Fröccs

Most ellesheted a mesterszakácsoktól, mi mindent lehet kihozni 450 forintból

Október 04. 09:16
2017. október 6-a és 8-a között rendezik az idei Közétkeztetési Szakácsverseny utolsó elődöntőit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésű rendezvénye látványos és tanulságos program mind szakemberek, mind laikus érdeklődők számára.
 
Az elődöntőre a METRO Vevőakadémián (2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.) kerül sor, nézőként bárki részt vehet rajta, aki legkésőbb október 6-án déli 12 óráig regisztrál a nebih@nebih.gov.hu e-mail címen.
 
Program:
2017. október 6. – főzés kezdete: 10 óra, első tálalás: 13 óra, a program zárása: 15 óra
2017. október 7. – főzés kezdete: 7 óra, első tálalás: 10 óra, a program zárása: 16 óra
2017. október 8. – főzés kezdete: 7 óra, első tálalás: 10 óra
Régiós elődöntő eredményhirdetés: 2017. október 8-án 12 óra után
Összesített eredményhirdetés: 2017. október 8-án 13 óra után
 

Badár Sándort lovaggá ütötték

Október 03. 10:16
Pécs-Siklós-Szigetvár illetve a Felső-Tisza-Vidék lettek az Európai Bizottság „Kiváló Európai Desztinációk” (EDEN) díj 2017-es magyar győztesei. A szeptemberben záruló pályázaton egy szakmai döntőbizottság választotta ki a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” témában a két győztest, az Irány Pécs Nonprofit Kft. „Kultúr(k)aland” illetve a „Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-Vidéken” programját.

Az idén az Európai Bizottság által tizenegyedik alkalommal kiírt díj magyarországi fordulóján először fordult elő holtverseny. Pécs immár háromszoros EDEN-győztes desztináció, 2017-ben viszont a Tündérmező pályázatot fogják az Európai Bizottság elé terjeszteni, így ez a desztináció lesz jogosult a „Kiváló Európai Desztináció” cím használatára. A fődíj, a kétmillió forint marketing támogatás mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség minden résztvevő számára többszintű promóciós együttműködést biztosít.

A nyertes pályázatról, a fejlesztésekről valamint a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én  megtartott Élményszüretről és a Tenkes lovagjainak avatásáról tartott Budapesten sajtótájékoztatót Siklós városa. Tájékoztatásuk szerint a város az elmúlt években összesen több mint 5 milliárd forintot fordított a turizmus fejlesztésére, ennek során felújítotték a Siklósi Várat és megnyitották a Thermal Spa Siklós élmény- és gyógyfürdőt. A Tenkes-hegy infrastruktúrájának rendezése, többek között a betonozott útak kiépítése, még folyamatban van.
Az Élményszüreten felavatták 2017 Tenkes-lovagjait is, a 11 kiválasztott egy évig lesz Siklós város nagykövete:
 
Tenkes lovagjai 2017-ben
Szabó Gabriella – a rendezvény háziasszonya, műsorvezető
Farkas Gábor Gábriel – énekes, zenész
Herczeg Zoltán – divattervező
Szűcs Gabi – énekes
Szőlőskei Tímea – színész
Farkas Zsolt - énekes
Nyertes Zsuzsa – színész
Heller Tamás – színész
Barabás Kiss Zoltán - színész
Badár Sándor – humorista
Sipos Jenő – szóvivő
 

Egy szekszárdi borász és egy német képzőművész különös története

Szeptember 27. 11:09
Folytatja a nyáron elindított rendhagyó csereüzleteit Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A hajdúsági libatenyésztő és a békési dinnyetermesztő gazda után ezúttal egy hetet egy szekszárdi borásznál töltenek. A német alkotó ezalatt tájképet fest a gazdaságról, cserébe pedig arra kéri vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést munkájába, életébe. 
 
Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin Bécsben és Budapesten dolgozó független kurátor szeptember 28. és október 4. között szüretelni mennek a Dél-Dunántúlra, egy szekszárdi családi gazdaságba. Az egyhetes együttműködés alatt Antje Schiffers az egykori „vándorfestőket” megidézve képet fest a vendéglátóinak a gazdaságukról, míg a borászat cserébe rövid videókat fog készíteni a munkájukról és a gazdaságukról. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című projekt során készült festményeket és filmeket novemberben a gazdák településein, januárban pedig a budapesti Ludwig Múzeumban mutatják be.
 

Újabb díjat kapott a Kistücsök étterem tulajdonosa

Szeptember 27. 10:28
Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa kapta a 2017. évi Gundel Károly díjat.
 
A 16 tagból álló döntéshozó bizottság indoklása szerint a kitüntetett „a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Étterme a legkiemelkedőbb vendéglátóhely a déli parton, ami mindenkinek a minőséget jelenti. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket.”
 
Csapody Balázs tevékeny részese volt a 2016-os budapesti Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésének is. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, és 2014-ben elnyerte az "Év vendéglőse" díjat.
 
A Vinoporton olvasható Németi Sándor nemrégiben készített átfogó interjúja a Kistücsök étterem első 25 évéről illetve a balatoni gasztronómia kihívásairól.
 

Magyar pezsgőket tüntettek ki Londonban

Szeptember 27. 09:41
Egy ezüstérmet és egy bronzérmet nyertek a Garamvári Pincészet pezsgői a Champagne technológiával készült pezsgők világbajnokságának londoni borversenyén.
 
A pincészet Optimum Brut 2013 pezsgője kapta a verseny zsűrijétől az ezüstérmet, a Brut Nature pezsgő pedig a bronzérmet. Ezen felül a Classic Brut 2007-es pezsgő „Ajánlott” minősítést ért el.

A borászok végre elárulják, melyik az ő kedvenc boruk

Szeptember 27. 08:57
Október 6-án, a Tokaji Szüreti napok első estéjén speciális kóstolót szervez a Tokaji Borászok Asztaltársasága. Ennek keretében hangulatos élőzene mellett Tokaji borászok mutatják be kedvenc boraikat a Tokaji Múzeum kertjében.
 
A bemutatón részt vesz a Benkő Borház, az Erzsébet Pince, a Hétszőlő, a Hímesudvar, a Paulay Borház és a Pinceköz Borászat, minden borász 1-1 kedvenc borát viszi magával. A borok listája a vendégek számára egész az eseményig meglepetés marad, a 6 borász azonban elöljáróban egy szép borsort ígér.
 
A belépő ára 3000 forint, a jegyek a helyszínen kezdés előtt vásárolhatók meg. A laza, beszélgetős boresten a látogatók vásárolhatnak a Zempléni Sajt manufaktúra sajtjaiból is.

Kevesebb a betegség és több a bevétel, ha megfelelő a kutyád

Szeptember 26. 17:24
Kevesebb a szőlőbetegség és több a vásárló azoknál a borászatoknál, ahol kutya van a háznál. Nagyjából így foglalható össze az agrarszektor.hu legújabb írása, amelyben 5 pontban szedték össze a „kutyás borászatok” előnyeit. Íme:
  1. Kísérletek bizonyítják, betanított keresőkutyák képesek jelezni a pajzstetű jelenlétét a szőlőültetvényekben. Ez a kártevő a hajtásokon táplálkozik illetve vírusok terjedését is okozhata. A kutyák alkalmazása így akár a fenntartható gazdálkodást is elősegítheti, hiszen minél korábban ismerik fel a kártevőket, annál kevesebb növényvédő szerre lehet szükség.
  2. Sok borászathoz, szőlőskerthez tartozik legelő is, ahol haszonállatokat tartanak. A kutyák az ő őrzésüket is végezhetik.
  3. Nem csak az állatok, de maga a szőlő is veszélyben lehet. A tőkék legnagyobb ellenségei a kerteken átvonuló nagyobb testű állatok, illetve a szőlővel is táplálkozó madarak, rágcsálók. A kutya őket is távol tudja tartani.
  4. Ahol kutya van, ott az emberek általában otthonosabban érzik magukat. Így van ez a borászatok vendégeivel is (feltéve, hogy nem félnek a kutyától). A kutya tehát növelheti az adott pincészet népszerűségét és növelheti a forgalmat.
  5. Vannak pincészetek, ahol a dizájnt is a kutyák inspirálják. Nem kell messzire mennünk a példáért. Elég csak az etyeki Hernyák Birtok 2012-es zöld veltelínijének vagy a szekszárdi Bodri Pincészet Bodrikutya Cuvée-jének a címkéjére gondolni, ahol markánsan megjelenik a kutya, mint motívum. Igaz, utóbbinál nyilván nyomott valamit a latban Bodri István borász-tulajdonos neve is.

Lehullt a lepel a somlói juhfark titkáról

Szeptember 26. 11:55
A szakma és a közönség körében egyaránt sikerrel zárult a szeptember 23-án a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A 15 pincészetet felvonultató kóstoló mellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus részvételével szakmai beszélgetés is zajlott a juhfark, mint borkülönlegesség hazai és nemzetközi esélyeiről.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos, hogy a borászok mind ugyanazt értsék somlói juhfark alatt és ennek megfelelő borokat készítsenek. A termelőknek együtt kell meghatározniuk, hogy milyen jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Az alapanyag megfelelő, hiszen Somló és a juhfark párosa izgalmas, egyedi bort ad. A juhfark visszafogott, kevéssé karakteres fajta, ez pedig kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy megmutassa az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A meghívott vendégek szerint a somlói termelők a boraikkal jó úton járnak, nemzetközi elismertségük esélyeit pedig az is növeli, hogy a világ egyre jobban értékeli a különleges helyi fajtákat.

Egymillió forint üti egy fiatal borász markát

Szeptember 25. 16:30
Egymillió forintos féléves külföldi ösztöndíj és a „Jövő Borásza” cím viselése a jutalma annak a fiatal borásznak, aki elnyeri a most meghírdetett Borászok Borásza Ösztöndíjat. A Vinum Praemium Alapítvány által létrehozott ösztöndíj program célja azon elkötelezett borász megtalálása, akinek a borkészítés mellett a borkultúra fejlesztése és a közösségépítés is fontos.
 
Pályázhatnak a hazai egyetemeken aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 29. életévüket be nem töltött szőlész-borász hallgatók, akiknek már legalább négy sikeresen lezárt félévük van. A jelentkezőknek az alapítvány székhelyén október 31-ig kell leadniuk pályázai anyagukat, aminek tartalmaznia kell egy legalább 15 oldal terjedelmű dolgozatot a „Szőlőtermesztési- és borászati technológiák vizsgálata” témakörben. A beérkezett dolgozatokat egyetemi oktatók előzetesen értékelik, majd a legjobbakat továbbítják az alapítványnak, ahol egy kuratrórium dönt a „Jövő Borásza” cím odaítéléséről.