Fröccs

Ezek az éttermek télen is nyitva vannak a Balatonnál

Október 24. 11:21
Egyre több balatoni vendéglátóhely tart nyitva ősszel és télen is, így mi is mind gyakrabban merészkedünk - nem csak bort kósotlni - a tö vidékére a hidegebb hónapokban is.
 
A nyitva tartó helyekről a Welovebalaton.hu készített összeállítást:
 
 • Chianti, Veszprém
 • Villa Medici, Veszprém 
 • Fricska, Veszprém
 • Oliva Étterem, Veszprém
 • Carpaccio Étterem, Alsóörs
 • Sáfránkert, Paloznak
 • Söptei Pincészet és Étterem, Csopak
 • Márga Bisztró, Csopak
 • Vígmolnár Csárda, Csopak
 • Bistro Sparhelt, Balatonfüred 
 • Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred 
 • Baricska Csárda, Balatonfüred
 • Kredenc Borbisztró, Balatonfüred
 • Karolina Fűszerkert Étterem, Tihany
 • Apáti Étterem, Tihany
 • Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka
 • Kővirág, Köveskál
 • Miakő, Köveskál
 • Káli Art Inn, Köveskál
 • Káli Gourmet Bistro & Delicatesse, Köveskál
 • Borbarátok Vendéglő, Badacsony
 • Pura Vida Dine, Tapolca
 • Bakos Attila Vendéglője, Szigliget
 • Bock Bisztró, Vonyarcvashegy
 • Télikert, Keszthely
 • Paletta, Keszthely
 • Kristinus Borbirtok, Kéthely
 • Hubertus-Hof Étterem, Balatonfenyves
 • BL Yachtclub, Balatonlelle
 • Mango Étterem, Balatonlelle
 • Rádpusztai Gasztro- és Élménybirtok, Balatonlelle-Rádpuszta
 • Chateau Visz, Visz-Berencsepuszta 
 • Kistücsök Étterem, Balatonszemes 
 • Déli Part BBQ, Szántód
 • Mala Garden, Siófok

Nem lehet Maffia nevű éttermet nyitni

Október 23. 19:29
Megtiltotta az Európai Unió egy spanyol étteremláncnak, hogy A maffia (La Mafia) néven üzemeltessen vendéglátóegységeket. 
 
Az olasz média beszámolói szerint az Európai Bizottság védjegyekkel foglalkozó hivatala Olaszország nyomására hozott eltiltó határozatot. 
 
A rendelkezés egy zaragozai székhelyű cég ellen irányul, amely szerte Spanyolországban 38 éttermet működtet La Mafia néven és további három nyitását tervezi. 
 
Az olasz szervezett alvilágról elnevezett étteremláncban olyan fogásokat kínálnak, amelyeknek elnevezését a szicíliai Cosa Nostra ihlette. A falakon olyan maffiavezérek fotója lóg, mint Vito Corleone vagy Lucky Luciano. 
 
„A maffiára hivatkozás hátrányosan befolyásolja az olasz konyhaművészet megítélését, ugyanakkor kedvező fényben tünteti fel az alvilágot. A maffiaszerű szervezetek egyértelmű fenyegetést jelentenek az egész Európai Unióra, mert nemcsak Olaszországban vannak jelen, hanem az EU más tagállamaiban, köztük Spanyolországban is” - indokolták döntésüket a brüsszeli szakértők. 
 
Brüsszel megértette, hogy a maffiával szemben nincs helye engedékenységnek. A maffia veszélyét nem szabad lebecsülni - kommentálta a döntést az olasz parlament maffiaellenes bizottságának elnöke, Rosy Bindi a La Repubblica című lapnak nyilatkozva. 
 
A több mint 400 főt foglalkoztató spanyol étteremlánc közölte, hogy kifogást emel a brüsszeli döntés ellen. "A maffia munkahelyeket teremt" - hangzik a cég egyik reklámszlogenje.
(MTI)

A világ kulturális örökségeként akarja elismertetni a szarvasgombát Olaszország

Október 23. 09:51
A világ szellemi kulturális örökségének részeként akarja elismertetni a szarvasgombát Olaszország az UNESCO-val.
 
A római kulturális minisztériumhoz benyújtott indítvány szerint a szarvasgomba-termelés "gazdag kulturális és gasztronómiai aspektusokban".
 
A kampányt a fehér szarvasgombájáról híres piemontei város, Alba vezeti, ahol ezekben a napokban zajlik egy nagy nemzetközi szarvasgombavásár ínyenc résztvevőkkel szerte a nagyvilágból. 
 
Az üzletág virágzik, különösen kapós a jellegzetes illatú albai fehér szarvasgomba. Tavaly Hongkongban 88,5 millió forintnak megfelelő összegért árvereztek el egy albai fehér szarvasgombát.
 
