Fröccs

Éremmel tért haza a sárgamuskotály Erdőbényére

április 13. 13:53
Az erdőbényei Budaházy-Fekete Kúria 2014-es évjáratú Sárgamuskotály tétele ezüst érmet szerzett a Challenge International du Vin borversenyen Franciaországban. Gratulálunk!
 
Éremmel tért haza a sárgamuskotály Erdőbényére
Forrás: Budaházy-Fekete Kúria facebook oldala
 
Érdekesség, hogy a díjnyertes bor 2015-ös évjárata került a Tokaji Március Nagykóstolón a VIP vendégek az elköszönő táskájába. Ha többet szeretnél tudni a tételről, akkor Dávid Rémusszal készült interjúnkat itt megnézheted

Mélyponton van az alma árszintje

április 13. 11:41
Eltaktikázta magát az európai almapiac - írja a Világgazdaság.hu. A várakozásokkal ellentétben nem emelkedett, hanem alacsony szinten stabilizálódott az alma felvásárlási ára. Ha ősszel eladják a termést, szerény nyereségük lehetett volna. 
 
A baj csak az, hogy a termelők a drágulásra várva tovább tárolták az almát, amely így most már csak veszteséggel adható el. Hiszen a termés tárolási költsége megnöveli a kilónkénti árat is. A jó 2014-es termés, az orosz embargóval párosulva, jelentős kínálati többletet teremtett az EU-ban, főként a sok lengyel alma hirtelen megjelenése okozott gondokat. Tavaly aztán viszonylag kevés alma termett, ekkor mindenki drágulásra számított – fejtette ki a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
 

Kóstolj és nyerj! 20 éves a Juhász Testvérek Pincészete

április 13. 06:43
Az egri Juhász Testvérek Pincészet 2016-ban tartja huszadik születésnapját, amelyet méltó módon szeretnének megünnepelni, hogy minél több borkedvelő tudjon velük együtt örülni.

Juhász Attila és Juhász Péter még 1986-ban örökölték meg a három hektáros birtokot Egerben, majd a folyamatos sikerek arra sarkallták őket, hogy növeljék területeiket. 1996-ban az őstermelő testvérpárból komoly vállalkozó vált, így alapult meg a Juhászvin Kft, amely tíz évvel később palackozott tételekkel is megjelent a borpiacon.
 
Kóstolj és nyerj! 20 éves a Juhász Testvérek Pincészete
Ünnepelj te is a Juhász Testvérekkel!

A Juhász Testvérek népszerűsége évről évre növekszik. Nagyon fontosnak tartják a személyes kapcsolatot a fogyasztókkal, így folyamatosan borkóstolókat, bemutatókat és vacsorákat szerveznek a borkedvelők számára. A siker kulcsa az is, hogy a Juhász borok nemcsak jók, hanem megfizethetőek is. 

2016-ban már húsz éves fennállását ünnepelheti a pincészet. Ezen születésnap alkalmából egy egész éven át tartó nyereményjátékban vehetnék részt a borkedvelők. A fődíj egy robogó, de még sok más ajándék is gazdára vár.

Hogyan tudsz játszani?

Minden 2016-ban forgalomba kerülő Juhász borra egy kis matricát ragasztottak, amellyel jelezik a húsz éves évfordulót. A matricák az üvegekről leválaszthatóak. Azok, akik ezekből legalább ötöt összegyűjtenek, sorsoláson vesznek részt és értékes ajándékokat nyerhetnek. (A Juhász Rosé nem vesz részt a játékban.)

A játék pontos menete: ide kattintva megnézheted
 
Kóstolj és nyerj! 20 éves a Juhász Testvérek Pincészete

Nyeremények

A beküldött gyűjtőlapok minden hónapban sorsoláson vesznek részt. Havonta 3 nyertest sorsolnak ki, akik 6, 3 és 2 palackos Juhász testvérek Pincészet borválogatást nyernek. Az első sorsolás: 2016. április 30.

A december 10-ig beküldők közül egy valakit párjával meghívnak a december 29-i Egri Borszalon rendezvényre. (Szállás és belépőjegy). Sorsolás: 2016. december 15.
 
Fődíj: egy robogó
2. Díj: 3 nap 2 éjszakás wellness hétvége a felsőtárkányi HOTEL Bambara 4 csillagos luxus szállodában 2 fő részére, + egy borkóstoló a Juhász Testvérek Pincészetnél.
3. Díj: 3 nap 2 éjszakás wellness hétvége Szilvásváradon a Szalajka Liget 4 csillagos luxushotelben 2 fő részére, + egy borkóstoló a Juhász Testvérek Pincészetnél.
 
