Fröccs

Fontos határidő az őstermelőknek

Február 15. 07:07
Az őstermelők 2017. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye.
 
Azok, akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2017. adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását – a jogfolytonosság megőrzése érdekében – 2017. március 20-ig kérelmezhetik. A március 20-ig történő érvényesítéssel az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.
 
Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok elérhetőségei megtalálhatók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján, a www.nak.hu címen.
NAK

Budapesten a vietnami levesezők a legnépszerűbbek

Február 14. 13:42
A Street Food Egyesület elnöke szerint életmódváltás miatt terjedhetett el világszerte, így Magyarországon is a street foodot, vagyis az utcai ételeket kínáló helyek száma.
 
Vad-Horváth Zoltán az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta, hogy a rohanó életnek köszönhetően az embereknek sokszor már nincs idejük beülni egy étterembe enni, de igényük van a jó minőségű ételekre. A street foodosok éppen ebben jók: sallangmentesen tudnak gyorsan jó ételeket készíteni.
 
Budapesten most a vietnami levesezők a legnépszerűbbek, a pho levest kínáló helyek nyílnak a legnagyobb számban.

Valentin-nap: kiderült, hogy mik a legnépszerűbb ajándékok

Február 14. 10:32
Változatlanul a desszert és virág a legnépszerűbb Valentin-napon, de az átlagosnál több fogy italokból és a szíves díszítésű ajándékokból; az ünnephez kapcsolódó termékek forgalma többszörösére nő február 14-e közeledtével az MTI által megkérdezett áruházláncok szerint.
 
A Tesco áruházaiban a desszerteket, a vágott és cserepes virágokat, illetve a speciális szíves dekorációval ellátott ajándéktárgyakat keresik leginkább a vásárlók. A cukrászati termékek, pezsgők, alkoholos italok és ruházati cikkek iránt is megnő a kereslet ezekben a napokban. Egy átlagos februári naphoz képest kétszeresére-háromszorosára nő a Valentin-naphoz köthető termékek forgalma - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére.
 
Az Auchan Magyarország Kft. közlése szerint az élelmiszerek közül a táblás csokoládék és pralinék forgalma nő meg ebben az időszakban, sokan keresik az ismert márkák desszertjeit, illetve a speciális Valentin-napi desszerteket. Az alkoholtartalmú italok közül a pezsgők és krémlikőrök forgalma nő ezekben a napokban. 
 
Valentin-nap közeledtével szintén a forgalom növekedéséről számolt be az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., a vásárlók az élelmiszerlánc üzleteiben is a csokoládékat és a virágot keresik leginkább, de a borok, pezsgők és parfümök szintén népszerűek.

Jégkár: elszállnak a szőlőárak?

Február 13. 15:56
Légli Ottó, a HNT elnöke elmondta: –A hegyközségektől érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy – amely jelen esetben akár mínusz húsz fok alatti hőmérsékletet is jelentett – elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket a 2016-os évben elemi kárt szenvedtek. Noha e helyeken a hőmérő higanyszála nem érte el a kritikus -20 fokot, a jégkár miatt be nem ért szőlővesszőkön lévő rügyképletek így sem tudták elviselni a tél okozta károsodásokat.

A HNT arra számít, hogy 2017-ben mind a szőlő felvásárlási ára, mind a borok ára emelkedik. Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szőlőültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90%-a is áldozatául esett a fagynak. A terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntő, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termőképletet tartalmaznak, ettől függ a szőlő regenerálódó képessége. A károsodás a gazdák számára mennyiségi kárt jelent, a 2017-es bor minőségét nem veszélyezteti.

Y-generáció a borok körül?

Február 13. 15:09
Bizony, ma már nem kell nagyítóval keresni szinte egyik borvidékünkön sem ennek a generációnak a tagjait. Elkötelezett, modern gondolkodású és céltudatos fiatalok ők. Összeköti őket a profizmus, az elkötelezettség és az egyediségre való törekvés. Fogadjuk őket nyitott fülekkel és ízlelőbimbókkal.
 
Bioművelésről, erjesztésről, filozófiáról, borokról, filmekről kérdezték a csapat egyik tagját, Homoky Dorkát a Kossuth Rádió, Korkóstoló című műsorában. 2017. február 28-án a Borkollégiumban tartnak egy kurzust, aminek az egyik különlegessége, hogyha nem tudsz eljönni, akkor online is részt vehetsz rajta. A közvetítés megállítható és visszajátszható, így akár későbbi időpontban is megtekinthető.
 

Barta Pince itt és ott

Február 13. 11:32
Friss interjúban kérdezi az Origo Barta Károlyt a magyarországi borászatok anyagi helyzetéről, értékteremtésről, családi borászatról és természetesen mindkét borászatáról: Nagygombosról és a Barta Pincéről is. 
 
Barta kiemeli, hogy "lehet valamit jól csinálni, és lehet kevésbé jól. Ha körülnézünk, látunk jó néhány semmiből, szerves fejlődés révén kinőtt, komoly méretű és lassan Európában is komolynak számító családi birtokot az ország legtöbb borvidékén. Ezzel együtt természetesen ismerünk sikertelen próbálkozásokat is. Mi is próbálkozunk, és ahogy mondani szokás, küzdünk, mint kövér disznó a jégen.
 
