Fröccs

Adnád a véred egy palack borért?

Június 05. 15:11
Azokat, akik június 9-én, csütörtökön 8 és 17 óra között vért adnak a Pécsi Regionális Vérellátó Központban, megajándékozzák egy palack kiváló minőségű villányi borral - írja a Pécsi Újság.
 
A Boros csütörtök elnevezésű eseményt a villányi boros pincészetek támogatják.

Még ma is tart a Piknik Borkollégium!

Június 05. 10:32
Még ma is tart a Piknik Borkollégium!
 
Ha szereted a hasadat, illetve a jó borokat, látogass el ma az Etyeki Piknikre, ahol a helyi pincészetek és gasztronómia felderítése mellett, a Piknik Borkollégium is várja a vendégeket. 
 
A tréning ingyenes, 4 alapvető borstílussal és az egyensúly centrikus kóstolás alapjaival ismerkedhetsz meg.
 
Akik elkalauzolnak Téged a borok világába: Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán és a Borkollégium boriskola oktatói.
 
A borsor:
  • Kardos Gábor, Ziccer 2015
  • Vincze Béla, Arcanum Egri bikavér 2009
  • Légli Rosé 2015
  • Fekete Borpince, Kadarka 2011

Zöldségeskert úszkál New York mellett

Június 04. 20:36
A félig éretten leszedett, nagy távolságból szállított zöldség-gyümölccsel szembeni ellenérzésekre alapozva hozták létre New Yorkban azt a gyümölcsöst, amelynek megalkotásában hajómérnökök és technikusok, kertészek, tájépítészek, valamint a US Coast Guard, vagyis a parti őrség szakemberei vettek részt. 
 
Így jött létre a Swale névre hallgató 30 méter hosszú és 9 méter széles uszály. Az „erőd”, ami inkább úgy néz ki mint egy művészeti alkotás, aminek nem pusztán az a célja, hogy friss gyümölccsel lássa el a vásárlókat, hanem az is, hogy a fedélzetre látogatók a városból kiszakadva, kikapcsolódás közben le-letéphessenek egy-egy gyümölcsöt a fáról, vagy zöldséget szedjenek az ágyásokból. A hajó létrejöttéhez alapítványok és magánszemélyek járultak hozzá. 
 
Az alkotók részben művészeti projektnek tartják a Swale létrehozását, és nem csak az a céljuk, hogy élelmiszert termeljenek, hanem vitát ösztönözzenek arról, vajon lehet-e ingyenes közszolgálati tevékenység a lakosság friss zöldséggel való ellátása, vagy a zöldség és gyümölcs továbbra is „csak egy drága árucikk” maradhat - írja az Élelmiszer.hu. 

Molekulárisan meghekkelt növényekből készül hamburgerhús New Yorkban

Június 04. 17:45
Néhány hónap múlva a New York-i éttermek látogatói is megkóstolhatják azt a hamburgert, amelynek húspogácsáját növényi alapanyagokból készítette el az Impossible Foods amerikai startup cég.
 
A Szilicium-völgyi vállalkozás a Code Conference nevű kaliforniai technológiai konferencián mutatta be először "hamis hamburgerét" egy tömeges kóstoló keretében.
 
„Olyan íze van, mint egy hamburgernek, nagyon ízletes. Igaz nem elég véres” - idézte az egyik kóstolót a The Guardian brit napilap.
 
2011-ben az Impossible Food azzal acéllal alakult meg, hogy olyan "hamis" húsból készült hamburgert fog piacra dobni, amelynek ízét még a rendíthetetlen húsevők sem fogják megkülönböztetni a valódiétól. A növényi alapú hús megalkotásával az a szándékuk, hogy kompenzálják a tehenek okozta környezetkárosodást,és kielégítsék a marhahúsra éhes amerikai lakosságot, amely mintegy 4,4 milliárd kilogramm darált marhahúst fogyaszt évente.
 
„Az egész élelmiszertörténelem a természetre és az emberi találékonyságra alapul. A kenyér sem az a termék, amelyik egyszerűen csak leesik a fáról” - hangoztatta Pat Brown, a startup elnök-vezérigazgatója termékük bemutatásakor. 
 
Brown akkor kezdett el gondolkodni a húsról, amikor a Stanford Egyetem biokémia tanszékének professzoraként tudományos szabadságát töltötte. „Úgy vélem, hogy kétségkívül a globális környezetre jelenleg a legnagyobb veszélyt az élelmiszer célú állattenyésztés jelenti. Az egyetlen módja a hús kiváltásának egy piacalapú megközelítés, amely magával hozza a piaci várakozásokat felülmúló élelmiszer megalkotását” - magyarázta.
 
A startup honlapja szerint három és fél éven át kutatták, hogy mi teszi kivételessé a húsevést és -főzést, és olyan növényi fehérjéket és tápanyagokat fedeztek fel, amelyekkel molekuláris szintes újra lehet alkotni azt. 
 
„Legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy a hem molekula - amely a vér vörös színét biztosítja - egy mágikus összetevő, amely a húsnak az ízét és illatát adja. Bár a molekula különösen gazdagon van jelen a húsban, a hem az élet minden területén, így a növényeknél is létfontosságú. A növényekben lévő hemet tartalmazó fehérje adja húsunk valódi hús ízét.” A növényi hamburger alkotóelemei között megtalálhatók például a kókusz és a sárgadinnye összetevői is olvasható a honlapon.
 
A cég, amelyet annak idején a Google-nek 300 millió dollárért nem sikerült megvásárolni, azzal számol, hogy terméke be tud illeszkedni a gyorséttermek menüjébe. Ára Brown szerint nagyjából a biomarhahús termékek árával lesz egyenlő.
(MTI)

Ezt a boros smoothie receptet próbáld ki hétvégén!

Június 04. 14:02
Az utóbbi időben hatalmas smoothie őrületnek lehetünk szemtanúi. A smoothie nagyon fontos előnye, amellett, hogy hidegen és frissen fogyasztva isteni, hogy benne maradnak a gyümölcsök rostjai. Mivel nagyon tápláló, akár egy kisebb étkezést is helyettesíthet. 
 
Elhoztunk egy isteni mangó-ananász smoothie receptet, ami tökéletes kiegészítője lehet egy hétvégi villás reggelinek:
 
Hozzávalók: 
  • ananász
  • kisebb szeletekre vágott mangó
  • száraz fehér bor, de ízlés szerint, a száraz helyett félédessel is kombinálható
Az alapanyagokat összekeverem egy turmixgépben és voálá, másodperceken belül el is készül. 
 

Idén nyáron is Horvátországba megyünk

Június 04. 11:14
A horvát tengerpart lesz az idei nyári szezon slágere a magyarok körében, a terrorveszély nagyban befolyásolja a döntéseket - mondta a Világgazdaságnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja.
 
A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint az április közepéig tartó előfoglalási szezonban az érdeklődés hasonló volt a tavalyihoz, de a foglalások száma kicsit elmarad. A magyarok körében érezhető a kivárás a világpolitikai események kapcsán, és várhatóan június közepétől indul meg a szezon.
 
A terrorcselekmények és a migránsválság hatására átalakultak a magyarok utazási szokásai. Bakó Balázs tájékoztatása szerint a trend abszolút nyertese Bulgária a jó ár-érték arányával és könnyű megközelíthetőségével, de az idén a szokásosnál is többen érkezhetnek Horvátországba. Felértékelődött emellett Spanyolország és Olaszország, valamint a tengeri hajóutak is.
 
Idén az első három legnépszerűbb úti cél Horvátország, Olaszország és Görögország lehet - olvasható a Világgazdaságban.
(MTI)

Bazsalikomot tesztelt a Nébih

Június 04. 08:43
Cserepes bazsalikomokat vizsgált be a Nébih a hazai áruházakban. A növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírások betartását hat fűszernövényen tesztelték a szakemberek. A hat esetből kettőnél találtak hibát, ahol a permetezési napló adatai és a labor vizsgálat eredményei nem teljesen fedték egymást. Mivel ez nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, viszont felelőtlen dokumentáció kezelésre utal, ezért eljárás indul gyártók ellen. 
 
A vizsgálat során kedveltségi teszt is volt, amikor laikus fogyasztók tesztelték a bazsalikom illatát, külsejét, valamint a terméken feltüntetett információkat. A termékteszt tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre népszerűbb fűszernövényt nem csupán zöldségpalántaként és dísznövényként árusítják, hanem élelmiszerként is fellelhető a hazai boltokban.
 
A hatóság véleménye szerint javasolt az azonnali fogyasztásra szánt bazsalikomot élelmiszerkereskedésekben megvásárolni - írja az Élelmiszer.hu. 

3 tévhit a tejről!

Június 03. 20:42
A tejnek számos pozitív élettani hatása ismeretes, amelyről szakértők a tej világnapja alkalmából ír a Hvg.hu. 
 
1. Ne hagyjuk ki a tejet az étrendünkből!
Ha egészségügyi okok nem kényszerítenek minket a tej elhagyására, akkor ne mondjunk le róla. Mindamellett, hogy a legjobb kalcium és D-vitamin forrás, számos hasznos tápanyag is megtalálható benne. Fontos szerepet játszik a csontok fejlődésében, illetve a csontritkulás megelőzésében.  A, D, E-vitamint, valamint B1, B2, B12 és C-vitaminokat, niacint és folsavat is tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag is van, például kálium, nátrium, magnézium és cink. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már be is vihetjük. 
 
2. A bolti tejet biztos felvizezik!
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint, a vásárlók elé csak olyan tej kerülhet, ami magán a tejen kívül, semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz. 
 
3. Gyanús, hogy sokáig tudom tárolni..
„A tartósságot a tej a speciális hőkezelésnek köszönheti, amikor egyetlen másodpercre 135 Celsius-fok fölé hevítik a tejet, ami gyakorlatilag minden baktériumot és kórokozót elpusztít benne. A fénytől és levegőtől védő többrétegű csomagolás pedig megakadályozza a romlást. Az UHT tejek kissé eltérő ízét pedig a hőkezelés során beindult fehérje- és szénhidrátreakciók okozzák.”- összegezte Antal Emese diatetikus.