Fröccs

Még két jó bor ma estére!

November 11. 13:40
November 11-én, szerda este a DiVino Gozsduban újra együtt kóstolhatsz a Juniborászokkal, akik újboraikat viszik magukkal. Kóstolhatsz somlói juhfarkot, tokaji sárgamuskotályt, soltvadkerti rozét, móri királyleánykát és még sok mást. Több fiatal borászt is megkérdeztünk az idei évjáratról, erről itt olvashatsz. Illetve Gere Andi is elmondta, hogyan alakult náluk a 2015-ös év:
 
A metszési munkák már január közepére befejeződtek, az enyhe tél pedig elősegítette a korai rügyfakadást. Bár februárban kissé lehűlt az idő, márciustól júliusig fokozatosan és folyamatosan emelkedett a nappali hőmérséklet, ami mellett a havi csapadékátlag kiegyensúlyozott maradt. A gyümölcsök szépen fejlődtek, és augusztus 11-én, az átlagnál korábban megkezdődött a szüret. Minden leszedett alapanyag ép, és egészséges volt, a hordóba kerülő tételek minőségét pedig még az októberi esőzés sem befolyásolta. Az elmúlt évek egyik legszebb és legkiegyensúlyozottabb évjáratát tudhatjuk magunk mögött, mely mind mennyiségben és minőségben is kiemelkedőt eredményezett.
 
Gere Andi ma estére két bort visz magával a DiVino Gozsduba egy Frici Rosé gyöngyözőbort és egy portugiesert.

Ritkán mutatunk be recepteket, de ez a tökfőzelék nagyon ott van!

November 11. 12:00
Ritkán mutatunk be recepteket, de ez a tökfőzelék nagyon ott van!
 
Ebben a receptben a sima tökfőzelék leve helyett vaami olyan készül, amiben az alaplé mellett fehérbor és pálinka (!) is van. A feltét pedig egy nagyon vagány ránott feta, ami önmagában is említésre méltó! Es az imádni való friss kaporról és a tárkonyról akkor még nem is beszéltünk...
 
Itt találod a receptet.

Átadták a bormúzeumot Tokajban

November 11. 10:52
Több mint 600 millió forintból, nagyrészt hazai és uniós forrásokból alakítottak ki Világörökségi Bormúzeumot Tokajban. Egy régi romos serház felújításával a város kulturális negyedének utolsó üteme is elkészült.
 
A Világörökségi Bormúzeum négyszintes épületében számos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A hagyományos tárlatok mellett olyan újításokat is alkalmaztak, mint a kerékpáros- vagy az autós Hegyalja túra, vagy a léghajózás Tokaj fölött - írja a Tokaj-turizmus.hu.

Idén először választották meg Magyarország Legszebb Kisbirtokát

November 11. 09:12
Idén már negyedik alkalommal hirdette meg a "Magyarország legszebb szőlőbirtoka” pályázatot a Bor és Piac Magazin. Azonban 2015-ben először ítélte oda a zsűri a Magyarország Legszebb Kisbirtoka címet is a 20 hektárnál kisebb birtokok kategóriájában. Ezt a díjat a szekszárdi Fekete Borpince kapta, akik a legjobb 10 között is helyet kaptak az összesített versenyben. Gratulálunk a Fekete Borpincének, aki pedig teheti látogasson el a szekszárdi borászathoz, ahol egész évben várják a vendégeket.
 
Idén először választották meg Magyarország Legszebb Kisbirtokát

Fekete teával óvják meg a csontok egészségét

November 11. 06:30
Egy új kutatás eredményeként azt állítják, hogy a fekete teában található flavonoidok segítenek lassítani az öregedést, beleértve a csontok állapotát is - írja a Dívány.hu.
 
Ausztrál kutatók korábbi vizsgálatok eredményeit elemezve rájöttek, hogy a tea fogyasztása növelheti a csontsűrűséget, és arra is kíváncsiak voltak, hogy ha többet isznak belőle az idős nők, akkor vajon kisebb valószínűséggel törik-e el a csontjuk. Végül azt tapasztalták, hogy minden egyes csésze nagyjából 9 százalékkal csökkentette az esélyeket.
 