A gazdasági megfontolások mellett volt egy víziónk, hogy van esélyünk létrehozni egy olyan dolgot, ami túlél minket. Jó hír, hogy a birtok árbevétele ma már lehetővé teszi az egyre erőteljesebb külföldi jelenlétet, és meg tudtuk kezdeni a Kővágó-dűlőben meglévő parlagterületeink újratelepítését is. A lányom, Anna Nagygomboson borász. Végzősként Párizsban a borászhallgatók Európa bajnokságán ő lett az Európa-bajnok.
 
A kutatás-fejlesztés finanszíorzásával kapcsolatban úgy gondolja, hogy a világ jobb helyein természetes, hogy az állam finanszírozza azt az adóbevételekből. Nálunk ez nem természetes, így tudományos háttérmunkában hatalmas a lemaradásunk. S végül megyjegyezte, hogy "Nem akkor vagyunk jó gazdái a sors által ránk bízott birtoknak, ha azzal tudunk dicsekedni, hogy „milliárdosból milliomosok lettünk belőle”, hanem ha körülötte olyan viszonyokat teremtünk, hogy az képes legyen saját erejéből növekedni."
 
Aki szeretne személyesen is többet tudni Nagygombos üde friss rozéi és a Mátra finom savai a mádi Király dűlő nagytekintélyű furmintjairól, annak holnap este feltétlenül ott a helye a Borkollégium képzésén, melyet a Barta család mutat be.
 
Részletek: ITT
 
 

Ezért utálják Majkát a borászok

Február 11. 09:07
Érdekes anekdotát osztott meg Majka a közönséggel az 50 milliós játszmában. Az egyik adásban Szekszárd kapcsán szóba jöttek a borászatok, és a műsorvezető nem tudta megállni, hogy ne meséljen egy kicsit saját élményeiről. Mint kiderült, Majkát utálják a borászok, mivel nagyon szereti hangoztatni, hogy a száraz bor nem bor.
 
Ezzel a szöveggel pedig finoman szólva sem vágódik be az elhivatott borszakértőknél. De nem tud mit csinálni, ha egyszer a száraz bor túl keserű számára: ezért szokott helyette félédeset vagy édeset kérni. Egyik alkalommal, amikor Ganxsta Zoleeval járt egy pincészetben, és
felbontottak nekik egy 2 millió 300 ezer forintos száraz bort, Majka nem tudta megállni, hogy ne kérjen hozzá egy kis szódát.
 
szeretlekmagyarorszag.hu

Volt már olyan pasid, akivel csak enni szerettél?

Február 10. 13:57
A közelgő Bálint-nap apropóján a Home Chef nevű amerikai ételfutár cég egy felmérés keretében tüzetesebben is megvizsgálta az étkek és a légyottok közötti kapcsolatot. A recepteket és hozzávalókat kiszállító társaság 1000 amerikai lakostól kívánta megtudakolni, milyen szerepet is játszik szerelmi életükben a főzés.
 
A megkérdezettek 85%-a azt állította, hogy a közös ételkészítés javítja a kommunikációt, kétharmaduk pedig úgy látta, hogy még a szexuális életüket is „megspékelte” némi plusz románccal a tevékenység. A nők 75%-a azt mondta, hogy az igazán ízletes étkezés akár még a szexnél is élvezetesebb. A férfiak 53 százaléka osztotta ugyanezt az érzést.
 
A férfiak java része a főzési képességeit is latba venné potenciális partnere elcsábításához, és a nők 44 százaléka számolt be arról, hogy szívesebben folytatna kapcsolatot egy konyhaművésszel, mint egy vonzó testfelépítésű bájgúnárral.
 
A közvélemény-kutatás további érdekes végkövetkeztetései:
 
  • a nagy Ő utáni hajszában a vizsgálati alanyok számára a képzettség szintje majdnem olyan fontos faktor volt, mint a konyhai jártasság.
  • kapcsolataik kialakításakor a férfiak több mint 80 százalékánál számított tényezőnek a partner gasztronómiai rátermettsége.
The Daily Meal


 

Kétszeres világbajnok lett egy magyar chili

Február 10. 07:17
Világbajnok lett saját készítésű chiliszószával Nagy Gábor nagymarosi termelő. A Gabko Chili nevű termék két kategóriában is első lett a 10. alkalommal megrendezett The World Hot Pepper Awardson, vagyis a világ legerősebb önteteit felsorakoztató versenyen.
 
„Nagy nap ez a mai! Olyan dolog történt, amit még én sem nagyon tudok egyelőre elhinni, de így van! A 10. alkalommal megrendezett New York-i Hot Pepper Awardson a GaBko Chili Jalapeno Tequila szószom két kategóriában is világbajnok lett!” – kommentálta febrár 9-i Facebook bejegyzésében az eredményhirdetést Nagy Gábor. A nagymarosi termelő a tequilás jalapenóval  a Pepper Specific és a Pepper Based kategóriát is megnyerte.

A díjnyertes termék magyar módra készül, savanyított jalapenóból, amit fokhagymával, lime-mal és tequilával egészítek ki – mondta Nagy Gábor az Origonak. 
agrarszektor.hu