Fröccs

A világ egyik legnagyobb borversenyének Trófea-díjas magyar bora bemutatkozik

Június 25. 08:00
A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje néhány hete elnyerte az International Wine Challenge, a világ egyik legbefolyásosabb borversenyének legmagasabb elismerését, a Trófea-díjat. A világ top 150 tétele közé került bor országos bemutatóját július 1-én, Budapesten tartják, a Kóstolom Borbárban. Délután 1-től 6-ig a sajtó és a szakma, este 7-kor pedig a közönség találkozhat vele. A premier egy különleges kóstoló, amelyen a többi bor is a világ élvonalába tartozó, nemzetközi díjakkal, köztük IWC aranyéremmel elismert tétel. Ilyen válogatás különösen ritkán kerül a nagyközönség elé.
 
A Tornai Pincészet az elmúlt években Magyarországon példa nélküli, és nemzetközileg is ritkaságszámba menő sikersorozatot ért el a világ legbefolyásosabb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en. Több aranyérmet, valamint 4 Trófea-díjat is szereztek – ezt azok a borok kapják, amelyek az aranyérmesek között is kiemelkedőek. Az idei versenyen, amelyen 50 ország 15 ezer legjobb tétele indult, ráadásul két boruk is különösen magas pontszámmal végzett: az elméletileg lehetséges 100-ból (ennyit soha sehol nem kapott még bor) 95 pontot ítélt meg nekik a zsűri, így a versenyen bekerültek a világ top 150 tétele közé. Ezeket a borokat mutatják most be több, korábbi nemzetközi díjnyertes tétellel együtt.

A teljes borsor:
Friss Zenit 2018, MUN-DUS arany, MTA bora
Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)
Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)
Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)
Top Selection Grófi Juhfark 2013, MTA bora (2017)
Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, Budapest Bora, Bayer arany (2013)

 
A kóstolót vezeti: Tornai Tamás

Helyszín: Kóstolom Borbár, Budapest II. kerület, Lövőház és Káplár utca sarka
Időpont: 2019. július 1., hétfő 19.00
Jegyek korlátozott számban kaphatóak 7.900,- forintos áron, amely tartalmazza a kóstolósort és a borkorcsolyát is. Jegyvásárláshoz az alábbi linkre kattintva: https://kostolom-muhely.hu/termek/tornai/
 

Egy 4 perces magyar film nyert a Nemzetközi Szőlő és Bor Filmfesztiválon

Június 24. 09:20
A legrégebbi és legrangosabb borhoz kapcsolódó filmfesztivált, az Oenovideo Nemzetközi Szőlő és Bor Filmfesztivált idén a franciaországi Provence-ban rendezték. 17 országból összesen 144 alkotás érkezett, az esemény látogatói ebből választották ki a legjobb film díjára a Terroir Squad kisfilmjét, amely a somlói Spiegelberg-birtok filozófiáját mutatja be.
 
A 4 perces videó itt megnézhető:
 

Terroir Squad #2 - Spiegelberg from terroir squad on Vimeo.

Két nagyarany- és két aranyéremmel díjazták a Kamocsay borokat

Június 19. 17:00
A Semmelweis Egyetem idén tizedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, mellyel 2010 óta tehetséges, a minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. A versenyt az intézmény az alapításának 250. évében öt új kategóriában hirdette meg. A győztesek kiválasztása vakkóstolón, a nemzetközileg ismert és elfogadott százas pontrendszer alapján zajlott. A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vettek részt.
 
A világfajta fehérborok kategóriájában nagyarany-éremmel, második helyen végzett a Hilltop Neszmély Zrt. 2017-es évjáratú Kamocsay Prémium Sárgamuskotálya. Ugyanebben a kategóriában a 2017-es évjáratú Ihlet Cuvée szintén nagyarany-érmet, míg a prémium chardonnay és Pinot gris – mindkettő 2017-esévjáratú – aranyérmet kapott.
 
Az érmek és eredmények értékét jelzi, hogy több mint 140 bor versengett az öt katgóriában. Szoros volt a verseny, sok remek tétellel.
 
