Fröccs

Ki nem találnád, melyik ételbe kerül sör a legújabb divat szerint

Október 31. 14:29
A sör egyik legfontosabb alapanyagából, malátából készítenek hamburgert a budapesti FIRST sörfőzde belvárosi pubjában. A malátaszemek pirított formában kerülnek a felszolgált hamburgerek zsömléjébe.  
 
A Dob utcában található FIRST Craft Beer & BBQ névre keresztelt vendéglátóegységben minden a sörről szól. 19 sör van folyamatosan csapon, ebből 8-10 a tulajdonosok újpesti saját sörüzeméből érkezik, amelyet a júliusi megnyitón mi is bejártunk.
 
A hamburger mellett további ételekben is megjelenik a sör: a nachos mártogatóshoz kínált boracha szószban is van sör, a desszertekben pedig meggy- illetve áfonyasör is megtalálható. Tervben van a jövőben a sörgyártás során keletkező malátatörköly felhasználása is.
 

Ezek ma Magyarország legjobb sajtjai

Október 30. 13:09
Fotó: Juhász Tibor
 
A baracskai Csíz sajtműhely félkemény sajtja nyerte a második Magyar Sajtok Versenyét. Az október 28-án a budapesti Hilton szállóban megrendezett I. SZEGA Nemezetek Sajtfesztiválján lezajlott verseny győztese egyben indulási jogot szerzett a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére. „Még most sem hisszük el, hogy elsők lettünk a versenyen, hiszen egy kis és fiatal sajtműhelyt üzemeltetünk” – nyilatkozta a Kun Anita, a Csíz Sajtműhely vezetője.

A hétvégi eseményen a mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapította a Magyar Páholyt, a versenyre nevezett pedig francia sajtlovagokból álló zsűri bírálta. „Nagy örömünkre a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, a sajtok azonban a gasztroforradalomban ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnénk változtatni. Megmutatjuk a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, hogy alakuljon, finomodjon az ízlésük, ezzel párhuzamosan pedig erősítjük és kiemeljük a magyar termékeket. Ezért rendezzük meg évek óta a Nemzetek Sajtversenyét, idén pedig első alkalommal a Nemzetek Sajtfesztiválját.” – mondta Gábossy Ádám, az I. Nemezetek Sajtfesztiválját szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője, a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe Magyar Páholyának vezetője.

A sajtfesztiválon az érdeklődők a változatos kóstoló mellett előadást hallhattak Jámbor László séftől a sajtok gasztronómiában betöltött szerepéről, majd Waller Zoltán sommelier osztott meg érdekességeket a sajtok és borok kapcsolatáról. A világ legerősebb embere, Fekete László, valamint fia, a szintén erőemelő világbajnok Fekete Miklós sajtemelő versenyt tartott, majd pedig világrekordot állított fel.
 
Magyar Sajtok Versenye 2017
 
Csíz sajtműhely - Baracskai félkemény sajt
A 4 hónapos érlelésű, 10kg-os aranysárga guriga egy kis sajtmanufaktúrában készül Baracskán, a Velencei-tótól néhány kilométerre. A Váli-völgyben legelő magyartarka tehenek zsíros tejéből előállított 4 hónapos érlelésű félkemény sajt. Az eredeti gouda formában elkészített precíz sajtkorong színében a napfény, ízében a gazdag legelők aromáját adja vissza. A kóstolás során a hajlékony, rugalmas sajttészta lágyan olvad, íze kellemesen édeskés, néha karamellára emlékeztető.
 
Tekeresvölgyi manufaktúra - Matuzsálem-14
Saját, szabadtartású Magyar tarka tehén állományunk teljes teljéből készített, hosszúérlelésű, félkemény sajt. Matuzsálem típusú sajtjainkat legalább 12 hónapig érleljük pincében, gondosan kialakított körülmények között. Az érlelési idő során kialakuló természetes nemespenész réteg fedi a sajt kérgét. Svájci tanulmányi útjaink során elsajátított recepteket, technológiákat ötvözve saját tapasztalatinkkal alkottuk meg családi manufaktúránk zászlós érlelt sajtját.
 