„Arra jutottunk, hogy a magas flavonoidtartalmú ételek és italok, például a gyümölcsök, zöldségek és a tea, fogyasztása összefügghet a törésekkel” – mondta dr. Jonathan Hodgson kutató. „Ugyanakkor további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az eredményeket átültessük a csontritkulás elleni védekezéshez kapcsolódó étrend javaslatai közé” – tette hozzá.

Libamájként adták el a kacsamájat

November 10. 20:06
A Kurunczi Hús fagyasztott libamájként adott el jóval olcsóbb, fagyasztott kacsamájat. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal be is vont 2 tonnát a termékből.
 
Nehéz megmondani kívülről a májról, hogy libamáj-e vagy kacsamáj, ezért a csalók előszeretettel kísérleteznek vele, de a Nébih DNS-vizsgálatai viszont elég egyértelműen meg tudják állapítani a különbségeket - írja az Index.

„Kiegyensúlyozott volt az évjárat”

November 10. 17:41
A villányi Wassmann Pincészet a 2015-ös évjárattal nagyon elégedett, amelyről részletesen beszámol a Mandiner.hu oldalon. A biodinamikus gazdálkodást folytató borászat tételeit a hétvégi Mitiszol Fesztiválon megkóstolhatod, valamint személyesen is kérdezhetsz a tulajdonos házaspártól.
 
Kiegyensúlyozott volt az évjárat: se különösen meleg, se különösen száraz nem volt.
 
Korai peronoszpóra-fertőzés bár előfordult, de csak primer, szekunder nem, így a bogyókat nem fertőzte meg. A lisztharmat mint Villányban mindig, a virágzás végétől most is erősen jelen volt, ám a fertőzésveszély fürtzáródáskor hirtelen eltűnt. Saját bioszőlőnkben és a biológiai növényvédelmi tanácsadásunkat igénybe vevő kollégáinknál ezért az előző évekhez képest összehasonlíthatóan kevesebbszer kellett permetezni.(...)
Az idei évjárattal tényleg nagyon elégedettek lehetünk, és örömmel várjuk, hogy mikor kerülnek a 2015-ös boraink kész, fogyasztható állapotba.

A Veritas viszi a Tokaj Kereskedőház borokat az éttermekbe

November 10. 15:49
A hónapok óta háttérben zajló tárgyalások után hivatalos: a HoReCa szektorban a Veritas lett a Nemzet Borászatának, kizárólagos hazai forgalmazója.
 
A 100% állami tulajdonban levő Tokaj Kereskedőháznál két éve egy átfogó megújulási folyamat indult el. A vállalat teljes technológiai és integrátori megújulása mellett a minőségi bortermelést és új piacok meghódítását tűzte ki célul. A társaság új vezetése erőteljes fejlődési pályára kívánja állítani nemcsak a vállalatot, de magát a Tokaj-hegyaljai borvidéket is. A neves szakemberekből álló menedzsment tagjai: Gaálné Király Enikő (vezérigazgató), Áts Károly (főborász), Balassa István (szőlészeti igazgató), Majoros László (termelési-és műszaki igazgató), Sviatkó Gábor (pénzügyi-vezérigazgató-helyettes).
 
A Veritas viszi a Tokaj Kereskedőház borokat az éttermekbe
 
A Tokaj Kereskedőház saját szőlőterülete 70 ha, amely három kiváló dűlőben fekszik. A mádi Kővágó, a tarcali Szarvas és a tolcsvai Szentvér dűlőkben termett saját szőlőn kívül azonban integrátorként több, mint 1100 ha területről közel 1600 termelőtől vásárol fel termést és készít bort a társaság,  Áts Károly főborász irányításával.
 
