Fröccs

Másfél milliárdba kerül a tokaji aszúk mentése

November 08. 15:14
A Nemzeti borkincstár program keretein belül csaknem másfél milliárd forintot biztosítanak annak a 390 ezer palack bornak az értékmegőrzésére, amely 1860 óta gyűlt össze a tolcsvai muzeális borpincében. Az összeget a Tokaji borvidék aszúiból és borkülönlegességeiből álló gyűjtemény borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére fordítják majd.

Jelentős rész megy ebből a borok tárolására szolgáló pince rekonstrukciójára, ami elég rossz állapotban van. Ezzel együtt elkezdődik a leltár, valamint a készlet érzékszervi és analitikai vizsgálata is.

A programot az Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva hajtja végre. A program 2019 december végéig tart és közben azt is megviszgálják, hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.
 

Mi már tudjuk, mit iszol november 18-án

November 07. 13:59
Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 7. alkalommal rendezi meg Mitiszol? természetes italok fesztiválját november 18-án a Millenárison. A szervezők mottója szerint a rendezvény azoknak igyekszik évről évre többet kínálni, akiknek nem mindegy mi kerül a poharukba.
 
Idén a Terra Hungarica tagokon (11 borvidék, közel 30 bortermelő) felül külföldi borászok is kiállítanak majd, de bemutatkozik többek között természethű szellemiségben készült sör, pálinka, ásványvíz és pékáru is. Az idei év különlegessége, hogy a 42 Coffee a rendezvényen tartja meg a Magyarországon elsőként megrendezett barista liga 3. fordulóját.
 
A Mitiszol? fesztivál 12 és 19 óra között várja az érdeklődőket Millenáris Park D épületében. A belépőjegy elővételben (november 16-ig) 9.900 Ft, a rendezvény helyszínén 11.900 Ft. Ezért több mint 100 bort és egyéb italt kóstolhatnak korlátlanul a vendégek. Az ételekért külön, készpénzzel lehet fizetni.
 

Megmondták, a jóisten sem ment meg minket a jó évtől

November 07. 11:51
Címlapfotó: Furmint Photo
 
„Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér  és a kék szőlők esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk.” – összegezte az évet Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, a Bujdosó Szőlőbirtok borásza.
 
A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, s számoltak be szóban is az idei évről és a szüretről. Év elején hideget és havat is kapott a borvidék, emiatt a kártevők elleni növényvédelem könnyebbnek ígérkezett. Mivel fagy- és jégkár sem volt a Dél-Balatonon, kiemelkedő volt a termésmennyiség. A tavasz kiegyensúlyozott volt, a napsütés és a csapadék is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a virágzás időszakában segítse a szőlőnövények optimális fejlődését.
 
A nyarat ugyan a forróság jellemezte, ám ezt ellensúlyozta a Balaton közelsége és annak fokozott párolgása. A nagy meleg miatt korábban kezdődtek a szüretek, és folyamatos figyelmet igényelt a szőlő, a savcsökkenés veszélye miatt. „Azt szoktam mondani, hogy ha az augusztus napos és meleg, akkor a jóisten sem ment meg a jó szürettől. Idén is ez történt, a korábbi érésnek köszönhetően teltek és zamatosak a borok, kifejező illattal" – tette hozzá a kóstolón Pócz József borász. A szeptember közepi eső ugyan okozott némi izgalmat szüret előtt és alatt, az utána visszatérő száraz meleg, és a Balaton felől jövő szél azonban felszárította a lombokat.
 
„Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – mondta Baranyai Péter borász a Garamvári Szőlőbirtoktól.
 

November 11-án ingyen ehetsz és ihatsz a Mátyás templomnál

November 07. 11:29
November 11-én 11 órakor flashmobbal valamint libanapi étel- és újborkóstolóval ünneplik a Budai Várban a Szent Márton napját, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak. Többek között ez derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség Libalakoma sajtótájékoztatóján a Hold utcai piacon, amely az ügynökség őszi belföldi kampányának volt a része.
 
A november 11-i esemény alkalmából az ország húsz ismert séfje érkezik a Várba, hogy egyedülálló kóstolót kínáljon saját készítésű libafalatjaiból. A libafalatok mellett az érdeklődők megkóstolhatják az idei év hazai újbor termését is, amelyek az ország több borvidékéről érkeznek.
 
A Mátyás templom közvetlen környékén szervezett eseményen a liba és az újbor mellett szerepet kap a Szent Márton legendában szereplő piros palást is, ennél többet azonban egyelőre nem árulnak el a rendezők. Az esemény teljesen ingyenes, beleértve a kínált liba- és borkóstolót is, mely a készlet erejéig biztosítanak a szervezők.
 
A libanapi étel- és borajánlónkról bővebben itt olvashattok.
 

30 milliárd forint támogatás 500 borászatnak

November 03. 16:59
Közel 500 borászat támogatásáról és 30 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A Vidékfejlesztési Program kérelmeinek elbírálása folyamatos, így a támogatott projektek száma és a támogatás összege tovább növekszik majd.
 
A Miniszterelnökség összesen 40 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében a borágazat fejlesztéseinek támogatására. A versenyképesség- és energiahatékonyság javítását célzó kérelmek közül első körben közel 500 darabot részesített pozitív elbírálásban a tárca, 30 milliárd forint értékben.
 
A nyertes pályázóknak lehetőségük lesz új borászati gépek, berendezések beszerzésére, meglévő technológiák korszerűsítésére, illetve építéssel járó beruházások megvalósítására.
 
A Miniszterelnökség felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a beérkezett kérelmek elbírálása, értékelése még nem fejeződött be, ezért a megítélt támogatás összege és a nyertes projektek száma tovább növekszik majd a következő napokban. A nyertes pályázók előbb az ügyfélkapujukon kapnak értesítést.