Bükki Sajtmanufaktúra - Faszenes Tehénsajt
Lágy sajtkülönlegesség melyet zsíros magyar tarka tejből készítünk, jellemzője e sajtnak a nemes penészes kéreg, mely egyedi ízvilágot képvisel. Elsősorban sajttálakhoz ajánljuk, friss ropogós kenyérrel, és kései szüretelésű borokkal alkot igazi ízharmóniát, amire egy cseppnyi mézet is tehetünk.
 
Közönségdíj: Tekeresvölgyi manufaktúra - Matuzsálem-14      
 

Újabb nemzetközi sikert ért el a Koch Borászat

Október 30. 12:30
Újabb nemzetközi sikert ért el a Koch Borászat
 
Idén 13.  alkalommal rendezték meg az olaszországi Bergamo-ban a Cabernet és Merlot borok világversenyét az Emozioni Dal Mondo-t október 20-21. között. A versenyre összesen 256 bor érkezett 23 országból (a nevezett országok között volt Argentína, Ausztrália, Ausztria, Kanada, Kína, Horvátország, Csehország, Németország, Görögország, Izrael, Olaszország, Málta, Moldávia, Dél-Afrika és Magyarország is). A versenyre 76 nemzetközi borbíráló érkezett 29 országból, akik a 100 pontos OIV minta szerint értékelték a nevezett borokat. Összességében az olasz borok 33 érmet nyertek és ezzel a legeredményesebb országként zárták a megmérettetést. Kína 11, Szerbia 8, Horvátország 7, Izrael 5, Argentína, Ausztrália, Magyarország és Románia 2 érmet nyert, míg Dél-Afrika, Kanada, Málta, Görögország és Szlovákia egy-egy aranyéremmel térhetett haza.

Koch Csaba villányi birtokának, a VinArt pincészet 2013-as Cabernet Sauvignon Classicus bora aranyérmet szerezett. A bornak nem ez az első sikere, a 49. Villányi Borversenyen, valamint a XX. Nemzetközi Vince-napi Borversenyen is aranyéremben részesült.
 
Az idén 25. jubileumát ünneplő Koch Csaba elmondta:

„Nagyon büszkék vagyunk erre a díjra, hiszen már múlt évben aranyérmekkel tért haza két borunk Bergamo-ból, akkor a 2012-es Prémium Cabernet Sauvignonunkat és a 2012-es Csanád Cuvée-t ismerték el. Fontosnak tartom a boraink világversenyeken való megmérettetését is, mert így objektív képet kapunk arról, hogy nemzetközi szinten milyen a borászatunk teljesítménye.”

Jelentős változás a magyar szőlész-borász képzésben

Október 27. 16:49
Hosszú évek várakozása után megszületett a jóváhagyás, a Szent István Egyetem elindíthatja a mester fokozatú (MSc) szőlész-borász képzést. Ezt az idén első alkalommal megrendezett Országos Szőlész – Borász Konferencia megnyitóján jelentették be az egyetem Budai Campusán.
 
A 2017. október 26-án lezajlott, a szakemberek szerint hiánypótló konferencia a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete szervezésében jött létre. A mintegy 250 résztvevő között szőlészek, borászok, oktatók, tanárok, marketinggel, turzimussal foglalkozó szakemberek és egyetemi, főiskolai hallgatók is voltak. A konferencia célja volt azon szakmai minimumok, nyelvezet, értékrend végiggondolása, amiket mindenki kiindulópontnak tekint.
 
A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen tizenkét előadás zajlott, melyek a szakma legkülönbözőbb témáit érintették. A konferencia egy közös falatozással zárult, ahol a résztvevők megkóstolhatták egymás régiójának jellemző ételeit, és megvitathatták a nap tapasztalatait.

Van egy hely, ahol a fekete macska biztosan nem hoz szerencsétlenséget

Október 27. 12:56
Október 27-e a Fekete Macskák Világnapja. A fekete macska a hiedelem szerint szerencsétlenséget hoz, a borászok azonban nem valószínűleg nem babonás emberek. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a fekete macska több borászatnál is kedvelt motívuma a boroscímkéknek, sőt, van olyan borászat, ami a nevét is innen vette. 
 