A világ legdrágább ínyencségének tartott szarvasgombát októbertől decemberig gyűjtik és ünneplik Olaszországban, főleg Umbria, Toszkána és Emilia-Romagna tartományokban.
(MTI)

A Patricius Borház lett az év pincészete

Október 22. 14:47
A Tokaj-hegyaljai Patricius Borház lett az idén az év pincészete, a 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége képviselői adták át csütörtökön a Bodrogkisfalud határában lévő társaságnak.
 
Az Év Pincészete címmel azt a borászatot jutalmazzák, amely a legtöbbet tette az bel- és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért az adott évben.
 
Molnár Péter birtokigazgató, a Patricius Borház Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a Patricius a tokaji borvidék egyik meghatározó borászata, a borkészítésen túlmenően aktívan részt vesznek a térség kulturális életének szervezésében is.
 
A Patricius Borházat a Kékessy család alapította, amely a tizenhetedik századig visszanyúló szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkezik a tokaji borvidéken. A társaság szőlőbirtokai öt település határában, 85 hektáron, 7 dűlőben találhatóak. A pincészet 2013-ban megkapta a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” címet.
 
A borház értékesítési nettó árbevétele 319 millió forint volt 2015-ben, jóval meghaladva az előző év 251 millió forintos bevételt. Ebből az export-bevétel csaknem 77 millió forintot tett ki. A 300 millió forint jegyzett tőkéjű kft. 2015-re 9,5 millió forint nyereséget számolt el, a megelőző év 24 milliós vesztesége után. Saját tőkéje 2015-ben 226 millió forint volt.
(MTI)

Szegeden már tudják, jövőre mikor lesz a borfesztivál!

Október 22. 08:42
Megvan a 2017-es Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napja Ünnepségsorozat hivatalos időpontja. Az immáron 23 éves rendezvénysorozat 2017. május 12 és 21. között, 10 napon keresztül várja a vendégeket.
 
Az 1993-ban indult fesztivál amellett, hogy a város és a régió meghatározó fesztiváljává nőtte ki magát, számtalan elismeréssel gazdagodott, többek között a Kiváló Magyar Fesztivál minősítést és a Gasztroélmények Éve 2016 ajánlást is kiérdemelte. A 10 napon át 10 helyszínt, 150 pincészetet, 200 kézművest és 250 zenei-kulturális programot felvonultató eseményt évek óta Magyarország legnagyobb borfesztiváljaként tartja számon a szakma és a közönség.

A XXIII. Szegedi Borfesztivál mellett a grandiózus zenei programjairól ismert Dóm Téri Kavalkád, az ikonikus Hídi Vásár, a hazai kézműves-ipar jeles képviselőit felvonultató Kincs Tér és a kulináris élvezeteket halmozó Gasztro Udvar is várja a rendezvény vendégeit. 

43,4 millió forint egy hat literes palackért?!

Október 21. 18:53
Különleges borral lépett a piacra csütörtökön egy ausztrál borászat: egy hatliteres palack Imperialt, Ausztrália leghíresebb borát kínálja együtt egy kristály dekantálóval 185 ezer ausztrál dollárért (43,4 millió forint).
 
A Penfolds borászat öt palack 2012-es Grange Imperialt dobott piacra világszerte. Mivel hatliteres palackozású borhoz nem létezik dekantáló, felkérték Európa legrégebbi üvegcsiszoló vállalkozását, az 1500-as évektől működő Saint-Louis francia céget, hogy készítse el a megfelelő dekantálót. 
 
A hagyományos hétdecis palackozású 2012-es Grange Imperialt több mint 900 ausztrál dollárért kínálják, a hozzá illő Saint-Louis dekantálót is elkészíttették, 2100 ausztrál dollárért lehet megvásárolni. 
 
A páratlan párost kedd este mutatták be a Penfolds adelaide-i pincészetében. A Grange Imperial syrah szőlőfajtából készül, a Penfolds borászat vezető bora. A Wine Advocate borászati szaklap a 2008-as Grange Imperialt a maximális 100 pontra értékelte.
(MTI)

Fehérbe öltözött a Törley pezsgő, pedig hol van még a tél!

Október 21. 16:19
A pezsgő világtrendnek megfelelően itthon is egyre népszerűbbek a festett palackos buborékos italok. A külföldi ismert pezsgőgyártók már évek óta készítenek neves alkalmakra limitált kiszereléseket, most a Törley is beállt a sorba.
 
Múlt héten már bemutattuk a Facebookon a Törley meglepetését, a fehér palackos, tartályos erjesztésű fajta pezsgőt édes és száraz kivitelben.
 
 
A száraz pezsgők kedvelőit az Excellence Chardonnay extra sec pezsgővel célozza a pincészet, mintegy hiánypótlásként, hiszen a Törley portfolió idáig nem tartalmazott különlegesen száraz kategóriába sorolható pezsgőt. Alapbora a pezsgőkészítésben klasszikusnak számító chardonnay, mely a friss szőlő szépségeit hordozza magában. Fajtapezsgőként a 100% chardonnay alapbor friss, üde savai csodálatos illat-és zamatanyagai köszöntik a száraz pezsgők kedvelőit.
 
Az édes, illatos pezsgő szerelmeseinek pedig az Excellence Sárgamuskotály doux pezsgőt szánja a Törley. Az új tétel különlegessége az, hogy sárga muskotály szőlő borából készül és az édességi kategória kialakításához friss sárga muskotály mustot is alkalmaznak a pezsgőmesterek.

Új tagokkal bővül a Pannon Bormíves Céh

Október 21. 13:43
A Pannon Bormíves Céh a szekszárdi Eszterbauer Borászatnál október 19-én tartott őszi közgyűlésének résztvevői titkos szavazással döntöttek az új családi borászatok képviselőinek felvételéről. A neveket azonban csak a novemberi pannonhalmi ünnepi közgyűlésen, tagavatón és borszentelésen hozzák nyilvánosságra.
 
„Négy éve nem volt tagfelvétel az értékteremtő családi borászatokat tömörítő Pannon Bormíves Céhnél, épp ideje, hogy frissítsünk” – emlékeztetett a szavazást megelőzően Jekl Béla, a jelenleg 34 tagot számláló Céh elnöke. A tagság részint azzal a szándékkal döntött az újak felvételéről, hogy olyan aktív, fiatal szakemberek is bekerüljenek a csapatba, akik újabb ötletekkel, friss energiákkal élénkítik az 1999-ben alapított szervezet életét, amelynek megalapítása többek között olyan borászlegendákhoz fűződik, mint Szepsy István, Tiffán Ede, Heimann Zoltán, Szeremley Huba vagy Gere Attila.
 
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a tagságnak beszámolt a nemrégiben megalkotott magyarországi szőlő-bor ágazat stratégiájáról is, amihez a Céh korábbi elnöke, Jásdi István szövegezett preambulumot. Ebben a Céh tagjai szóvá tették, hogy „sokszor lehetetlenül alacsonyak a szőlőárak”; „eszetlen bürokráciában fuldokló, gazdálkodásukban ellehetetlenülő kisbirtokok, országosan csökkenő szőlőterületek” vannak, és „szervezetlen a termelés és a piac”, miáltal „az ágazat minden szeletében megújulásra szorul”.
 
A Céh négy új tagját négy borvidékről – Eger, Szekszárd, Tokaj és Villány – jelölték a résztvevők, de a konkrét személyek nevét csak a Pannon Bormíves Céh november 18-ai ünnepi közgyűlésén hozzák nyilvánosságra a Pannonhalmi Bencés Apátságban, ahol a hagyományos Szent Márton-napi Újboráldást ezúttal az új tagok ünnepélyes felvétele kíséri.  Néhány héttel később pedig nyilvánosságra hozzák, kinek adományozzák idén a zalai borászról, Bussay Lászlóról elnevezett emlékdíjat.
 
A Pannon Bormíves Céh tavaszi és őszi közgyűléseinek mindig más családi pincészet ad otthont, így az október 19-ei találkozó arra is alkalmat kínált, hogy a résztvevők és a vendégként meghívott szakújságírók megismerkedjenek a 25 hektáron gazdálkodó Eszterbauer Borászat legújabb fejlesztéseivel. A kadarkájáról, vörös házasításairól és a tulajdonos Eszterbauer János felmenői ihlette címkéiről híres szekszárdi pincészet ugyanis az utóbbi években 660 négyzetméteres borfeldolgozó épülettel, 2014-ben új, boltozatos látványpincével, idén nyáron pedig egy 60 fős kóstolóteremmel bővült, amit profi melegkonyhai háttér is kiegészít.

A nehéz év jó évjáratot hozhat

Október 21. 10:30
A nehéz év jó évjáratot hozhat
 
Minden tekintetben nehéz év a borászoknak az idei, ennek ellenére jó évjáratra számítanak a Gere Tamás és Zsolt Pincészeténél. Az áprilisi fagy ugyan nagy károkat okozott, de a szüret felénél járva optimisták a villányiak.
 
Alig volt olyan borvidék tavasszal, amelyet megkímélt volna a rendkívüli időjárás, Villányban a kékfrankos sínylette meg legjobban a hirtelen jött mínusz fokokat. A szeptemberi napsütés jól jött a szőlőnek, de a sok eső végül a szürethez közeledve is kihívások elé állította a szakembereket. 
 
Növényvédelem szempontjából borzasztóan nehéz évről számol be Gere Zsolt, de a tudatos gazdálkodásnak hála jó évjáratra számítanak. A szakmai munkának köszönhetően gyakorlatilag minden fajtánál bíztatóak az eddigi jelek, kiemelkedő borokra azonban ismét a késői érésű fajták esetében van esély.
 
Gere Zsoltéknál egyébként is a nagy borok készítését tűzték ki célul, és már évek óta kiegyenlített mennyiségben képesek ezt elérni. A gyümölcsös borok térnyerése már régebb óta tapasztalható a borvidéken, a borász szerint ez a trend az idei tételek esetében sem fog változni.