Fröccs

Kincsekkel megrakodva tért vissza Angliából a Törley

Május 09. 18:52
Kincsekkel megrakodva tért vissza Angliából a Törley
 
Az angliai Surrey-ban 47. alkalommal került megrendezésre az 1969-ben alapított International Wine and Spirit Competition nemzetközi borverseny. A több mint 400 főből álló zsűri a világ 90 országából nevezett borokat bírálta. Ezen a borversenyen idén a Törley cégcsoport pezsgői és borai 7 ezüst- és 4 bronzérmet nyertek.
 
Ezüstérmes termékek:
 
 • Törley Chardonnay Nyerspezsgő 2012 
 • Törley Chardonnay Brut 2013 
 • Törley Casino Sec 
 • Törley Tokaji Doux
 • Törley Fortuna Doux
 • Louis Francois & Co. Rosé Brut Nature Nyerspezsgő 2011 
 • György-Villa Collection Etyek-Budai Irsai Olivér 2015 
 
Bronzérmes termékek:
 
 • Törley Gála Sec
 • György-Villa Collection Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2015
 • György-Villa Collection Etyek-Budai Zenit 2015 
 • Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut
 
A Törley Pezsgőpincészet Kft. Magyarország legnagyobb borászati vállalkozása és szőlőtermelője, több mint 850 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig valamennyi munkafolyamatot kontrollálja, illetve maga végzi, tehát a bor- és pezsgőkészítési technológia a mai napig egy kézben van. A minőségi alapanyag a minőségi termék kulcsa, ily módon a Törley Kft. sikeréé is immáron 134 éve. A számos elismerés is bizonyítéka annak, hogy megfelelő technológiai és szakmai felkészültséggel, odaadással nagyobb mennyiségben is lehet sokak számára kedvelt, elérhető áru termékeket készíteni és forgalmazni nemzetközi szinten is elismert minőségben.

„Ezek a helyek életre szóló élményt adnak”

Május 09. 17:04
A Daniel és Le Bernardin már hosszú ideje New York két legjobb és legmenőbb, sztárokkal tömött éttermének számít. Ezekre a helyekre alkalmazottként szó szerint nehezebb bejutni, mint a Harvardra - mondja Fekete Marcell, aki mindkét vendglátóhelyen komoly munkát végez. Fekete Marcell a Venus együttes gitárosaként lett ismert itthon a kilencvenes évek elején, majd kiment Amerikába, ahol morzsatakarítóként kezdte, később kenyérkínálóvá léptették elő, végül vezető pincér lett New York két legmenőbb éttermében.
 
Fekete Marcellel az Index.hu készített interjút: „Ezekben a top éttermekben a bor a legfontosabb, nem az ételen keresnek ugyanis, hanem az eszméletlen drága borokon. Egy menü nem több 150-200 dollárnál, de csak olyan bort kínálnak, amit máshol nem lehetne megvenni és megkóstolni, és innentől kezdve az ára teljesen szubjektív dologgá válik. A Danielben volt olyan bor, amit az 1770-es években palackoztak, és más olyan évjáratok, amiből mondjuk 8 palack van a világon. És ezekért annyit kérnek, amennyit akarnak.(...)
 
Itt a vendég olyan bort iszik, amit sehol máshol, olyan ételt kap, amit maga nem tudna elkészíteni, és megkapja hozzá azt a figyelmet és kiszolgálást, ami együtt ad egy akár életre szóló élményt. A legtöbb vendég visszatérő, a rendszeres vendégeim között volt például Jordánia királynője,vagy Robert de Niro, Woody Allen. De mivel az összes hollywoodi színésznek van lakása New Yorkban, ha a városban vannak, mindig ezekben az éttermekben esznek. De a Danielbe jár Donald Trump és Bill Clinton is.”
 
A teljes cikket az Index.hu oldalon tutod elolvasni!
 

Mi lesz az idei szabadföldi eper sorsa?

Május 09. 14:51
Somogy megyében, ahol az eperföldek jelentős része található, akár a termés 60-80 százalékát is elvihette a hideg. Hozzátette: ha a fagy után esős idő jön, akkor elrohad a szamóca, és akkor elképzelhető, hogy hiány lesz a jó minőségű magyar eperből, ami biztosan kihatással lesz az árakra is - mondta el Ledó Ferencre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. 
 
Ledó Ferenc szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a termelők bizakodóak az idei szezont illetően - írja az Élemiszer.hu. A piacokon - folyamatosan jelenlévő import, többségében olasz és spanyol földekről származó és 700-100 forintos kilónkénti áron kínált eper mellett - már megjelentek a fóliasátorban nevelt magyar eprek is, ezek ára 1500-2200 forint.

Megvan a Rosaila fesztivál közönségkedvenc bora!

