Fröccs

Kiválasztották a Pécsi Tudományegyetem borát

Október 06. 06:23
A Pécsi Tudományegyetem 2000 óta szervezi meg az egyetem bora versenyt a Dél-Dunántúl borvidékein. Az idei évben a Batthyány Pince 2014-as évjáratú Pécsi cuvée fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es Tüke szekszárdi bikavér vörösbora nyert. A pincészetek felé elvárás, hogy a benevezett borok ne legyenek drágák, az intézmény nagy tételben tudjon vásárolni belőlük.

A két győztes bort a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidék 14 pincészetének 22 mintájából választotta ki egy szakmai és egy társadalmi zsűri - írta a PTE az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
 
Az egyetemhez így kerülő győztes borok palackjait egyedi címkékkel látják el, hogy ajándékul szolgáljanak az intézmény partnereinek, vendégeinek.
(MTI)

A Jolie-Pitt házaspáré a világ legjobb rozéja

Október 05. 20:31
A Wine Spectator Top 100-as listáján a 2012-es Chateau Miraval AOC Cotes de Provence a 84. lett, ezzel a helyezéssel a „világ legjobb rozéja” címet is kiérdemelte - írja a Metropol.hu. A bor 90 pontot kapott a New York-i kóstolón, és ez az első alakalom, hogy a száz legjobb közé rozé is bekerült. Ezek után már nem meglepetés, ha eláruljuk, hogy a Chateau Miraval Angelina Jolie és Brad Pitt tulajdonában van. 

Kim Marcus, a Wine Spectator vezető szerkesztője szerint a bor kifinomult és elegáns, tiszta, koncentrált ízekkel, zamatokkal. „Szárított piros bogyósgyümölcsök, mandarin, sárgadinnye. A korty végén pedig izgalmas ásványosság érezhető, tűzkővel, a lecsengés krémes és fűszeres.”
 
A bor egy házasítás cinsault, grenache, syrah és rolle fajták felhasználásából készítették. Egy palack belőle 23 és 28 dollár (körülbelül 7000 ft/palack) között mozog.

New Yorkot ellepik a Michelin csillagok

Október 05. 17:06
Tavalyi Michelin-csillagainak számát további hárommal növelte, ezzel rekordszámú, 76 Michelin-csillaga lett a New York-i éttermeknek.
A New York-i étteremkalauz csütörtökön megjelent 11. kiadása szerint nagyon változatos konyhákat jutalmazott a szakácsművészetet elismerő Michelin-stábja.
 
A Michelin 24 ország éttermeit osztályozza, a kiosztott csillagokat világszerte a minőség biztosítékaként ismerik el.
 
Az éttermi kalauz a legkiemelkedőbb konyhákat díjazó maximális, három csillaggal ugyanazt a hat éttermet jelölte New Yorkban, mint tavaly: Manhattanben az Eleven Madison Park, a Jean-Georges, a Le Bernardin, a Masa és a Per Se lett a legjobb, a Chef's Table at Brooklyn Fare pedig Brooklynban vitte el a pálmát.
 
Két csillaggal idén tíz éttermet jelöltek, eggyel többet, mint tavaly. Az új kétcsillagos a Modern Művészetek Múzeumához tartozó The Modern lett a kalauz szerint.
 
Az egycsillagos kategóriában 60 New York-i étterem szerepel, kettővel több, mint egy éve. A kiválónak minősített konyhák között található egy maroknyi japán, köztük a Cagen és a Hirohisa étterem. Növekszik a Manhattanen kívül izgalmas kulináris élvezeteket kínáló vendéglők száma is. Michael Ellis, a Michelin Guides nemzetközi igazgatója különösen Brooklyn és Queens csúcsminőséget felszolgáló éttermeire hívta fel a figyelmet.
(MTI)

400 ezerrel kevesebben voltak idén az Oktoberfesten

Október 05. 14:21
400 ezerrel kevesebben voltak idén az Oktoberfesten
 
A tavalyinál mintegy 400 ezerrel kevesebben, összesen 5,9 millióan vettek részt az idei müncheni Oktoberfesten, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválon.
 
A szeptember 19-én kezdődött és vasárnap zárult 182. Oktoberfest iránti visszafogottabb érdeklődés egyik oka lehet az, hogy a rendezvény ideje alatt esős volt az idő, de sokakat riaszthatott el az illegális bevándorlók miatt bevezetett szigorúbb határellenőrzés és az Ausztriai felől érkező vonatforgalom korlátozása, szünetelése miatt is jóval kevesebb sörivó érkezett Münchenbe.
 
A szervezők az előző évek statisztikái alapján rámutattak arra, hogy legutóbb 2009-ben, az Al-Kaida terrorfenyegetéseinek idejében csökkent 6 millió alá a látogatószám és ugyanez volt a helyzet 2001-ben a New York-i terrortámadás hatására.
 
A látogatók elmaradásával a sörfogyasztás is csökkent: a tavalyi 7,7 millióval szemben idén 7,3 millió liter sör fogyott. A fesztiválozók étvágya azonban nagyobb volt, mint tavaly: két ökörrel többet, 114-et fogyasztottak el a Terézia-réten iszogatók és a tavalyi 48-cal szemben idén 50 borjú húsát ették meg. Emellett nagyon népszerűek voltak a csirkéből készült fogások és sok sörfagyi is jól fogyott.
 
