Fröccs

Újabb népszerű élelmiszerről derült ki, hogy mégsem hizlal

Október 16. 15:30
Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával – állítja a European Journal of Nutrition.

Az egyik legjelentősebb táplálkozástudományi szaklap által publikált vizsgálat során 5 éven keresztül 10 európai országban összesen 373 ezer ember étkezési szokásait figyelték meg. A 25 és 70 év közötti személyeknek az életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatait gyűjtötték, miközben a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták. 

A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal csökkent. A kutatók megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek, valamint számos egészségügyi előnnyel bírnak, például javítják a memóriafunkciókat. Az eredmények azért jelentősek, mert a korábbi feltevések szerint a dió- és mogyorófélék túl magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt hízást okoznak.

A mostani eredmények alapján a kutatók a dió- és mogyorófélék gyakoribb fogyasztását javasolják, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.
 

Hamarosan tablettában is vehetünk Bock-ot

Október 13. 14:36
Hamarosan tablettában is vehetünk Bock-ot
Fotó: Bergics Balázs
 
A tervek szerint 2018-ban kerül a boltokba a Bock pincészet szőlőmagliszt tablettája. A szőlőmagnak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kiaknázó étrendkiegészítőnél már zajlik a mintatabletták gyártása illetve azok tesztelése a Pécsi Egyetemmel közösen. A tablettához a felszívódást elősegítő hordozóanyagon kívül kizárólag a villányi borászat dűlőiből származó szőlő magjából előállított liszt található. "A szőlőmagban és a héjban olyan anyagok vannak, antioxidáns, rezveratrol, amik rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára" - mondja az alapító-borász Bock József. 
 
Ennek szellemében a következő lépcső a kipréselt szőlő héjának egészségügyi célú hasznosítása lesz, a pincészetnél már gyűjtik a héjat ennek megvalósításához. "A szőlőmag- illetve szőlőhéj-feldolgozás olyan feladat, kihívás, aminek nagyon meg akarok felelni. Nagyon szeretnénk segíteni az embereken" - mondja Bock József.
 
 
 
 
 

A dél-európai időjárás a magyar borok segítségére sietett

Október 13. 10:55
A Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban idén uralkodó szélsőséges időjárás lendíthet a magyar borok exportján - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Kossuth rádióban.
 
A miniszter hozzátette: a magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.
 
Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter döntően olasz bort hoztak be a kereskedők. Az elmúlt két évben viszont megfeleződött az olaszbor-import, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvező áru, de jó minőségi borok piacán a magyar termelők helyt tudnak állni - hangsúlyozta a miniszter.
 
A magyar borok felvevőpiaca elsősorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bor az export, és Japán is komoly mennyiséget vásárol.

Whisky-kolás gumicukrot kóstolhatunk a hétvégén

Október 12. 15:05
Whisky-kólába mártott gumicukrot, whisky koktélokat és whisky-s kávét kóstolhatnak többek között az érdeklődők az október 14-15-i Whisky Show-n. A budapesti Corinthia Hotelben idén hetedik alkalommal megrendezett eseményen kiállítóként részt vesz a két legnagyobb skót whiskymárka, a The Famous Grouse és a The Macallan is. Az említett ínyencségeket Szombati Zsolt bartender, a két főzde magyarországi nagykövete készíti.
 
„Minden évben új ínyencségekkel próbálom még különlegesebbé tenni a kóstolónkat. Mivel gyakorlatilag kávénagyhatalom vagyunk, itt az ideje, hogy a whiskyben és a kávéban fellelhető hasonló aromákat kihasználva a valóságban is egyesítsem a két italt. A The Famous Grouse citrusos-gyümölcsös jegyei harmonizálnak a kávé pirosgyümölcsös jellegével, így garantáltan tökéletes végeredmény születik a párosításból. Egyre elterjedtebb a whisky longdrinkként való fogyasztása is, ezért a rendezvényen whisky-colába mártott gumicukrokkal próbálom megidézni az érdeklődők gyermekkorát.” – árulta el Szombati Zsolt bartender.
 

