Fröccs

A Szarvasból készített bor rangos díjat nyert

Március 02. 15:28
Kategóriagyőztes lett a Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Szarvas Tokaji Aszúja. Az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Tarcalhoz közeli Szarvas-dűlőjéből származó 2013-as évjáratú bor a német Mundus Vini tavaszi kóstolón Nagyarannyal, egyben kategóriagyőztes „Legjobb Magyar Bor” díjjal jutalmazták.

A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100 százalékban a borászat saját, dűlőszelektált szőlőjéből készült. A 214 g/l cukortartalmú bor főleg a botrytis által teljesen átszőtt Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben. A tétel a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban.
 

Magyar borok sikere Lengyelországban

Február 28. 15:18
Sikerrel zárult a borbemutató, amit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa  és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezett Lengyelország fővárosában. Az elmúlt évek Országos Borversenyének díjazottai közül 26 borászat boraival ismerkedhetett meg a kereskedőkből, újságírókból és sommelier-kből álló varsói közönség. A kóstolón túl mesterkurzust tartott a magyar borvidékekről Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus illetve a magyar borkereskedelemről Tomasz Prange-Barczyński, a Lengyel Borszakírók Szövetségének elnöke.

Elismerően nyilatkozott a bormustráról  Wojciech Bońkowski, Lengyelország vezető boros médiájának, a Winicjatywa.pl & Ferment-nek az igazgatója is, aki szerint ez „óriási lehetőség volt a modern magyar borászat sokszínűségének, szőlőfajtáinak, régióinak, borászati stílusainak és családi tradícióinak megismerésére”. Beszédében a szekszárdi, a badacsonyi és a tokaji borvidéket külön is kiemelte. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának nevében az elnök Légli Ottó kifejezte reményét, hogy a jövőben további hasonlóan sikeres rendezvényekre kerül sor a magyar borexport szempontjából fontos országokban.
 

Hétvégén kávéval árasztják el Budapest egyik legforgalmasabb helyét

Február 28. 13:01
Az Erzsébet téri Akvárium Klubban rendezik meg a március 3-4-i hétvégéna 9. KávéBár Bazárt. A látogatókat harminc szakmai kiállító és számos további program várja.
 
A rendezvényenen ráadásul három oszgágos bajnokság is zajlik.A baristák a Magyar Barista Bajnokságon mérik össze a tudásukat, a nyertes képviselheti hazánkat az amszterdami világdöntőn. Emellett összemérhetik tudásukat a nem hivatásos kávékészítők is a szombati Amatőr Magyar Barista Bajnokságon, másnap pedig a Magyar Sommelier Bajnokság nyilvános döntője zajlik a táshelyszínen, a Gerbeaud Házban.
A versenyek mellett további programok is szerepelnek a programban: szakmai előadások, vezetett italkóstolók, kerekasztal-beszélgetések valamint bárkonferencia.

Japán borversenyen taroltak a Dereszla tokaji borai

Február 28. 11:12
Idén 5. alkalommal hirdettek győztes borokat a Sakura Wine Awardson. Japán legnépszerűbb borversenyének egyik érdekessége, hogy azt nők szervezik, és a bort bíráló zsűri tagjai is hölgyek.
 
A megmérettetésre a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy bort nevezett. A Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010 mellett a Tokaji Furmint 2016 és a Tokaji Félszáraz 2016-os borok aranyérmet, a 2016-os száraz Kabar dupla aranyérmet kapott.
 
Japánban Tokaj nevét az édes borokhoz társítják, ezért is kiemelkedő siker, hogy borvidék száraz borai is ilyen meggyőző eredménnyel szerepeltek a borversenyen. Ez egyben lehetőséget is jelent a tokaji száraz borok népszerűségének növelésére az ázsiai piacokon.
 

Megduplázta az eladásokat Budapesten egy új pálinkás longdrink

Február 27. 11:56
Rekordszámú pálinkát fogyasztottak a budapesti turisták február utolsó hétvégéjén. Bár a hungarikumot a külföldiek általában túl erősnek tartják, egy most megjelent pálinkamárkának és főleg a belőle készült longdrinknek, úgy tűnik, nem tudnak ellenállni. A málna vagy birs pálinkából szódával és lime-mal készült ital egy hete kapható a belvárosi vendéglátóhelyeken, ahol a beszámolók szerint hétvégén megduplázta a pálinkaforgalmat.
 
A Forrás Spritzre keresztelt italhoz a pálinkát állítólag egy új főzési technológiával készítik, egyelőre a 9 féle gyümölcsből készült változata kapható.
 
„Virágkorukat élik a longdrinkek Budapest vendéglátóhelyein: míg a töményitalok egyre kevésbé népszerűek, a fröccs, a gin-tonic vagy a vodka-szóda sosem volt még ilyen kelendő. A rövid italok közül a pálinka vesztett a leginkább népszerűségéből, ezért nagy szükség volt már egy új termékcsaládra, amely alkalmazkodik a vendégek igényeihez.”– mondta el Bárány Péter, a márka egyik tulajdonosa és alapítója.