Május 09. 12:45
Megvan a Rosaila fesztivál közönségkedvenc bora!
 
Gere Attila Pincészetének gyöngyözőbora, a 2015-ös Frici Rosé lett a hétvégi Rosalia Fesztivál közönségdíjas bora. A második helyezett a Laposa Birtok 2015-ös rozéja, a harmadik pedig a Bock Pince Rosé Cuvée-je lett.
 

Nem rendezik meg többé Budapest egyik leghangulatosabb borfesztiválját

Május 09. 10:57
„Úgy tűnik, hogy már a borászoknak sem fontos ez a rendezvény - a határon-túliakat és néhány makacs hazai borászt kivéve” - írták ki a Kárpát-medencei Borászok Találkozójának szervezői a Facebookra. Nem lesz tehát több ilyen rendezvény a Budatétényi Rozáriumban.
 

Először lesz Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon

Május 09. 09:12
Nyitott pincékkel és több mint harminc kulturális programmal várja a közönséget a most első alkalommal rendezendő Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon - közölték a szervezők pénteken a tolnai megyeszékhelyen.
 
A jövő pénteken kezdődő, négynapos rendezvényről tartott  sajtótájékoztatón Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere elmondta: a programokat a gasztronómia, a Gemenc ízei és a szekszárdi bor köré szervezik. A Béla király téren felállítandó gasztroudvarban három helyi étterem  3000-3500 adag étellel készül. 
 
Keszthelyi Szabolcs, a Szekszárdi Vendéglátók Kerekasztalának elnöke a szarvasgulyás, pontyhalászlé, vadpörkölt és sült keszeg mellett olyan különlegességeket ígért, mint a lángosban sült harcsa, haltepertő és házilag füstölt pisztráng.
 
Eszterbauer Ildikó, a Szekszárdi Borászok Céhének tagja elmondta, hogy a város történelmi főterén nyolc borászat és a Garay Élménypince kínálja majd borait. A nyitott pincék keretében szombaton és pünkösd vasárnap délelőtt 11-től este hat óráig 21 szekszárdi borászat várja a vendégeket , de korlátozott számban pénteken és hétfőn is fel lehet keresni pincéket. A helyszínekre a Béla király térről fél óránként induló autóbuszokkal lehet eljutni. 
 
Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója a kulturális programok között a szombat este a Béla király téri színpadon fellépő Boban Markovic Orkestar koncertjére, valamint a szintén szombaton este látható Somnakaj című Gipsy musicalre hívta fel a figyelmet. Vasárnap a Budapest Bár, és a fénytechnikát a tánccal ötvöző Dirty Led Light Crew, hétfőn Orosz Zoltán harmonikaművész lép színpadra, de játszik a négy nap alatt a Honeybeast, a Fourtissimo, a Mystery Gang és a Magyar Vista Social Club is, a gyerekeket pedig délelőttönként koncertek, bábszínház, játszóház várja.
 
A pünkösdi programsorozathoz kapcsolódik a hazai nemzeti parkok találkozója: pénteken tíz nemzeti park mutatkozik be a kulturális központ körüli parkban, ahol  őshonos háziállatokat - kutya- és juhfajtákat - is felvonultatnak.
(MTI)

Magyar különlegességeket ismerhetnek meg a hambugiak

Május 08. 18:21
A hamburgiak 1700 m2-es területen ismerhetik meg a magyar különlegességeket, hiszen hazánk a város szenátusának meghívására idén partnerországként szerepel Németország legjelentősebb szabadtéri vásárán. 
 
Hamburg városa minden év májusában a világ legnagyobb kikötői fesztiváljával ünnepli kereskedelmi központtá válását, ahol az idei évben hazánk is megmutathatja miért érdemes Magyarországra jönni. Glázer Tamás, a magyar megjelenést szervező Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: Németországban inkább a délnémet és a keletnémet területeken magas Magyarország ismertsége, így az észak-német központ új piaci lehetőségeket teremt a hazai turisztikai szolgáltatók számára.
 
Glázer Tamás kiemelte: az esemény különösen fontos megjelenési lehetőség hazánknak, hiszen Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. A német vendégek és vendégéjszakák száma a tavalyi értékekhez hasonló: közel 550 ezer német vendég töltött el mintegy 2 millió vendégéjszakát a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 2015-ben. A KSH adatai szerint csak az 5 napnál tovább tartózkodó turisták költése meghaladja a 120 milliárd forintos bevételt éves szinten – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
 
A fesztiválon számos fogyasztói réteg szólítható meg, hiszen a programok szinte minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtanak. A látogatók többsége társasággal érkezik és visszatérő vendége a rendezvénynek, amely a német közönségen túl a skandináv országok és a szomszédos Svájc lakosainak figyelmére is számot tart. A 2016-os kikötőszületésnap idején egy munkaszüneti napnak is örvendezhet a német közönség, ami várhatóan tovább növeli a rendezvény látogatóinak számát.
 
