Fröccs

Elkészült a második Balatoni Gasztrotérkép

Február 05. 10:52
Télen is érdemes a Balatonhoz menni, ezt bizonyítja a második Balatoni Gasztrotérkép, amely a Káli-medence, Badacsony, Tapolca, Szigliget, Vonyarcvashegy, Keszthely, Héviz, Sümeg és Somló legjobb vendéglátósait és borászait mutatja be.
 
Az első gasztrotérkép a Balatonfüred-Csopaki-Veszprémi régióba kalauzolta el az érdeklődőket, amelynek nagy sikere volt. A térképek célja, hogy bebizonyítsa télen is érdemes ellátogatni a Balatonhoz, hiszen nem csak nyáron vannak nyitva a vendéhlátóhelyek és borászatok.
 
Íme a második Balatoni Gasztrotérkép:
 
Elkészült a második Balatoni Gasztrotérkép

Bővebb információt és újdonságokat a Balatoni Gasztrotérkép facebook oldalán találsz.

Nem sok jóra számíthatunk a szakácsképzés rendbetétele nélkül

Február 05. 09:46
Magyarország gasztronómiai élete nemzetközi szinten is elismert, egyre több Michelin csillaggal büszkélkedhetünk. Vajon minek köszönhetők az elmúlt évek eredményei és miben kell még fejlődnünk?  A hazai vendéglátás helyzetéről a Playboy Man of the Year gasztrohősei, Gerendai Károly, Zsidai Roy és Kovács Kristóf beszéltek.
 
Gerendai Károly nevéhez fűződik hazánk első Michelin csillagos étterme, a Costes. Szerinte számos területen fejlődött a magyar vendéglátás, azonban képzett munkaerőnek jelentősen híján vagyunk.
 
„Szerintem biztonsággal kijelenthetjük, hogy top 20 éttermünk nemzetközi szinten is megállja a helyét. Ez főként annak köszönhető, hogy az elmúlt években az alapanyagoktól elkezdve, a modern technológiák elsajátításán át, a fogyasztók érdeklődéséig, a gasztronómia szinte minden ágában tudtunk fejlődni. Igazán látványos a hazai borok, pálinkák és kézműves sörök iránti kereslet növekedése is” – kezdte Gerendai Károly, aki a magyar vendéglátás gyenge pontjára is rámutatott:
 
Egyértelműen le vagyunk maradva a szakmai képzés színvonalában. Jelenleg a legnagyobb probléma a megfelelő szaktudású, mentalitású és nyelvet beszélő munkaerő megtalálása, sajnos sokan mennek külföldre a legtehetségesebbek közül.
 
Kovács Kristóf, a Déryné Bisztró tulajdonosa szerint a klasszikus vendéglátás újjáélesztésében rejlik a jövő.
 
„Izgalmas feladat visszakanyarodni a magyar vendéglátás aranykorához. A legendás pesti kávéházak, dekadens mulatók és buja budai kisvendéglők hangulata mindig is utánozhatatlan volt. Szerintem érdemes meríteni ebből a múltbéli profizmusból és a modern viszonyok közé átültetni. Én ebben látom az igazi innovációt”- mondta el Kristóf, aki Gerendai Károlyhoz hasonlóan, leginkább az alázatos és világra nyitott szakembereket hiányolja.   
 
Zsidai Roy Pro Turismo díjas étteremtulajdonos szintén a szakmai képzés fejlesztését szorgalmazza. 
 
„Úgy gondolom a szakácsképzést mindenképpen rendbe kell tenni. Gyakorlatilag a mai oktatás a vezető éttermekben zajlik, ami nem ideális állapot, hiszen a szakma számos fontos elemét egy konyha nem taníthatja meg” – kezdte Zsidai Roy, többek között a Baltazár, Pierrot és Spíler éttermek tulajdonosa. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a hazai alapanyagok minősége jobb legyen, hiszen közös érdekünk, hogy kevesebbet kelljen külföldről importálni. Úgy látom már elkezdődött a javulás, például a zöldségek terén, viszont egészen alapvető termékek esetében is rengeteg az elmaradás” - mondta el Zsidai Roy, aki szerint fontos, hogy a minőség és a profizmus alapvető legyen a hazai vendéglátásban, hogy csak a koncepcióval rendelkező és lelkes munkatársakkal dolgozó éttermek maradhassanak versenyben.

Trendi a szicíliai vörös

Február 04. 20:07
Szicíliában egyetlen eredetvédelmi terület van, amely megfelel a legmagasabb szintű besorolásnak, a DOCG kategóriának. Ez nem más, mint a Cerasuolo di Vittoria, amely egyben a bor neve is és két helyi szőlőfajtának a házasítása (frappato és nero d'avola) alkotja.
 
