Fröccs

Jelentős változás a magyar szőlész-borász képzésben

Október 27. 16:49
Hosszú évek várakozása után megszületett a jóváhagyás, a Szent István Egyetem elindíthatja a mester fokozatú (MSc) szőlész-borász képzést. Ezt az idén első alkalommal megrendezett Országos Szőlész – Borász Konferencia megnyitóján jelentették be az egyetem Budai Campusán.
 
A 2017. október 26-án lezajlott, a szakemberek szerint hiánypótló konferencia a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete szervezésében jött létre. A mintegy 250 résztvevő között szőlészek, borászok, oktatók, tanárok, marketinggel, turzimussal foglalkozó szakemberek és egyetemi, főiskolai hallgatók is voltak. A konferencia célja volt azon szakmai minimumok, nyelvezet, értékrend végiggondolása, amiket mindenki kiindulópontnak tekint.
 
A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen tizenkét előadás zajlott, melyek a szakma legkülönbözőbb témáit érintették. A konferencia egy közös falatozással zárult, ahol a résztvevők megkóstolhatták egymás régiójának jellemző ételeit, és megvitathatták a nap tapasztalatait.

Van egy hely, ahol a fekete macska biztosan nem hoz szerencsétlenséget

Október 27. 12:56
Október 27-e a Fekete Macskák Világnapja. A fekete macska a hiedelem szerint szerencsétlenséget hoz, a borászok azonban nem valószínűleg nem babonás emberek. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a fekete macska több borászatnál is kedvelt motívuma a boroscímkéknek, sőt, van olyan borászat, ami a nevét is innen vette. 
 
A Fekete Macskák Világnapja egyébként 2015 óta létezik. A kezdeményezés több egy médiahekknél, nagy-britanniai állatvédő szervezetek hívták életre, ugyanis azt vették észre, hogy arányaiban sokkal több a menhelyeken a fekete macska. Egyik lehetséges magyarázat szerintük, hogy nem eléggé fotogének, ám azzal is összefüggésben lehet, hogy sok országban a hiedelem szerint szerencsétlenséget hoznak. Az USA-ban szintén van fekete macska-nap augusztus 17-én. 2014-ben Torontóban a Black Friday-en pedig a menhelyek elengedték a 75 dolláros regisztrációs díjat, ha valaki fekete macskát fogadott örökbe. A kezdeményezés azóta az USA-ba is átterjedt.
 
 
 

Tokaji borkülönlegességeket lehet kóstolni novemberben

Október 26. 08:29
A tokaji Espák pincészet borait is meg lehet kóstolni november 10-én, a Márton napi Borfesztiválon. A budapesti Danubius Hotel Gellértben az újbor köszöntésére immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő négynapos rendezvény pénteki napján a sárospataki pincészetek az exkluzív Sárospataki Borteraszon várják a vendégeket.
 
Az Espák pincészet egy átfogó keresztmetszetet mutat be a szortimentjéből: kóstolható lesz a 2016-os száraz Supréme furmint, a Mira névre keresztelt kései szüretelésű sárgamuskotály és a 2014-es 5 puttonyos aszú. A standhoz látogatók meggyőződhetnek arról is, hol tartanak az érésben a pincészet újborai, ugyanis két 2017-es tétel is bemutatkozik.

3 millió tojás utazott repülőgépen, egy se élte túl

Október 25. 11:49
Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates légitársaság First, Business és Economy osztályain. A magát a világ legnagyobb repülő éttermeként aposztrofáló légitársaság 6 kontinens 144 városába utazó évi több mint 55 millió utasának kínál fogásokat.
 
