Fröccs

Budapesten lesz a Spontán Fesztivál főpróbája

Május 08. 14:49
Június 24-25-én lesz a következő Spontán Fesztivál, ahol a természetes borkészítés útján járó borászok mutatkoznak be az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon, Egerben. Az esemény előtti bemelegítés pedig A Winelovers Afterwork Spontán-on lesz, május 26-án.
 
Budapesten lesz a Spontán Fesztivál főpróbája
 
A májusi Winelovers Afterwork tehát beharangozó rendezvénye lesz az Egri Spontánnak. Ott lesz az Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Egerből, a Hegyi-Kaló Pince Szomolyáról, a Kohári pince Egerszalókról, Losonci Bálint és a Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) a Mátrából, Mátyás András a Felvidékről, Nyolcas Ádám és Pók Tamás Egerből, az Obzidian Bormanufaktúra Tokajból és az Orsolya Pincészet Ostorosról.
 
És, hogy mi is az a naturális bor?
 
Erre azt válaszoljuk röviden: az, amelyik leginkább visszaadja a szőlőt. Bővebben: teljes mértékben hagyjuk érvényesülni a terroir és a fajta jellemzőit. A bor spontán, és kizárólag fában erjed és érlelődik, nem használunk fajélesztőt és más adalékot, valamint előnyben részesítjük az ászokhordókat. A természet adta ízek nincsenek eltérítve, a bor a maga valójában pompázik. Ebben a folyamatban a borász az adalékanyag, aki nem irányítja a bort, hanem együttműködik vele, hogy előcsalogassa a szőlő és a föld igazi ízeit. Mindebből az is következik, hogy a naturális borok mind egyediek és változatosak, a fajta, a dűlő, a pince és a borász teszik azzá. A Spontán rendezvényeken ezt szeretnénk megmutatni - írja az Almagyar Érseki Szőlőbirtok. 

Fagy nem volt, de a lisztharmattal vigyázni kell Tokajban

Május 08. 11:24
Az április végén jelentkező lehűlés során a hőmérséklet nem esett fagypont alá a Tokaji borvidéken, így fagykárról nem lehet beszámolni. Azonban az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség és a tartós nedves levélfelület biztosította a feltételeket az aszkospórás fertőzés bekövetkezéséhez a borvidék több pontján. Folytatnunk kell a megelőző védekezést - áll a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közleményében.
 
Védekezési módok
 
Peronoszpóra esetében az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására megindulhat a fertőzés. Ezt a meteorológiai állomások a borvidék több pontjáról jelezték. A védekezést réz vagy rézpótló hatóanyagokra (mankoceb, metiram) alapozva megkezdhetjük.
 
Atkák ellen, ahol erős a fertőzés mértéke, ott atkaölő készítmények alkalmazása indokolt, atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.
 
Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben. Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos. Figyelem! Az atkaölő szerek tripszre nem hatásosak!
 
A tarka szőlőmoly egyedeit még fogják a csapdák. Az egyes ültetvények fertőzöttsége eltérő. A védekezést a rajzás csúcstól számított 7-10 napot követően kell elvégezni. Alkalmazhatunk fejlődésgátló hatóanyagokat (metoxifenozid, indoxaikarb), melyek tojás és lárvaölő hatással is rendelkeznek, vagy a Bacillus thuringiensis-t tartalmazó készítményt, amely ökológiai termesztésben is alkalmazható. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszer ott más kezelés nem szükséges.
 
Fagy nem volt, de a lisztharmattal vigyázni kell Tokajban
Így fest a szőlő április végén a Szent Tamás dűlőben (Forrás: Szent Tamás Pincészet facebook oldala)
 
Vadriasztás
 
A vad az erdő közeli ültetvényekben a fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.
 
Sorok tisztítása, művelése
 
A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. 
 
A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).
 
A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.
 
Várható időjárás 05.04-05.11.: Az előrejelzések alapján a következő napokban 20°C körüli maximum hőmérséklet várható. Jelentősebb csapadékra nem kell számítani.
 
 
Szerző: Pableczki Bence növényorvos
 

Ez a nap a fagyiról szól

Május 08. 07:39
Május 8-án ünneplik a Magyar Kézműves Fagylalt Napját, külön öröm a jeges éseddég kedvelőinek, hogy ezen a napon féláron lehet fagylaltozni a résztvevő fagyizókban.
 
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók a egy a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.
 
A résztvevő fagyizók listáját itt találod!
 

Ismét egy nő lett a legjobb séf

Május 07. 20:23
Suzanne Goin Los Angeles-i séf és a chicagói Alinea étterem nyerte el hétfőn a gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett James Beard-díjat. A chicagói Alinea, amely avantgárd konyhájával szerzett magának hírnevet, a legjobb amerikai étterem díját kapta a James Beard Alapítványtól.
 
Goin az ötödik nő, akit a legjobb séf díjával tüntettek ki, amióta az alapítvány 1990-ben először adta át a legjobb séfek, éttermek és éttermi szakírók számára alapított elismeréseit.
 
