Fröccs

Hiányosságokat tárt fel a bolti halrudacskák vizsgálata

Október 12. 10:53
30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeket elsősorban laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek, de pontozták az ízletességet is.
 
Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.
 
A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett mérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.
 
A vizsgált termékek többsége halfiléből készült, de a piacon szép számmal van olyan is, amelyiknek az alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ezt mindenképpen fel kell tűntetni a termék megnevezésében.
 
Ezeknél a termékeknél elvileg nem kötelező a halfaj feltűntetése, ám a gyártók a 30 halrudacska többségénél mégis megtették. Egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.
 
A „kedveltségi vizsgálaton”, amelynek során szakértők és laikusok értékelték a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését, első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák vegeztek.

Villányi legendák "csatájának" lehetsz részese a vacsoraasztalnál

Október 11. 15:55
Októberben 26-án a villányi borvidék borai köré szervezi immár hagyományos Borduett vacsoráját az ARAZ Étterem. Ezúttal a Bock és a Koch pincészet borait párosítják a Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorhoz. 
 
Menüsor
Bock Hárslevelű 2014 – Koch Frisch Irsai Olivér 2016.
Aranymazsolás lágy kecskesajt krém
 
Bock 'n' Roll 2015 – Koch Kadarka 2015.
Hideg libamell szilvás vinaigrettel
 
Bock Syrah 2014 – Koch Premium Syrah 2015 
Piskótás muflon rolád édesburgonyával és hecsedli mártással
 
Bock Franc 2013 – Koch Super Premium Cabernet Franc 2015
Fehérpecsenye ragu hántolt durumbúzával
 
Bock Ermitage 2013 – Koch Csanád Cuvée 2012
Bárány Colbert – módra
 
Bock Cuvée 2013-Koch Premium Cabernet Sauvignon 2012 
Croque - en - bouche
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő, a számla végösszegéhez 10% szervízdíjat számolnak fel. Az étterem ingyenes parkolást biztosít a Nyár utcai mélygarázsában. A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges az araz@araz.hu e-mail címen vagy a +36 1-815-110-es telefonszámon.

Lángokban áll az USA leghíresebb borvidéke

Október 11. 08:49
Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. Az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

A lángok október 8-án csaptak fel a San Fransisco-hoz közeli borvidéken. A tűz már 15 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Az állam másik híres bortermelő vidékén, Sonoma-ban 25 ezer embert kellett kitelepíteni. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. A jelentések szerint elpusztult többek között a Napa-völgy egyik legrégebbi borászata, az 1871-ben alapított White Rock Vineyards is.
 
A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon. 

2017 egy borvidéken már biztosan a 21. század évjárata

Október 09. 15:22
Mennyiségben jó közepes, minőségben kiemelkedő idáig az idei év – derül ki a badacsonyi Varga Pincészet most kiadott "2017 az évszázad évjárata" tárgyú közleményében. E szerint a csapadék mennyisége és eloszlása a szőlő számára ideális volt, ennek következtében a megszokottnál illatosabb, ízesebb termés született.
 
„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak” – összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője.
 
A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A rozéborok tartós népszerűsége miatt a pincészetnél folyamatosan nő a kékszőlő aránya, idén is meghaladja az 50 százalékot.
 
A nagy szüretnek már vége, viszont még a tőkén vannak azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyekből a Varga Pincészet a prémium kategóriás borait fogja készíteni. 
 

Letöltöd az IBM programját és nem kell többé gondolkodnod, mit főzz - videó

Október 09. 11:50
Az IBM kutatói nemrégiben létrehoztak egy olyan számítógépes programot, amely a felhasználói preferenciák alapján képes új recepteket készíteni. A felhasználók a „receptgenerálás” előtt különböző paramétereket állíthatnak be. Kiválaszthatják, milyen összetevőkhöz van éppen gusztusuk, de szűkíthetik a lehetőségeket akár a földrajzi eredet vagy egészségügyi szempontok beállításával is. Ezzel párhuzamosan egyes fejlesztő cégek olyan robotséfeken dolgoznak, amelyek az éttermekben a vendégek által előzőleg megadott recepteket készítenék el.
 

Élményszürettel indul az őszi szezon a Gasztrosétányon

Október 06. 12:25
Élményszürettel indul az őszi szezon a Gasztrosétányon
 
Az őszi és téli szezonban legalább három eseménnyel, elsőnek az október 21-22-én megrendezendő Élményszürettel készül a gyönyörűen megújult etyeki Gasztrosétány!

Az Újhegyi pincesor szilárd, bazaltkockás útburkolatot kapott, eltűntek a légvezetékek és beton villanyoszlopok, helyettük szép kandeláberek világítanak, igényes padok, hulladéktárolók és egyéb térbútorok teszik igényessé és praktikussá a környezetet – és ezt a fejlődést szeretnék is kihasználni a helyi pincék és kézművesek.
 
