Fröccs

Az alma a sztár a budapesti belvárosban

Május 08. 09:08
Az almából készült pálinkák a főszereplői a csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó X. Budapesti Pálinkafesztiválnak, amely idén első alkalommal látogatható ingyenesen a fővárosi Városháza Parkban.
 
A hagyományoknak megfelelően ezúttal is egy kiválasztott gyümölcs kerül a középpontba rendezvényen: az idén az almás pálinka- és ételkülönlegességek színesítik a felhozatalt. A vendégek megkóstolhatják az év almapálinkáját is, amely 8 főzde blendjéből készült.
 
Összesen 31 pálinkakiállító termékeit ízlelhetik meg a látogatók, az almából készültek mellett széles skálán képviseltetik magukat az egyéb gyümölcsökből készült párlatok is.
 
„Itt mindenki talál egy kedvére való ízt a következő napokban” - mondta el Maros Róbert főszervező a fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján.
 
A fesztivál négy napja alatt olyan neves dzsesszformációk, utcazenészek és DJ-k gondoskodnak a hangulatról, mint Járai Márk, a Petruska András és Temesvári Bence duó, a Stahl Barbi és Havai Gábor duó, a Takács Eszter Band, valamint DJ Gozth a Hősökből.
 
Idén először a készpénzes fizetés helyét a HelloPay kártyás fizetőrendszer veszi át, amely révén gyorsabbá és könnyebbé válhat a vásárlás is.
(MTI)

Ma mindenkinek kötelező fagyiznia!

Május 08. 06:24
Május 8. a Fagyi napja, így a mai napon féláron tudtok fagyizni országszerte több helyszínen is.

Az esemény célja, hogy a fagyizók egy a környezetükben lévő közintézményt, például kórházat vagy óvodát is meglepjenek pár gombóccal. Így akár hátrányosabb helyzetű emberek is részesedhetnek a fagyi örömében. Már messziről tudni fogjátok, hol keressétek a kedvező árú gombócokat, hiszen az akcióban részt vevő cukrászdák egy matricát ragasztanak ki.

A résztvevő fagyizók listáját ide kattintva megtalálod.

Okozhat-e Alzheimer kórt a sok édesség?

Május 07. 19:50
A felvetődött kérdést az Élelmiszer.hu kezdte el boncolgatni a The Telegraph oldalán megjelent cikk alapján. Egy amerikai szaklap szerint a cukros ételek Alzheimer-kórt okozhatnak. Ennek magyarázata, hogy a magas vércukorszint károsíthatja az agy működését, és tovább mélyítheti az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségeket.
 
A kutatás során egereket vizsgáltak a Washingtoni Egyetem tudósai. A magas vércukorszint a nagy mennyiségű édességet fogyasztó és a cukorbeteg emberekre jellemző.
 
A tanulmány vezetője szerzője, Shannon Macauley így nyilatkozott: „Az eredmények azt mutatják, hogy a diabétesz, és egyéb, a vércukorszint kontroll alatt tartását megnehezítő kondíciók károsíthatják az agy működését, és tovább súlyosbíthatják az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségeket. Ez a megfigyelés új utat nyithat annak feltárásában, hogy az agyban hogyan alakul ki az Alzheimer-kór, és új terápiás célterületet kínál a pusztító neurológiai kór kezelésében.”

Vigyázni kell a paradicsommal!

Május 07. 17:12
A napokban három tonna jelöletlen paradicsomot semmisítettek meg a pénzügyőrök, amely szállítmány akár az egészségre is ártalmas lehett volna. Az értékesítésre szánt termékre az M1-es autópályán egy magyar rendszámú teherutóban bukkantak - tudatta a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az MTI-nek. Az Ausztriából Magyarországra tartó, egymillió forint értékű szállítmányt megsemmisítették.

Összefog Tokaj és Nyíregyháza

Május 07. 15:52
A települések turisztikai kínálata jól kiegészíti egymást, továbbá a két település közötti 30 kilométeres távolság elhanyagolható. A turisztikai irodák munkatársai gyakran ajánlják a szomszédos desztináció szolgáltatóit is a hosszabb időt eltöltő vendégek figyelmébe.
 
A jövőben a hatékonyabb információszolgáltatás érdekében nemcsak egymás kiadványai érhetők el az irodákban, hanem sor kerül a turisztikai attrakciók kölcsönös meglátogatására, valamint kiajánlására is - olvasható a Turizmusonline.hu-n.

Ezt ajánlja a Mokos Pincészet

Május 07. 13:00
A Mokos Pincészet díjnyertes borait ajánlja a borkedvelőknek:

Te kóstoltad már az aranyérmes Cabernet Sauvignon '11 vagy Sauvignon Blanc '14 borunkat? :)

Posted by Mokos Pincészet on 2015. május 5.

Világbajnok magyar rozék a Rosalián

Május 07. 12:31
Az elmúlt napokban zajlott a rosék hagyományos világversenye Cannesban, ahol 17 érmet hoztak el a magyar borászok. A franciaországi megmérettetésre minden évben 800-900 mintát küldenek be, idén 28 országból érkeztek tételek. Összesen 338 bort díjaztak, amelyből 57 arany és 281 ezüst érem volt.
 
A hazai mérleg: 17 díjat hódítottak el a magyar borászok, ebből 2 arany és 15 ezüst született.
 
Arany érmes:
Varsányi Pincészet - Egri Menoir Rosé 2014
Simigh Borászat  - Cabernet Sauvignon Rosé 2014
 
Ezüst érmes:
Bárdos és Fia Pincészet - Mátrai Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc Rosé 2014 *
Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat - Dúzsi Tamás Szekszárdi Cabernet franc Rosé 2013
Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat - Dúzsi Tamás Szekszárdi Cabernet Sauvignon Rozé 2014 *
Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat - Dúzsi Tamás Szekszárdi Merlot Rozé 2013
Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat - Dúzsi Tamás Szekszárdi Syraz Rosé 2013
Frittmann Testvérek - Rosé Cuvée Cabernet - Kékfrankos 2014 *
Frittmann Testvérek - Frittmann Rosé Cuvée Pinot Noir - Zweigelt 2014
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Zweigelt Rosé 2014 *
Kökény és Fia Családi Borászat - Kunsági Fischer parti Rozé 2014
Kökény és Fia Családi Borászat - Kunsági Kétmotoros Rozé 2014
Ostoros-Novaj Bor Zrt. - Bor Csipke Rozé 2014 *
Ostoros-Novaj Bor Zrt. - Egri Merlot-Pinot Noir Rozé 2014 *
Szentpéteri Borpince - Kunsági Cabernet sauvignon rosé 2014 *
Szöllősi Pincészet - Rosé 2014
Varsányi Pincészet - Egri Kékfrankos-Merlot Rosé 2014
 
A csillaggal (*) jelölt rozék megkóstolhatóak lesznek a Rosalia - Magyar Rosé és Pezsgő Mustrán május 9-én. Figyelemre méltó, hogy a szekszárdi Dúzsi Tamás 4  érmet is bezsebelt rozéival. Ifjabb Dúzsi Tamástól megtudtuk "csak a már lepalackozott tételeinket küldtük ki az idei és a tavalyi versenyre is. Ezért a 2013-as évjáratból a verseny borleadási határidejéig le nem palackozott tételeket az idei évben idítottuk el a megmérettetésen, amelyek 3 ezüstöt nyertek el. Ezzel bizonyítva, hogy a nagy rozék még ilyen idős korukban is tartják magukat."