Fröccs

Korlátozzák a turisták számát öt olasz faluban

Február 21. 10:51
Cinque Terre az UNESCO Világörökség része, amelynek érintetlenségét veszélyezteti a turisták tömege, ezért az idei évtől maximalizálni fogják a látogatók számát.
 
Tavaly 2,5 millió turista látogatott el az északnyugat-olaszországi tengermenti területre, mely öt kis halászfaluból áll, nevét is innen kapta. Idén 1,5 millióban maximalizálják a látogatók számát. „Biztos sok kritikát kapunk majd, de ez a túlélést jelenti nekünk” – mondta a Cinque Terre Nemzeti Park vezetője az Index.hu forrásai szerint.
 
Korlátozzák a turisták számát öt olasz faluban
Cinque Terre (Forrás: Campingbellavista.nl)
 
Cinque Terre (öt föld) területén öt falu osztozik: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. A Ligur-tenger partján helyezkednek el a települések, amely partvidék egyben része a Cinque Terre Nemzeti Parknak, ami Olaszország legkisebb nemzeti parkja.
 
 
 

Ezért egyél minden nap avokádót

Február 21. 07:11
Az avokádó egyre felkapottabb élelmiszer, de vajon mire jó? Miért érdemes minden nap fogyasztani? Itt van 5 érv az avokádó mellett:
 
1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
2. Segíti az emésztést és a súly megtartását
3. Felveszi a harcot a gyulladásokkal
4. Csökkenti a daganatok kialakulásának az esélyét
5. Jót tesz a bőrnek és a szemnek is
 
A teljes cikket el tudod olvasni a Dívány.hu oldalon!

A jelentős cukorfogyasztás károsan hathat az agyra

Február 20. 18:03
Egy újabb kísérleten vannak túl a kutatók, amely szerint a gyerekkori bántalmazás konkrét, szerkezeti változásokat okoz az agyban, és ugyanilyen komoly változásokat okoz pusztán a jelentős cukorfogyasztás. De ez utóbbi állítás egyelőre még csak patkányok esetében bizonyított.
 
Amikor eljött az ideje, a kicsi patkányokat elválasztották az anyjuktól, és ismét két csoportra osztották őket (ezúttal véletlenszerűen), az egyik csoport ennivalót és vizet kapott; a másik ezeken felül még 25%-os cukoroldatot is, amihez szabadon hozzáférhetett. Az talán nem okoz túl nagy meglepetést, hogy az ebbe, a, cukorra szabadon rájáró csoportba tartozó fiatal patkányok súlyosabbak voltak, mint a másik csoport tagjai.  Ezután viszont (tartok tőle, hogy a súlyuk megmérésénél kellemetlenebb módszerrel) megvizsgálták az agyukat; méghozzá annak hippokampusz nevű részét; aminek fontos szerepe van a memória és a stresszkezelés terén. Azt találták, hogy azok a receptorok, amelyek megkötik a kortizolt (stresszhormon), ugyanúgy kevésbé fejlődtek ki a cukrot fogyasztó,mint ahogy a korai stressznek kitett kispatkányok agyában; sőt, az idegek megfelelő felépítéséhez lényeges gének is alacsonyabb számban voltak jelen, pusztán a korai, nagy mennyiségű cukorfogyasztástól” - írja a Kerekhely.blog.hu.
 
A teljes cikket a Kerekhely.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

Itt nem szedhetsz majd medvehagymát

Február 20. 14:14
A tavasz egyik kincse a medvehagyma, sokszor egész családok mennek ki az erdőbe, hogy gyűjtsenek belőle. A legnagyobb kiterjedésű termőterületei a Mecsekben vannak, de az idei évben változnak a szabályok a szedésére vonatkozóan.
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság e heti közleménye szerint, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeit a korábbi túlhasználás miatt pihentetni kell. Így az alábbi térképen, a piros keretben található régiókban tilos lesz leszedni a finomságot.
 
Itt nem szedhetsz majd medvehagymát
 
Itt nem szedhetsz majd medvehagymát
 
Bővebb információkat a Mecsekerdo.hu oldalon találsz!

Ez a bor megkedvelteti a száraz tokajit

Február 20. 10:50
A tokaji név hallatán még minidg sokan asszociálnak előbb az aszúra, mint a borvidék száraz boraira. A Dobogó Pincészet 2013-as Birtok furmintja azonban egy jó lehetőséget ad, hogy valaki megismerkedjen és megkedvelje a száraz tokaji borokat. A tétel alapanyagát a Betsek és a Szent Tamás dűlők adták.
 
Szájban telt és lendületes egyszerre. Vajas és krémes, mellette remek savakkal. Illatban is csábító volt, de kóstolva kifejezetten zamatos és jó ivású, annak ellenére, hogy nem egy kifejezetten könnyed borról beszélünk. Pont ez a nagyszerű benne, hogy súlya és összetettsége mellett is nagyon fogyasztóbarát tud lenni - jellemzi a bort a Metropol.hu.

Guy Savoy: A Costes 3 Michelin-csillagot érdemelne

Február 20. 07:50
Guy Savoy meghatározó alakja a gasztronómiának, akinek párizsi étterme 2002-ben kapta meg a haramdik Michelin-csillagát. Valentin-napon Budapestre érkezett a szakember, majd vacsorázni a Costesbe tért be.
 
