Fröccs

Megérkezett Magyarországra Chicago kedvenc étele

Május 25. 10:54
Megérkezett Magyarországra Chicago kedvenc étele
Fotó: Csiki Vivien
 
Május 25-én megnyílt Magyarország első étterme, ahol Chicago-stílusú deep dish pizzát lehet enni. Az I55 névre keresztelt étterem Budapesten, a Nyugati pályaudvarhoz közel, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán található.
 
Bár a deep dish pizza története Chicagóból indul, a gyökerek itt is Olaszországba nyúlnak vissza. Ike Sewell olasz bevándorló elevenítette fel nagymamája receptjét, aki minden vasárnap pizzapitét sütött. Ebből lett utóbb a deep dish pizza, ami 1943-ban debütált Sewell chicagói pizzeriájában, a Pizzeria Uno-ban. A deep dish pizza egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite, miközben a tésztája továbbra is vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a deep dish elnevezés) köszönheti, amelyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba, a feltéteket. Így fordulhat elő, hogy a hagyományos pizzáknál ma már szinte kicsinek számító 26 centi átmérőjű deep dish pizza két kilót is nyomhat, amiből fél kiló csak a sajt.
 
Vastagsága és az "anyagmennyiség" miatt a deep dish pizzát hosszabb ideig, csaknem 25 percig sütik 220-230 fokon. A "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt a sajt és az egyéb feltétek megégnének. Ezért a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a mozzarella és cheddar keveréke, erre kerülnek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig fűszeres paradicsomszósz borítja be.
 
Az I55 étterem, amelynek neve az Interstate 55-ös, az államokat észak-dél irányba ketté szelő autópályára utal, a deep dish pizza mellett további jellegzetes amerikai ételeket is kínál, úgy mint barbecue-t, burgereket, házi nachos-t és klasszikus steakeket.
 

Új, limitált kiadású Unicum szigorúan csak focirajongóknak

Május 24. 14:37
Új, limitált kiadású Unicum szigorúan csak focirajongóknak
 
Az Unicum 2010 óta minden évben jelentkezik limitált szériás palackkollekcióval örvendezteti meg a márka rajongóit. Idén sem – a nemrégiben debütált Unicum Szilva Halott Pénz palack után – május 1-től már kapható a közelgő labdarúg-VB előtt tisztelgő Unicum foci palack is. Az idei 0,5 literes kiszerelésű, limitált Unicum üveg labdát ábrázol, a palack két oldalán látható két ezüstérem pedig a magyarok 1938-as és 1954-es eredményeinek állít emléket. A szériából összesen 160 000 db készült, a Zwack webshopja mellett pedig a hazai hiper- és szupermarketben is elérhető.
 

Sikeresen szerepeltek a magyar rozék Franciaországban

Május 23. 16:21
9 magyar rozé nyert aranyérmet a 2018-as franciaországi Mondial du Rosé borversenyen. A világ legrangosabb rozé versenyeként számon tartott megmérettetésen a hazai borvidékek közül Szekszárd szerepelt a legjobban, 3 aranyérmes bor innen került ki. Idén 15 hazai borászat összesen 16 érmet (9 arany, 7 ezüst) hozott haza. A 2001 óta minden évben Cannes-ben megrendezendő versenyre mintegy harminc országból általában több mint ezer mintát neveznek, az érmek kiosztásáról egy 70 szakemberből álló zsűri dönt.
 
Az idei magyar aranyérmesek
 
Frittmann Borászat - Frittmann Rosé Cuvée
Bodri Pincészet - Bodri "Rozi" Szekszárdi Rozé 
Ostorosbor ZRt. - Csipke Rose
Bárdos és Fia Pincészet - Mátrai Kékfrankos - Pinot Noir Rosé
Tűzkő Birtok - Tűzkő Kékfrankos Rosé
Vesztergombi Pince - Vesztergombi Shiraz Rose
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Kékfrankos Rosé
Dúzsi Tamás és Családja - Dúzsi Kékfrankos rozé
Szentpéteri Borpince - Szentpéteri Kékfrankos Rosé

Ilyet se látott még a 150 éves komáromi erőd

Május 22. 11:35
Idén a komáromi monostori erődben rendezik meg hazánk legrangosabb pálinkaversenyét, a Pálinka Országkóstolót. A Pálinka Országkóstoló a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyét és a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programját is magában foglalja.

