Fröccs

Kártevők pusztítanak az olajfaligetekben

Szeptember 07. 09:49
A 2014-15-ös idényben világszinten másfél évtizede nem volt ilyen alacsony az olivabogyó termésmennyisége. Egyes országokban a gyümölcs közkedvelt olajának „fekete éveként” hivatkoznak a 2014-es esztendőre - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A világ olajfáinak 95 százaléka a mediterrán térségben található. Ugyan az olaszországi gondok termésmennyiség tekintetében Spanyolország és Tunézia mögött a harmadik helyre taszították a dél-európai államot, az ország továbbra is a világ legnagyobb olívaolaj-exportőre maradt.
 
Spanyolországot 2014-ben súlyos aszály sújtotta, Olaszországnak pedig a kártevőkkel vívott küzdelme mellett az árvízzel és a jégesővel is szembe kellett néznie. Többek között ennek köszönhető, hogy még Görögország és Tunézia fokozott termelése mellett is az International Olive Council (kb. Nemzetközi Olíva Tanács – a ford.) azt sugallja, hogy a maga egyharmados visszaesésével a világ tavalyi össztermelése 15 éve a legalacsonyabb szintet mutatja.

Édes álmok egy hordó belsejében

Szeptember 06. 19:02
A Portóban található The Yeatman szálloda ezzel az ággyal várja a borok szerelmesit:
Édes álmok egy hordó belsejében

Ez a fénykép The Yeatman jellegzetességeiről a TripAdvisor jóvoltából látható.
 

5 ok, hogy miért együnk szőlőt

Szeptember 06. 16:11
A piacokon már egy-két hete szőlőt is vásárolhatunk, sőt kezdetét vette a szüret a borvidékeken. Ilyenkor érdemes ezt a gyümölcsöt fogyasztani. A Friss.blog.hu összegyűtött 5 okot, hogy miért együnk szőlőt?
 
  1. Jót tesz az emésztésnek: csökkenti a gyomor irritációját, és hatékonyan gyógyítja az emésztési zavarokat
  2. Elűzi a fáradtságot: a fehér szőlőnek magas a vastartalma, ezáltal nagyon hatékony a szervezet felfrissítésében
  3. Rákellenes tulajdonságok: a benne található rezveratrol révén a rák kialakulását is csökkenteni tudja
  4. Megóvja a szemeket: szőlő megakadályozza az időskori látásvesztést
  5. Fejfájás ellen: a szőlő a migrén egyik leghatékonyabb természetes ellenszere

Kóstolj mindent ami szürkemarha!

Szeptember 06. 11:09
Szeptember 11-13. között szürkemarhából készült ételek kerülnek - a pörkölttől a frissensülteken át a "szürkeburgerig" - a középpontba a Szürkemarha Vigadalomban a budapesti Vajdahunyadvárban.
 
Az ingyenesen látogatható rendezvényen kirakodóvásárral, magyar táncházzal, népzenei és hagyományőrző koncertekkel, valamint kézműves termékek bemutatójával és vásárával is várják az érdeklődőket. A gyerekeket többek között kézműves népi játékok, színpadi műsorok és pásztorkutya-bemutatók szórakoztatják - közölték a szervezők az MTI-vel.
 
A Szürkemarha Vigadalom szervezői az Együtt a Kárpát-medencei Gyermekekért Egyesülettel karöltve szeptember 13-án a nagycsaládosokat és a rászorulókat is megvendégelik egy tál szürkemarhapörköltre.
 
A háromnapos vigadalom célja Magyarország egyik legtradicionálisabb, emblematikus állatfajának, a szürkemarhának a megismertetése a nagyközönséggel.
 
