Fröccs

Eljöhet a központosított turizmus ideje

Február 03. 12:51
Egy kormányelőterjesztés szerint hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő gigaszervezet jöhet létre, Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség néven. A terv szerint központilag koordinálnák a nagyobb sporteseményeket, koncerteket, fesztiválokat és saját eseményeket is szerveznének.
 
A HVG ír róla, hogy a turizmusban új intézménystruktúrát és egységes koordinációs, illetve marketingstratégiát terveznek.

A Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, a helyébe pedig a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség lépne, amely felügyelete alá tartozna a turizmus minden ága.

9000 üveg hamis pezsgőt foglaltak le

Február 03. 11:20
350 000 euró értékben foglaltak le hamis Moët & Chandon pezsgőket az olaszországi Padovában. A rendőrség év végén egy teljesen másik ügyben nyomozott, amikor rátaláltak egy üveg Moët & Chandon pezsgőre, amelyről hiányzott a sorozatszám. A pezsgők mellett, 40,000 hamis Moët & Chandon címkére, illetve egy profi címkézőgépre bukkantak. A hamisítók megközelítőleg 1,8 millió euró profitra tehettek volna szert a hamis pezsgőkkel. A választás  nem véletlenül a champagne hamisításra esett, hiszen ezzel lehet a lehető legnagyobb nyereséget realizálni a piacon. 

Nyolc embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán. A kétes eredetű pezsgők származásának vizsgálata még jelenleg is zajlik. A laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy a Moët néven forgalmazott kamu pezsgők, egy olcsó asztali habzóbornak felelnek meg, amely valószínűleg a közeli Prosecco készítő területről származik.

A Moët & Chandon szóvívője a Decanter.com-nak elmondta, a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze jó reputációját és megvédje termékeit a hamisítóktól. Folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal és a helyi rendőrséggel minden piacukon, annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy csakis kizárólag eredeti Moët & Chandon pezsgők kerüljenek forgalomba.

Jó hír szerencsére, hogy a habzó bor nem megy kárba, hanem felajánlják egy Prosecco előállítással foglalkozó szervezetnek. 

Felélesztenék az egykori tatai pezsgőgyárat

Február 03. 07:03
Felélesztenék az egykori tatai pezsgőgyárat
Fotó: Magyar Idők
 
A Borgiák filmsorozat jeleneteit is forgatták a tatai uradalmi pezsgőgyár omladozó falai között, ahol Séra Mihály borász és fivére, Séra Péter orvos újra pezsgőt készítene.
 
A testvérek 2001-ben vásárolták meg az elhanyagolt, törmelékkel teli, hajléktalanok által önkényesen birtokba vett pincét és felette három boltívnyi báltermet - írja a Magyar Idők.
 
Az épület első ránézésre magtárra emlékeztet, de a közepén ötszáz négyzetméteres, tíz boltívre tagolódó bálterem foglal helyet, alul pedig ezer négyzetméternyi, száraz, nagy belmagasságú, boltíves mennyezetű pincerendszer húzódik, kiváló levegőztetéssel és szellőzéssel.
 
Az új tulajdonosok először borászkodásban gondolkodtak, ám mára elhatározták, hogy inkább pezsgőt szeretnének készeteni.

Halálos mérgezést okozhat a köhögés elleni tea

Február 02. 20:05
A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet. Ezzel reagált az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - írja az Origo.
 
A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő, a magköpeny kivételével, mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt - közölték és felhívták a figyelmet, hogy az ilyen tea fogyasztása után mérgezéses tünetek, izgatottság, hányás, hasmenés jelentkezhetnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek
eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek. 

Itt egy acélosabb, chablis-szerű furmint

Február 02. 16:18
A Hétszőlő 2011-es Furmint Selection borát kóstolta a Művelt Alkoholista.
 
„Kerekedik és jól fogyasztható. Kevesebb erő, több finesz. Egészen elegáns, már-már légies, egyszersmind feszesen savas. De milyen szép savak ezek! A fát mintha felszippantotta volna, és a korábbi gyufás redukció is szelídült érzésem szerint – a levegőztetés azért ráfér. Aromatikailag, amúgy furmint-módra nem igazán színes (merő rosszindulatból megjegyzem, egy nívós kódexes olasz mellett egyenesen trópusi gyümölcsösnek hat), viszont intenzív; a citrusok mellé lassan az érés briósos jegyei szegődnek, és az utóízt is kezdik kitölteni (ezt eddig hiányoltam). Most sem tetszik kevésbé, mint három éve, gyorsan elfogyott. 10 euró magasságában ez egy nagyon jó bor.” - írják róla.