A pincészetnél így összegezték az eredményeket: "Hálásak vagyunk, hogy a borértő orvosokból és borszakértőkből álló zsűri kedvelte és pozitívan értékelte borainkat. Köszönjük."

Vacsorázz pénteken az Év Bortermelőjével!

Június 17. 13:16
Vacsorázz pénteken az Év Bortermelőjével!
 
A nyár borduett vacsorájának két csillaga nem más, mint Balla Géza (a 2018-as Év Bortermelője) és Günzer Zoltán. Balla Géza a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezi előtérbe, boraihoz pedig semmit nem ad hozzá, és lehetőség szerint el sem vesz belőle. A Günzer család a Villányi borvidéken generációk óta foglalkozott szőlőtermeléssel és borkészítéssel, saját fogyasztási igényük kielégítésén kívül a borpiacon történő értékesítés is céljuk volt. Günzer Zoltán családi gazdasága 1993-ban kezdte meg működést. Boraikból próbálják a természeti adottságok maximumát kihozni, ügyelve az egyes dűlők sajátos értékeire. A két pincészethez tökéletesen illeszkedő páratlan menüsort Barka Áron, Chef de Cuisine alkotta meg, így teljessé téve a valódi gasztronómiai utazást. Öt fantasztikus fogással és tíz kiváló borral várja Önt is az ARAZ Étterem!
 
Időpont: 2019. június 28. (péntek) 19:00 (érkezés: 18:50)
 
Menüsor:

Amuse bouche a Continental Hotel Budapest lobbyjában egy pohár gyöngyöző pezsgővel
 
Balla Sauvignon Blanc 2018 - Günzer Lezser 2018
Karamellizált Brie sajt, ruccola, pirított fenyőmag

Balla Királyleányka 2018 - Günzer Chardonnay 2015
Beurre blanc, lepényhal, pezsgő, dijoni morzsa

Balla Rosé Cuvée 2018 - Günzer Rosé 2018
Paprikás krumpli, mangalica kolbász, kovászolt kenyér, házi kovászos uborka

Balla Sziklabor Feketeleányka 2015 - Günzer Ördögárok 2015
Rózsaborsos kacsamell duó, lekváros derelye, turbolya

Balla Kadarka Selection 2017 - Günzer Kadarka 2016
Étcsokoládés semifreddo, sült tápióka, lépesméz, meggyemulzió
 
 
Időpont: 2019. június 28. (péntek) 19:00 (érkezés: 18:50)
Helyszín: Araz Étterem, 1074 Budapest, Dohány utca 42.
 
Ár: 15.000 Ft/fő (a számla végösszegéhez 12% szervizdíjat számolnak fel)
Előfoglalási akció: amennyiben június 25-ig a részvételi díj kifizetésre kerül, az ár 13.500 Ft+12% szervizdíj.

A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! A parkolás a hotel Nyár utcai mélygarázsában ingyenes.
 
Asztalfoglalás +36 1 815 1100-as telefonszámon, illetve az araz@araz.hu e-mail címen lehetséges.

Miskolci fröccsfesztivál tizennegyedszer

Június 17. 09:10
Június 21-22-én ismét felpezsdül az avasi pincesor, élőzenei koncertek, minőségi borok, fröccsök és ínycsiklandó gasztroélmények várják a szórakozni vágyókat.
 
A Miskolc belvárosában található Kisavas történelmi vigalmi negyedében megrendezésre kerülő XIV. Fröccsfesztivál a Múzeumok Éjszakája programsorozat időpontjában várja majd a szórakozni vágyókat, hogy élőzenei programokat hallgatva, borospohárral a kezükben sétáljanak a nyitott pincék és borpontok között, és kóstoljanak a gasztroműhelyek kulináris kínálatából.

