Fröccs

Az idei év első borai már a polcokon

November 05. 12:11
A villányi Vylyan Pincészet Bogyóléje minidg az első vörösborok között kerül ki a piacra. A címkéjét már megmutattuk, most nézzük mit ír A Művelt Alkoholista a tételről:
 
Bujább, érettebb, teltebb, mint a tavalyi, de nekem az a fűszeres vonal jobban tetszett. Belekötni ugyanakkor ebbe sem tudnék: ropogósan gyümölcsös, tiszta, jó a sava és még egy kis támogató tannin is szorult bele. Bonyodalommentes, de jól csúszik – azt kapja az ember, amiért fizet.

Kiemelkedően teljesítenek az Onyx fiatal szakácsai

November 05. 09:58
A magyarországi Michelin csillagos étteremben kiemelkedő figyelmet fordítanak a fiatal szakácsok nevelésére, tanítására. A hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt kimagasló eredményt értek el az Onyx ifjú szakácsai.
 
Szeptemberben Mede Ádám jutott ki a Chaîne des Rôtisseurs nemzetközi ifjúsági szakácsversenyre, aki immáron hetedik a sorban az Onyx konyhájáról. Ádám a Budapesten megredezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokság döntőjén harmadik helyezést érte el.
 
Október 18-án a Bocuse d'Or utánpótlásverseny döntőjén 12 magyar fiatal szakács közül Szabó Kevin első helyezést, míg Barna Zsanett második helyezést ért el. Mindketten az Onyx konyhájában tanulták az alapokat és erősítik a konyhai csapatot - írja a Turizmusonline.hu.

Miért érdemes sok céklát enni a hideg időben?

November 05. 06:27
Ecetesen, sütve, főzve, levesnek, köretnek, salátába, rakottnak, turmixba és még sorolhatnánk a cékla felhasználásának különböző változatait. Itt van a szezonja a földben növő zöldségnek, ugyanis igazi vitaminbomba. 5+1 ok, hogy miért érdemes céklát enni:
  1. a legédesebb zöldség
  2. gyulladáscsökkentő hatású
  3. csökkenti a vérnyomást
  4. növeli az állóképességet
  5. jó vitamin-, ásványianyag- és rostforrás
+1 olcsón lehet hozzájutni!
 
A nátha nem a hideg, hanem az immunrendszerünk elégtelen működése miatt támad ránk - tudtuk meg minap. A nedves, ködös időjárás csak a korókozóknak válik javára. Érdemes felkészülnünk a közelgő esős napokra az idényzöldséggel - tanácsolja az Origo.hu.

Igazi ritkaság vár rád a Whisky Shown!

November 04. 20:15
November 7-én már ötödik alkalommal rendezik meg a Whisky Showt Budapesen, ahol több, mint harminc kiállító és számtalan whisky vár rád a Corinthia Hotelben. Az ital szerelmeseinek kár lenne kihagynia az eseményt, ugyanis Colin Dunn whisky nagykövet is ellátogat az eseményre, aki egy igazi ritkaságot fog kóstoltatni, a Johnnie Walker Blue Labelt.
 
A legendás Blue Label a legritkább, kivételes skót whisky-k felhasználásával készül. Tízezerből egyetlen hordónyi párlat mutat olyan kimagasló minőséget és karaktert, hogy ebbe a házasításba kerüljön. Elődje John Walker fiának, Alexandernek a különlegessége volt, amit anno ’Old Highland Whisky’ néven jegyeztek be a Johnnie Walker történetébe, mint a házasítások egyik mesterműve. Legjobb, ha magában kóstoljuk, hűtött vízzel kísérve. A ritkaság épp most inspirált újabb fogadást Jude Law és Giancarlo Giannini között. A csodálatos helyszíneken játszódó kampányfilmet itt tudod megnézni:
 
 

Új pincészetet építetett a világ egyik leghíresebb borászata

November 04. 17:52
Minden idők egyik legdrágább borát őrzik Château Cheval Blanc új pincészetében, amelyet Christian de Portzamparc francia építész tervezett. A borászat a bordeaux-i Saint Emilionban található, és egyike annak a négy pincészetnek, ami megkapta a legmagasabb Premier Grand Cru Classe (A) besorolást a régióban - írja a Dívány.hu.

Az új pincészet 5250 négyzetméternyi területre felhúzott vasbeton szerkezetű épület a természetes fényt a tetőablakokon át kapja, belső terét pedig szintén betonból kiöntött, belső válaszfalként, illetve szoborként funkcionáló hordók teszik egyedivé és látványossá.
 
