Fröccs

Jó szezonra számítanak a turizmusban, de kevés a szakember

Július 23. 17:12
Szakemberhiánnyal küzd a turisztikai és vendéglátó ágazat, a nyugat-európai munkaadók kedvezőbb feltételeket kínálnak, ezért külföldre mennek dolgozni a munkavállalók - mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.
 
Kifejtette: a munkaerő-elvándorlás már a válság előtt megkezdődött, az ágazat jövedelmezősége relatíve alacsony az adóterhek miatt, amelyek magasabbak a nyugat-európainál, ahol a vendéglátás és az idegenforgalom áfája kedvezményes adókulcs alá tartozik.
 
A szakember utalt arra, hogy másfél éve a kormány előtt van az ágazat fejlesztésének szakmai anyaga, várják a politikai döntést.
 
Gál Pál Zoltán elmondta, hogy az idén jó szezonra számít a turisztikai és vendéglátó ágazat. A magyar makroadatok javultak, a kapacitások jelentősen bővültek, ugyanakkor a magyar idegenforgalomnak az árazásban kellene fejlődnie, "azt mondják, Budapest túl olcsó desztináció lett nemzetközi összehasonlításban" - jelentette ki az elnök.
 
A munkaadói szövetség elnöke elmondta, hogy falusi turizmusban elsősorban családi vállalkozások dolgoznak, többnyire mellékfoglalkozásban, ezért jó döntés lenne mentesíteni őket az online-pénztárgépek használatára kötelezés alól.
(MTI)

Szekszárd vs. Hajós: döntetlen

Július 23. 13:29
A Wine Shack egy szekszárdi és egy hajsi kékfrankost hasonlított összel. Előbbi a Neiner Családi Pince 2012-es bora, utóbbi pedig a Huber Pince szintén 2012-es kékfrankosa. Nézzétek!

Ezek a legjobb ételtippek a nagy meleg idejére!

Július 23. 09:51
Könnyen emészthető, vitamindús, és friss. A Nosalty 21 olyan főzeléket ajánl, amelyeknek itt van a szezonja.
 
Lássuk csak, van itt salátafőzelék kaprosan, cukkinifőzelék lisztmentesen, tejfölös karalábéfőzelék, mustáros zöldbabfőzelék, és a kedvencünk, a lecsős tökfőzelék. Tehát még egyszer lecsős tökfőzelék!!!

2300 éves kérdés a „tyúk, vagy tojás?”

Július 23. 06:46
A Földközi-tenger térségének keleti részében 2300 éve kezdett el tojásáért és húsáért tyúkokat tartani az ember. Maresha izraeli történelmi városban talált leletekből következtettek erre kutatók, akik eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványban ismertették - írja a Múlt-kor.hu

Világbajnok az Isten Ostoráról elnevezett csiliszósz

Július 22. 20:18
Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz a Louisiana államában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató versenyen - olvasható az Origo oldalán.
 
A The World Hot Sauce Awards nevű versenyen tizennégy országból 109 gyártó indult 284 termékkel, 49 kategóriában. A Chili Hungaria manufaktúra Spirit of Attila terméke a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet – ezen a kategórián kívül csak kettő volt, amelyben erősebb termékek indultak.
 
„A kategória, amelyben mi indultunk, a legnépesebb volt, harminc körüli indulóval. A verseny történetében eddig mindig amerikaiak győztek. Idén három nem amerikai országból értek el helyezést, de kategóriát nyerni csak nekünk sikerült - mondta Diczkó László, a manufaktúra vezetője.

Bemutatta legújabb sörét a békésszentandrási főzde

Július 22. 16:40
A Szent András Sörfőzde bemutatta a hagyományos bajor típusú búzasörét, amelyet Napkincsnek kereszteltek el. A termék Pekár Mihály, a Szent András Sörfőzde sörfőzőmesterének és Kelemen Ottó, a Házisörfőzők Nemzetközi Versenye Grand Prix díjasának koprodukciójával készült.
 
A Napkincs a világ egyik legjobb búzaélesztője, a WLP300 mellett búzamaláta, pilseni maláta, melanoidin maláta, valamint hallertau perle és magnum komlók felhasználásával készült. A „Sol Invictus”, azaz „A legyőzhetetlen nap” jelmondattal bemutatott 4,9%-os alkoholfokú búzasört a Legfelsőbb Beeróságon kóstolhatta meg elsőként a sörbemutató közönsége - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
„A koncepció az volt, hogy készítsünk egy olyan búzasört, ami újat mutat, ugyanakkor illeszkedik a békésszentandrási hagyományokhoz is. A receptúránkban az volt a csavar, hogy nincs benne csavar: így született meg ez a nagyon finom, egyszerű, de mégis tökéletes búzasör” – fogalmazott a bemutatón Kelemen Ottó. „A búzasör lelke az élesztő. Részben ennek is köszönhető, hogy a Napkincs olyan búzasör lett, amilyet a budapesti sörértő közönség korábban biztosan nem kóstolt”.

