Fröccs

Ingyenes lesz a Budapesti Pálinkafesztivál

április 19. 13:10
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Pálinkafesztivált május 7-10. között a Városháza Parkban. A szervezők úgy döntöttek, hogy ebben az évben nagyobb alapterületen, több kiállítóval és még színesebb párlat-kavalkáddal várják a látogatókat - belépődíj nélkül. 
 
A hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született az Év Almapálinkáját - idén is először - a fesztiválon kóstolhatja meg a közönség. A fesztivál hagyományaihoz híven almás pálinka- és ételkülönlegességek színesítik majd a gasztronómiai felhozatalt, s a legkiválóbb kézműves ínyencségek gondoskodnak arról, hogy legyen mivel megágyazni koccintás előtt.

Hamburger=vízpazarlás!?

április 19. 10:54
Mekkora egy hamburger vízlábnyoma? Mennyi vizet használunk fel hozzá? A válaszhoz jó tudni, hogy a vízhasználat nem más, mint egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyisége. A vízlábnyom meglehetős pontossággal kiszámítható bármilyen fogyasztói csoportra (személy, fogyasztók, család, város, nemzet), vagy vállalatra (állami vállalat, magán vállalat, iparág), de akár egy hamburgerre is - írja a Food & Wine, ahol a sokkoló eredményt is megtudhatod.
 

Megöli a Balatont a vasárnapi zárvatartás?

április 19. 06:45
A balatoni önkormányzatokból álló Balatoni Szövetség arra kéri a kormányt, hogy legalább a szezonban ne legyenek zárva a boltok a tó körül - írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu.
 
A szövetség a Varga Mihálynak írt levéllel azt akarja elérni, hogy májustól szeptember végéig a környékre ne vontakozzon a kötelező vasárnapi zárva tartás. A szervezet elnöke, Szigliget polgármestere szerint nem a multik, hanem a kis üzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. Balassa Balázs szerint sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén.
 
Továbbá azt is figyelembe kell venni szerinte, hogy az üdülőrégióba érkező nyaralók számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között.

Öngyilkos lett a sztrárséf

április 18. 20:11
Holtan találták kedden délután Homaru Cantut, a chicagói Moto étterem tulajdonosát és Michelin-csillagos séfjét. A 38 éves férfi a rendőrség szerint felakasztotta magát - írja a HVG.hu.
 
A férfit kedden délután abban a házban találták meg, ahol egy sörfőzdét akart nyitni. A Michelin-csillagos séf korábban az iNG éttermet vezette, amely azonban bezárt, és nemrég nyitott egy kávézót is, és mivel gyerekként sokat nélkülöztek a családjával, sokat foglalkoztatták a világ élelmezésének kérdései is, speciális édesítőszerekkel kísérletezett és szintetikus húst és zöldségeket is szeretett volna kifejleszteni.

Tematikus sörfesztivál lesz a Corvin sétányon!

április 18. 18:05
Idén első ízben kerül megrendezésre Budapest egyik új színfoltjának és közösségi negyedének számító Corvin sétányon, május 14-17 között. A négy napon át tartó rendezvényen a magyar és környező országok kézműves, valamint kisüzemű söreivel, halk, ám annál szórakoztatóbb élő zenével, valamint a malátához, és kifejezetten a sörhöz kapcsolható kulináris érdekességekkel várják a vendégeket.
 
Ha érdekel, vagy már tudod mit jelent az IPA, EPA vagy a STOUT; ha kíváncsi vagy milyen egy 80 napig érlelt dupla BAK barna sörkülönlegesség; ha még nem kóstoltál chilis vagy valódi gyömbéres sört; ha szereted a szűretlen búzasört; vagy csak innál egy korsó "könnyed" 21%-os szárazanyagtartalommal bíró világos cseh csodát; melyhez szívesen ropogtatsz sörkorcsolyát egy kiadós sörös csülök után, akkor látogass el hozzánk május idusán, és áldozz fel egy hétvégét a "kulinarítás" oltárán - írják a szervezők.
 