Május 5-én Dr. Györkös Péter berlini magyar nagykövet köszöntőjét követően Bánhegyi Adrienn ugrókötél-világbajnok show-ja nyitja a magyar színpad programját. A Budapest Klezmer Band és a Rajkó Gyermekzenekar koncertje mellett operett és csárdás ad ízelítőt a magyar hangulatból, és látványosnak ígérkezik a tűztánc és a zsonglőrbemutató is.
(Forrás: MTI)

Budapesten lesz a Spontán Fesztivál főpróbája

Május 08. 14:49
Június 24-25-én lesz a következő Spontán Fesztivál, ahol a természetes borkészítés útján járó borászok mutatkoznak be az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon, Egerben. Az esemény előtti bemelegítés pedig A Winelovers Afterwork Spontán-on lesz, május 26-án.
 
Budapesten lesz a Spontán Fesztivál főpróbája
 
A májusi Winelovers Afterwork tehát beharangozó rendezvénye lesz az Egri Spontánnak. Ott lesz az Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Egerből, a Hegyi-Kaló Pince Szomolyáról, a Kohári pince Egerszalókról, Losonci Bálint és a Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) a Mátrából, Mátyás András a Felvidékről, Nyolcas Ádám és Pók Tamás Egerből, az Obzidian Bormanufaktúra Tokajból és az Orsolya Pincészet Ostorosról.
 
És, hogy mi is az a naturális bor?
 
Erre azt válaszoljuk röviden: az, amelyik leginkább visszaadja a szőlőt. Bővebben: teljes mértékben hagyjuk érvényesülni a terroir és a fajta jellemzőit. A bor spontán, és kizárólag fában erjed és érlelődik, nem használunk fajélesztőt és más adalékot, valamint előnyben részesítjük az ászokhordókat. A természet adta ízek nincsenek eltérítve, a bor a maga valójában pompázik. Ebben a folyamatban a borász az adalékanyag, aki nem irányítja a bort, hanem együttműködik vele, hogy előcsalogassa a szőlő és a föld igazi ízeit. Mindebből az is következik, hogy a naturális borok mind egyediek és változatosak, a fajta, a dűlő, a pince és a borász teszik azzá. A Spontán rendezvényeken ezt szeretnénk megmutatni - írja az Almagyar Érseki Szőlőbirtok. 

Fagy nem volt, de a lisztharmattal vigyázni kell Tokajban

Május 08. 11:24
Az április végén jelentkező lehűlés során a hőmérséklet nem esett fagypont alá a Tokaji borvidéken, így fagykárról nem lehet beszámolni. Azonban az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség és a tartós nedves levélfelület biztosította a feltételeket az aszkospórás fertőzés bekövetkezéséhez a borvidék több pontján. Folytatnunk kell a megelőző védekezést - áll a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közleményében.
 
Védekezési módok
 
Peronoszpóra esetében az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására megindulhat a fertőzés. Ezt a meteorológiai állomások a borvidék több pontjáról jelezték. A védekezést réz vagy rézpótló hatóanyagokra (mankoceb, metiram) alapozva megkezdhetjük.
 
Atkák ellen, ahol erős a fertőzés mértéke, ott atkaölő készítmények alkalmazása indokolt, atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.
 
Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben. Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos. Figyelem! Az atkaölő szerek tripszre nem hatásosak!
 
A tarka szőlőmoly egyedeit még fogják a csapdák. Az egyes ültetvények fertőzöttsége eltérő. A védekezést a rajzás csúcstól számított 7-10 napot követően kell elvégezni. Alkalmazhatunk fejlődésgátló hatóanyagokat (metoxifenozid, indoxaikarb), melyek tojás és lárvaölő hatással is rendelkeznek, vagy a Bacillus thuringiensis-t tartalmazó készítményt, amely ökológiai termesztésben is alkalmazható. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszer ott más kezelés nem szükséges.
 
Fagy nem volt, de a lisztharmattal vigyázni kell Tokajban
Így fest a szőlő április végén a Szent Tamás dűlőben (Forrás: Szent Tamás Pincészet facebook oldala)
 
Vadriasztás
 
A vad az erdő közeli ültetvényekben a fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.
 
Sorok tisztítása, művelése
 
A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. 
 
A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).
 
A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.
 
Várható időjárás 05.04-05.11.: Az előrejelzések alapján a következő napokban 20°C körüli maximum hőmérséklet várható. Jelentősebb csapadékra nem kell számítani.
 
 
Szerző: Pableczki Bence növényorvos