Az ingyenesen látogatható 2 napos rendezvény mindkét napján élőzenei koncertek várják a fesztiválozókat, idén már 4 helyszínen. A zenei kínálatban jazz, folklór, pop és rock is megtalálható lesz. A fellépők között lesz a Mizrab, a Zenegép, a Latin Projekt, a Zolio Art Project, a Melounge Duó, Pádár Alexandra formációja a Piros Cipellők, Szécsi Viktória és Vízi Viktor, a rockabilly zenét játszó Dynamite Dudes és számos utcazenész. Pénteken az Agyagbanda, szombaton a Miskolci Pincék Dalárdája járja majd az utcát.  

Új helyszínként debütál a nemrég épült Avasi Présház, udvarán mindkét nap élőzene kíséretében több mint 10 bükki borász és a Borsod Burger várja majd az érdeklődőket.

A fesztivál eddigi hagyományait követve a helyszínen megvásárolható fesztiválpoharakba az ingyenes szódából a különböző fröccsöket mindenki magának keverheti a balatoni, bükki, egri, tokaji és villányi pincészetek boraiból a két napra fesztivál utcává váló kisavasi pincesoron.

A rendezvényre a belépés díjtalan, a koncertek ingyenesen látogathatók. Kiszolgálás a borpontokon megvásárolható fesztivál poharakba. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják. Bővebb információ az esemény facebook oldalán.

 

Ennyit még sosem tanultál a sörről

Június 12. 12:00
A világ legfontosabb sörfajtái mellett az ital történetével, az alapanyagok széles körű bemutatásával, a sör gasztronómiai szerepével, a legjobb magyar és külföldi sörfőzdék főzeteinek kóstolásával és hozzájuk párosított ételekkel indítanak sörtanfolyam-sorozatot Budapest belvárosában.
 
A HUBA – Hungarian Beer Academy mögött a Brew!Studio, Budapest legismertebb sörfőzést oktató csapata, a Beerporn.hu, a magyar sörmagazin és a Borganika gasztronómiai műhely összefogása áll. 

A kezdeményezés célja, hogy a korábban soha nem látott sebességgel változó hazai és nemzetközi sörvilágról rendszerezett tudást biztosítson, ezzel segítve a vendéglátásban, sörfőzésben, médiában és gasztronómiában dolgozókat. A tanfolyamon a sörvilággal kapcsolatos elméleti információk mellett a szakmai sörkóstolás gyakorlatában, sörleírások készítésében is elmélyülnek a hallgatók.

A Brew!Studióban több száz vendég számára tartottunk már csapatépítő, ismeretterjesztő sörkóstolókat, sörfőző tanfolyamokat, a HUBA célja azonban egészen más. A Hungarian Beer Academy sörtanfolyamán olyan átfogó tudást biztosítunk a sörkedvelők számára, amely később a szakértővé válás előszobája lehet – mondta Simonfai Balázs, a Brew!Studio oktatója, a HUBA tananyagának összeállítója.

A tanfolyamon a sörtörténet, sörtípus- és alapanyagismeret mellett kiemelt szerepet kap az ital gasztronómiai szerepe is. Pancsovay Zita, a Borganika séfje, a tanfolyamok háziasszonya szerint új korszakba lépett a sörkultúra Magyarországon, amelyet az is jelez, hogy a legnagyobb hazai gasztronómiai fesztivál kiemelt témájává választotta idén a sört, illetve a legjobb magyar éttermek is immár igen körültekintően választják ki az általuk kínált kisüzemi söröket.

A Hungarian Beer Academy az első magyar sörtanfolyam, amely sörmárkáktól függetlenül, a világ legfontosabb sörtípusainak bemutatására vállalkozik, ezzel egyedülállóan átfogó képet ad a hallgatók számára a sörvilág jelenlegi állapotáról. A tanfolyam megkezdésekor minden résztvevő, az előadók által összeállított tankönyvet kap, a mintegy húszféle sör és számos, hozzájuk illő étel kóstolása után a hallgatók a kétnapos tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet kapnak – tájékoztatott Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője, a Hungarian Beer Academy projektmenedzsere.