A május 28-án kezdődő többnapos versenyen 25 bíra kóstolja végig a több száz idén készült főzetet. A bírák arany, ezüst, vagy bronz minősítéseket adnak a legjobb tételeknek, és kategóriánként Champion díjakat is osztanak. A Magyarország legjobb pálinkája címet viszont csak egyetlen pálinka nyerheti el, amelyet a 2018-as palettából a legjobb minőségűnek ítél meg a zsűri. A győzteseket júliusban az Országház Felsőházi termében hirdetik ki. Nevezni kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehet.

Tavaly egy igazi különlegesség lett az év pálinkája. 2017-ben egyébként egy új díjat is alapított a Pálinka Nemzeti Tanács: a legjobb 10.000 palack feletti tétel díját a Villányi Pálinka-Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája nyerte el.
 

A legnagyobb magyar borvidék is megválasztotta a legjobb borait

Május 22. 09:13
Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb szőlőtermelő vidéke és kiváló borok szülőhelye, számtalan különleges fajta mellett megtalálhatóak az alföldi klasszikusok, amelyek tényleg jól érzik magukat a borvidéken. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye bora választással is a Duna–Tisza közi borokra és a borászatokra kívánja felhívni a figyelmet, támogatva a megye kincsei méltó presztízsének helyreállítását.

A 2018-as megye bora választásnak Császártöltés adott otthont, ahol a Bács-Kiskun legjobb legjobb fehér, rozé, vörös borát szakemberekből álló bizottság választotta ki. A megmérettetésre a három fő kategóriában a Kunsági- és a Hajós-Bajai Borvidék legkiválóbbjai kerültek, melyekből elismert borászok, szakemberek választották ki a legjobbakat.  A győzelem előszobájába 18 kiváló bor került, amelyekből nehéz, de kiegyenlített küzdelemben a legfényesebb éremmel csak a győztes hármat illették.  A megye bora büszke címet egy éven át viselhetik a kiválóságok, amelyek már a hétvégén induló Szegedi Borfesztiválon is megkóstolhatók.

Bácsi-Kiskun Megye Bora 2018-ban fehér kategóriában a Szentpéteri Pincészet 2017-es Olaszrizlingje lett.
„Halvány sárga színű, tükrösen tiszta bor, amely finoman zöldes, fanyar illattal fogad, amit a primer gyümölcsösség követ. Íze éretten citrusos, izgalmas kesernyésséggel, lendületes savakkal, közepes testtel, moderált alkohollal, mindezt nagyon szép arányokkal megvalósítva.”
 
Bácsi-Kiskun Megye Bora 2018-ban rozé kategóriában a Koch Pincészet 2017-es Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki a kitüntető címet.
„Narancsos-rózsaszínes színe előrevetíti, hogy nem egy pehelysúlyú bor lesz. Illatában fűszeresség szövi át a szamócás-pirosribizlis jegyeket, mellette a málna édes tónusa gazdagítja. Kóstolva sem okoz csalódást, amit az illat ígér azt ízben is hozza. Játékosan gyümölcsös, hol a savasabb ribizli, hol a puhább, édesebb málnásság kerül felülre. Igazán remek rozé, ami sokrétűségével jó választás akármilyen alkalomhoz.”
 
Bácsi-Kiskun Megye Bora 2018-ban vörös kategóriában az Antal Pincészet 2015-ös Merlot-ja lett.
„Pirosas-bordós színű, intenzív szamócás illatú bor, amely azonnali fogyasztásra ingerel. Közepes teste, elképesztően életteli bort rejt, hihetetlenül szaftos, málnás aromatikával. Tanninja puha, érett, simogató, nagyon szép keretet ad a gyümölcsösségnek.”
A legjobb borkategóriák mellett, ettől az évtől a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím is gazdára talált, amelyet Ifjabb Szentpéteri Attila kiskőrösi fiatal borász kapta. A feltörekvő borász címre a hegyközségek ajánlásai alapján, a bírálóbizottság objektív adatok alapján választotta ki az megyei fiatal borászát. Az elismerés birtokosa lehetőséget kap a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretében a bemutatkozásra.

