Fröccs

Hétvégén minden út Etyekre vezet!

április 06. 16:11
Most hétvégén rendezik meg az Etyeki pikniket, ahol a Borkollégium ingyenes tréningjein is részt vehetsz. Mellette sonkákat, sajtokat, gyümölcsös ízvilágú, friss borokat és habzó borokat kóstolhatsz a tizenhetedik alkalommal megrendezendő  Etyeki piknik gasztronómiai programsorozaton, amely április 8-án és 9-én vár titeket - mondta el az M1 aktuális csatornán Rókusfalvy Pál szervező. 
 
A szervező kiemelte: a rendezvény nemcsak a kulináris élvezetekről szól, hiszen számos kulturális program várja az érdeklődőket.
Fellép többek között barátaival Csík János, a Bahorka Társulat, a Poros Duo és az Újbudai Babszem Táncegyüttes is. Rókusfalvy Pál kitért arra is, hogy a tavaszi pikniken sonkákat, sajtokat, friss, gyümölcsös ízvilágú és habzó borokat kínálnak, a pinceprogramok mellett lesz a tavaszi munkákat bemutató szőlőlátogatás, borkollégium is "Budapest szőlőskertjében", Etyeken.

Újra magyar borok a Vinitalyn

április 05. 16:04
A Viniternational – a Nemzetközi Pavilon a külföldi borok széles választékát kínálja professzionális bemutatókkal kísérve. Ebben a pavilonban több év után ismét lesz magyar stand. A „Wines from Hungary” nevű standon három kiállító mutatkozik be: a tokaji Chateau Pajzos, a villányi Tiffán’s Pincészet, és a badacsonyi Villa Sandahl.
 
Április 51. alkalommal rendezik meg a Vinitalyt április 9. és 12. között. Idén is számtalan rendezvény szól majd a borról Veronában. A Vinitaly vörös, fehér, rozé és habzóborok elképesztő választékával mutatja be Olaszországot teljes egészében, míg a Viniternational – a Nemzetközi Pavilon a külföldi borok széles választékát kínálja professzionális bemutatókkal kísérve. Ebben a pavilonban több év után ismét lesz magyar stand. A kiállítás négy napja alatt számtalan vezetett borkóstoló játszik fontos szerepet a szektor szakemberei és termelői közötti kapcsolatok elősegítésében. A kiállítás kulturális kísérőrendezvényén, a Tasting Ex..Pressen előadást tartunk a „Prémium Borok Magyarországról” címmel. Már nincs sok szabad hely, de itt még foglalhat.
 
A Tasting Ex…Press borsora:
 • Fekete Borpince Kékfrankos Válogatás, 2011
 • Garamvári Szőlőbirtok Furmint brut
 • Kincsem Kastély késői szüretelésű Hárslevelű, 2013
 • Mészáros Borház Bikavér Reserve, 2015
 • Szászi Pince Badacsonyi Kéknyelű, 2015
 • Szent Donát Borászat Csopaki Olaszrizling, Meszes, 2015
 • Szöllősi Pincészet Cserszegi fűszeres, 2016
 • Revolution WineZ Robin, 2015
 • Tiffán's Pincészet Villányi Cabernet franc, 2011
 • Tokaj Pajzos Aszú 5 Puttonyos, 2006
 • Tornai Pince Juhfark, Aranyhegy, 2013
 • Villa Sandahl Magic Rain, 2011

Borászok Borásza Díjátadógála 2017: így zajlott a menükóstoló

április 05. 15:02
Április 28-án a dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével megrendezendő Borászok Borásza Díjátadógálán derül ki, hogy ki lesz idén a Borászok Borásza, de már természetesen gőzerővel folynak az előkészületek.
 
A díj alapítója, Rókusfalvy Pál összehívta a menü megkomponálására felkért szakembereket – Wolf Andrást, a Salon Étterem séfjét, Hamvas Zoltánt, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökét és Csapody Balázst, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökét -, hogy kóstolják össze a tervezett étel- és borsort, és hozzák meg a szükséges döntéseket.
 
A kóstoló végeztével mindannyian elégedetten álltak föl az asztaltól azzal a reménnyel, hogy a gála vendégei igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodnak majd.

23 milliárdot hoz a magyar bor exportja

április 05. 14:17
A nemzetközi piacon értékesített összesen 650 ezer hektoliter, 23 milliárd értékű magyar bor háromnegyede fehérbor volt.
 
