Fröccs

Biztonságos karácsony a NÉBIH-hel

December 20. 15:24

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a karácsonyi lakomákra való tekintettel összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ünnepi fogások tekintetében is biztonságosan teljen a karácsony.
 
A tökéletes ünnepi ebédhez és vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek, amelyeket megbízható helyről kell beszerezni mindenkinek. A termék frissességét és szavatosságát minden esetben érdemes ellenőrizni még a vásárlás előtt, hogy később senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.
 
Az élelmiszerhigiénia nagyon fontos, az alapanyagokat elkülönítve kell tárolni és a sütés, főzés, majd gyors lehűtés és hűtött tárolás folyamatira kínosan kell figyelni.
 
Az ünnepek után a megmaradt ételek fogyasztásával is körültekintően kell eljárni, a hűtést igénylő ételeket 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben sem szabad tárolni a szakemberek szerint, a fogyasztás előtti felforrósítás pedig minden esetben elengedhetetlen.
 
További praktikus tanácsok a NÉBIH oldalán olvashatók.
 

Díjat nyertek a Kreinbacher Birtok belsőépítészei

December 20. 12:00
Az Év Belsőépítésze díjat vehette át Lőrincz Szilvia és Mikics András, akik a Kreinbacher Birtok és a budapesti Tasting Salon kialakításáért érdemelték ki az elimerést.
 
A Biva Inspiration belsőépítészei Somlón a Kreinbacher vendégtereiért feleltek, ők álmodták meg a szállás és az étterem különleges enteriőrjét. A Palazzo Dorottyában kialakított Tasting Salon kialakításakor pedig egy igazán stílusos környezet megteremtése volt a cél.

Dedikált séfkabáttal jótékonykodnak Széll Tamásék

December 19. 18:50
A Bocuse d’OR lyoni döntőjére készülő magyar csapat a közmédia „Jónak lenni jó!” című műsora keretében ajánlott fel egy dedikált séfkabátot a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységének megsegítésére.
 
Az emblematikus kabát 50.000 forint értékben kelt el, így a csapat amellett, hogy gőzerővel készül a világ legjobbjait felvonultató döntőre, még a jótékonykodásra is tudott időt szakítani.
 
Ha érdekel, hogyan készülnek Széll Tamásék a januári Bocuse d'Or döntőre, kattints ide cikkünkért!

Nem szűkölködünk a halban az ünnepek alatt

December 19. 15:00
Nagy mennyiségű és ami ennél is fontosabb, jó minőségű hal kerül a piacra decemberben. Az idei évben kiválóak voltak a feltételek a haltermeléshez, az egész éves termelés 40-45 %-át decemberben értékesítik.
 
Karácsony előtt főleg ponty, harcsa, süllő, kárászok és busa áll komoly mennyiségben a vásárlók rendelkezésére, de a tengeri halakból sincs hiány. A piacokon lazac, tengeri süllő és még sok más egzotikus halat kaphat, aki arra vágyik – mondta el a hazai halhelyzetet értékelve Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
 
Az elmúlt évekhez viszonyítva nem változtak az árak, 1 kiló pontyot 1000 forint alatt, szálkamentes harcsát 2500-3000 forint körül lehet kapni. A süllő ugyan drágább (4-5 ezer forint körüli áron mozog), de ezzel egy árban lehet kapni tengeri halakat is.
 
Németh István elmondta, hogy a halkultúra fejlődésével változik a kínálat is, egyre inkább megtalálhatók ugyanis félkész termékek a piacon. A városi emberek jobban szeretik a konyhakész termékeket (halszeleteket, halfilét), a falvakban élők inkább élőhalat vásárolnak.
 
Örömteli hír, hogy egyre nő a hazai halfogyasztás, az elmúlt 15 évben megduplázódott az egy főre jutó hal mennyisége, ami tavaly 6,3 kilogramm volt. Így is elmaradunk azonban az uniós átlagtól (24 kg/fő/év) és sajnos a 19 kilogrammos világátlagtól is.