Életműdíjat osztott ki a Magyar Bor Akadémia

Február 26. 15:00
Tiffán Ede villányi borász kapta a Magyar Bor Akadémia által 2017-ben áprilisában létrehozott Életműdíjat.
 
A Bor Akadémiának a díjhoz csatolt indoklásában az alábbi olvasható:

„Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja, akinek családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretel. Munkájának elismerése sem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt. Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása.”
 
A tavalyi döntés értelmében a díjat az Akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemes természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható erkölcsi elismerést, az erre létrehozott bizottság ítéli oda.
 
A díj átadására egy később kijelölendő időpontban, a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen kerül sor.
 
 

Ingyenesen kínálnak forró teát a rászorulóknak

Február 26. 13:09
Február utolsó hetében piros riasztás és hideg betörés lesz Magyarországon, ez különösen érinti azokat, akiknek nincs fedél a fejük felett. A városok nem csak azért különlegesek, mert sok a rászoruló, hanem azért is, mert sokan vagyunk, akik segíthetünk nekik. Minden sarkon áll egy étterem, egy pékség, egy cukrászda, és egy kis figyelmesség semmibe nem kerül, de annál több pluszt ad a mínuszokban. 
 
Budapest kiemelten érintett az ügyben, ezért Bezerics Dani borász és étteremtulajdonos február 27-től TAKE A TEA akciót szervez a Tompa és a Páva utcák sarkán található étterménél, melyhez bárki csatlakozhat. A lényeg, hogy a didergők számára „forró frissítő” pontok létesüljenek, egy pohár forró teával a csatlakozó helyeknél, kissé elviselhetőbbé téve az extrém időjárást.

„Szeretnénk egy kicsi emberi gesztussal gondolni a rászorulókra. Mi egész héten ingyenes forró tea pontot tartunk fent az étterem előtt nyitvatartási időben, hogy azokra is gondoljunk, akik a leginkább ki vannak téve az extrém időjárásnak. Természetesen bárki tölthet "forró frissítőt". Egy cukros, citromos forró tea, vagy egy aznap el nem adott friss süti, vagy pékáru is hatalmas segítség, ha hozzáférhetővé tesszük a rászorulóknak. A velünk szemben lévő pékség is csatlakozott, minden este szívesen adják a friss, de el nem adott falatokat azoknak, akiknek mindennél jobban szükségük van rá” – mondja Bezerics Dani.

Nem mindegy, hogy milyen víz kerül a bor mellé

Február 22. 15:34
A szombaton érkező 13. Magyar Borok Bálján a borok mellé felszolgált ásványvíznek is kiemelt szerep jut: hiszen a neutrálisság ilyenkor az egyik legfontosabb szempont. 
 
A Szigetköz Friss Víz története régmúlt időkre nyúlik vissza; több millió éve alakította és formálta az ősi Duna és a Pannon tenger. Ezek a vad vízek lelassultak az idők folyamán és hordalékukat kis szigetekként, zátonyokként rakták le erre a vidékre. Ezek a természetes kőzet, hordalék rétegek szűrik azt a természetes ivóvizet, ami az év legrangosabb borgasztronómiai eseményén a borok mellé kerül. 
 
„A Szigetközi Friss Víz pont azt a finoman neutrális ízkörnyezetet teremti meg borkóstolás közben a szánkban, ami nélkül igazi borélvezetről nem beszélhetünk. Sima, selymesen puha textúrája a komoly, ismeretszerző borkóstolásoknál is elengedhetetlen.” – nyilatkozta korábban Dr. Mészáros Gabriella.

Március 23-tól Utánképzés ittas vezetőknek

Február 20. 13:40
Elkezdődtek a próbái Háy János március 23-án bemutatandó Utánképzés ittas vezetőknek című új darabjának. A „gyomor-keserű” komédiát a Magyar Színház tűzi műsorára.
 
A színház leírása szerint: „Az Utánképzés ugyanis olyan emberekről szól, akiknek ittas vezetésért elvették a jogosítványát, és háromnapos csoportterápián kell részt venniük. A mai magyar társadalom nagyon jellegzetes alakjai vonulnak fel a színen: intézetis férfi, olasz-magyar nem-is-annyira-menő csávó, közös képviselő, trendi műkörmös, projektmenedzser, újságíró, munka-alkoholista multis, vendéglátós és két pszichológusnő. Egyszerre hihetetlenül szórakoztató és elgondolkodtató kis remekmű ez a darab – abban a két korty ital közötti szünetben, amit úgy hívnak: az Élet.”
 
A darabot Lengyel Ferenc rendezi és játszik benne többek között Benkő Nóra, Csöre Gábor, Haumann Petra, Bede-Fazekas Anna.