A fődíjat 2016. december 30-án sorsolják ki (az addig nyertes gyűjtőlapok is részt vesznek a sorsoláson)

Valóban sörös nemzet lennénk?

április 12. 16:40
Jakub Marian cseh nyelvész és matematikus kielemezte, és térképen ábrázolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkoholfogyasztásáról szóló adatait. A sörfogyasztásban, nem meglepő módon, a csehek járnak elől. De ezzel szemben a portugálok megelőzték a franciákat a borfogyasztás terén.
 
Magyarországon 71 liter sör fogy egy évben, míg borból csupán 30 (egy főre számítva).
 
Valóban sörös nemzet lennénk?
Éves borfogyasztás egy főre vetítve, literben kifejezve
 
Valóban sörös nemzet lennénk?
Éves sörfogyasztás egy főre vetítve, literben kifejezve
 
(Forrás: Origo.hu)

Óriási népszerűségre tettek szert a börtönéttermek

április 12. 14:21
2015 októberében nyílt meg Milánóban az InGalera (börtön) elnevezésű étterem, amelynek sikerét az is bizonyítja, hogy két hónapos előjegyzéssel lehet csak asztalt foglalni.
 
Silvia Polleri, az étterem létrehozásában közreműködő civil szervezet képviselője azt mondta, elsősorban olyan elítélteket igyekeznek kiválasztani, akik hosszú büntetést töltenek rablásért, gyilkosságért – csak a maffia tagokat zárják ki a válogatás során. A civil szakértő szerint az éttermi munka rendkívül jó hatással van a rabokra, megtanítja őket, hogyan tartsák be a szabályokat - írja az Origo.hu.
 
Az InGalera egy fine dining étterem, amelynek árai hasonlóak az ugyanilyen színvonalú milánói helyekéhez. 
 
Azonban nem csak Olaszországban, hanem Angliában is találhatunk börtönéttermeket, méghozzá négyet is, amelyek szintén népszerűek. A Cardiffban évőt a Tripadvisor közönsége legjobbnak szavazta a fine dining kategóriában. 

Új túraútvonalakat jelölnek ki jobb feltételekkel a bicikliseknek

április 12. 11:55
A Magyar Kerékpárosklub Összetekerünk! címmel regionális zöld turizmusfejlesztési programot indított, amelynek célja: több kerékpáros turista jobb feltételek mellett, eddig kevésbé ismert, de népszerűségre méltó területeket fedezhessen fel.
 
A Magyar Kerékpárosklub olyan túraútvonalak kijelölését vállalta Debrecen, Székesfehérvár és Csepel-sziget régiójában, melyek népszerűbbé válásával fejleszthető a helyi turizmus és gazdaság, valamint erősödhet a civil- illetve üzleti szervezetek érdekérvényesítő képessége - írja a Turizmusonline.hu.
 
A Magyar Kerékpárosklub a Csepel-szigeten új kirándulóútvonalakat jelöl ki, valamint felhívja a döntéshozók figyelmét a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan gazdasági lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára. 
 

Magyar libamájat ehetnek majd a thaiföldiek

április 12. 10:04
Az idén várhatóan jelentősen növelhető a magyar libamáj kivitele Thaiföldre – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa április 11-én.
 
Budai Gyula, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a thaiföldi fővárosban, közölte: tárgyalt a magyar libamájat importáló thaiföldi U&V Inter-Trade vállalat vezérigazgatójával, aki arról tájékoztatta, hogy a múlt évi mintegy 40 tonna magyar libamájjal szemben az idén várhatóan több magyar libamájat importálnak.
 
A jelentős magyar exportnövekedés lehetőségét az adja, hogy a francia libamájra importtilalom van érvényben Thaiföldön a baromfi-influenza miatt.
 
A thaiföldi, piacbővítést célzó tárgyalások azért fontosak, mert az orosz embargó miatt Magyarországnak továbbra is szüksége van az alternatív piacokra, a térség pedig alkalmas jó minőségű magyar élelmiszerek elhelyezésére.
(MTI)

Popey sem a spenóttól lett erős

április 12. 06:48
A spenót legendás vastartalma puszta legenda - írja az Origo.hu. Persze ez nem azt jelenti, hogy a zöld levélben egyáltalán nincsen vas, de közel sem annyi, mint amennyit gondolnak az emberek. Továbbá a spenót vastartalma kevésbé haszonosítható a szervezet számára, mint például a húsféléké. 
 
Ezt leszámítva a cikk írója arra szorgalmazza az olvasót, hogy érdemes spenótot fogyasztani, mert tele van mindenféle hasznos anyaggal, és az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldség.