Fröccs

Szegeden már tudják, jövőre mikor lesz a borfesztivál!

Október 22. 08:42
Megvan a 2017-es Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napja Ünnepségsorozat hivatalos időpontja. Az immáron 23 éves rendezvénysorozat 2017. május 12 és 21. között, 10 napon keresztül várja a vendégeket.
 
Az 1993-ban indult fesztivál amellett, hogy a város és a régió meghatározó fesztiváljává nőtte ki magát, számtalan elismeréssel gazdagodott, többek között a Kiváló Magyar Fesztivál minősítést és a Gasztroélmények Éve 2016 ajánlást is kiérdemelte. A 10 napon át 10 helyszínt, 150 pincészetet, 200 kézművest és 250 zenei-kulturális programot felvonultató eseményt évek óta Magyarország legnagyobb borfesztiváljaként tartja számon a szakma és a közönség.

A XXIII. Szegedi Borfesztivál mellett a grandiózus zenei programjairól ismert Dóm Téri Kavalkád, az ikonikus Hídi Vásár, a hazai kézműves-ipar jeles képviselőit felvonultató Kincs Tér és a kulináris élvezeteket halmozó Gasztro Udvar is várja a rendezvény vendégeit. 

43,4 millió forint egy hat literes palackért?!

Október 21. 18:53
Különleges borral lépett a piacra csütörtökön egy ausztrál borászat: egy hatliteres palack Imperialt, Ausztrália leghíresebb borát kínálja együtt egy kristály dekantálóval 185 ezer ausztrál dollárért (43,4 millió forint).
 
A Penfolds borászat öt palack 2012-es Grange Imperialt dobott piacra világszerte. Mivel hatliteres palackozású borhoz nem létezik dekantáló, felkérték Európa legrégebbi üvegcsiszoló vállalkozását, az 1500-as évektől működő Saint-Louis francia céget, hogy készítse el a megfelelő dekantálót. 
 
A hagyományos hétdecis palackozású 2012-es Grange Imperialt több mint 900 ausztrál dollárért kínálják, a hozzá illő Saint-Louis dekantálót is elkészíttették, 2100 ausztrál dollárért lehet megvásárolni. 
 
A páratlan párost kedd este mutatták be a Penfolds adelaide-i pincészetében. A Grange Imperial syrah szőlőfajtából készül, a Penfolds borászat vezető bora. A Wine Advocate borászati szaklap a 2008-as Grange Imperialt a maximális 100 pontra értékelte.
(MTI)

Fehérbe öltözött a Törley pezsgő, pedig hol van még a tél!

Október 21. 16:19
A pezsgő világtrendnek megfelelően itthon is egyre népszerűbbek a festett palackos buborékos italok. A külföldi ismert pezsgőgyártók már évek óta készítenek neves alkalmakra limitált kiszereléseket, most a Törley is beállt a sorba.
 
Múlt héten már bemutattuk a Facebookon a Törley meglepetését, a fehér palackos, tartályos erjesztésű fajta pezsgőt édes és száraz kivitelben.
 
 
A száraz pezsgők kedvelőit az Excellence Chardonnay extra sec pezsgővel célozza a pincészet, mintegy hiánypótlásként, hiszen a Törley portfolió idáig nem tartalmazott különlegesen száraz kategóriába sorolható pezsgőt. Alapbora a pezsgőkészítésben klasszikusnak számító chardonnay, mely a friss szőlő szépségeit hordozza magában. Fajtapezsgőként a 100% chardonnay alapbor friss, üde savai csodálatos illat-és zamatanyagai köszöntik a száraz pezsgők kedvelőit.
 
Az édes, illatos pezsgő szerelmeseinek pedig az Excellence Sárgamuskotály doux pezsgőt szánja a Törley. Az új tétel különlegessége az, hogy sárga muskotály szőlő borából készül és az édességi kategória kialakításához friss sárga muskotály mustot is alkalmaznak a pezsgőmesterek.

Új tagokkal bővül a Pannon Bormíves Céh

Október 21. 13:43
A Pannon Bormíves Céh a szekszárdi Eszterbauer Borászatnál október 19-én tartott őszi közgyűlésének résztvevői titkos szavazással döntöttek az új családi borászatok képviselőinek felvételéről. A neveket azonban csak a novemberi pannonhalmi ünnepi közgyűlésen, tagavatón és borszentelésen hozzák nyilvánosságra.
 
„Négy éve nem volt tagfelvétel az értékteremtő családi borászatokat tömörítő Pannon Bormíves Céhnél, épp ideje, hogy frissítsünk” – emlékeztetett a szavazást megelőzően Jekl Béla, a jelenleg 34 tagot számláló Céh elnöke. A tagság részint azzal a szándékkal döntött az újak felvételéről, hogy olyan aktív, fiatal szakemberek is bekerüljenek a csapatba, akik újabb ötletekkel, friss energiákkal élénkítik az 1999-ben alapított szervezet életét, amelynek megalapítása többek között olyan borászlegendákhoz fűződik, mint Szepsy István, Tiffán Ede, Heimann Zoltán, Szeremley Huba vagy Gere Attila.
 
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a tagságnak beszámolt a nemrégiben megalkotott magyarországi szőlő-bor ágazat stratégiájáról is, amihez a Céh korábbi elnöke, Jásdi István szövegezett preambulumot. Ebben a Céh tagjai szóvá tették, hogy „sokszor lehetetlenül alacsonyak a szőlőárak”; „eszetlen bürokráciában fuldokló, gazdálkodásukban ellehetetlenülő kisbirtokok, országosan csökkenő szőlőterületek” vannak, és „szervezetlen a termelés és a piac”, miáltal „az ágazat minden szeletében megújulásra szorul”.
 
A Céh négy új tagját négy borvidékről – Eger, Szekszárd, Tokaj és Villány – jelölték a résztvevők, de a konkrét személyek nevét csak a Pannon Bormíves Céh november 18-ai ünnepi közgyűlésén hozzák nyilvánosságra a Pannonhalmi Bencés Apátságban, ahol a hagyományos Szent Márton-napi Újboráldást ezúttal az új tagok ünnepélyes felvétele kíséri.  Néhány héttel később pedig nyilvánosságra hozzák, kinek adományozzák idén a zalai borászról, Bussay Lászlóról elnevezett emlékdíjat.
 
A Pannon Bormíves Céh tavaszi és őszi közgyűléseinek mindig más családi pincészet ad otthont, így az október 19-ei találkozó arra is alkalmat kínált, hogy a résztvevők és a vendégként meghívott szakújságírók megismerkedjenek a 25 hektáron gazdálkodó Eszterbauer Borászat legújabb fejlesztéseivel. A kadarkájáról, vörös házasításairól és a tulajdonos Eszterbauer János felmenői ihlette címkéiről híres szekszárdi pincészet ugyanis az utóbbi években 660 négyzetméteres borfeldolgozó épülettel, 2014-ben új, boltozatos látványpincével, idén nyáron pedig egy 60 fős kóstolóteremmel bővült, amit profi melegkonyhai háttér is kiegészít.

A nehéz év jó évjáratot hozhat

Október 21. 10:30
A nehéz év jó évjáratot hozhat
 
Minden tekintetben nehéz év a borászoknak az idei, ennek ellenére jó évjáratra számítanak a Gere Tamás és Zsolt Pincészeténél. Az áprilisi fagy ugyan nagy károkat okozott, de a szüret felénél járva optimisták a villányiak.
 
Alig volt olyan borvidék tavasszal, amelyet megkímélt volna a rendkívüli időjárás, Villányban a kékfrankos sínylette meg legjobban a hirtelen jött mínusz fokokat. A szeptemberi napsütés jól jött a szőlőnek, de a sok eső végül a szürethez közeledve is kihívások elé állította a szakembereket. 
 
Növényvédelem szempontjából borzasztóan nehéz évről számol be Gere Zsolt, de a tudatos gazdálkodásnak hála jó évjáratra számítanak. A szakmai munkának köszönhetően gyakorlatilag minden fajtánál bíztatóak az eddigi jelek, kiemelkedő borokra azonban ismét a késői érésű fajták esetében van esély.
 
Gere Zsoltéknál egyébként is a nagy borok készítését tűzték ki célul, és már évek óta kiegyenlített mennyiségben képesek ezt elérni. A gyümölcsös borok térnyerése már régebb óta tapasztalható a borvidéken, a borász szerint ez a trend az idei tételek esetében sem fog változni.

Jön a Gault et Millau Pop

Október 20. 10:14
Pop elnevezéssel új kategóriát vezet be 2017-es kiadásában a Gault et Millau francia étteremkalauz, amely a nyugat-franciaországi Noirmoutier-ban működő La Marine tulajdonosát, Alexandre Couillont választotta meg az év séfjének.
 
A Michelin után a második legjelentősebb, szintén francia gasztronómiai kalauz csütörtökön megjelenő új kiadásában 120, internetes oldalán pedig 240 minőségi helyet díjazott a pop kategóriában, amellyel a lazábbnak tekintett vendéglátóhelyek, például a kávézók, bor- és koktélbárok, pizzázók és street food helyek kínálatát értékelte. 
 
Közülük a Mokonuts nevű párizsi kávézó vitte el a pálmát, amely házi süteményeket és friss piaci termékekből készített, különleges salátákat kínál.
 
„Hihetetlen választékú a kínálat, legyen szó luxushelyekről, bisztrókról vagy fiatal kezdőkről, akik nagyon elérhető gasztronómiát kínálnak” - mondta Come de Chérisey, a kiadvány igazgatója. Üdvözölte a séfek „rendkívüli dinamizmusát”, amely a nehéz gazdasági helyzet ellenére is megmutatkozik.
 
A kalauz az év séfjének Alexandre Couillont választotta, aki Noirmoutier szigetén 1999 óta működteti feleségével a családi örökségként rámaradt éttermet, a La Marine-t. 
 
A 40 éves séf apja turistaétterméből néhány év alatt egy felkapott gasztronómiai helyet hozott létre, amely kizárólag helyi termékekből főz. A házaspár a vendéglővel szemben található kikötőben vásárolja az Atlanti-óceánból érkező halakat és kagylókat, híres zöldséglevesük összetevői pedig saját, 1800 négyzetméteres kertjükből származnak. Csak a gyümölcsök érkeznek a déli Perpignan régióból. 
 
„Amikor 1999-ben átvettük a helyet, semmink sem volt” - mondta a sikerét a helyi, egyszerű konyhára alapozó séf, aki naponta 5-6 e-mailt kap külföldről 2017-es asztalfoglalásokra.
 
Alexandre Couillon és felesége, Céline a vendéglátóipari szakközépiskolában ismerkedett meg, 23 évesen vették át Alexandre apjának éttermét.
 
„Az első évben volt olyan júliusi este, amikor egy vendégünk sem volt. Ma már senki sem véletlenül tér be. Nyolcszáz kilométerről is jönnek emberek, ez egyszerűen elképesztő” - mondta a boldog étteremtulajdonos.
 
A Marine séfje 2007-ben kapta meg a Michelin kalauztól az első, hat évvel később pedig a második csillagot, a Gault et Millau pedig 2008-ban „a jövő nagy séfjének” választotta.
 
A siker nem változtat semmin. Kézműves vagyok továbbra is. Minden reggel ugyanúgy örülök, hogy indulhatok dolgozni” - mondta a kétgyermekes apa. 
 
A házaspár 15 főt alkalmaz az alig húsz férőhelyes étteremben, amelyet nem kíván bővíteni.
 
A Gault et Millau kalauz 12 országban, köztük Magyarországon jelenik meg. A külföldi kiadásokat a közeljövőben bővítik Japánban és Kanadában, valamint novemberben az ENSZ-klímacsúcs alkalmából egy marokkói különkiadás is megjelenik.
(MTI)

Koch-borok taroltak a merlot-k és cabernet-k világversenyén Olaszországban

Október 19. 19:37
Koch-borok taroltak a merlot-k és cabernet-k világversenyén Olaszországban
 
Koch Csaba villányi pincészetének (VinArt) két prémium bora, a 2012-es Csanád cuvée és a szintén 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignon Prémium is aranyérmet szerzett az olaszországi Bergamóban megrendezett nemzetközi versenyen. A Csanád cuvée a sajtó különdíját is kiérdemelte.
 
Idén 12. alkalommal rendezték meg a lombardiai Bergamóban a merlot és cabernet fajták világversenyét. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (l’Organization International de la Vigne et du Vin, OIV) által is támogatott versenyre csak olyan borokat lehetett nevezni, amelyekből legalább ezer palack készült.
 
A versenyre Koch Csaba két borát is benevezte. A 2012-es Cabernet Sauvignon Prémium idén bekerült a Nemzeti Borkiválóságok közé is, a VinAgora nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott, a 48. Villányi Borversenyen pedig nagyaranyéremre méltatták és a villányi borvidék legjobb cabernet sauvignon különdíját is megkapta. A villányi pince zászlósbora, a merlot-cabernet franc-cabernet sauvignon házasítás, a 2012-es Csanád is szép pályát futott be eddig: 2015-ben a Bayer Országos Borverseny vörös csúcsbora lett, szintén Nemzeti Borkiválóság, de kiérdemelte a Tudósok bora különdíjat is.

Ha nem ittál még murcit, hétvégén irány Etyek!

Október 19. 13:56
Friss mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni most hétvégén az etyeki Gasztrosétányon.
 
 
Etyeken a szüreti időszakot az október 22-23-i hétvégén Élményszürettel zárják le, ehhez némi szőlőt még hagytak a tőkéken a Gasztrosétány látogatói számára.
 
November 12-én pedig a Márton napi Libadalom lesz Etyeken, libafuttatással és természetesen kiváló borokkal, míg december 3-án az adventet ünneplik majd a Gasztrosétányon, a következő Téli Etyeki Pikniket pedig januárban tartják meg.

Háromnapos gardafesztivál lesz Tihanyban

Október 19. 11:54
Gardafesztivált tartanak Tihanyban november első hétvégéjén, a „látott hal ünnepén” halkóstoló, geotúra, utcazene, családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket - tájékoztattott a város polgármestere. 
 
Tósoki Imre elmondta, hogy az első gardafesztivált 2002-ben szervezték, azóta pedig egyre nagyobb érdeklődés övezi a programokat. 
 
A garda a Balaton legmélyebb részén, a tihanyi kútnál verődik rajokba a téli vermeléshez, ezért október végén és novemberben már csak ott lehet fogni ezt a jellegzetes formájú, ízletes húsú és szinte csak a Balatonban előforduló halat. A nagy rajokba összeverődő halak vonulását régen a hegy tetejéről lehetett jól látni, ezért a halászok a vízen dolgozó társaikat onnan irányították különböző jelzésekkel a halrajok felé, ebből ered a látott hal elnevezés.
 
A rendezvény első napján a fesztivál díszvendége, Várpalota város mutatkozik be a Németh László Művelődési Házban rendezett kiállításon. Szombaton megáldják a halat és az újbort a bencés apátságban, a vulkánok és a hévforrások világában kalandozhatnak a vállalkozó kedvűek, ezen kívül lesz nordic walking túra, népi játszóház, utcazene a tihanyi zenésznövendékek jóvoltából, valamint népzenei és néptáncműsorok. A fesztivál zárónapján a Kincses Színház előadását láthatják a gyermekek, lesz arcfestés, táncház és kézműves foglalkozás. A Visszhang-dombon pedig halételek készítésében mérhetik össze tudásukat a konyhaművészetben jártas versenyzők.
 
A fesztivál névadó halát, a gardát a Visszhang-dombon sütik majd a résztvevők szombaton délután.
(MTI)