A rendezvényen megközelítőleg 30 kiállító, több mint 100 típusú csapolt és üveges sörrel lesz jelen. A fesztivál programcsomagját pedig tematikusan bontották, így:
 
  • Csütörtök: nemzetközi nap
  • Péntek: cseh nap
  • Szombat: német nap
  • Vasárnap: magyar nap

Francia éremeső Egerben

április 18. 15:11
Közzétették a Challenge International di Vin, nemzetközi borverseny 2015-ös eredményeit. A magyar borok 20 arany, 20 ezüst és 24 bronéremmel gazdagodtak. Ebből 6 elismerést az egri Bolyki Pincészet zsebelhetett be, a következő tételekkel:
 
  • Meta Téma 2012 Aranyérem
  • Meta Téma 2013 Grand Superior III.Szüret Aranyérem
  • Meta Téma 2013 Grand Superior II.Szüret Ezüstérem
  • Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior 2012 Ezüstérem
  • Egri Merlot 2012 Bronzérem
  • Egri Bikavér 2012 Bronzérem
Gratulálunk a díjazott borászatoknak! Az összes eredményt itt nézhetitek meg: Challengeduvin.com

8 tény az energiaitalokról

április 18. 14:44
Az energiaitalok népszerűsége hazánkban sem csökken, bár 1997-ben magas koffeintartalma miatt – vitamintartalma is a határértéken felül volt – az ÁNTSZ betiltotta, de 2000-től ismét forgalomba kerülhettek - írja a Nosalty, amely 8 tényt gyűjtött össze ezekről a dobozos izékről.
 
Pedig az energiaitalok - azon túl, hogy általában borzalmas a szaguk és az ízük - számos egészségkárosító hatással bírnak, emmelett pedig nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, tele vannak cukorral, stb.

Bujdosó Ferenc a Magyar Bor Akadémia tagja

április 18. 11:06
A Magyar Bor Akadémia április 16-án, csütörtökön tagjai közé választotta Bujdosó Ferencet a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borászát. 
 
Az Akadémia a magyar bor ügyének szolgálatára és képviseletére jött létre 1992-ben. Jelenleg 133 rendes, 12 örökös és 14 tiszteletbeli tagot számlál. Az Akadémia tagjainak – akik között egyébként a szakmailag elismert borászokon túl művészek, tudósok és közéleti szereplők is találhatók – közös célja, hogy a magyar borkultúrát a legmagasabb szintre emeljék.
 
A dél-balatoni régió borászai egyöntetűleg Bujdosó Ferencet jelölték a Magyar Bor Akadémia tagságára, aki örömmel vállalta a tisztséget. 
A 23 éve egyre nagyobb megbecsülést szerző „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím odaítélése mellett a Bor Akadémia 2007 óta további feladatokat is ellát, így többek között az intézmény nevéhez fűződik a "Minősített Magyar Borverseny" valamint „Az Év Boros Kiadványa” pályázat meghirdetése is. 
 
„Örömmel tölt el, hogy mind a dél-balatoni borrégió szereplői, mind a Magyar Bor Akadémia méltónak talál arra, hogy tagságommal még többet tehessek a magyar bor elismertségéért. Ezúton szeretném megköszönni valamennyi támogatómnak a jelölést, az Akadémiának pedig, hogy tagjai közé választottak” – mondta Bujdosó Ferenc. 

Gondtalan piknikezés Gálék jóvoltából

április 18. 07:06
Szép időre ébredtünk, de jó lenne elmenni kirándulni! De mire összekészítünk mindent oda a napunk fele, és még el sem indultunk. Azonban a Gál Tibor - Fúziónak támadt egy ötelet. Ők összepakolnak nekünk egy kosrat a piknikhet, a dolgunk csak annyi, hogy ejetsük útba a borbárt.

Csodaszép időnk van!Tökéletes alkalom a kiránduláshoz, dűlőjáráshoz, egy piknikhez a szabadban !Apropó piknik , Neked...

Posted by Gál Tibor - FÚZIÓ bor élménycentrum on 2015. április 16.