A talált tárgyak irodáján is nagy volt a forgalom, mintegy 3 ezer tárgyat adtak ott le. A szokásos pénztárcákon, mobiltelefonokon és kabátokon kívül egy kutya, egy elektromos pumpa, két bőrnadrág és három jegygyűrű is várta gazdáját. 
 
A hatóságok szerint az idei Oktoberfest "normálisan" telt, a rendőrségnek a tavalyihoz képest például 9 százalékkal kevesebbszer, 2017 alkalommal kellett kivonulnia a sörfesztivál két hete alatt. A kevesebb látogatónak köszönhetően nem volt annyi bűncselekmény - például zsebtolvajlás - sem, a nehéz sörös korsókkal azonban többen verekedtek: 47 ilyen esetet regisztráltak, tizeneggyel többet, mint tavaly.
 
Alkoholmérgezést 628 vendég kapott, ez 72-vel kevesebb a tavalyinál, a korábbi évekhez képest a magukat ájulásig ivók csaknem 40 százaléka ezúttal azonban nő volt.
(MTI)

Elkészült az első össznémet bor

Október 05. 11:04
A német egység kialakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából a geisenheimi borászati egyetem elkészítette a Német Egység Borát. A tételbe mindegyik német borvidékről került alapanyag. A Német Egység Bora fehér és vörös változatban is palackba került, és mindösszesen 3500 üveg készült. 
 
A geisenheimi borászati egyetem hallgatói projektje keretében elkészült házasítás az Einheitswein, vagyis egységnyi/egységes bor, nevet kapta. A különleges tételt az egyetem marketing- és mikronökonómia-professzora, a volt liberális parlamenti képviselő Prof. Dr. Erik Schweickert mutatott be a sajtónak a napokban a német egység október 3-i ünnepe alkalmából - írja a Mandiner.hu.
 
A borba borászati szövetkezetektől, családi pincészetekről, bio- és biodinamikus borászatoktól, VDP-borászatoktól tudtak hordós és tartályos erjesztésű alapanyagot szerezni, így a német borszakma tényleg minden szereplője, stílusa és alapanyaga képviseli magát a palackban. Az alapanyag túlnyomó része ráadásul az egyetem hallgatóinak családi birtokairól származik - mondta el Erik Schweickert.

Szüreti jelentés Jásdi Istvántól

Október 05. 09:31
A Jásdi Pince október 3-án már szinte befejezte a 2015-ös szüretet, már csak a vörös Ranoldernek való alapanyag van kint, "érhet még a vénasszonyok nyarában" - írja Jásdi István. A csopaki borász beszámolt az idei évi termésről a Jásdi Borterasz facebook oldalán.

Szüreti jelentés
Még zajlott a Füredi Borhetek a Tagore sétányon, mi már hozzáláttunk a ház alatti Sáfránkertben a cserszegi szedésének. Ez a terület télen fagyos, tavasszal vizes, nyáron pedig megül benne a meleg, hamar túlérik a cserszegi. Akkor pedig elveszíti az illatait. Szóval leszedtük. 
Minden évben így kezdődik a szüret. Evvel a pár mázsa szőlővel bejáratjuk a gépeket, jobb ha idejében kiderülnek a hibák, amelyek elkerülték a szervizesek figyelmét. Amikor majd a napi 150-170 mázsa rizlinget, szedjük és préseljük az éjszakában, ezekre nem lesz idő.
 
Ettől kezdve naponta jártunk ki a szőlőbe mintát szedni, vizsgálgattuk hogyan alakul a mustfok és élnek-e még a savak?
 
Nem volt egyszerű. Egyenetlenül értek a szőlők a kánikulai napokon, pedig hagytuk árnyékolni a lombot, nem leveleztünk és nem csonkáztunk szeptemberig. Az Augusztus közepén két nap alatt leesett 70mm eső jót tett ugyan az ültetvényeknek, a bogyók gyorsan híztak, de ahhoz, hogy a gyorsan felvizesedett fürtök beérjenek, a zsendülésen éppen csak túl jutott olaszrizlingnek még idő és napsütés kellett. A megérkezett sivatagi szél aztán segített ezen a gondon is.
 
Szüreti jelentés Jásdi Istvántól
Forrás: Facebook.com/Jásdi-Borterasz
 
Augusztus utolsó napjaiban – még mindig menetrend szerint – érettnek nyilvánítottuk a Nagykúton a chardonnay-t és a Lőczedombon a szürkebarátot. Összeszedtük a szüretelőket. (...)
 
Szeptember közepén apránként aztán elkezdtük szedni a rizlinget is. Tízegynéhány helyen, sokszor kis területen van olaszrizlingünk. Amiről úgy gondoltuk megérett, azt leszedtük.
 