Az ünnepélyes díjátadó június 18-án lesz Kecskemét főterén, a Barackpálinka és Borfesztivál keretében, ahol Rideg László a megyei közgyűlés elnöke adja át a kitüntető címeket.
 
A Bács-Kiskun Megye Bora 2018 választás eredménye:

FEHÉRBOR KATEGÓRIA:
1. Szentpéteri Olaszrizling 2017
2. Csanádi Pincészet Sauvignon Blanc 2017
3. Guber Pincészet Chardonnay 2017
4. Galántai Pincészet Cserszegi Fűszeres 2017
5. Gedeon Pincészet Kövidinka 2017
6. Frittmann Pincészet Generosa 2016
 
ROSÉBOR KATEGÓRIA:
1. Koch Borászat Cabernet Sauvignon Rosé 2017
2. Szentpéteri Borpince Kékfrankos rosé 2017
3. Vass Pincészet Néró rosé 2017
4. Font Pincészet Kékfrankos rosé 2017
5. Polyák Pincészet Cabernet Sauvignon rosé 2017
6. Antal Pincészet Néró rosé 2017
 
VÖRÖSBOR KATEGÓRIA:
1. Antal Pincészet Merlot 2015
2. Szőke Pincészet Cabernet Sauvignon
3. Frittmann Pincészet Merlot 2015
4. Font Pincészet Kékfrankos 2015
5. Ádám Pincészet Cabernet Sauvignon 2016
6. Koch Borászat Kadarka 2016
 

Történelmi tett: nőt választottak elnöknek

Május 18. 11:40
A Mátrai Hegyközségi Tanács tisztújító közgyűlésén Kovács Zita személyében első ízben választottak nőt elnöknek az elkövetkezendő 5 évre. A fiatal borászhölgy édesapja mellett kezdett el borászkodni hét évvel ezelőtt, ma már együtt viszik a gyöngyöstarjáni Kovács és Lánya Borászatot.
 
„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fiatalon a küldöttek lehetőséget láttak bennem és bizalmat szavaztak nekem a következő 5 évre. Ugyanakkor nagy elvárásokat támasztok magammal és az elnökséggel szemben, hiszen az előd – Dr. Nyilas János – nagyon magasra tette a mércét az eddigi munkájával. Külön izgalmas számomra a tény, hogy soha nem volt még nő ebben a pozícióban. Azt mondhatjuk, hogy a Mátrai Borvidék ma az egyik legdinamikusabban fejlődő borvidék. Ebben látom most a legnagyobb kiindulási pontot: fejlődni kell! Hatalmas marketingmunka áll előttünk, hogy országosan is elismert borvidék legyünk. Legnagyobb feladatomnak most ezt a küldetést tekintem.„
 
A Mátrai Borvidéki Tanácsot sok-sok cikluson át vezető Dr. Nyilas János továbbá is az elnökségi tagként segíti az új elnök munkáját, valamint a közgyűlés örökös, tiszteletbeli elnöknek választotta, elismerve eddigi lelkiismeretes munkáját a borvidékért.
 
A borvidéki tanács egy koordináló, érdekképviseleti szervezet, melynek a legfelsőbb szinteken – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában – képviseli a borvidéki termelőket, másrészt a helyi borásztársadalom összefogását segíti a közös célok és a borvidék jövője érdekében.
 

Huszonöt aranyérem a Balaton-felvidéki Borversenyen

Május 11. 15:22
Harminc pincészet összesen 126 borral nevezett a Sümegen megrendezett Balaton-felvidéki régiós borversenyre. A verseny kiírói borkereskedőket, étterem- és borbártulajdonosokat, sommeliereket, borszakírókat hívtak meg a zsűribe, akik a borokat vakon kóstolva bíráltak. Az ő pontszámaik alapján ítélték oda a borvidék legjobb bora, borásza kitüntetéseket és a Sümeg városának híres borkereskedőjéről, Ramassetter Vincéről elnevezett vándordíjat.
 