A Fekete Macskák Világnapja egyébként 2015 óta létezik. A kezdeményezés több egy médiahekknél, nagy-britanniai állatvédő szervezetek hívták életre, ugyanis azt vették észre, hogy arányaiban sokkal több a menhelyeken a fekete macska. Egyik lehetséges magyarázat szerintük, hogy nem eléggé fotogének, ám azzal is összefüggésben lehet, hogy sok országban a hiedelem szerint szerencsétlenséget hoznak. Az USA-ban szintén van fekete macska-nap augusztus 17-én. 2014-ben Torontóban a Black Friday-en pedig a menhelyek elengedték a 75 dolláros regisztrációs díjat, ha valaki fekete macskát fogadott örökbe. A kezdeményezés azóta az USA-ba is átterjedt.
 
 
 

Tokaji borkülönlegességeket lehet kóstolni novemberben

Október 26. 08:29
A tokaji Espák pincészet borait is meg lehet kóstolni november 10-én, a Márton napi Borfesztiválon. A budapesti Danubius Hotel Gellértben az újbor köszöntésére immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő négynapos rendezvény pénteki napján a sárospataki pincészetek az exkluzív Sárospataki Borteraszon várják a vendégeket.
 
Az Espák pincészet egy átfogó keresztmetszetet mutat be a szortimentjéből: kóstolható lesz a 2016-os száraz Supréme furmint, a Mira névre keresztelt kései szüretelésű sárgamuskotály és a 2014-es 5 puttonyos aszú. A standhoz látogatók meggyőződhetnek arról is, hol tartanak az érésben a pincészet újborai, ugyanis két 2017-es tétel is bemutatkozik.

3 millió tojás utazott repülőgépen, egy se élte túl

Október 25. 11:49
Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates légitársaság First, Business és Economy osztályain. A magát a világ legnagyobb repülő éttermeként aposztrofáló légitársaság 6 kontinens 144 városába utazó évi több mint 55 millió utasának kínál fogásokat.
 
Jöjjenek az elképesztő számok:
 
 • 1 milliárd dollárt fektet a légitársaság évente a vendéglátásba
 • 1 200 dubaji szakáccsal napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet, amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasa számára készít ételt
 • 25 catering partnerrel működnek együtt a világ minden tájáról.
 • 14 hónapos előkészület után született meg az ausztráliai útvonal menüje
 • 3,8 millió palack bort tárolnak burgundiai pincében
 • 1963-as évjáratú Graham’s Colheita Port portóit is lehet fogyasztani egyes járatok fedélzetén
 
Az Emirates utasai 2016-ban az alábbiakat fogyasztották:
 
 • 9,6 millió teafilter
 • 3 millió tojás
 • 70 tonna eper
 • 58 millió zsemle
 • 110 000 kg humusz
 • 165 tonna lazacfilé
 • 27 tonna friss brokkoli
 • 43 000 kg krémsajt

Magyarország csütörtökön megdönt egy rekordot

Október 24. 08:42
Október 26-án a tervek szerint elkészül Magyarország eddigi leghosszabb sushi-ja. A rekordkísérletre a Bazilikánál található Japanika sushi bárban kerül sor. Az est folyamán a jó hangulatról Dj Nara R'n'B slágerei gondoskodnak, az elkészült sushi-t pedig szétosztják a bár vendégei között.

Parfüm cabernet franc-ból? A világhírű luxuscég borászatot vett

Október 19. 10:38
Az elsősorban parfümjeiről és luxus ruházati cikkeiről ismert Chanel Group újabb magasan jegyzett bordeaux-i borászattal bővítette a portfólióját. A napokban jelentették be, hogy megvásárolták St.-Emilion régióban a Château Berliquet borászatot. Ez már a negyedik borgazdaság a cégbirodalomban, a harmadik Bordeaux-ban, és van egy a kaliforniai Napa-völgyben is.
 
A Château Berliquet szőlőskertjei a legmagasabb Grand Cru besorolású területeken találhatók, évente mindössze 2000 palack bor kékszül náluk, legfőbb szőlőfajtáik a merlot és a cabernet franc.