Itt vannak az idei Év Bortermelője díj jelöltjei

November 03. 14:53
Szavazatazonosság miatt a szokásos öt helyett idén hatan vannak versenyben hazánk legrangosabb borászati elismeréséért, az Év Bortermelője  Magyarországon díjért. Az idén 27. alkalommal kiosztásra kerülő díjra a több mint 600 jelölésre jogosult borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele küldte el a maga jelölését. Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, illetve a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt.
 
Az idei hat jelölt: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).
 
Érdekesség, hogy a hat jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy két korábbi Év Bortermelője (Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is a díj jelöltjei közé került.

Mitől pálinka a pálinka?

November 02. 10:17
„Vajon tényleg eltér-e a kisüsti eljárással, vagyis a hagyományos, kétszeres szakaszos lepárlással készült pálinka ízének, illatának intenzitása és karaktere a tornyos, vagy más néven oszlopos rendszerű berendezésén készült pálinkáétól?” – teszi fel a kérdést a laboratorium.hu a független vizsgálatának eredményét bemutató cikkében. Alapesetben nem egyértelmű ugyanis a válasz arra a kérdésre, eltér-e egyáltalán a hagyományos kisüsti eljárással készült pálinka ízének, illatának intenzitása és karaktere a tornyos, vagy más néven oszlopos rendszerű berendezésén készült pálinkáétól.

A pálinka készítés egyik legfontosabb tényezője a deflegmáció, amely részleges kondenzációt jelent. A kisüsti eljárással készült pálinkáknál - a berendezés fizikai kialakításából adódóan - jellemzően kisebb mértékű deflegmációt alkalmaznak, a lepárlás végén megjelenő vezéraromák általában nagyobb koncentrációban kerülnek a középpárlatba, mint a tornyos eljárással készült pálinkáknál. Ezért érezhetők például a kajszibarack pálinkára jellemző lekváros jegyek is általában intenzívebben a kisüsti pálinkáknál, mert azok az alacsony illékonyságú komponensek, amelyekkel összefüggésbe hozható a lekváros karakter, elsősorban a lepárlás végén dúsulnak. Ugyanakkor a jellemzően erőteljesebb deflegmációt alkalmazó tornyos módszernél kevesebb kerülhet e karakterekből a pálinkákba.

A kisüsti és a tornyos módszerrel is lehet teljesen hasonló ízű és illatú pálinkát készíteni ugyanabból a cefréből. Ennek egyik oka, hogy számos lehetőség van arra, hogy a tornyos módszernél csökkentsük a szokásosan alkalmazott deflegmáció mértékét: ilyen a fűtés intenzitásának növelése, a deflegmátorba bemenő víz hőmérsékletének emelése, vagy mennyiségének csökkentése, valamint ezek kombinációja. Két különböző típusú berendezésen is készíthető tehát közel azonos összetételű pálinka, ha a lepárlási paramétereket úgy választjuk meg. Általában arra kell figyelni, hogy a lepárlás során ne legyen túlságosan erős a deflegmáció mértéke, mert ilyenkor kevesebb aroma kerül a pálinkába és inkább az alkohol fog benne dominálni.
 
 Mitől pálinka a pálinka?
A vízen és az etil-alkoholon kívül minden pálinka tartalmaz még másféle alkoholokat, észtereket és további egyéb összetevőket, amelyek a lepárlás során kerülnek a felforralt cefre gőzeiből a párlatba. A komponensek egy része minden pálinkában megtalálható, más komponensek pedig általában egy-egy terméscsoportra (pl. csonthéjasok, almatermésűek), gyümölcsfajra, vagy akár gyümölcsfajtára is jellemző összetételben és mértékben találhatók meg a pálinkákban. Elsősorban ezeknek az összetevőknek a mennyiségétől és részben az egymáshoz viszonyított arányától függ, hogy például barackpálinkának érezzük-e azt a pálinkát, amit barackból készítettek.

Ma rájuk emlékezünk

November 01. 08:00
November 1-je mindenszentek napja, ez alkalomból összegyűjtöttük azokat a hazai borászati szakembereket, akik 2017-ben hunytak el.
 
Dusóczky Tamás, a Tokaji Borlovagrend korábbi nagymestere tragikus autóbalesetben hunyt el.
 
Gali Ferenc, borkereskedő, a Recas pincészet magyarországi képviselője, a Transylwine társtulajdonosa volt

Kazai János, a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gépműhely gyakorlatát ill. a géptan gyakorlatot tanította.

Konyári János, egyik leghíresebb dél-balatoni borász, 66 éves volt.
 
Hiányozni fognak nekünk, nyugodjanak békében.

Ki nem találnád, melyik ételbe kerül sör a legújabb divat szerint

Október 31. 14:29
A sör egyik legfontosabb alapanyagából, malátából készítenek hamburgert a budapesti FIRST sörfőzde belvárosi pubjában. A malátaszemek pirított formában kerülnek a felszolgált hamburgerek zsömléjébe.  
 
A Dob utcában található FIRST Craft Beer & BBQ névre keresztelt vendéglátóegységben minden a sörről szól. 19 sör van folyamatosan csapon, ebből 8-10 a tulajdonosok újpesti saját sörüzeméből érkezik, amelyet a júliusi megnyitón mi is bejártunk.
 
A hamburger mellett további ételekben is megjelenik a sör: a nachos mártogatóshoz kínált boracha szószban is van sör, a desszertekben pedig meggy- illetve áfonyasör is megtalálható. Tervben van a jövőben a sörgyártás során keletkező malátatörköly felhasználása is.