A Hungarian Beer Academy tanfolyamai a Kaluzál téri Vásárcsarnok emeletén található Borganikában várják az érdeklődőket. Az első kurzus július 9-én kezdődik. A képzéssel kapcsolatos további információk a sörtanfolyam weboldalán találhatóak.

Megszületett az egri borosüveg

Június 05. 16:51
Megszületett az egri borosüveg
Fotó: Talabér Géza
 
Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.
 
„A tavalyi Bikavér Ünnepen vált hivatalossá, hogy az Egri Borműhellyel közösen, a világon oly sok borvidéken megtalálható és a fogyasztók körében népszerű, saját palack készül Egerben is. Ez ugyan sok munkával és egyeztetéssel járt, de így viszonylag hamar, alig egy év alatt sikerült megvalósítanunk a tervet Eger város és az orosházi üveggyár támogatásával” – foglalta össze a palack létrejöttének történetét Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke.
 
A város – és egyben Magyarország – történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári ostrom, amelyben a Dobó István vezette magyar katonák sikeresen megvédték a várat a hódító törökök ellen. Ez az évszám elválaszthatatlan részét képezi Eger kulturális és történelmi örökségének, és ennek állít emléket a helyi tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az „1552 Eger” felirat található.
 
A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a borászatok pincéiben. Ehhez a dizájnhoz tértek végül vissza a borműhelyes tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.
 
Az Egri Borműhely tagjai szerették volna, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, valamint a két kiemelt borvidéki márka, az egri csillag és az egyetlen hungarikum vörösbor, az egri bikavér is. Az egyetlen kritérium, hogy az egri superior és grand superior termékleírásnak feleljenek meg. A kezdeményezés nyitott bármely helyi pincészet számára, aki csatlakozni szeretne, és megfelel a szigorú előírásoknak.
 
„Az egri borvidéki palack gondolata közel tíz évvel ezelőtt merült fel először, és volt szerencsém az azóta megtartott szinte összes megbeszélésen részt venni. Sokszor éreztem úgy, hogy nem fog megvalósulni, de tavaly új lendületet kapott a projekt, és végre a kezünkben tarthatjuk ezt az egyedi, karakteres és látványos Egri Palackot. Fontos tanulság ez a közösségi munka kapcsán, hogy milyen értéket jelent a türelem és a kitartás” – meséli Gál Tibor borász, az Egri Borműhely tagja.
 
Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.
 
Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.
 

Új elnökséget választott a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Május 31. 18:00
A rég nem látott létszámban jelen levő tagok nagy többséggel, a szavazatok mintegy 85 százalékával voksoltak az elnökségi tisztújítás mellett. Az új elnök Kovács Boglárka Dóra, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. marketing vezetője lett, míg alelnöknek Ipacs Szabó Istvánt választották meg. Elnökségi tagoknak Bock Józsefet, Gere Viktóriát és Gere Attilát választotta meg a tagság. 
 
A Villányi borvidék bormarketing és borturisztikai tevékenységének összehangolt és pénzügyileg megalapozott működtetése, valamint a borvidéki összefogás jegyében rendelkezésre álló források leghatékonyabb kihasználása érdekében, az egyébként adminisztratív hibák miatt kötelezően összehívott közgyűlésen a tagság új irányvonalak mellett kötelezte el magát.
 
A tavaly őszi közgyűlésen megválasztott borúti vezetés munkájának megítélésében nem segített, hogy a beszámolókat nem kapta meg időben a tagság és a belső tájékoztató hírlevelek tekintetében is jelentős elmaradásokat tapasztaltak.
 
A tagság hiányolta az aktívabb pályázati tevékenységet, a külső források felkutatását és integrálását, az ígért borvidéki turisztikai programcsomagok kialakítását, valamint kifogásolta a borúti iroda kiszámíthatatlan nyitvatartását, a közösségi információs források nem kellő frissítését. Az elégedetlenségnek tudhatjuk be, hogy a szokásosnál sokkal többen vettek részt a közgyűlésen és aktívabban vettek részt a szakmai vitában.
 
