Fröccs

A szekszárdi borvidéket is elismerték a Véradók Napján

November 30. 09:51
November 27-én ünnepeljük a véradókat Magyarországon. Ezen a napon a sokszoros véradókat és a véradás ügyének támogatóit, segítőit köszöntötte a legnagyobb hazai humanitárius szervezet. A Véradók Napján a szekszárdi borvidék több borásza is elismerést vehetett át. A legmagasabb véradószámot elért véradókat a Pro Vita Díj mellett, a Bortársaság által felajánlott minőségi vörösborokkal ajándékozta meg a Vöröskereszt.
 
A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit részesíti elismerésben a humanitárius szervezet és az Országos Vérellátó Szolgálat. A fővárosban szervezett, központi véradó napi ünnepségen idén összesen 69-en vehettek át elismerést. A kitüntetettek között volt olyan véradó, aki eddig 170 alkalommal nyújtotta segítő karját véradásra. A Pro Vita Díjat kapó véradókat a Bortársaság által felajánlott minőségi vörösborral ajándékozta meg a Vöröskereszt.
 
A fővárosban megrendezett ünnepségen a 16 szekszárdi borászat (Bodri Pincészet, Bősz Adrián, Eszterbauer Borház, Ferger-Módos Borászat, Fritz Pincészet, Heimann Családi Birtok, Márkvárt János, Mészáros Borház, Merfelsz Pince, Németh János Pincészet, Sárosdi Pincészet, Schieber Pincészet, Sebestyén Pince, Takler Pince, Vesztergombi Pincészet, Vida Családi Borbirtok) és a Szekszárdi Borvidék Kft. vehetett át elismerést a Magyar Vöröskereszt nyári véradókampányának támogatásáért. 
 
Mint ismeretes júliusban rendhagyó közösségi kampányt indított a Magyar Vöröskereszt, hogy fellendítse a véradókedvet. Az „Adj vért és add tovább!” kampány során több száz véradólánc indult el, melynek eredményeképpen több mint 45 ezren adtak vért. A kampány keretében a Vöröskereszt 150 médiamunkásnak, közszereplőnek és vállalatvezetőnek ajándékot küldött. A nők egy üveg Szekszárdi Bikavért, a férfiak egy szál vörös rózsát kaptak, rajta egy üzenettel: Adj vért, és add tovább! A kampány létrejöttét széles összefogás előzte meg. Ezen összefogáshoz csatlakoztak a szekszárdi borászok is, akik közül többen nemcsak Bikavérüket adták, hanem véradóként is segítették a jó ügyet.

Tokaji és egri borok lettek a IV. Debreceni bormustra csúcsborai

November 30. 09:51
Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó szaklap kiadója elmondta: a bormustrára a lap bortesztjein legjobban szereplő húsz borászat kapott meghívást. A borteszteken majdnem ötven borász 250 bort tesztelt, s három kategóriában választották ki a Debreceni bormustra csúcsborait, ahol kimagaslóak voltak a tokaji és egri tételek.
 
  • A száraz fehérbor kategóriában a tokaji Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es évjáratú Béres Lőcse furmintja kapta meg a csúcsbor minősítést.
  • A száraz vörösborok közül a Gróf Buttler Borászat Egri Syrah Superior Nagy-Eged 2011 bora lett a csúcsbor.
  • Az édes borok kategóriában a Holdvölgy Intuition No2 2008-as tokaji sárgamuskotálya nyerte el a csúcsbor minősítést.
 
Kovács Pál a megnyitón elmondta: a Debreceni bormustra az elmúlt években Kelet-Magyarország egyik legszínvonalasabb rendezvényévé terebélyesedett. Az a céljuk, hogy kiterjesszék országos rendezvénnyé, minthogy a borteszteket közreadó Debreceni Borozó is az egyetlen ingyenes, országos terjesztésű borászati szaklap.
 
Kovács Pál, akit az idén a Borászok Barátja díj öt jelöltje közé is megválasztottak, kifejtette: missziónak tekinti a kulturált borfogyasztás terjesztését és az erre épülő borturizmus fejlesztését Magyarországon.
 
„Szeretnénk, ha egyre többen értenék: a bor nem csupán alkoholos ital, hanem olyan termék, amely összehozza az embereket, benne van a borász és a fogyasztó lelke" - foglalta össze a borászok hitvallását a szakember.
 
Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója rámutatott: a múzeum azzal kíván hozzájárulni a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséhez, hogy immár másodszor adott helyet a Debreceni bormustrának.
 
Az idei bormustrán a Mátrai, az Egri és a Tokaji borvidék húsz borászata mellett vendégként három pezsgőgyártó is jelen van a Déri Múzeum dísztermében.

