Fröccs

Magyar krémsajt hódítja meg a Közel-Keletet és a Sajtolimpiát

Március 08. 11:50
„Az Év Terméke” elismerésben részesült az üveges Hajdú krémsajt. A gyártó Kőröstej csoport immár negyedik alkalommal nyerte el a díjat.
Az Év Terméke Díjra minden évben új és innovatív termékekkel lehet nevezni. Ezeket első körben egy szakmai zsűri pontozza, majd a továbbjutókat különböző kategóriákba sorolják. Innentől a fogyasztókon a sor, egy reprezentatív közvélemény-kutatás keretében ők választják ki minden kategória győztesét. Idén sajtkrém kategóriában az üveges kiszerelésű Hajdú krémsajt is a díjazottak közé került, miután a fogyasztók 97%-a elégedett volt a termékkel annak kipróbálása után.

„2017 januárjában kezdtük el forgalmazni az üveges Hajdú krémsajtot, amely az őszi, magyarországi megjelenés előtt már nagy sikert aratott több európai országban és a Közel-Keleten is” – nyilatkozta a díj kapcsán Dr. Riad Naboulsi, a Kőröstej csoport tulajdonosa.
A vállalatnak ez már a negyedik Év Terméke Díja. 2014-ben a Hajdú grillsajt, 2016-ban a Hajdú joghurtsajt, 2017-ben pedig a Hajdú parenyica kapott elismerést. Nemzetközi szinten is elismerésben részesültek nemrégiben a Kőröstej termékei: az ausztriai „Käsiade” Sajtolimpián a Hajdú grillsajt és a Hajdú joghurtsajt szerzett aranyérmet.
 
Aki szeretne többet megtudni a sajtok világáról és arra is kiváncsi, szereti-e a sajt a bort, annak ott a helye az április 27-i Sajt- és borkóstoló tanfolyamon!

Tokaji aszú sikere a világ egyik legnagyobb borversenyén

Március 06. 12:17
A Patricius Borház 2007-es Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a világ negyedik legjobb édes borának választották a Best Wine of the World 2017 (a Világ Legjobb Bora 2017) borversenyen.
 
A verseny a világ egyik legnagyobb és legnehezebb megmérettetése, a nevezett tételek mindössze 1%-át díjazzák. 2017-ben összesen 22 500 tételt neveztek, ezek közül hozta el az édes borok között a negyedik helyet a magyar bor, amit korábban már két nemzetközi borversenyen (Challenge International du Vin, Bordeaux és az International Wine Challenge, London) aranyéremmel jutalmaztak.
 
A Patricus Borház hazai színtéren is aratott sikereket a közelmúltban: 2013-ban a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka”, 2016-ban az „Év Pincészete” díjjal jutalmazták.

Ilyen volt a 13. Magyar Borok Bálja - VIDEÓ

Március 05. 12:22
Akinek nem volt lehetősége személyesen részt venni az év borgasztronómiai eseményén, az alábbi videóban most virtuálisan átélheti azt.
 
2018. február 24-én immáron 13. alkalommal került megrendezésre a Magyar Borok Bálja, amelynek a Corinthia Budapest adott otthont. A rendezvény célja idén is az volt, hogy a magas minőségű magyar borokat hozzájuk méltó környezetben mutassa be exkluzív vendégeinek.
 
130 bor, 3 kitűnő étterem borhoz komponált fogásai, sztárfellépők, csoki- és pálinkakülönlegességek, komoly osztriga- és szivarválaszték, illetve hajnalig tartó tánc várta a vendégeket. A szervezők elárulták: eddig ez volt a legsikeresebb Bál - a videóból talán kiderül, miért. 
 
Borítókép: Bacsa Dávid
Videó: Csordás Gábor
Még több videó a Borászportál Youtube csatornáján elérhető.
 

Idén is megvan Magyarország Sommelier Bajnoka

Március 05. 10:55
Az októberben a Nemzetközi Sommelier Szövetség diplomáját első magyarként megszerző Angerman László (Esca étterem) nyerte a Magyarország Sommelier Bajnoka 2018 címet. Tüü Pétert (Arany Kaviár Étterem) és Kovács Norbertet (Hotel Steirerschlössl Zeltweg) megelőzve végzett az első helyen a Magyar Sommelier Szövetség által rendezett bajnokság döntőjében.
 
A nyilvánosság előtt zajló döntőben a három sommelier-nek több versenyszámban is össze kellett mérnie a tudását: volt pezsgőfelszolgálástól, hibás borlap javítása, italajánlás és dekantálás is. A versenyt egy meglepetés feladat zárta, a résztvevőknek 1,5 literes magnumpalackból kellett három perc alatt kitölteniük a pezsgőt 14 pohárba egyenlő részben.
 
Az esemény alkalmából Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adta át a szövetség plakettjeit a Par Excellence a magyar borkultúráért díj 2017. évi kitüntetettjeinek. A szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a vendéglátás kategóriában az Anyukám Mondta étterem, termelő kategóriában a somlói Kreinbacher Birtok, oktató kategóriában Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakgimnázium tanára, kereskedő kategóriában pedig a Heinemann testvérek képviselői vehették át az elismerést.