Jöjjenek az elképesztő számok:
 
 • 1 milliárd dollárt fektet a légitársaság évente a vendéglátásba
 • 1 200 dubaji szakáccsal napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet, amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasa számára készít ételt
 • 25 catering partnerrel működnek együtt a világ minden tájáról.
 • 14 hónapos előkészület után született meg az ausztráliai útvonal menüje
 • 3,8 millió palack bort tárolnak burgundiai pincében
 • 1963-as évjáratú Graham’s Colheita Port portóit is lehet fogyasztani egyes járatok fedélzetén
 
Az Emirates utasai 2016-ban az alábbiakat fogyasztották:
 
 • 9,6 millió teafilter
 • 3 millió tojás
 • 70 tonna eper
 • 58 millió zsemle
 • 110 000 kg humusz
 • 165 tonna lazacfilé
 • 27 tonna friss brokkoli
 • 43 000 kg krémsajt

Magyarország csütörtökön megdönt egy rekordot

Október 24. 08:42
Október 26-án a tervek szerint elkészül Magyarország eddigi leghosszabb sushi-ja. A rekordkísérletre a Bazilikánál található Japanika sushi bárban kerül sor. Az est folyamán a jó hangulatról Dj Nara R'n'B slágerei gondoskodnak, az elkészült sushi-t pedig szétosztják a bár vendégei között.

Parfüm cabernet franc-ból? A világhírű luxuscég borászatot vett

Október 19. 10:38
Az elsősorban parfümjeiről és luxus ruházati cikkeiről ismert Chanel Group újabb magasan jegyzett bordeaux-i borászattal bővítette a portfólióját. A napokban jelentették be, hogy megvásárolták St.-Emilion régióban a Château Berliquet borászatot. Ez már a negyedik borgazdaság a cégbirodalomban, a harmadik Bordeaux-ban, és van egy a kaliforniai Napa-völgyben is.
 
A Château Berliquet szőlőskertjei a legmagasabb Grand Cru besorolású területeken találhatók, évente mindössze 2000 palack bor kékszül náluk, legfőbb szőlőfajtáik a merlot és a cabernet franc. 

Ma utoljára még élőben nézheted a koktél világbajnokságot

Október 18. 10:28
A Classic Mixing versenyszámmal, a látványos "üvegdobálós" Flairtending döntővel és a szuper döntővel zárul ma Dániában a koktél világbajnokság. Az esemény az International Bartenders Association hivatalos facebook oldalán az egész nap élőben követhető. Magyarország egy négyfős csapattal képviselteti magát.

Újabb népszerű élelmiszerről derült ki, hogy mégsem hizlal

Október 16. 15:30
Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával – állítja a European Journal of Nutrition.

Az egyik legjelentősebb táplálkozástudományi szaklap által publikált vizsgálat során 5 éven keresztül 10 európai országban összesen 373 ezer ember étkezési szokásait figyelték meg. A 25 és 70 év közötti személyeknek az életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatait gyűjtötték, miközben a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták. 

A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal csökkent. A kutatók megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek, valamint számos egészségügyi előnnyel bírnak, például javítják a memóriafunkciókat. Az eredmények azért jelentősek, mert a korábbi feltevések szerint a dió- és mogyorófélék túl magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt hízást okoznak.

A mostani eredmények alapján a kutatók a dió- és mogyorófélék gyakoribb fogyasztását javasolják, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.
 

Hamarosan tablettában is vehetünk Bock-ot

Október 13. 14:36
Hamarosan tablettában is vehetünk Bock-ot
Fotó: Bergics Balázs
 
A tervek szerint 2018-ban kerül a boltokba a Bock pincészet szőlőmagliszt tablettája. A szőlőmagnak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kiaknázó étrendkiegészítőnél már zajlik a mintatabletták gyártása illetve azok tesztelése a Pécsi Egyetemmel közösen. A tablettához a felszívódást elősegítő hordozóanyagon kívül kizárólag a villányi borászat dűlőiből származó szőlő magjából előállított liszt található. "A szőlőmagban és a héjban olyan anyagok vannak, antioxidáns, rezveratrol, amik rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára" - mondja az alapító-borász Bock József. 
 
Ennek szellemében a következő lépcső a kipréselt szőlő héjának egészségügyi célú hasznosítása lesz, a pincészetnél már gyűjtik a héjat ennek megvalósításához. "A szőlőmag- illetve szőlőhéj-feldolgozás olyan feladat, kihívás, aminek nagyon meg akarok felelni. Nagyon szeretnénk segíteni az embereken" - mondja Bock József.