrel vette ki részét. Ezzel az eredménnyel hazánk egyébként a középmezőnyben helyezkedik el. A legnagyobb exportőrök a belgák, a németek és a hollandok, hazánk e tekintetben a 18. helyen állt 2017-ben 538 ezer hektoliteres sörexportjával.
 
Augusztus első pénteke a sör világnapja
 
Bár a sörpiac folyamatosan átalakul, a sör népszerűsége töretlen. Nem véletlen, hogy a világon egyre több helyen tartották meg idén is a sör világnapját augusztus első péntekén. Az ötlet 2008-ban egy amerikai sörözőből indult, azóta pedig már a világ számos országában ünnepelnek a barátság és a sör iránti szerelem jegyében.
 

2019-ben a Boldogasszony csipkéje lett Magyarország Tortája

Augusztus 05. 08:29
Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával.
 
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről-évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
 
Magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.
 
A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak. Így születik meg a győztes, ami idén nem más, mint a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert.
 
A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.
 
2019-ben a Boldogasszony csipkéje lett Magyarország Tortája

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük. Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.
 
2019-ben a Boldogasszony csipkéje lett Magyarország Tortája
 
Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog. 

A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.
 

Most pénteken fergeteges BBQ parti Budapest szívében

Július 30. 12:57
Ezen a héten pénteken ismét egy felejthetetlen BBQ Est programmal várják a vendégeket az Araz Étterem teraszán, ahol a kert DJ Starsky Sound zenéitől hangos, a nyári italok korlátlanul fogyaszthatóak és frissen sült húsok illatoznak! 2019. augusztus 2-án pénteken az ínycsiklandozó sült húsok, kézműves hamburgerek, fóliában sült burgonya és grillezett zöldségek adják a menü javát, amit a különleges desszertválaszték, valamint a korlátlanul fogyasztható rosé fröccs, Aperol Spritz és házi limonádé koronáz meg. Nézd meg a menüt és foglalj asztalt az étterem honlapján!