Fröccs

Itt egy kisfilm a frissen nyílt bormúzeumról

November 12. 19:11
A Világörökségi Bormúzeum fiataloknak és idősebbeknek egyaránt vonzó állomás lehet egy tokaji látogatás alkalmával. A tárlatot úgy állították össze, hogy abban minden korosztály megtalálja azt, ami neki érdekes. 

A Világörökségi Bormúzeum azzal a szándékkal nyílt, hogy ne csak egy legyen a számos kiállítóhely közül, hanem ez legyen az a központ, amit mindenki látni akar, aki Tokaj-Hegyaljára érkezik.
 

Magyar származású cukrász a király Angliában

November 12. 17:14
A magyar származású Jennifer Melanie Ziemons négy tortával indult két kategóriában, a Cake International bírái pedig négy arany minősítéssel jutalmazták alkotásait.
 
Jennifer eredménye azért is különleges, mert csupán idén januárban kezdett el cukormasszából süteményeket készíteni. Februárban és májusban indult először cukrászversenyen, azonnal aranyat nyert. Ez a mostani a harmadik megmérettetése, ahol szintén az ő süteményeit ítélték a legjobbnak. Az első két cukrászversenyt Magyarországon szervezték - írja a Turizmus Online.

Tudj meg többet a földimogyoróról!

November 12. 15:48
Gyakran fogyasztunk földimogyorót, mégis keveset tutunk róla. Íme pár dolog, amit érdemes tudni a csemegéről:
  • A magok fele arányban zsiradékot és hozzávetőleg harminc százalékban tartalmaznak fehérjét.
  • Zsírsavai nagy hasonlóságot mutatna az olívaolajéval. 
  • Dél-Amerikából származik.
  • Az inkák a halottak mellé is helyeztek néhány darabot, hogy segítség őket a túlvilágon.
  • A világ földimogyoró-termésének kétharmadából olaj készül.
  • A legnagyobb feldolgozó országok India és Kína.
  • A földimogyoró valójában a hüvelyesek rendjébe tartozik.
(Forrás: Origo.hu)

Ez a pincesor egyedülálló világon - videó!

November 12. 12:42
Mesebeli hangulat fogadja a Hercegkútra, a Gomboshegyi pincesorra érkező látogatót. A három szinten, egymás fölött elhelyezkedő pincék bejáratai vidáman néznek északnyugatra az őszi napsütésben.
 
Rák József, Hercegkút polgármestere a nem mindennapi pincesorról, Kovács Péter, Obzidián Bormanufaktúra tulajdonosa pedig a fejleszéti tervekről mesélt kameránknak.
 

A klímaváltozás már a söripart is befolyásolja

November 12. 11:00
Belgium híres főzdéje a Cantillon, már 1900 óta tradicionálisan készít sört, ám évről évre nehezebb ezt megvalósítaniuk a klímaváltozás miatt. A gyár vezetője, Jan-Pierre Van Roy azt nyilatkozta, hogy a nagy meleg miatt már hiába várnak az erjedésre - írja az Origo.hu.
 
A Brüsszel melletti Pajottenland régióra jellemző a lambic sör, amely sajátos ízével sok ínyenc kedvence: a spontán erjedésű különlegesség sem aromáival, sem gyártási módszerével nem hétköznapi. A Cantillon főzde nyilatkozata nem túl bíztatóak a sör jövőére nézve. „Éjjel is túl meleg van, a közel kilencven fokon kiengedett sörlének 18-20 fokra kéne hűlni, de a meleg éjszakák miatt ez nem történik meg – ehhez -3 és 8 Celsius közötti levegő lenen az optimális.” – mondta Jan-Pierre Van Roy.
 
A belga főzőmester szerint egyértelműen érezhető a klímaváltozás: „A nagyapám még október közepén kezdte az erjesztést, amit május végéig folytatott. 15 éve csinálom: csak november elején kezdünk és hamarabb is kell befejezni. Az idei ősz azonban minden eddiginél melegebb.”

„A biodinamikus borok egyéniségek”

November 12. 09:18
Ifjabb Franz Weninger az elsők között volt hazánkban, aki biodinamikus művelésmódra tért át. A Fertő-tó közelében gazdálkodó osztrák borásztól érdemes kérdezni a művelés témájával kapcsolatban. Közeledik a Mitiszol Fesztivál, már csak kettőt kell aludni és megkóstolhatod ezeket a borokat, amelyek teljesen mások a megszokottól. Miért mások? Ifjabb Franz Weninger válaszol:
 
A biodinamika az egyediséget erősítő folyamat, tehát a biodinamikus borok egyedibbek, ha úgy tetszik egyéniségek, amelyek magukon viselik a szőlész és a borász személyiségét is. Úgy érzem a saját boraim bizonyos értelemben hasonlítanak rám és élettel teliek.
 
Ifjabb Franz Weningerrel készült teljes interjút itt tudod elolvasni!

Hiperben is kapni jó mátrai fehéret

November 12. 06:51
A Kardos-Kiss Sándor Hegyvám Tramini 2014 a fajta üdébb arcát mutatja: ropogós, muskotály szőlős, gyömbéres aromák, szép savak, remek tartás. Varratmentes, gördülékeny és üdítő. Persze egyszerű, de nincs benne az a bántó műanyagíz, ami a hasonló reduktív tételeket gyakran jellemzi. Jó kis alapbor, ajánlott.
(Via)

A torokfájás ellenszere ott van a fűszeres polcon!

November 11. 19:49
A torokfájás ellenszere ott van a fűszeres polcon!
 
Elsősorban fűszernövényként ismert a zsálya, azonban azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb házi ellenszere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják. A gyógynövény elsősorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását - írja a Vital.hu.
 
Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehűlt kissé, szűrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat (gargalizálás). Mivel helyi hatású, a toroköblögetést egykét óránként meg kell ismételni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés.

Messze van még az újkori magyar pezsgőgyártás felnőttkora, de...

November 11. 17:33
Legutóbb Tokaj egyik stabil pontja, a francia d’Aulan család tulajdonában lévő Dereszla lepett meg a 2011-es évjáratú pezsgőjével. A champagne-i eredetű d’Aulanok 1998-ig birtokolták a legendás Piper-Heidsieck házat, így képzelhetjük, hogy a Dereszla mércéjét sem lehetett a leghátsó pinceágból indítani - írja a Borrajongó.
 
A Dereszla pezsgő sztorijához és a Chateau Dereszla Tokaji Pezsgő 2011 leírásához ide kattints!