„Az eredetileg egy, a kastély üvegházaként funkcionáló kis épületet recepcióként kapcsoltunk az új részhez. A nyitott udvar több célt is szolgál, melyből könnyen be lehet lépni az 566 hordót befogadó pincébe, a műhelyként funkcionáló termet pedig az arab kultúrában népszerű mashrabiya stílusban elhelyezett téglafalak választják el a többi helyiségtől. A zölddel beültetett tetőnek köszönhetően az ide látogatók szemügyre vehetik a tájat és a szőlőültetvényeket. Ez az a pont, ahol az építészet és a modernitás találkozik az évszázados tapasztalattal” – magyarázza az építész a kivételes borairól ismert pincészet kialakítását.
 
Új pincészetet építetett a világ egyik leghíresebb borászata
A Château Cheval Blanc új pincészete (Forrás: Dívány.hu)

Már semmi sem tabu a csempészeknek

November 04. 15:29
43 millió forint értékű kaviárt csempésztek volna át egy halottszállítónak álcázott kisbuszban. Gyorshajtás miatt állítottak meg egy Nissan Civilian kisbuszt a közlekedési rendőrök a habarovszki határterületen átvezető autópálya 34-es kilométerszelvényében október 27-én - írja a Hvg.hu. Azonban a rendőrök gyanút fogtak, és hamar be is igazolódott, hogy a sofőr és kísérője hazudik a szállítandó áruról.
 
480 kg kecsegeikrát próbáltak meg átcsempészni, amelynek értéke körülbelül 43 millió forint. A hatóságok igyekeznek felderíteni, hogy melyik kaviármaffia csoport áll az ügy hátterében. A sofőrt és kísérőjét a rendőrség letartóztatta, hiába hozták fel védelmükre, hogy nem tudták mit szállítanak.

Ígéretes borok készülnek a fiatal egri borászatnál

November 04. 13:14
A Böjt Borászatról körülbelül két éves emlékei lehetnek a borrajongóknak, hiszen ekkor kerültek piacra az első tételek. A fiatal ostorsi borászat tételeivel egyre gyakrabban találkozhatunk mind a kereskedőknél, mind a médiában. A Borrajongo.blog.hu „új egri csillagként” emlegeti a pincészetet:
 
A Böjt Pincészet első, illetve második generációs borászcsalád: az édesapa, Böjt László 1993-ban kezdett borászkodni 3 hektáron. Most már a gyermekek, Boglárka és Gergő a pincészet arcai, de édesapjuk máig kiveszi a részét a munkából. Böjt Gergő szőlész-borászként végzett, majd Kaliforniában és Új-Zélandon dolgozott, húga, Boglárka pedig most koptatja az iskolapadokat. Böjt Gergő hazatérése után indult el az új Böjt márka, amely a 2013-as Egri Csillaggal és a 2012-es Egri Bikavérrel lépett a piacra.

Pinceáron vásárolhatsz borokat a kecskeméti szaküzletben

November 04. 11:08
Koch Csaba, a Koch Borászat tulajdonosa borkereskedést nyitott Kecskeméten, és felkarolta a térség borászatait. Annak bora kerülhet a polcokra, aki vállalja a termelői árat. November 2-án, délelőtt ünnepélyes megnyitóra gyűltek össze Kecskeméten a közéleti szereplők, borászok és a borkedvelők. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üzletnyitó köszöntőjében áttörésnek nevezte, hogy Kecskeméten kaphatóak lesznek mostantól termelői áron, egyedülálló, kiváló alföldi borok.
 
Cél a termelői áron való értékesítés, hogy ne kelljen megtennie a fogyasztóknak a hosszú utat a megyében egy pincéig, hanem itt, ebben a szaküzletben vásárolhassanak a térség boraiból. A Kecskeméti Koch Borkereskedés üzletvezetője Fehér Anna, nemzetközi borbíráló, aki mindenkinek készséggel segít majd a választásban.
 
Pinceáron vásárolhatsz borokat a kecskeméti szaküzletben
Fehér Anna és Koch Csaba

November 4-én éjfélig kedvezményesen vehetsz jegyet!

November 04. 10:16
Ha eddig elfelejtettél jegyet venni a november 14-én megrendezésre kerülő Mitiszol Fesztiválra, akkor ma éjfélig (november 4.) még ezt megteheted kedvezményesen . A szervezők javasolják az elővételes jegyvásárlást, november 5-e után is, hiszen idén is előfordulhat, hogy a helyszínen már nem tudnak belépőt biztosítani.
 
További tudnivalók a fesztiválról, valamint jegyvsárlás: itt!