Ma kiderül, meddig tart a tél

Február 02. 13:50
Ma kiderül, meddig tart a tél
 
Február 2-án a népi időjósok megbecsülték a tél hosszát a nap időjárásából. Ehhez a naphoz több szokás is tartozik: ekkor osztották a papok a „Balázs-áldást”, amely a hiedelem szerint torokbetegségektől védett.
 
Nem tudjuk, hogy kinél most milyen az idő, nálunk fantasztikus. És ez nem feltétlenül jó hír, hiszen régen úgy gondolták, hogyha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik.
 
A legismertebb hagyomány persze a macis. Vagyis ha ma a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még jön a hideg.
 
Amúgy az Időkép szerint csütörtökön lesz picit hűvösebb, de a hét végére megint 13 fokig megy fel a hőmérséklet, fagyra pedig nem nagyon kell számítani a tél hátralévő részében.

Egy nap, amikor minden a francia gasztronómiáról szól majd a világon

Február 02. 11:43
Világszerte mintegy 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját, Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.
 
Március 21-én többfogásos francia vacsora felszolgálásával várják vendégeiket az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France nevű projektben résztvevő éttermek. 
 
A francia gasztronómia és turizmus népszerűsítésére tavaly született kezdeményezést Auguste Escoffier francia séf 1912-ben megvalósított ötlete ihletette, miszerint egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4 ezer meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig. Az ötlet sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. Az a terv azonban az első világháború kitörése miatt meghiúsult. 
 
A tavaly indult Gout de/Good France vacsora keretében nem egy előre meghatározott menüt kell a séfeknek kínálniuk, hanem a francia recepteket kell előtérbe helyezniük, amelyekhez francia borokat és pezsgőket párosíthatnak. 
 
Alain Ducasse vezetésével a legnagyobb francia séfekből (Raymond Blanc, Paul Bocuse, Guy Savoy, Thierry Marx, Joel Robuchon és Stéphanie Le Quellec) álló bizottság 150 országban 1500 éttermet választott ki a jelentkezők közül, amelyek között a háziasabb jellegű vendéglőktől a gasztronómiai különlegességeket kínáló éttermekig szerepelnek vendéglátóhelyek. A menük ára változó, a bevétel öt százalékát az éttermek egy helyi, az egészséget és a környezetet védő civil szervezetnek utalják át. 
 
A vacsorákat a 150 francia nagykövetség közreműködésével rendezik meg minden országban. Franciaországban több mint kétszáz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek résztvevői 45 százalékban európai séfek, 10 százalékban pedig afrikai vendéglátóhelyek. 
 
A Gout de/Good France hivatalos honlapja szerint Magyarországon kilenc helyen várják március 21-én francia menüvel az érdeklődőket: Budapesten az Araz Restaurant, a Béterv, a Borssó Bistrot, a Café Dumas, a Fricska Gastropub, a Larus Étterem, a LouLou és a ZONA Budapest, valamint Veszprémben a Chianti Étterem. 
 
Az első Gout de/Good France napon tavaly a francia külügyminisztérium a versailles-i kastélyban látta vendégül a Párizsban akkreditált nagyköveteteket és diplomatákat, a vacsorára mintegy 650 vendég volt hivatalos, míg világszerte 100 ezren kóstolták meg a francia gasztronómia finomságait mintegy 1300 étteremben és 150 francia nagykövetségen.
(MTI)

Leállnak a sörözéssel a németek

Február 02. 08:55
Tavaly 79,5 millió hektoliter sör fogyott Németországban, ez a legalacsonyabb adat az elmúlt huszonöt évben.
 
A Thelocal.de adatait az Index ismertette. Ezek szerint a német újraegyesítés után, 1991-ben még 110,5 millió hektolitert ittak meg, azóta ez a szám folyamatosan csökken. Az egy főre jutó éves fogyasztás a hetvenes évekbeli 150 literről mostanra 107 literre zuhant.
 
Ennek ellenére a német sörfőzdék jól teljesítettek. Ha csak minimális mértékben is, de 95,6 millió hektoliterről 95,7 millióra növelték a külföldi eladásaikat. Az importsörökről nincsenek pontos adatok, de az elmúlt években körülbelül nyolc százalékos volt a piaci részesedésük Németországban.
 
Idén ötszáz éves a világ egyik legrégebbi élelmiszer-biztonsági szabályozása, a tisztasági törvény, amit még IV. Vilmos bajor herceg rendelt el, és 1919 óta egész Németországban kötelező érvényű. Eszerint a sörkészítéshez csak árpamalátát, komlót és vizet szabad használni. A törvényt 1993-ban aktualizálták.