Mennyiségileg 4 százalékkal, értékét tekintve 7 százalékkal nőtt tavaly a borexport az előző évhez képest – írta a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva hétfői számában a Magyar Nemzet. A borexport több mint fele hordóban eladott lédig, azaz gyengébb minőségű bor volt, melynek 30 százaléka Németországba került. A jobb minőségű palackos borból a legtöbbet, 20 százalékot Csehországban adták el.
MTI

Keresik Békés megye pálinkáját

április 04. 11:11
A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki. Idén már harmadik alkalommal hirdetik meg a Békés megyei kereskedelmi főzdéknek a versenyt, a győztes egy éven keresztül viselheti a Megye Pálinkája címet. A kiválasztott főzdétől a megyei önkormányzat egy éven keresztül - protokoll célokra - vásárol pálinkát. 
 
A hat Békés megyei kereskedelmi főzdéből öten beneveztek a versenyre és a tavalyihoz hasonlóan idén is forgatnak egy reklámfilmet a győztes főzdéről. Idén egyúttal új versenyt is meghirdetnek:
Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is kiosztják
a pálinkafesztiválon. Emellett, mivel 2017 a szilva éve, a nevező kereskedelmi főzdék legjobb szilvapálinkáiból is összeállítanak - ugyancsak ajándékozási céllal - egy csomagot.
 
Csütörtökön kezdődik a 25 tagú szakmai zsűri által végzett vakkóstolós bírálat, akkor hozzák nyilvánosságra, pontosan hány tétel érkezett a versenyre. A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz.
 
Lássuk a tavalyi nyertes pálinkáról készült kisfilmet!
 
MTI

Ismét 2012-es merlot lett a legjobb vörösbor Szekszárdon

április 03. 13:08
A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is egy
2012-es évjáratú merlot lett a legjobb vörösbor a szekszárdi borvidéki borversenyen
, ezúttal a Vesztergombi pince Bodzási merlot válogatása nyerte el a díjat.
 
A bort egy nyolctagú "csúcszsűri" választotta ki a verseny 22 legjobb, az adható 100-ból legalább 90 pontot elért bora közül - mondta Sebestyén Csaba, a szervező bizottság tagja az MTI-nek. A bírálók között volt az elmúlt öt évben az év bortermelője címet elnyert borász, a szekszárdi borvidék, a hegyközség és a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. 2016-ban a Takler Pince egy merlot bora kapta a díjat.
 
Vesztergombi Ferenc - aki 1993-ban volt az év bortermelője - elmondta: a díjazott bor legértékesebb, dél-nyugati fekvésű merlot-ültetvényükön termett, 2000-es telepítésű szőlőből készült. Kétéves tölgyfahordós érlelés ellenére érezhető rajta a merlot bársonyossága, gyümölcsössége. A bor 2015-ben a Vinagorán aranyérmet, az országos borversenyen nagy aranyérmet kapott, a száz legjobb magyar bor közé választották, és ugyancsak 2015-ben a Prestige Reserve gyémánt díjában részesült.
 
A borvidéki versenyen 184 bormintát bírált el hatvan tagú, borászokból, sommelier-kből, újságírókból álló zsűri. A borok között a legtöbb, 30 házasítás volt, emellett 23 merlot-t, 20 kékfrankost, 19 kadarkát és 18 bikavért neveztek a termelők.
 
A megméretésen díjat kap a legjobb bikavér, kékfrankos, kadarka, fehér bor, rozé, hordós bor is, díjazzák a legjobb fiatal borászt és odaítélik a város bora címet is. Az elismeréseket a hagyományos, szekszárdi, Szent György napi borünnepen, április 22-én adják át.
 
MTI

Hegyközségek: április 1-től változott a szőlőtelepítési támogatás igénylése

április 03. 11:42
Április 1-től változott a szőlőtelepítési támogatás igénylése, mivel a múlt évben meghirdetett lehetőségre az idén várhatóan többen pályáznak majd, mint tavaly - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.
 
Brazsil Dávid közölte: a múlt évben már lehetőség volt a magyarországi szőlőterület 1 százalékos növelésére, ám a gazdák még csak ismerkedtek ezzel a lehetőséggel. Az idén azonban jelezték, hogy a 642 hektárra - ez az előző évi terület 1 százaléka - többen is szeretnének telepítési igényt benyújtani. Ezért a szakmaközi szervezet azt javasolta a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy állítsanak fel egy prioritás rendszert, amelynek alapján elsőbbséget élveznek a meghatározott kritériumokat teljesítő gazdálkodók. A kritériumok között említette a hegyközségi tanácsok által javasolt fajták telepítését, az átlagnál jobb termőhelyre tervezett telepítést az adott borvidéken belül, valamint támogatják a kis- és közepes vállalkozások birtokkoncentrációját is.
 