Savoy a vacsora után beszélgetésbe elegyedett a Costes séfjével, Palágyi Eszterrel, aki természetesen szakmai tanácsot is kért, történetesen, hogy mire kell még odafigyelnie ahhoz, hogy a Costes kiérdemelhesse a második Michelin csillagát. “Viccel kisasszony, amit ma itt ettem, három Michelin csillagot érdemel” – mondta a Savoy a Hvg.hu információi szerint.
 
 

Gasztronómiai bajnokságot rendeznek Tatán

Február 19. 19:15
200 szakács, cukrász, pincér és pék versenyművét nézhetik meg a látogatók a Farsang Kupa névre elkeresztelt országos gasztronómiai bajnokságon február 20-án Tatán. Ha mindez nem lenne elég még koktélversenyt is rendeznek.
 
A feladatok között egy-egy szakterület legkülönbözőbb kihívásai szerepelnek. A kiírás szerint szakácsoknak vendégváró falatkákat és egy ötfogásos ínyenc menüt kell elkészíteniük. A cukrászok többek között dísztortával, tányérdesszerttel és apró finomságokkal versenyeznek, de indulhatnak cukrászati artisztika és cukorvirág-készítés kategóriákban is.
 
A hidegkonyhai artisztika kategóriában indulók a verseny helyszínén a farsanggal kapcsolatos arcokat, álarcokat formáznak sütőtökből és különböző színű retkekből. A pékek kenyerekkel, péksüteményekkel és díszmunkákkal is versenyeznek.
 
A pincérek versenyfeladata egy négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése, az alkalomhoz illő menüvel, italkínálattal és ízléses menükártyával.
 
A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott elemet nem használhatnak a versenyzők, akik között megtalálhatók a gasztronómia olimpiai, világ- és Európa-bajnokai.
 
A különböző ételkészítő szakmákat összefogó verseny jelentőségét növeli, hogy a tanulók együtt versenyeznek a felnőttekkel, akik tudásukkal, és a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikkal motiválják a kezdőket a fejlődésre és a tanulásra.
 
A rendezvényen bemutatkozik az Ászár-Neszmély Borvidék, az Istenkúti Pálinkafőzde, Tanács Attila mesterszakács pedig zöldségfaragásból tart bemutatót és ismerteti az Ételszobrász Suli programját.
 
A nagyközönség déltől látogathatja a Tatai Edzőtárban zajló programot, amelyre az ország minden tájáról érkeznek résztvevők. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete Szlovákiából és Romániából is kapott nevezéseket a 14. alkalommal megrendezett Farsang Kupára.
(MTI)

Egy különleges sör, nem csak péntek estére

Február 19. 15:21
Egy pale ale sör, amely egy erősen komlózótt, ezért picit kesernyés stílusú sör, némi citrusos jegyekkel. Ez a Hedon sörfőzde új Charlie Firpo terméke. 
 
Egy igazi hamisítatlan American Pale Ale. Maga a pale ale (vagy bitter) kategória a gyarmati időkig nyúlik vissza, amikor a hosszú hajóutakra erősen komlózott, jól eltartható sört készítettek.(...) Az american rész úgy jön a képbe, hogy amerikai származású komlót használnak a készítéskor.(...) A korty hosszú, a komló nagyon sokat időz a szájban, rendkívül üdítő hatással. Nem habzik túlságosan, ettől is picit tömörebbnek hat a korty. Maga a palack 0,66 literes, ami egy tökéletesen megkomponált jóleső mennyiség, és az 5,1%-os alkohol sem végzetesen erőteljes. Igazi finomság, nem csak péntekre” - jellemzi a fent említett sörkülönlegességet a Borravaló.hu.
 
A teljes cikket a Borravló.hu oldalon tudod elolvasni!

Az orosz embargó nem viselte meg jelentősen a magyar mezőgazdaságot

Február 19. 12:17
Legalábbis az agrártárca adatai ezt mutatják. 2014 augusztusában az Oroszország elleni uniós szankciók miatt  Moszkva importtilalmat hirdetett az Európai Unióból származó élelmiszerekre. A korlátozás eredetileg egy évre szólt, de egyelőre bizonytalan időre meghosszabbították az embargót.
 
De Oroszország nem számolta fel teljesen a magyar mezőgazdasági termékek importját. A mezőgazdasági technológiákra, vetőmagokra, tenyészállatokra eleve nem vezettek be tilalmat, egyes termékfajtákra, például, a borra, a pulykára vagy a kacsára, nem vonatkozik az embargó, ezekre a magyar árucikkekre továbbra is számít az orosz piac -írja a Híradó.hu.
 
A problémát az embargó közvetett hatása okozza, legalábbis Magyarország esetében. Az EU belső piacán ugyanis bent maradnak a nagy, Oroszországnak exportáló országok agrártermékei is, a tej, a tejtermékek, meg persze, a hústermékek - mutatott rá Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az M1 Magyar gazda című műsorában.
 
Az uniós piacokon megjelenő nagy mennyiségű árukészlet az árak csökkenéséhez vezetett, ami már a magyar mezőgazdaságot is érzékenyen érintette. Szakértők szerint a helyzet egyik megoldása az, ha az uniós országok új piacokat keresnek Oroszország helyett. Az EU a távol-keleti piacok felé nyitott, ám ez sem oldja meg teljes mértékben a problémát, mert az árak még minidg alacsonyabbak, mint a korlátozás előtt. Az Uniós példák azt mutatják, hogy a termelési költségek csökkentése megoldást jelenthet.