Az elmúlt évtizedek sok borkedvelő figyelmét vonzották Szicília boraira. Jelenleg a bortermelés háromnegyedét szövetkezeti pincészetek adják, de egyre több a családi pince is. A nemzetközi piac is nyitott e déli sziget boraira, amelyet jól jelez a komoly érdeklődés - írja a Metropol.hu.
 
Az egyik legismertebb szicíliai termelő a Planeta. A birtok hat pincéje közül az egyik Dorilliben található, és itt készítik a híres Cerasuolo di Vittoria házasításukat, amelynek hatvan százaléka nero d'avola és negyven százaléka frappato.
 
Telt, gyümölcsökben gazdag, lédús korty, érett és bársonyos tanninokkal, közepes savakkal és arányos, bár kissé melegítő alkohollal. Jó ivású, jól elkészített vörösbor. Szájban: szilva, édesfűszerek, boróka, szeder, cseresznye, csokoládé. Selymes, bársonyos a korty. Jól elkészített, élményt adó, jó ivású vörösbor, mely beszélgetésekhez, önmagában, de ételek mellé is jól társítható - jellemzi a Planeta 2013-as házasítását a Metropol.hu.

Már lehet jelentkezni a pécsi Nagy Egyetemi Bortesztre

Február 04. 17:45
A Nagy Egyetemi Borteszt következő állomása Pécs, amely a Nemzeti Bor Maraton országos rendezvénysorozat kiemelt betéteseménye. Regisztrálj, kóstolj és pontozz! 
 
A Nagy Egyetemi Borteszt Magyarország első innovatív mobilapplikációjával egybekötött borteszt. Február 24-én a Pécsi Tudományegyetemen te is kipróbálhatod ezt az új fejlesztést, valamint sok újdonságról, aktualitásról is szó lesz a program keretén belül. 
 
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Molnár Kálmán terem (7622 Pécs, 48-as tér 1.)
Időpont: 2016. február 24.
Érkezés: 16:45-től
 
Jelentkezési határidő: 2016. február 24., 12:00
Előzetes regisztrációval ingyenes részvétel! 
Regisztráció: ide kattintva
 
Már lehet jelentkezni a pécsi Nagy Egyetemi Bortesztre
 
A Pécsi Tudományegyetem diákjai ingyenesen vehetnek részt előzetes regisztrációval! Kizárólag aktív, érvényes hallgatói jogviszonnyal fogadnak el jelentkezést az eseményre!
 
Az alkalmazás hivatalosan először andorid platformra lesz elérhető a Google Play áruházában, jelenleg más platformra nem. A nem android rendszerrel működő telefonnal rendelkezőknek is biztosítják a résztvétel lehetőségét papír alapú pontozólapokon!
 
A jelentkezők számára lehetőséget biztosítanak egy hungarikum borsor végigkóstolására, értékelésére, melyet Magyarország legújabb innovatív borapplikációjában pontozhatnak, a világ borpontozási eljárásaiban jól ismert 100-as minősítési rendszer mobilapplikációs fejlesztésében.
 
Bővebb infomráció a Nagy Egyetemi Bortesztről: ide kattintva
 

Kína magyar borra szomjazik?

Február 04. 15:48
A magyar borok kínai promóciójára kiírt 25 ezer eurós pályázat nyertese szerint a  Földművelésügyi Minisztérium támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a világ második legnagyobb piacán sikerrel szerepeljenek a magyar borok.
 
Varga-Sabján Dávid, a Magyar Kézműves Borászok Szövetségének pekingi irodavezetője a "Furmint arcai" elnevezésű szakmai találkozón elmondta: vállalásuknak megfelelően 2016 végéig 11 rendezvényen népszerűsítik a minőségi magyar borokat. A kiválasztott "zászlóshajók", amelyekre összpontosítanak, az aszú, a furmint és három vörösbor: a kékfrankos, a bikavér és a villányi franc.
 
Úgy vélte, a hatalmas kínai piacon csak a magyar piaci szereplők összefogása, közös fellépése egyengetheti a szakmai körökben egyébként egyre ismertebbé és népszerűbbé váló magyar borok útját. A 15 éve Kínában dolgozó szakember hozzátette: az elmúlt fél év intenzív marketingmunkájának eredményeként az említett öt borból két konténer, vagyis 35 ezer palack szinte azonnal vevőre talált.
 
„Nem mellékesen sikerült egy konténer magyar hordót is eladnunk, amelyek már úton vannak Kínába” - jegyezte meg.
 
Elmondta: promóciós programjuk a személyes találkozók során átadott tudásra, a borok megismertetésére, a kínai szakmai és szélesebb közvéleményt formáló személyiségek megnyerésére épül, amit szerinte azért fontos, mert a magyar borok mögött egyelőre nincs olyan tőke, ami a hatékony marketinghez elegendő volna.
 