A Balaton-felvidéki borvidéken összesen közel 1000 ha szőlőterület áll művelés alatt; ennek kb. a felén olaszrizling terem. Több, mint 300 bejegyzett borászat és szőlőtermelő gazdálkodik ezen az ezer hektáron. 

A nevezett borok közül kapott 25 aranyérmet, egy pedig nagyarany érmet. A legsikeresebb három borászat a beküldött borokra kapott pontszámok alapján:
  • Kázsmér Pincészet, Lesencetomaj
  • Georgikon Tanüzem, Keszthely
  • Egly Szőlőbirtok és Borászat, Sümeg

További díjazottak:
  • Balaton-felvidéki Borvidék Bora; a Ramassetter-vándordíj nyertese és a borvidék legjobb száraz bora cím birtokosa: Fodorvin Olaszrizling 2017 
  • A borvidék legmagasabbra értékelt vörösbora: Csali Szőlőbirtok Cabernet Sauvignon 2013
  • A legjobb rozé: Nagy és Nagy Kft. Kékfrankos Merlot Rozé 2017
  • A legjobb női borász: Gálné Dignisz Éva, Gál Szőlőbirtok és Pincészet
  • A legjobb ifjú borász: ifj. Effenpergel Győző
     
A legjobb eredményeket elérő borászatok borait a közeljövőben egy budapesti rendezvényen, valamint a sümegi XIV. Jakab Napok Történelmi Fesztiválon is meg lehet majd kóstolni.

Minden, de tényleg minden a magyar sörfogyasztási szokásokról

Május 10. 11:17
6,2 millió hektoliter sör fogyott tavaly Magyarországon a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint. A sörfogyasztás növekedése gyakorlatilag a gazdasági válság vége óta töretlen, 2017-ben mintegy 20 millió korsó volt a bővülés, a trend idén is folytatódik valószínüleg.
 
A sörszezon természetesen nyáron van, a Világgazdaság által megkérdezett áruházláncok az éves forgalmuk 35-40 százalékát ekkor bonyolítják.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a magyarok is egyre inkább a minőségi termékeket keresik. Az előző évben leginkább a középkategóriás sörök eladása nőtt meg elsősorban az olcsóbb, alsókategóriás termékek rovására. Az ízesített és alkoholmentes termékek forgalma is erősödött: míg előbbi esetében 19 százalékos, addig utóbbi kategóriában 25 százalékos volt a bővülés. A Belvárosi Sörfesztivál felmérése szerint a magyar sörfogyasztók hetente átlagosan 1500 - 2000 forint között költenek sörre.

„A kutatásunk szerint a hagyományos elképzeléssel szemben a sörözés már nem csak a férfiak sajátja: a prémium, illetve kézműves söröket a 26-39 éves, főiskolai végzettségű férfiak és nők egyaránt keresik. Ugyanakkor míg a férfiak jól ismerik a sörtípusokat, addig a hölgyek kevésbé tudatosan választanak” – jegyezte meg Kurucz Dániel, a Fesztivál Holding Kft. ügyvezetője.
 

Ötven szerencsés megrendelőnek jutott az egri borritkaságból

Május 09. 15:00
Mindössze 275 palack készült abból a kékfrankosból, amelynek 50 számozott példányát kínálta eladásra az egri Kovács Nimród Winery. A szűztermésű Grand Bleu 2008 első palackjait május első hetében juttatta el a pincészet azoknak a megrendelőknek, akik az elsők között jelentkeztek áprilisban közzétett, exkluzív ajánlatukra. 
 
A 2008-as Grand Bleu a Nagy Eged Grand Cru legmagasabban fekvő dűlőjéből való, a 2004-ben telepített szőlő legelső szüretének gyümölcse. A szeder, fekete cseresznye és ribizli illatát elegánsan egészítik ki az édesgyökér, fahéj és pörkölt hordó aromák. Zempléni hordóban érlelődött 24 hónapig. A bor szépen tükrözi a nagyon egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amit a különleges nagy-egedi savgerinc emel ki.