A vigadalomhoz társprogramként csatlakozik a II. Budapesti Bajuszmustra, ahol különleges vitézi és pásztorbajuszokat láthatnak az érdeklődők.
(Forrás: MTI)

Csodanövény, ami stressz ellen is jó

Szeptember 06. 07:41
A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy líciumcserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását:
  • a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt
  • immunerősítő
  • javítja az emlékezőképességet
  • fokozza a férfierőt
  • segít fenntartani az egészséges keringési rendszert
  • segít megőrizni a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet
  • enyhíti a fejfájást és a szédülést
  • csillapítja a stresszt és az idegességet
  • javítja az alvás minőségét
  • elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést
  • támogatja a fogyókúrás folyamatot
  • csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát
  • enyhíti a változó kori tüneteket
  • erősíti a csontokat és az izmokat
  • segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket
  • segít megelőzni a korai öregedést
  • Ráadásul a Goji-ital nemcsak egészséges, hanem finom is. Kifejezetten kellemes íze miatt alkalmas arra, hogy a reggeli juice helyett fogyasztva megerőltetés nélkül tegyél egészséged megőrzéséért.
Tudj meg többet a Goji bogyóról a Nosalty.hu oldalon!

Rozéfröccs másként, avagy nyári forraltbor

Szeptember 05. 18:56
A nyár slágere volt a rozéfröccs, de annak érdekében, hogy szeptemberben se feledkezzünk meg a rózsaszín italról, a Drunkenkitchen.blog.hu egy ötlettel állt elő: „újragondoltuk a rozéfröccsöt, és kiegészítettük mindennel, ami jó”.
 
A hozzávalók:
Gál Kékfrankos Rosé 2014
1 doboz mascarpone vagy créme frainche, ha diétázol, válassz helyette light krémtúrót
cukor vagy édesítőszer
1 vaníliarúd
egész fahéj
méz
a tálaláshoz zabkeksz, menta
illetve a legfontosabb: válogass össze a kedvenc zöldségesednél egy-egy adag málnát, epret, áfonyát, szedret, esetleg cseresznyét, barackot    
A receptet megtalálod a Drunkenkitchen oldalán, ide kattintva. Előljáróban egy kép, amely garantáltan az elkészítésére ösztönöz :)
 
Rozéfröccs másként, avagy nyári forraltbor
Forrás: Drunkenkitchen.blog.hu
 
 
 

Itt készül a legjobb lángos Magyarországon

Szeptember 05. 15:20
679 induló közül végzett az első helyen a Fördős Lángos az idei Vénusz Lángos Voks versenyen. Az 1493 szavazatot kapó fődíjas 1987 óta süti Dunaharaszti főterén a lángost feleségével és fiukkal együtt - írja az Origo.hu.
 
Fördős Dezső elárulta, mi titok: „Annak a híve vagyok, hogy igazán finom lángos csak minőségi hozzávalók felhasználásával készülhet. A több mint 27 éves múltunknak köszönhetően pedig szerencsére bőven volt időnk kitapasztalni, hogy milyen liszt, élesztő felhasználásával lesz jó.”

Ilyen még nem volt: nő nyerte meg a pizzasütők világbajnokságát!

Szeptember 05. 11:52
A nápolyi Teresa Iorio nyerte idén a pizzasütők világbajnokságát, ő az első nő, aki elvitte a híres nemzetközi verseny trófeáját.
 
A 42 éves nápolyi pizzériatulajdonos Iorio a világ összes tájáról érkezett mintegy 500 pizzasütővel mérte össze gasztronómiai tudását. A világbajnokság nemzetközi zsűrijét az Isztriai-félszigetről származó amerikai sztárszakács, Lidia Bastianich vezette - adta hírül csütörtökön a helyi sajtó.
 
„Győzelmemet apámnak, Ernestónak ajánlom, aki elsajátíttatta velem a pizzasütés művészetét” - hangoztatta a győztes.
 
Az idei világbajnokság résztvevői aláírást is gyűjtöttek egy Olaszországban indult kampány számára, amelynek célja, hogy a pizza felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára. Az év végéig egymillió aláírást akarnak gyűjteni a kampányt elindító Plattform Change.org honlap számára.
 
Nápoly városa évek óta küzd azért, hogy a pizzasütés helyi hagyományait oltalomban részesítsék. 2010 óta a Napoletana pizza az Európai Unió oltalma alatt áll. A pizzakészítés azonban már egyáltalán nem olasz hagyomány, az olasz pizzasütők 40 százaléka külföldi gyökerű, többek között Egyiptomból, Marokkóból származnak.
(MTI)