A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelők rendelkezésére álló 642 hektáros lehetőséget a gazdálkodók ki fogják használni. Április 30-ig lehet pályázni. Azon is dolgoznak a szakemberek, hogy az új szőlőtelepítésekre, az unióban elsőként, vidékfejlesztési támogatást is kaphassanak a gazdálkodók.
MTI

Április 1-jétől kérhető az új szőlőültetvények telepítési engedélye

Március 31. 10:23
Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága. Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz - tájékoztatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-t.
 
Korábban csak újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt. Az Európai Unió tavaly január 1-jén vezetett be új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást, ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését.
 
Újdonság a tavalyihoz képest a pályázatok rangsorolási módja. A benyújtott kérelmeket május 30-ig a HNT összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat. A közlemény idézi Légli Ottót, a HNT elnökét, aki elmondta: a fajtakoncentráció megvalósítása a szőlő- és borágazati stratégia egyik fontos célkitűzése. A borvidékek elkötelezettségét mutatja, hogy jellemzően a helyi termesztési feltételekhez alkalmazkodott, magas minőségi potenciálú fajtákat választották a többletpontot érő három telepíthető fajta közé - fejtette ki.
 
Az engedélyezett növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1 százaléka lehet, ez 2017-ben 642 hektár.
 
Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg a 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg. Ötven százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket.
 
Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel.
Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, a következő két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet. A HNT egyeztetéseket folytat a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkárságával az új telepítésű ültetvények támogatásáról is, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretösszegéből tervez finanszírozni a kormány - tette hozzá Légli Ottó.
 
Az újratelepítések esetében egyszerűbb lesz az ügyintézés. A közlemény szerint Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta: áprilistól a hegybírók olyan engedélyeket adnak ki, amelyekkel a módosítási kérelmek teljesen kiküszöbölhetők. A HNT azzal számol, hogy így összesen csaknem 3000 ügyben kerülhető el a személyes ügyintézés, ami a termelők számára jelentős időmegtakarítást jelent. Ezzel további lépést tettek a stratégiájukban szintén megfogalmazott bürokráciacsökkentés felé - áll a közleményben.
MTI

Tokaj pezseg: új programsorozat indul a borvidéken

Március 30. 16:00
Zenés programokkal, színi előadásokkal és helyi borokkal várja az érdklődőket márciustól október végéig Bodrogkeresztúron a Keresztúri esték elnevezésű programsorozat.
 
Kolár Krisztina, a sorozat programigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: a kínálat összeállításakor fontos szempont volt, hogy a magyar együttesek mellett felvidéki produkciók is szerepet kapjanak a sorozat pénteki estjein. A rendezvényt a Gyárfás István Trió nyitja pénteken Elek Istvánnal és Molnár Enikővel kiegészülve, április 7-én pedig Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Szeretettel című estjére várják a közönséget.

Április 14-én a költészet napjához kapcsoldóva Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című estjére kerül sor, ahol a művész József Attila verseinek feldolgozásait adja elő, április 21-én pedig a ForYouAcapella felvédiki együttes koncertezik a tokaj-hegyaljai településen. Május 5-én Francia sanzonestet tartanak, 12-én Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertjére kerül sor, 19-én Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes lép fel a sorozat helyszínéül szolgáló Henye Borbár teraszán, 26-án pedig Kassa, a szerelem városa címmel a kassai Thália Színház sanzonestjét lehet megtekinteni.
 
Amit a Keresztúri Estékről tudni kell:
 • a Keresztúri esték kikapcsolódás. Minden pénteken egy kellemes estét tölthetünk el a Henye Borbárban, lelkünket változatos zenei stílusokkal és színházzal, testünket kitűnő borokkal és borkísérő falatokkal táplálva.
 • a Keresztúri esték egy magyar-magyar találkozási pont. Műsorunkban sok felvidéki és hazai színházi és zenei együttes is megtalálható.
 • a Keresztúri esték egy metszéspont. Kassa és a Tokaji borvidék találkozása, egykori együttműködésének, kapcsolatainak helyreállítása.
 • a Keresztúri esték segítés, támogatás. A jegybevételünket a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánljuk fel, hogy támogassák, védelmezzék a gyermekeket.
 
Programok májusig:
 • Március 31.: Megnyitó. Dzsesszkoncert: Gyárfás István trió feat. Elek István & Molnár Enikő
 • Április 7.: Szeretettel. Szvorák Katalin és Kudlik Júlia estje
 • Április 14.: Költészet napja. Földes László Hobo: Tudod, hogy nincs bocsánat – József Attila versei
 • Április 21.: ForYouAcapella énekegyüttes, Felvidék
 • Május 5.: Francia sanzonest. Szeder-koncert
 • Május 12.: Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertje
 • Május 19.: Rege a tűzről és jácintról, Nagy László műve nyomán. Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes, Felvidék
 • Május 26.: Kassa, a szerelem városa – sanzonest. A Kassai Thália Színház vendégjátéka