A Szarvasból készített bor rangos díjat nyert

Március 02. 15:28
Kategóriagyőztes lett a Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Szarvas Tokaji Aszúja. Az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Tarcalhoz közeli Szarvas-dűlőjéből származó 2013-as évjáratú bor a német Mundus Vini tavaszi kóstolón Nagyarannyal, egyben kategóriagyőztes „Legjobb Magyar Bor” díjjal jutalmazták.

A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100 százalékban a borászat saját, dűlőszelektált szőlőjéből készült. A 214 g/l cukortartalmú bor főleg a botrytis által teljesen átszőtt Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben. A tétel a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban.
 

Magyar borok sikere Lengyelországban

Február 28. 15:18
Sikerrel zárult a borbemutató, amit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa  és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezett Lengyelország fővárosában. Az elmúlt évek Országos Borversenyének díjazottai közül 26 borászat boraival ismerkedhetett meg a kereskedőkből, újságírókból és sommelier-kből álló varsói közönség. A kóstolón túl mesterkurzust tartott a magyar borvidékekről Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus illetve a magyar borkereskedelemről Tomasz Prange-Barczyński, a Lengyel Borszakírók Szövetségének elnöke.

Elismerően nyilatkozott a bormustráról  Wojciech Bońkowski, Lengyelország vezető boros médiájának, a Winicjatywa.pl & Ferment-nek az igazgatója is, aki szerint ez „óriási lehetőség volt a modern magyar borászat sokszínűségének, szőlőfajtáinak, régióinak, borászati stílusainak és családi tradícióinak megismerésére”. Beszédében a szekszárdi, a badacsonyi és a tokaji borvidéket külön is kiemelte. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának nevében az elnök Légli Ottó kifejezte reményét, hogy a jövőben további hasonlóan sikeres rendezvényekre kerül sor a magyar borexport szempontjából fontos országokban.
 

Hétvégén kávéval árasztják el Budapest egyik legforgalmasabb helyét

Február 28. 13:01
Az Erzsébet téri Akvárium Klubban rendezik meg a március 3-4-i hétvégéna 9. KávéBár Bazárt. A látogatókat harminc szakmai kiállító és számos további program várja.
 
A rendezvényenen ráadásul három oszgágos bajnokság is zajlik.A baristák a Magyar Barista Bajnokságon mérik össze a tudásukat, a nyertes képviselheti hazánkat az amszterdami világdöntőn. Emellett összemérhetik tudásukat a nem hivatásos kávékészítők is a szombati Amatőr Magyar Barista Bajnokságon, másnap pedig a Magyar Sommelier Bajnokság nyilvános döntője zajlik a táshelyszínen, a Gerbeaud Házban.
A versenyek mellett további programok is szerepelnek a programban: szakmai előadások, vezetett italkóstolók, kerekasztal-beszélgetések valamint bárkonferencia.

Japán borversenyen taroltak a Dereszla tokaji borai

Február 28. 11:12
Idén 5. alkalommal hirdettek győztes borokat a Sakura Wine Awardson. Japán legnépszerűbb borversenyének egyik érdekessége, hogy azt nők szervezik, és a bort bíráló zsűri tagjai is hölgyek.
 
A megmérettetésre a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy bort nevezett. A Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010 mellett a Tokaji Furmint 2016 és a Tokaji Félszáraz 2016-os borok aranyérmet, a 2016-os száraz Kabar dupla aranyérmet kapott.
 
Japánban Tokaj nevét az édes borokhoz társítják, ezért is kiemelkedő siker, hogy borvidék száraz borai is ilyen meggyőző eredménnyel szerepeltek a borversenyen. Ez egyben lehetőséget is jelent a tokaji száraz borok népszerűségének növelésére az ázsiai piacokon.
 

Megduplázta az eladásokat Budapesten egy új pálinkás longdrink

Február 27. 11:56
Rekordszámú pálinkát fogyasztottak a budapesti turisták február utolsó hétvégéjén. Bár a hungarikumot a külföldiek általában túl erősnek tartják, egy most megjelent pálinkamárkának és főleg a belőle készült longdrinknek, úgy tűnik, nem tudnak ellenállni. A málna vagy birs pálinkából szódával és lime-mal készült ital egy hete kapható a belvárosi vendéglátóhelyeken, ahol a beszámolók szerint hétvégén megduplázta a pálinkaforgalmat.
 
A Forrás Spritzre keresztelt italhoz a pálinkát állítólag egy új főzési technológiával készítik, egyelőre a 9 féle gyümölcsből készült változata kapható.
 
„Virágkorukat élik a longdrinkek Budapest vendéglátóhelyein: míg a töményitalok egyre kevésbé népszerűek, a fröccs, a gin-tonic vagy a vodka-szóda sosem volt még ilyen kelendő. A rövid italok közül a pálinka vesztett a leginkább népszerűségéből, ezért nagy szükség volt már egy új termékcsaládra, amely alkalmazkodik a vendégek igényeihez.”– mondta el Bárány Péter, a márka egyik tulajdonosa és alapítója.