A Villányi borvidék összehangolt borturisztikai és bormarketing tevékenysége közös érdekünk, ennek érdekében a kisebb szolgáltatók ugyanúgy részt vesznek az egyesület eredményesebb működtetésében, mint a meghatározó borturisztikai szolgáltatók.
 
A Villány-Siklósi Borút Egyesület új vezetése továbbra is elkötelezett a minőségi bor, vendéglátás és szolgáltatások iránt, ahol elengedhetetlen az összefogás, a közös gondolkodás, az együttműködés és a közösség céljainak előtérbe helyezése.
 
Ahogy eddig, ezután is ennek jegyében kívánunk tevékenykedni, fokozva a hatékonyságot, és növelve a Villányba érkező borturisták számát, az itt eltöltött vendégéjszakák számát, megsokszorozva a pályázati forrásokat és ösztönözve az együttműködéseket hazai és külföldi partnereinkkel.
 
Az egyesület továbbra is nyitott minden jelenlegi és leendő tagja felé, nem a széthúzás, nem az egyéni érdekek vezérlik munkánkat, hanem épp az összefogás megerősítése, közös célok mentén tevékenykedni a borvidék sikeréért.

Közel 17 ezer versenytárs között kapott aranyérmet a magyar pezsgő

Május 29. 09:53
Fotó: Juhász Bogi
 
A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, ahol idén 57 országból több mint 16 500 bort értékeltek. A zsűribe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett Londonba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine.
 
A szervezők kiemelték, hogy a verseny 16. évében rekordszámú érem született. Ez részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy olyan eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.
 
Magyarország három platinaéremre és hét aranyra lehet büszke, Tokaj elsöprő sikere mellett újra bekerült a hazai élmezőnybe egy tradicionális pezsgő is. A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjét 96 ponttal, aranyéremmel díjazták, ezzel harmadik éve szerepelnek sikerrel a nemzetközi megmérettetésen.
 
Közel 17 ezer versenytárs között kapott aranyérmet a magyar pezsgő

 
A Kreinbacher Brut Classic palackos erjesztéssel és érleléssel készül, minimum 18 hónap seprőn tartással. A furmintra jellemző karakter és gyümölcsösség mellett a chardonnay frissessége és eleganciája adják az összképet. A DWWA jellemzésében az elegancia mellett a Brut Classic komplexitását emelte ki, a finom érlelési jegyeket (keksz, pirítós) és az intenzív, hosszan kitartó citrusos aromákat.
 
Megkóstolnád a díjnyertes pezsgőt? A hamarosan érkező meglepetés Winelovers rendezvénynek ez lesz az egyik fő tétele! Többet egyelőre nem árulhatunk el, de ha figyeled Facebook-oldalunkat, ott mindenre fény fog derülni.
 
Emellett a Kreinbacher somlói boraival kiérdemelt két ezüstöt is: az Öreg Tőkék Bora 2016 92 ponttal, a Juhfark Selection 2016 pedig 90 ponttal végzett a versenyen. A Birtok Extra Dry pezsgőjével egy bronzérmet is elhozott. A Balaton borrégióban a két somlói ezüst mellett további három bor kapott ezüstérmet.
 
A versenyről

A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta szerint kóstolnak. A DWWA 2019 aranyérmesei „kiváló borok jó komplexitással és karakterrel”, amelyek 95-96 pont értékelést kaptak, míg a platinaérmes borokat (97-100 pont) a verseny második fordulójában választották ki a legjobbak közül.
 
A több mint 280 fős nemzetközi zsűri elnökségét idén Michael Hill Smith MW, Sarah Jane Evans MW és Andrew Jefford töltötte be, nyugalmazott zsűrielnökként Steven Spurrier-val. Magyarország az észak-, közép- és kelet-európai országok között kapott helyett, amelynek zsűripanelét Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája és Beth Willard együtt vezették. A champagne-i tételeket bíráló panel élén Peter Liem állt.
 
 
Stúdiófotók: Barbay Csaba, Flashback Photo