Hiányosságokat tárt fel a bolti halrudacskák vizsgálata

Október 12. 10:53
30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeket elsősorban laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek, de pontozták az ízletességet is.
 
Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.
 
A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett mérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.
 
A vizsgált termékek többsége halfiléből készült, de a piacon szép számmal van olyan is, amelyiknek az alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ezt mindenképpen fel kell tűntetni a termék megnevezésében.
 
Ezeknél a termékeknél elvileg nem kötelező a halfaj feltűntetése, ám a gyártók a 30 halrudacska többségénél mégis megtették. Egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.
 
A „kedveltségi vizsgálaton”, amelynek során szakértők és laikusok értékelték a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését, első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák vegeztek.

Villányi legendák "csatájának" lehetsz részese a vacsoraasztalnál

Október 11. 15:55
Októberben 26-án a villányi borvidék borai köré szervezi immár hagyományos Borduett vacsoráját az ARAZ Étterem. Ezúttal a Bock és a Koch pincészet borait párosítják a Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorhoz. 
 
Menüsor
Bock Hárslevelű 2014 – Koch Frisch Irsai Olivér 2016.
Aranymazsolás lágy kecskesajt krém
 
Bock 'n' Roll 2015 – Koch Kadarka 2015.
Hideg libamell szilvás vinaigrettel
 
Bock Syrah 2014 – Koch Premium Syrah 2015 
Piskótás muflon rolád édesburgonyával és hecsedli mártással
 
Bock Franc 2013 – Koch Super Premium Cabernet Franc 2015
Fehérpecsenye ragu hántolt durumbúzával
 
Bock Ermitage 2013 – Koch Csanád Cuvée 2012
Bárány Colbert – módra
 
Bock Cuvée 2013-Koch Premium Cabernet Sauvignon 2012 
Croque - en - bouche
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő, a számla végösszegéhez 10% szervízdíjat számolnak fel. Az étterem ingyenes parkolást biztosít a Nyár utcai mélygarázsában. A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges az araz@araz.hu e-mail címen vagy a +36 1-815-110-es telefonszámon.

Lángokban áll az USA leghíresebb borvidéke

Október 11. 08:49
Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. Az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

A lángok október 8-án csaptak fel a San Fransisco-hoz közeli borvidéken. A tűz már 15 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Az állam másik híres bortermelő vidékén, Sonoma-ban 25 ezer embert kellett kitelepíteni. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. A jelentések szerint elpusztult többek között a Napa-völgy egyik legrégebbi borászata, az 1871-ben alapított White Rock Vineyards is.
 
A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon. 

2017 egy borvidéken már biztosan a 21. század évjárata

Október 09. 15:22
Mennyiségben jó közepes, minőségben kiemelkedő idáig az idei év – derül ki a badacsonyi Varga Pincészet most kiadott "2017 az évszázad évjárata" tárgyú közleményében. E szerint a csapadék mennyisége és eloszlása a szőlő számára ideális volt, ennek következtében a megszokottnál illatosabb, ízesebb termés született.
 
„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak” – összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője.
 
A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A rozéborok tartós népszerűsége miatt a pincészetnél folyamatosan nő a kékszőlő aránya, idén is meghaladja az 50 százalékot.
 
A nagy szüretnek már vége, viszont még a tőkén vannak azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyekből a Varga Pincészet a prémium kategóriás borait fogja készíteni. 
 

Letöltöd az IBM programját és nem kell többé gondolkodnod, mit főzz - videó

Október 09. 11:50
Az IBM kutatói nemrégiben létrehoztak egy olyan számítógépes programot, amely a felhasználói preferenciák alapján képes új recepteket készíteni. A felhasználók a „receptgenerálás” előtt különböző paramétereket állíthatnak be. Kiválaszthatják, milyen összetevőkhöz van éppen gusztusuk, de szűkíthetik a lehetőségeket akár a földrajzi eredet vagy egészségügyi szempontok beállításával is. Ezzel párhuzamosan egyes fejlesztő cégek olyan robotséfeken dolgoznak, amelyek az éttermekben a vendégek által előzőleg megadott recepteket készítenék el.