Kettesbe kapcsol a Tokaj-hegyaljai kutatóintézet

December 19. 11:45
Eddig is boldogan segített, januártól azonban intézményesített formában ad tanácsokat a Tokaji Borvidéki Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
2017. január 1-től intézetünkben az eddigieknél szervezettebb formában folytatjuk a tanácsadást a szőlő- és bortermelőknek; az eddigiekben is rendszeresen jöttek be termelők az intézetbe különböző kérdéseikkel, de a jövőben a tanácsadást intézményesíteni kívánjuk - írja közleményében a tarcali kutatóintézet. Ez azt jelenti, hogy januártól minden napra tanácsadási időpontot jelölnek meg Tanácsot személyesen, e-mailben (info@tarcalkutato.hu) vagy telefonon (47/ 380-148) lehet kérni. Szükség esetén terepi tanácsadás is van. A tanácsadás ingyenes, kivéve a laboratóriumi vizsgálatok.
 
Tanácsadás
1.Szőlészeti tanácsadás: Minden hétköznap 9.00-12.00 között telefonon vagy személyesen.
  • rügytermékenység vizsgálat
  • áttelelő kártevők vizsgálata rügyben
  • kórokozók és kártevők meghatározása
  • hiánybetegségek azonosítása, tápanyag-utánpótlási javaslat
  • növényvédelmi tanácsadás
  • műveléssel kapcsolatos tanácsok
  • ökológiai műveléssel kapcsolatos tanácsadás
  • telepítési tanácsadás
  • erózió elleni védelem, talajművelési tanácsadás
 
2. Borászati tanácsadás: A borászati laboratóriumon keresztül minden nap 8.00-15.00-ig.
  • általános boranalitka (fizetős)
  • analitikai eredmények alapján kezelési javaslat
  • palackállósági vizsgálat (fizetős)
  • borbetegségek azonosítása, kezelési javaslat
  • erjesztési tanácsadás
 
Jelentések, előrejelzések
Az egyedi kérések, kérdések megválaszolásán túlmenően rendszeresen jelentéseket bocsátanak ki köremailben. Ennek ütemezése:
  • Március 1-15.: rügyvizsgálati jelentés (borvidéki szinten a rügyek termékenységéről, fagykárról, áttelelő kártevőkről)
  • Április 15. - augusztus 30.: növényvédelmi előrejelzés (heti gyakorisággal kiküldve, meteorológiai állomások előrejelzései alapján növényvédelmi javaslat)
  • Augusztus 15. - október 15.: próbaszüreti jelentés (heti gyakorisággal kiküldve, állandó mintavételi helyeken mérjük a szőlő cukor- és savtartalmát)
Aki eddig nem kapott e-mailen keresztül jelentéseket, az info@tarcalkutato.hu címen kérheti felvételét a címlistába.

Kuba rummal fizetne a cseheknek

December 19. 11:30
Csaknem hétmilliárd koronás adósságot sikerült felhalmoznia Kubának még a csehszlovák időkben, amit azóta sem sikerült rendezniük. A szigetország úgy gondolta itt az ideje törleszteni, pár millió üveg rum formájában.
 
A csehek akár 100 évre előre bebiztosíthatják a rumellátásukat, amennyiben elfogadják a hétköznapinak nem nevezhető ajánlatot.
 
A cseh pénzügyminiszter egyelőre úgy nyilatkozott, hogy inkább a pénzbeli kifizetést részesítenék előnyben, bár az is igaz, hogy a tartozás fejében szolgáltatott rumot azonnal értékesíteni tudnák.
 
A biztonság és a kíváncsiság kedvéért kiszámolták a csehek, hogy mit jelentene számukra, ha esetleg mégis elfogadnák az ajánlatot. Egy körülbelül 300 korona értékű üveg rum esetében hirtelen 23,3 millió üveg rum kerülne a csehek birtokába, ami bizony nem kis mennyiség.

Kismamaháznak segítettek a borárveréssel

December 14. 17:23
Különleges borok cseréltek gazdát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal múlt heti jótékonysági borárverésén.
 
A kalapács alá került borokat több termelő, magánszemély és szervezet ajánlotta fel, a szervezők a rendezvény teljes bevételét felajánlották a Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház részére.
 
Az árverést Pallagi Ferenc vezette, aki amellett, hogy a Bors főszerkesztője, mádi bortermelőként is tevékenykedik.

Az idei posztumusz díjazott Dr. Nagymarosy András

December 09. 07:12
A nagypresztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 8-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén adta át a 2013-ban alapított Bussay László Emlékdíjat, melyet idén Dr. Nagymarosy András kapott.
 
Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel sokat tett a magyar borkultúráért. Az idei posztumusz díjat az ősszel elhunyt dr. Nagymarosy Andrásnak ítélte a borászközösség. A nagytekintélyű geológus, népzenész és borszakíró az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének nyugalmazott egyetemi docenseként dolgozott. Egyben a Borkollégium társalapítója, az évente megjelentetett Borkalauz társszerkesztője, a WSET (Wine and Spirit Education Trust) tanára is volt, s ismeretterjesztő céllal számos cikket írt hazai és külföldi borvidékekről, szőlőfajtákról és azok talajtani és földtani összefüggéseiről.
 
A Pannon Karácsony az ünnepélyes díjátadón túl elsősorban a baráti beszélgetésekről és kóstolókról szólt. Az idei rendezvény ugyanakkor arra is alkalmat kínált, hogy a borászközösség vendégei előtt bemutatkozzon a Pannon Bormíves Céh frissen megválasztott négy új tagja: Berecz Stéphanie (Kikelet Pince, Tokaj), Debreczeni Mónika (Vylyan Pincészet, Villány), Sebestyén Csaba (Sebestyén Pince, Szekszárd) és Tóth Ferenc (Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete, Eger). Őket november 18-án, a Pannon Bormíves Céh hagyományos Szent Márton-napi újboráldása alkalmával a Pannonhalmi Bencés Apátságban avatták a közösség teljes jogú tagjaivá – a Pannon Karácsony vendégei pedig most először találkozhattak velük és boraikkal a céh képviseletében.
 
Az idén elhunyt dr. Nagymarosy András (1949–2016) geológus, népzenész és borszakíró az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense volt, több mint negyven éven át végzett oktatói és kutatói munkát. Az utóbbi években intenzíven foglalkozott a hazai borvidékek geológiájával és talajtanával. Társalapítója volt a dr. Mészáros Gabriella és dr. Rohály Gábor fémjelezte Borkollégiumnak, ahol borismereti, borgeológiai és talajtani kurzusokat tartott. Részt vett a Borkollégium által évente megjelentetett Borkalauz szerkesztésében, és ismeretterjesztő céllal számos cikket írt hazai és külföldi borvidékekről, szőlőfajtákról és azok talajtani és földtani összefüggéseiről. A Borkollégium keretein belül sörismereti tanfolyamot és mesterkurzusokat is tartott. 2016. szeptember 12-én Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki.
 
A Pannon Bormíves Céh 2013-ban díjat alapított. A díjat az kaphatja meg, aki a Céh által képviselt szellemiséggel sokat tett a magyar borkultúráért. Az első évben dr. Mészáros Gabriellát tüntették ki vele. 2014-ben céhtársuk, dr. Bussay László halálát követően a díjat átnevezték Bussay László Emlékdíjra. Abban az évben dr. Rohály Gábor, 2015-ben pedig Borbás Mária televíziós újságíró munkáját ismerték el a Bussay László Emlékdíjjal.

Kristinus Cabernet Franc 2011 lett a kedvenc!

December 08. 17:08
A harmadik Bordói November Nagykóstolón most először indított szavazás a vártnál is nagyobb mozgolódást generált a vendégek körében. A Winelovers kis fehér, "Kóstolj és nyerj!" feliratú lapjaival a kezükben felszerelkezve kóstoltak a vendégek, majd elindult a szubjektív szavazás. A tét nagy volt: közönségkedvencet választani. Három kedvenc tételére szavazhatott mindenki az aznap este kóstoltak közül.
 
A 2016-os Bordói November abszolút nyertese pedig: a Kristinus Cabernet Franc 2011!
 
A kéthelyi cabernet franc-t héjon erjesztették, majd kisméretű magyar-tölgy hordóban (barrique) érlelték. Illatában és ízében is egy bársonyos, szinte édeskés, fűszeres, rumos vonal jelenik meg, emellett alkoholtartalma is magasnak mondható (15%), ezért fogyasztását mindenképpen gulyás, pörkölt vagy isteni vadhúsok mellé ajánljuk!
 
Második helyen holtversenyben végzett a Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2009 és Gere Tamás & Zsolt Villányi Franc 2011 tétele, harmadik kedvencnek pedig (szintén holtversenyben) a Gere Kopár 2011 & Ruppert Villányi Franc 2012 tételt választották a vendégek. 
 
Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!