A kaliforniai Goin négy étterem tulajdonosa Los Angelesben. A séf azzal vívott ki elismerést, hogy elsősorban helyi szezonális hozzávalókból állítja össze éttermei kínálatát.
 
Az Alinea viszont folyton változó, modern, akár 22 fogásos kóstolómenüjével nyűgözi le a vacsorázókat és a kritikusokat. A három Michelin-csillagos étterem séfje, Grant Achatz 2008-ban a legjobb amerikai séf díját is megszerezte.
(MTI)

Japán gyorsétteremlánc jöhet Budapestre

Május 07. 16:52
Magyar partnereket keres egy japán étteremlánc. A Wagamama egy brit alapítású, de japán gasztronómiával foglalkozó étteremhálózat, amelyet 1992-ben alapítottak.
 
A Wagamama étteremlánc a kaizen (japán) filozófia híve. A kaizen az egész világon elterjedt filozófia és kezdeményezés, jelentése: "változtatás (kai) a jó (zen) irányába". Az étteremlánc első egysége már több mint 20 éve nyitott meg London Bloomsbury negyedében – írja a Franchiseportalra hivatkozva a HVG.
 
A Wagamama egységek étlapja japán ihletésű, a vásárlók számtalan rizs- vagy tésztaétel közül válogathatnak, de megtalálhatóak még friss saláták, köretek desszertek, friss gyümölcslé, forró italok, bor, rizsbor (sake), valamint  precízen csapolt ázsiai sörök is kínálatukban.

Radikálisan csökkentenék az autóközlekedést Hévízen

Május 07. 14:16
A fő célunk, hogy Hévíz egy európai színvonalú fürdővárossá tudjon válni. Bővíteni szeretnénk a belvárosunkat, funkcióiban, lehetőségeiben egy gyógyüdülőhelynek megfelelően szeretnénk kialakítani. Ehhez az átmenő autóforgalmat le akarjuk venni a városról, és a belvárosból ki akarjuk hozni azt a belső forgalmat, amit máshogy is megoldható - mondta el Papp Gábor polgármester a Balatontipp.hu-nak.
 
A dunántúli fürdőváros tervei között szerepel az is, hogy a buszpályaudvart is áthelyezik, hiszen jelenleg a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában található. Az utakat, közlekedést a város minden részén ahhoz a szemlélethez szeretné igazítani a polgármester, hogy Hévíz a gyógyfürdőről, a gyógyászatról, a pihenésről szóljon. Ezért előnyben részesítik majd a természetközeli közlekedési formákat, a gyalogos, kerékpáros közlekedést és a környezetbarát tömegközlekedést. 
 
A teljes interjút a Balatontipp.hu oldalon olvashatod el!
 

Ha egy üde rajnaira vágynál

Május 07. 10:20
A dél-balatoni Podmaniczky Pincészet egy egyenes, könnyű, üde és jól iható rajnai rizlingje került szakértői kezekbe. A Metropol.hu tesztjén abszolút pozitívan értékelték ezt a friss 2015-ös tételt.
 
Nem az a klasszikus rajnai, de mégis arányaiban, szerkezetében és ízvilágában árulkodó.(...) Jól lekészített, tiszta és zamatos fehérbor, mely önmagában egy kis dumálgatáshoz is tökéletes, de ételekkel együtt is jól működik.

Pohárjelölő luxuskivitelben

Május 07. 07:10
A pohárjelölő praktikus találmány, főleg ha egy sereg barát jön el a szombat esti borozásra. De Barkaszi Dóra ezt az apró „haszontárgyat” is felturbózta, ugyanis ékszer formájában alkotta meg őket. 
 
Pohárjelölő luxuskivitelben
Így néznek ki a pohárékszerek (Forrás: Borravaló.hu)
 
A Quintil Winecharms megálmodójával beszélgetett a Borravaló.hu: „Régen az Egyesült Államokban fedeztem fel a pohárjelölők nagyon leegyszerűsített verzióját és azóta is sokszor kerestem itthon hasonlót, de sehol nem találtam – főleg olyankor, amikor olyan embernek szerettem volna ajándékot venni, akinek a klasszikus értelemben mindene megvan, vagy tudom, hogy imádja az exkluzív, részletgazdag dolgokat és  szerettem volna olyan dologgal meglepni, amit még “nem látott”.(...) 
 
- A Quintilt csak csajoknak ajánlod, vagy férfiak is használhatják?
Mindenkinek! Ha tudom, hogy férfinak veszik, fémes, esetleg hematitos irányba tolom, nem az extrém csillogó-gyöngyös variációban gondolkodom.
 
- Milyen vevőket tudtál megszólítani, van egy jellemző kör, aki veszi az alkotásaidat?
Még csak három hónapja jelent meg a piacon, így nem tudok erre felállítani kört, de az biztos, hogy azok az emberek akik  szeretik a szépet, egyediséget vagy az olyasfajta dekorációt, ami a részletekben teljesedik ki.”
 
A teljes interjút a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!