Hol vannak már az iható koktélok!

Július 22. 12:51
Londonban az új dili a belélegezhető piák körül forog. A londoni Borough Market Alcoholic Architecture nevű installációján belélegezhető koktélfelhőben sétálva szívhatja magába az alkoholt a bárba járó közönség. Az eseményt a pár éve már hasonló módon működő Bompas & Parr „élelmiszer-művészeti stúdió” harangozta be, hangsúlyozva a „magával ragadó ízélményt” - írja az Origo.
 
Az orvosok szerint amúgy szabályozott alkoholbevitelt tesz lehetővé a módszer, ha a résztvevők betartják az alkoholpárában biztonságosan tölthető időt.

Hoppá, egy Muscadet a Lidlből!

Július 22. 10:50
Muscadet (ejtsd: müszkádé) a Loire torkolatánál, Nantes-tól dél-keletre található. A szőlőfajta pedig a melon de bourgogne. A melon de bourgogne burgundiai eredetű, a pinot család leszármazottja, de őshazájából régen kitiltották, sőt, Muscadet gyakorlatilag az utolsó rezervátuma. Itt is azért tudott gyökeret verni, mert fagyálló: 1709 szörnyű tele a hollandok brandy alapellátáshoz művelt szőlőit a melon kivételével szinte teljesen kiirtotta. Marginalizálódása persze nem gonosz összeesküvés következménye; még a szimpatizánsok is elismerik, hogy alapból jellegtelen bort ad. Fennmaradását minden bizonnyal a seprőn érlelésnek köszönheti - így sikerül a vékonka, savas, semleges aromatikájú alapbort kábé reduktív olaszrizling vastagságúvá hízlalni.
 
Ezt a Művelt Alkoholista írja, sőt, nem is csak ezt, katt ide a többiért!

Nem csak bikavért, igazi vért is adtak a szekszárdi borászok

Július 22. 09:57
Vérét és bikavérét adta 14 szekszárdi borászat, hogy ezzel segítse a Magyar Vöröskereszt nyári véradókampányát. A Bodri Pincészet, Bősz Adrián, az Eszterbauer Borház, a Ferger-Módos Borászat, a Fritz Pincészet, a Heimann Családi Birtok, Márkvárt János, a Mészáros Borház, a Merfelsz Pince, a Németh János Pincészet, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pince, a Takler Pince, a Vesztergombi Pincészet és a Vida Családi Borbirtok összesen több mint 80 palack Szekszárdi Bikavért ajánlott fel.

A Magyar Vöröskereszt arra buzdít az újságírók és közszereplők mellett mindenkit, hogy adjanak vért és indítsák el saját véradóláncolatukat a www.veradas.hu/veradovagyok oldalon.

A kampány keretében bárki meghívhatja három ismerősét, hogy ők is adjanak vért. Akik elfogadják a kihívást, meghívókhoz jutnak, hogy tovább vihessék a véradás hírét. Így párhuzamosan több láncolat is elindul, amelyek segítségével több ezer ember ismerkedhet meg a véradás fontosságával, és juthat hozzá a másokon való önzetlen segítségnyújtás élményéhez. A szervezet arra kéri a véradókat, írják meg tapasztalataikat és a posztoljanak egy képet véradásukról saját Instagram és/vagy Facebook oldalukon a #veradovagyok hastaget használva ezzel is bátorítva ismerőseiket, és népszerűsítve a nemes ügyet.

A nyári hónapokban a kánikula és a szabadságolások miatt csökken a véradói aktivitás, így ebben az időszakban nagyobb kihívást jelent a Magyar Vöröskereszt számára a véradók megszólítása. Ezért is tartották fontosnak a szekszárdi borászok, hogy a jó ügyért nem csak bikavérüket, de saját vérüket is adományozzák. Pénteken hatan nyújtották segítő karjukat véradásra, közülük többen is első alkalommal adtak vért.

„Nagy élmény volt, hogy egy igazán jó célért foghattunk össze és a Szekszárdi Bikavér hírét tovább öregbíthettük ezáltal. A segítségnyújtás nagyszerű érzés, melyet a véradás során mindannyian személyesen is megtapasztalhattunk” – mondta el ifj. Heimann Zoltán, a kampányhoz csatlakozó borászok nevében.

A szekszárdi borvidék borászai arra buzdítanak mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzájuk és adjanak vért a kampány idején és indítsák el saját véradóláncukat a www.veradas.hu/veradovagyok oldalon.