Fröccs

Itt nem szedhetsz majd medvehagymát

Február 20. 14:14
A tavasz egyik kincse a medvehagyma, sokszor egész családok mennek ki az erdőbe, hogy gyűjtsenek belőle. A legnagyobb kiterjedésű termőterületei a Mecsekben vannak, de az idei évben változnak a szabályok a szedésére vonatkozóan.
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság e heti közleménye szerint, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeit a korábbi túlhasználás miatt pihentetni kell. Így az alábbi térképen, a piros keretben található régiókban tilos lesz leszedni a finomságot.
 
Itt nem szedhetsz majd medvehagymát
 
Itt nem szedhetsz majd medvehagymát
 
Bővebb információkat a Mecsekerdo.hu oldalon találsz!

Ez a bor megkedvelteti a száraz tokajit

Február 20. 10:50
A tokaji név hallatán még minidg sokan asszociálnak előbb az aszúra, mint a borvidék száraz boraira. A Dobogó Pincészet 2013-as Birtok furmintja azonban egy jó lehetőséget ad, hogy valaki megismerkedjen és megkedvelje a száraz tokaji borokat. A tétel alapanyagát a Betsek és a Szent Tamás dűlők adták.
 
Szájban telt és lendületes egyszerre. Vajas és krémes, mellette remek savakkal. Illatban is csábító volt, de kóstolva kifejezetten zamatos és jó ivású, annak ellenére, hogy nem egy kifejezetten könnyed borról beszélünk. Pont ez a nagyszerű benne, hogy súlya és összetettsége mellett is nagyon fogyasztóbarát tud lenni - jellemzi a bort a Metropol.hu.

Guy Savoy: A Costes 3 Michelin-csillagot érdemelne

Február 20. 07:50
Guy Savoy meghatározó alakja a gasztronómiának, akinek párizsi étterme 2002-ben kapta meg a haramdik Michelin-csillagát. Valentin-napon Budapestre érkezett a szakember, majd vacsorázni a Costesbe tért be.
 
Savoy a vacsora után beszélgetésbe elegyedett a Costes séfjével, Palágyi Eszterrel, aki természetesen szakmai tanácsot is kért, történetesen, hogy mire kell még odafigyelnie ahhoz, hogy a Costes kiérdemelhesse a második Michelin csillagát. “Viccel kisasszony, amit ma itt ettem, három Michelin csillagot érdemel” – mondta a Savoy a Hvg.hu információi szerint.
 
 

Gasztronómiai bajnokságot rendeznek Tatán

Február 19. 19:15
200 szakács, cukrász, pincér és pék versenyművét nézhetik meg a látogatók a Farsang Kupa névre elkeresztelt országos gasztronómiai bajnokságon február 20-án Tatán. Ha mindez nem lenne elég még koktélversenyt is rendeznek.
 
A feladatok között egy-egy szakterület legkülönbözőbb kihívásai szerepelnek. A kiírás szerint szakácsoknak vendégváró falatkákat és egy ötfogásos ínyenc menüt kell elkészíteniük. A cukrászok többek között dísztortával, tányérdesszerttel és apró finomságokkal versenyeznek, de indulhatnak cukrászati artisztika és cukorvirág-készítés kategóriákban is.
 
A hidegkonyhai artisztika kategóriában indulók a verseny helyszínén a farsanggal kapcsolatos arcokat, álarcokat formáznak sütőtökből és különböző színű retkekből. A pékek kenyerekkel, péksüteményekkel és díszmunkákkal is versenyeznek.
 
A pincérek versenyfeladata egy négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése, az alkalomhoz illő menüvel, italkínálattal és ízléses menükártyával.
 
A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott elemet nem használhatnak a versenyzők, akik között megtalálhatók a gasztronómia olimpiai, világ- és Európa-bajnokai.
 
A különböző ételkészítő szakmákat összefogó verseny jelentőségét növeli, hogy a tanulók együtt versenyeznek a felnőttekkel, akik tudásukkal, és a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikkal motiválják a kezdőket a fejlődésre és a tanulásra.
 
A rendezvényen bemutatkozik az Ászár-Neszmély Borvidék, az Istenkúti Pálinkafőzde, Tanács Attila mesterszakács pedig zöldségfaragásból tart bemutatót és ismerteti az Ételszobrász Suli programját.
 
A nagyközönség déltől látogathatja a Tatai Edzőtárban zajló programot, amelyre az ország minden tájáról érkeznek résztvevők. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete Szlovákiából és Romániából is kapott nevezéseket a 14. alkalommal megrendezett Farsang Kupára.
(MTI)

Egy különleges sör, nem csak péntek estére

Február 19. 15:21
Egy pale ale sör, amely egy erősen komlózótt, ezért picit kesernyés stílusú sör, némi citrusos jegyekkel. Ez a Hedon sörfőzde új Charlie Firpo terméke. 
 
Egy igazi hamisítatlan American Pale Ale. Maga a pale ale (vagy bitter) kategória a gyarmati időkig nyúlik vissza, amikor a hosszú hajóutakra erősen komlózott, jól eltartható sört készítettek.(...) Az american rész úgy jön a képbe, hogy amerikai származású komlót használnak a készítéskor.(...) A korty hosszú, a komló nagyon sokat időz a szájban, rendkívül üdítő hatással. Nem habzik túlságosan, ettől is picit tömörebbnek hat a korty. Maga a palack 0,66 literes, ami egy tökéletesen megkomponált jóleső mennyiség, és az 5,1%-os alkohol sem végzetesen erőteljes. Igazi finomság, nem csak péntekre” - jellemzi a fent említett sörkülönlegességet a Borravaló.hu.
 