A januári Etyeki Piknikig tartó őszi, téli időszakban legalább három alkalommal készülnek izgalmas rendezvényekkel. Elsőnek október 21-22-én rendezik meg az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvényüket, amelynek apropóját a szüret zárása adja. Ennek megfelelően a nyitott pincékben több helyen is lehet majd mustot és murcit kóstolni vagy ki lehet próbálni a fokolást, de akár a pincék műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a pincetúrák keretein belül. Éhes sem marad senki, jól lehet majd lakni a szőlővel cipóban tálalt sajtlevestől az újhegyi módra készült sült csülkön és sonkakülönlegességeken keresztül a szüreti gulyásig vagy a házi rétesig, a gyerekek pedig házi szörpöt és lekvárt kóstolhatnak.    

Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni: 
 
  • Élményszüret a Gasztrosétányon - 2017. október 21-22.
  • Libadalom a Gasztrosétányon - 2017. november 11.
  • Advent a Gasztrosétányon - 2017. december 2.

Veszprém nagy dobásra készül 2023-ban

Október 05. 10:05
Veszprém bemutatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatához elkészített arculati tervet. A pályázat arculatának megtervezésére három veszprémi kötődésű grafikai stúdió kapott meghívást. A hat kiválasztott pályázati anyagot azután egy 11 fős szakmai zsűri véleményezte. A végleges arculot a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. készítheti.
 
A pályázati munka részeként nagyköveteket is felkértek, akik személyiségükkel, presztizsükkel erősítik a koncepciót. A veszprémi EKF 2023-pályázat nagykövete Freund Tamás agykutató, Laposa Zsófia és Bence borász, Miklósa Erika operaénekesnő, M. Tóth Géza filmrendező, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Szakáky György táncművész, Zoób Kati divattervező, Gulyás Péter kézilabdázó és Likó Marcell zenész.
 
Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére kiírt pályázaton. A pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, valamint a régió idegenforgalmi vonzereje. Kiemelt figyelmet kap a térségi összefogás, a társadalmi szerepvállalás és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira. A pályázat benyújtásának a határideje 2017. december 20.
 

Búza helyett hamarosan tritikáléból készül a kenyér. De jó lesz ez nekünk?

Október 04. 16:58
A búza magas terméspotenciálját illetve a rosz jó ellenállóképességét egyesíti az ember által nemesített gabonanövény, a tritikálé, amelyre nagy jövő vár táplálkozásunkban.

A búza és a rozs latin nevének (triticum és secale) kombinációját viselő gabonafajta a klímaváltozás, a romló talajmminőség és a korlátozott termőterületek nagy nyertese lehet – állítja legújabb tanulmányában K&H Bank Zrt. A többi gabonához képest gazdaságosabban termeszthető és szélsőséges időjárási körülmények között is magas terméshozamot produkál. Jelenleg még csak a takarmányozásban és a megújuló energiaforrásoknál van szerepe, a humáncélú felhasználásához még pontpsan meg kell ismerni a növény beltartalmi értékeit és élettani hatásait – mondj Langó Bernadett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatója, aki a tritikálé emberi táplálkozásban rejlő lehetőségeit vizsgálja. A szegedi tritikáléfajták élelmiszeripari hasznosítása ezzel együtt már folyamatban van.
 
Az első tritikálé fajtákat Magyarországon nemesítették az 1960-as években, számos magyar fajtát ismertek már el napjainkig. A tritikálét ma több, mint 4 millió hektáron termelik világszerte, Magyarország a világ 10. legnagyobb termelője.

Most ellesheted a mesterszakácsoktól, mi mindent lehet kihozni 450 forintból

Október 04. 09:16
2017. október 6-a és 8-a között rendezik az idei Közétkeztetési Szakácsverseny utolsó elődöntőit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésű rendezvénye látványos és tanulságos program mind szakemberek, mind laikus érdeklődők számára.
 
Az elődöntőre a METRO Vevőakadémián (2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.) kerül sor, nézőként bárki részt vehet rajta, aki legkésőbb október 6-án déli 12 óráig regisztrál a nebih@nebih.gov.hu e-mail címen.
 
Program:
2017. október 6. – főzés kezdete: 10 óra, első tálalás: 13 óra, a program zárása: 15 óra
2017. október 7. – főzés kezdete: 7 óra, első tálalás: 10 óra, a program zárása: 16 óra
2017. október 8. – főzés kezdete: 7 óra, első tálalás: 10 óra
Régiós elődöntő eredményhirdetés: 2017. október 8-án 12 óra után
Összesített eredményhirdetés: 2017. október 8-án 13 óra után