(Forrás: MTI)
 

Elárulták mennyibe kerül Jamie Oliver budapesti étterme

November 29. 20:34
Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Group ügyvezető igazgatója a magyar gasztronómia aktuális kihívásairól és jövőbeli terveiről beszélt a Portfolio-nak. Elárulta, hogy az új étterem bekerülési költsége több száz millió forint. A projekt banki finanszírozással valósul meg, a MagNet Magyar Közösségi Bank segítségével.
 
Jamie Oliver itt lesz Budapesten a megnyitási időszakban. Zsidaiék egyébként Jamie, "Feed Me Better" nevű iskolaebéd-programját is szeretnék Magyarországra hozni. Lobbiznak azért, hogy a programot itthon is építsék be az oktatásba. Zsidai szerint az első, legfontosabb lépés egy olyan oktatási program lenne, amelyben a tanárokat és diákokat is az étkezéssel és alapanyagokkal kapcsolatos tudatosságra nevelik.

A bortól is szárad a bőr...

November 29. 14:47
Télen sokan küzdenek a száraz bőr problémájával, amit tetéz az, hogy a szakértők szerint a kávé- és alkoholfogyasztás is dehidratációhoz és száraz bőrhöz vezethet.
 
Itt összegyűjtöttek pár tanácsot, amelyek betartása segíthet elkerülni a száraz bőrt:
 
  • Használj párologtatót!
  • Kerüld a durva bőrtisztítókat!
  • Válaszd a megfelelő bőrápolót!
  • Igyál sok vizet!

Fantasztikus szlovák ételek, a sztrapacskán túl

November 29. 11:52
Fantasztikus szlovák ételek, a sztrapacskán túl
 
A Mindmegette.hu olyan szlovák specialisokat sorol, amelyek nagyon jellegzetesek északi szomszédunknál.
 
Ilyen a kolbászos káposztaleves (ugye milyen jól néz ki?), vagy a káposztás és a tepertős pogácsa. Persze mindezekhez recepteket is találtok itt.

Az angolok megijedtek a rákkeltő húsoktól

November 29. 09:45
Az első felmérések alapján az emberek fontolóra vették a rákkeltő vörös-és feldolgozott húsokkal kapcsolatos pánikot - írja az Origo.
 
Volt egy rákkeltő húsokról szóló felhívása az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), és úgy tűnik az eddigi eredmények alapján, hogy a briteknél komolyan visszaesett a vörös-és feldolgozott húsok eladása. A friss felmérést az IRI Retail Advantage végezte: megállapították, hogy mindössze két héttel a húsok rákkeltő hatásainak bejelentése után több mint egymillió kilogrammal kevesebb szalonnát és kolbászt értékesítettek az Egyesült Királyságban.

Kalciummal az elme és csontok egészségéért

November 29. 07:18
Ha a kalcium szintje alacsony a szervezetünkben, akkor az memória-és viselkedészavarokat, illetve depressziót is okozhat. Nemcsak a csontoknak van rá szüksége, hanem az idegrendszernek, az izomzatnak, a hormonháztartásnak, és fontos a vérnyomás megfelelő működéséhez is.
 
A kalcium bevitelre érdemes odafigyelni, de ez sem lehet elég. "A túlzott sófogyasztás például fokozza a kalcium kiürülését a szervezetből. De nagyon fontos még a szervezet D-vitamin szintje, amely szintén befolyásolja a kalcium felszívódását; illetve az egyén fehérjebevitele: a szükséges mennyiség elfogyasztása támogatja a kalcium hasznosulását, a túlzott fogyasztás viszont éppen ellenkezően hat, fokozza a kalcium kiürülését"- írja az Origo.hu
 
Mit együnk, hogy kaciumhoz jusson a szerevezetünk?
- tejtermékek
- lazac, szardínia
- leveles zöldek: káposzta, brokkoli, spenót, sóska
- tökmag, szezámmag
- melasz
(Forrás: Origo.hu)
 
 
 

Már nem csak a Balatont lehet körbebiciklizni

November 28. 17:15
Elkészült a hiányzó szakasz, így teljessé vált a Fertő tavat megkerülő kerékpárút-hálózat magyarországi része is. A Balf és Fertőrákos közötti kerékpáros nyomvonal a szőlőterületek között megy végig, és az új szakasz megépítésén túl, a meglévőt felújították, továbbá kialakítottak vegyes használatú mezőgazdasági és kerékpáros utat is, írja az MTI.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kerékpárút átadási ünnepségén kiemelte, hogy ez a kerékpárút a gazdák számára is lehetőséget jelent, egyrészt könnyebb a földek megközelítése, másrészt jobban be tudják mutatni azt a szőlőkultúrát, ami erre a tájra jellemző. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a soproni borok iránti kereslet élénkítését.
 
(Forrás: MTI)