A rendelkezésre álló magyar és kínai statisztikák szerint 2014-ben 1 millió 100 ezer liter magyar bort szállítottak a kínai szárazföldre, ami értékben 3,24 millió eurónak felelt meg. Piaci szakértők szerint a mennyiség egyértelműen növekszik, és az exporton belül nő a fehér borok, valamint a pezsgő, pezsgőbor aránya is.
(MTI)

Borászként is megállja a helyét a Michelin-csillagos étterem head sommelier-je

Február 04. 14:17
Gervai János a Michelin-csillagos Onyx étterem head sommelier-je, de 2012 óta saját bort is készít. A Gervai Pice 2015-ben 2,3 hektárosra nőtte ki magát, ahol a fiatal borász jelenleg a sauvignon blanc, a zöldveltelini és a szürkebarát fajtákkal fogllakozik. A Borrajongó.blog.hu az etyeki birtokra látogatott:
 
Gervai János bevallása szerint mind a szőlőben, mind a pincében folyamatosan tanul, ezzel párhuzamosan minden évben igyekszik egyre magasabbra tenni a mércét. Célja a lehető legtisztább és legkoncentráltabb, fenolosan is megfelelően érettségben szüretelt alapanyagból nem csupán tiszta és jól iható, de komplex bor palackba zárása. A borok acéltartályban, fajélesztővel erjednek, a 2015-ös évjáratból származó szürkebarát már kap egy kis hordós érlelést is.
 
Sauvignon Blanc 2014
Tiszta, vonzó, jól definiált sauvignon blanc illat: egres, zöld gyümölcsök, zöldfűszerek. Lüktető savai jó tartást adnak, íze intenzív, a korty jól betölti a szájat és hosszan ki is tart. Lédús citrusok, lime, egres, fehér húsú gyümölcsök, zöldbors, zöldfűszerek..., valahol egy óvilági és egy hűvösebb újvilági sauvignon blanc határán egyensúlyozik. Az egyik legjobb etyeki bor, amit eddig kóstoltam a fajtából, de valószínűleg komolyabb mezőnyben sem vallana szégyent.
” 
 
A teljes beszámolót itt tudod elolvasni!

Indulhat a szarvasgomba termelés a magyar erdőkben

Február 04. 12:09
Indulhat a szarvasgomba termelés a magyar erdőkben
Fotó: Kitchenaid.nl
 
A Vidékfejlesztési Program az új Uniós ciklusban lehetőséget ad arra, hogy a hagyományos erdőtelepítés mellett az erdőgazdálkodók szarvasgombát is termeszthessenek erdejükben. A keménylombú fák telepítését elősegítő hektáronkénti 2013 euró mellett kiegészítő támogatásként maximum 3225 euró igényelhető szarvasgombával mikorrhizált csemeték ültetésére. A pályázati kiírás megjelenése március közepére várható - írja a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének közleménye.
(OS)

A körmére néznek a pitáknak

Február 04. 10:17
A vendéglátóhelyeken felszolgált piták szigorú ellenőrzését rendelte el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
 
Az államtitkár elrendelte, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek fokozottan vizsgálják a felhasznált piták származási helyét, illetve nyomonkövethetőségét. 
 
A szigorítást az indokolta, hogy január közepén súlyos higiéniai problémák miatt bezártak egy fővárosi péküzemet. 
 
Az üzemben vendéglátóipari felhasználásra alkalmas pitatésztát gyártottak, amit a vállalkozás nagy mennyiségben szállított ismeretlen helyekre, azonban megrendelőiről nem vezetett nyilvántartást - olvasható a közleményben.
(MTI)

Februárban kiderül, ki képviselheti Magyarországot a Bocuse d'Or versenyen

Február 04. 09:44
Május 10-11-én rendezik meg Budapesten a Bocuse d’Or Europe szakácsversenyt, ahol 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre.  A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.
 
A februári magyar döntő és a májusi európai verseny részleteit rendhagyó eseményen ismertették, melyet megelőzően a svéd Tommy Myllymäki, a Bocuse d’Or kétszeres dobogósa tartott gasztronómiai bemutatót a Bocuse d’Orra készülő magyar csapatoknak, és osztotta meg velük tapasztalatait. 
 
Magyarországnak óriási lehetőség ez a nemzetközi esemény arra, hogy megmutassuk a világnak, mi az, amit a konyhaművészetről, a vendéglátásról mi, magyarok gondolunk. Bemutathatjuk azokat a speciális alapanyagokat, amelyek eredetivé, karakteressé teszik a magyar kulináriát.
 
A február 18-i magyar döntőn hatan versenyeznek majd az európai döntőbe jutásért. Közülük öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád, valamint újra indul a Bocuse d’Or-on Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is.
Ők már a Hungexpo FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításon rendezett hazai döntőn is az európai versenyre kihirdetett magyar alapanyagokból készíthetik el saját ételeiket, felidézve bennük a nemzeti hagyományokat, ugyanakkor egyedi ízt és látványt komponálva.
 
További információk a Bocuse d'Or honlapján.