A teljes cikket a Borravló.hu oldalon tudod elolvasni!

Az orosz embargó nem viselte meg jelentősen a magyar mezőgazdaságot

Február 19. 12:17
Legalábbis az agrártárca adatai ezt mutatják. 2014 augusztusában az Oroszország elleni uniós szankciók miatt  Moszkva importtilalmat hirdetett az Európai Unióból származó élelmiszerekre. A korlátozás eredetileg egy évre szólt, de egyelőre bizonytalan időre meghosszabbították az embargót.
 
De Oroszország nem számolta fel teljesen a magyar mezőgazdasági termékek importját. A mezőgazdasági technológiákra, vetőmagokra, tenyészállatokra eleve nem vezettek be tilalmat, egyes termékfajtákra, például, a borra, a pulykára vagy a kacsára, nem vonatkozik az embargó, ezekre a magyar árucikkekre továbbra is számít az orosz piac -írja a Híradó.hu.
 
A problémát az embargó közvetett hatása okozza, legalábbis Magyarország esetében. Az EU belső piacán ugyanis bent maradnak a nagy, Oroszországnak exportáló országok agrártermékei is, a tej, a tejtermékek, meg persze, a hústermékek - mutatott rá Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az M1 Magyar gazda című műsorában.
 
Az uniós piacokon megjelenő nagy mennyiségű árukészlet az árak csökkenéséhez vezetett, ami már a magyar mezőgazdaságot is érzékenyen érintette. Szakértők szerint a helyzet egyik megoldása az, ha az uniós országok új piacokat keresnek Oroszország helyett. Az EU a távol-keleti piacok felé nyitott, ám ez sem oldja meg teljes mértékben a problémát, mert az árak még minidg alacsonyabbak, mint a korlátozás előtt. Az Uniós példák azt mutatják, hogy a termelési költségek csökkentése megoldást jelenthet.

Ezek lesznek az idei Gourmet Fesztivál alapanyagai

Február 19. 10:04
Bizony, az idei Gourmet Fesztiválon már nem egy hagyományos, magyar étel kerül a fókuszba, hanem két alapnyagból fognak különböző specialitásokat elkészíteni a hazai séfek. Május 12-15. között a Millenárison újra a magyar gasztronómiáé lesz a főszerep, a legjobb borászatok, pálinkások és sörösök mellett. 
 
Korábban egy-egy étel került a középpontba a fesztiválon, ezúttal két alapanyagból, a halból és a vadból készült remekeket kóstolhatjuk majd a számtalan más nagyszerű fogás mellett. Ennek apropója pedig, hogy a Gourmet-t közvetlen megelőzően Budapesten zajló, a világ leghíresebb szakácsversenyének kikiáltott Bocuse d’Or európai versenyén hal és vad, pontosabban a kecsege és a gímszarvas lesz a két alapanyag.
 
- Nagy megtiszteltetés a Gourmet-nak és hatalmas lehetőség a hazai gasztronómia reprezentánsainak ez a világesemény, hisz’ a szakma legjobbjai és a nemzetközi szaksajtó is megismerheti a magyar gasztronómia élvonalát – mondta el a Metropol.hu-nak Gerendai Károly, a fesztivál megálmodója. A hazai közönség sem marad ki a jóból, hiszen a fesztivál színpadán főz majd a versenyen hazánkat képviselő séf és csapata, és idén is lesznek külön foglalható exkluzív Bocuse d’Or vacsorák.

Újabb világöröksége lehet Magyarországnak

Február 19. 07:11
2018-ban elnyerheti a Ripa Pannonica in Hungary, vagyis a teljes magyarországi, 417 km hosszú Duna-szakasz az UNESCO világörökségi címet. Így ez lenne a a világ egyik legnagyobb kiterjedésű világörökségi helyszíne.
 
A Duna-Limes program célja, hogy az UNESCO világörökségi címből fakadó világhír kihasson a nem római típusú értékekre is, és a teljes szakaszon egy turisztikailag egységesen szervezett, tematikus utakból álló kínálat jöjjön létre a nemzetközi kereslet igényeinek figyelembevételével. Ehhez készítette el a szövetség megbízásából Balogh Tamás, Hirschberg Attila és Karsai Árpád az Országos Limes kulturális turisztikai fejlesztési koncepció előtervet, melynek támogatására, közérthetőségének biztosítására nyomtatásban is megjelentették a Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadványukat - írja a Turizmusonline.hu.
 
A nevezés beadása 2017. januárban lehetséges, az ICOMOS – az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete – ellenőrző és igazoló vizsgálata a nagy kiterjedésű helyszín miatt 1-1,5 évre tehető, így 2018 folyamán érhető el a világörökségi cím.

Vége a Bocuse d'Or magyar döntőnek. Íme a legjobbak!

Február 18. 21:02
Befejeződött a Bocuse d'Or hazai döntője. A hat versenyző közül a zsűri Széll Tamást választotta a legjobbnak, így ő képviselheti hazánkat a májusi Bocuse d'Or európai versenyen. 
 
A három legjobb séf:
1. Széll Tamás
2. Pohner Ádám
3. Volenter István
 
Vége a Bocuse d\'Or magyar döntőnek. Íme a legjobbak!
 
A csapat sikereben nagyon fontos szerepe van a commisnak, ezért a legjobbakat különdíjjal jutalmazták a versenyen:
1. Pozsár Bence
2. Szabó Kevin
3. Szegedi Réka
 
Gratulálunk!