Nyolc-tíz napunkba tellett mire a Csopaki Rizling és a Lőczedombi meg a Siralomvágó alapanyaga is bekerült. 18,5-20,5 közötti mustfokok, 6-7,5 ezrelékes savak. Ezekkel azért meg voltunk békélve. A szőlő egészséges volt és csak kis foltokban jelent meg a botritis, de a mi szüretelőink pontosan tudják, hogy ezeket nem szedhetik a ládába. Naponta héttől ötig szedtük, csak a Mari által főzött, Borteraszon elköltött ebédek, meg a gyors vacsora szakították meg a szedést és a feldolgozást. (...)
 
A rizlinggel együtt leszedtük a furmintot is a ház előtt. Idén már biztosan elkészülhet a Ranolder Fehér is. Nagy megnyugvás mert a 13-asból hamar ki fogunk fogyni. 14-ben pedig ez sem készülhetett el. Harmonikus és elegáns lesz a furmint acéltartályos része, fajsúlyosabb ami hordóban erjed és érlelődik. (...)

Szóval ennyi volt a 2015-ös szüretünk. Illetve nem mellékesen a saját szőlőn kívül még feldolgoztuk a régi partnereink által behozott gyönyörű kékfrankost és merlot-t, amiből lazac-színű, illatos rozé készül, és a szép érett olaszrizlinget, amiből a másfeles palackokat töltjük. Mert nyár jövőre is lesz!
 
Jásdi István

Ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket ajánlják a fogyókúrázóknak

Október 05. 06:40
24 éves kutatást követően a szakértők megállapították, hogy néhány meghatározott zöldség és gyümölcs fogyasztásával az emberek kevesebbet nyomtak a mérlegen - írja az Élelmiszer.hu. A kutatók 30-as és 40-es éveikben járó amerikai nőket és férfiakat vizsgáltak.
 
Az étkezési keményítőt tartalmazó zöldségek, mint például a kukorica, a borsó és a krumpli a vizsgálati alanyok testsúlygyarapodását idézték elő. A felméréseknek a PLOS Medicine folyóiratban leközölt eredményei szerint a következő zöldségekkel és gyümölcsökkel szegényedtek a legnagyobb testtömeggel a résztvevők:
  • alma
  • körte
  • citrusfélék
  • bogyós gyümölcsök
  • brokkoli
  • karfiol
  • kelbimbó
  • avokádó

Érdemes lesz megkóstolni a 2015-ös etyeki borokat

Október 04. 19:15
Az etyeki SzépvölgyönÁt pincészet szüreti beszámolója nagyon bíztató. Úgy tűnik végre egy jó évjáratot tudhatnak maguk mögött a borászatok. Így nyilatkozott 2015-ről a SzépvölgyönÁt a Mandinernek:

„A végeredményre úgy gondoljuk nem lehet panasz, sem a minőséget, sem a mennyiséget tekintve. Aki jó időben elkapta a szüretet, szép savú, jó cukrú, érett alapanyagot szedhetett. Minden esély megvan rá, hogy 2015-ből kiváló tételek szülessenek és kerülhessenek a polcokra. Mi nagyon nagy várakozásokkal tekintünk a 2015-ös évjáratra, most lehetőségünk lesz olyan borokat készíteni, melyeknél csak rajtunk múlik, mit tudunk kihozni az alapanyagból. Ha a borászati folyamatokban nem vétünk hibákat, tiszta, tartalmas és komplex borok születésére van lehetőség!„
 
„Idén először dolgozunk fel királyleánykát, nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen bort tudunk ebből a fajtából készíteni! Van egy kísérletünk is, egy hordónyi szürkebarátot héjon hagytunk és úgy erjesztettük ki. Világos piros, inkább rozé felé hajló színt kaptunk, itt is nagy várakozással tekintünk afelé, hogy mit lehet ezzel az eljárással kinyerni a fajtából.”
 

Milyen betegségektől óv meg a propolisz?

Október 04. 15:31
Propolisz vagy más néven méhszurok. Görög neve annyit tesz, a városért, vagyis a méhek városa, a kaptár megvédésére szolgáló, sötétsárga, vörösbarnás színű ragadós, fertőtlenítő és szigetelő-anyag, amit a méhek a növények mézgás váladékaiból állítanak elő. 
 
Flavonoid-tartalmának és cseranyagainak köszönhetően antioxidáns, gombaellenes, antibakteriális és antivirális hatású, felülmúlja a gyógyászatban használt legtöbb antibiotikumot - írja a Házipatika.hu
 
Elfogyasztva emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek, fertőzések ellenszereként, értágító és vérnyomáscsökkent szerként alkalmazzák. Náthára, légúti fertőzésekre ajánlott. Immunerősítő és daganatellenes hatást is tulajdonítanak neki. Külsőleg égési sérüléseknél, gennyes sebeknél, pattanásoknál, szájsebeknél, nehezen gyógyuló, hegesedő sérüléseknél kenőcs formában jól használható, enyhíti a viszketést. 
 
Újabban illékony hatóanyagait a levegőben szétoszlatva várnak tőle gyógyhatást. Ilyenkor a bőrön, a légutakon és az orr nyálkahártyáját behálózó szaglóidegeken keresztül hat. Idegrendszerre kifejtett hatás szerint stresszoldó, depresszióellenes.