Az a megújulási folyamat, amely 2013-ban elindult a Tokaj Kereskedőház Zrt. életében, egyértelműen a minőségi borkészítést igyekszik szolgálni. Magas minőséget viszont csak akkor lehet garantálni, ha az alapanyagként szolgáló szőlő is magas szintet képvisel. Ahhoz, hogy a végeredmény egységes és magas minőséget képviseljen, a Tokaj Kereskedőház, és a szőlőtermelők szoros munkakapcsolata szükséges – mondta el Gaálné Király Enikő. Integrátorként fontos azt tudni, hogy az egyes szőlőültetvények, dűlők milyen minőségű szőlőt képesek teremni és az abból származó szőlő milyen bort adhat, ezért indítottunk el  2013-ban a világ szinten egyedülálló ültetvény állapot és termőhely potenciál felmérést. Célunk, hogy a gazdákat a tudatosabb termelés, szelektálás felé fordítsuk, így az egész régióban növekedjen a minőségi szőlő mennyisége.
 
Áts Károly főborásszal Tokaj szerepéről beszélgettünk: „Hittel kezdtük el” – mondta rendkívül szimpatikus hozzáállással. Nyilvánvalóan vállalva, hogy a cég múltját nem tudják meg nem történtté tenni, de az új menedzsment áldozatos munkával meg tudja valósítani azt, hogy a Tokaj Kereskedőház a borvidék alapja, támpillére legyen, egy minőségi nívót garantáljon és az emelkedő átlagos színvonal pedig „magával húzza” a teljes borrégiót. Beszélt a furmint fontosságáról a borvidék életében, és elmondta, hogy a 2014-es évjáratban általa készített furmint, valamint dűlőszelektált Kővágó Furmint az első mérföldkövei a Tokaj Kereskedőház minőségi megújulásának. A jövő évben piacra kerülő 2013-as évjáratú 5 és 6 puttonyos aszú borok pedig a következő minőségi előrelépést jelentik a társaság életében.
 
„A Veritas Borkereskedéssel kötött megállapodás áttörést jelent a Tokaj Kereskedőház értékesítési stratégiája szempontjából, hiszen eddig nem voltunk igazán jelen a hazai HoReCa piaci szegmensben. Stratégiai partnerünknek köszönhetően azonban olyan éttermekbe, szállodákba és vendéglátóipari helyszínekre juttathatjuk el borainkat a jövőben, amelyek méltóak az új portfóliónk minőségi színvonalához”- mondta Gaálné Király Enikő. 

Növelik a hungarikumok támogatási keretét

November 10. 12:06
November 9-én hétfőn, átadták a főváros legnagyobb alapterületű hungarikus ajándékáruházát, az első Paprika Marketet. Az agrártárca a következő években növelni kívánja az évi mintegy 500 millió forintos, a hungarikumok támogatására szolgáló keretet - mondta el Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter az üzlet megnyitóján.
 
A most rendelkezésre álló mintegy félmilliárd forintból támogatják például a hagyományőrző szervezeteket, illetve finanszírozzák több hungarikum reklám- és marketingköltségét. Fazekas Sándor elmondása szerint a keret növelésére azért van szükség, mert a hungarikumok száma emelkedik - most 54 van -, és például az élelmiszer jellegű termékeknél szükség lehet az ismételt piaci bevezetésre, így például a debreceni páros kolbász esetében.
 
A hungarikumok a magyar nép kimagasló teljesítményei, minél szélesebb körű megismertetésük fontos a bel- és a külpiacokon is - fűzte hozzá a miniszter. Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a hungarikumok minősítési rendszere alulról építkezik, a termékek köre civil kezdeményezésre bővül. Hungarikum ugyanis csak az a magyar csúcsteljesítmény lehet, amelyet egy adott magyar közösség magáénak érez és azt gondozza - emlékeztetett a miniszter. Úgy vélekedett, a hungarikumok száma száz körüli lehet majd, a magyar értéktár azonban ennél nagyobb is lehet.
(Forrás: MTI)