Fröccs

Huszonöt aranyérem a Balaton-felvidéki Borversenyen

Május 11. 15:22
Harminc pincészet összesen 126 borral nevezett a Sümegen megrendezett Balaton-felvidéki régiós borversenyre. A verseny kiírói borkereskedőket, étterem- és borbártulajdonosokat, sommeliereket, borszakírókat hívtak meg a zsűribe, akik a borokat vakon kóstolva bíráltak. Az ő pontszámaik alapján ítélték oda a borvidék legjobb bora, borásza kitüntetéseket és a Sümeg városának híres borkereskedőjéről, Ramassetter Vincéről elnevezett vándordíjat.
 
A Balaton-felvidéki borvidéken összesen közel 1000 ha szőlőterület áll művelés alatt; ennek kb. a felén olaszrizling terem. Több, mint 300 bejegyzett borászat és szőlőtermelő gazdálkodik ezen az ezer hektáron. 

A nevezett borok közül kapott 25 aranyérmet, egy pedig nagyarany érmet. A legsikeresebb három borászat a beküldött borokra kapott pontszámok alapján:
  • Kázsmér Pincészet, Lesencetomaj
  • Georgikon Tanüzem, Keszthely
  • Egly Szőlőbirtok és Borászat, Sümeg

További díjazottak:
  • Balaton-felvidéki Borvidék Bora; a Ramassetter-vándordíj nyertese és a borvidék legjobb száraz bora cím birtokosa: Fodorvin Olaszrizling 2017 
  • A borvidék legmagasabbra értékelt vörösbora: Csali Szőlőbirtok Cabernet Sauvignon 2013
  • A legjobb rozé: Nagy és Nagy Kft. Kékfrankos Merlot Rozé 2017
  • A legjobb női borász: Gálné Dignisz Éva, Gál Szőlőbirtok és Pincészet
  • A legjobb ifjú borász: ifj. Effenpergel Győző
     
A legjobb eredményeket elérő borászatok borait a közeljövőben egy budapesti rendezvényen, valamint a sümegi XIV. Jakab Napok Történelmi Fesztiválon is meg lehet majd kóstolni.

Minden, de tényleg minden a magyar sörfogyasztási szokásokról

Május 10. 11:17
6,2 millió hektoliter sör fogyott tavaly Magyarországon a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint. A sörfogyasztás növekedése gyakorlatilag a gazdasági válság vége óta töretlen, 2017-ben mintegy 20 millió korsó volt a bővülés, a trend idén is folytatódik valószínüleg.
 
A sörszezon természetesen nyáron van, a Világgazdaság által megkérdezett áruházláncok az éves forgalmuk 35-40 százalékát ekkor bonyolítják.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a magyarok is egyre inkább a minőségi termékeket keresik. Az előző évben leginkább a középkategóriás sörök eladása nőtt meg elsősorban az olcsóbb, alsókategóriás termékek rovására. Az ízesített és alkoholmentes termékek forgalma is erősödött: míg előbbi esetében 19 százalékos, addig utóbbi kategóriában 25 százalékos volt a bővülés. A Belvárosi Sörfesztivál felmérése szerint a magyar sörfogyasztók hetente átlagosan 1500 - 2000 forint között költenek sörre.

„A kutatásunk szerint a hagyományos elképzeléssel szemben a sörözés már nem csak a férfiak sajátja: a prémium, illetve kézműves söröket a 26-39 éves, főiskolai végzettségű férfiak és nők egyaránt keresik. Ugyanakkor míg a férfiak jól ismerik a sörtípusokat, addig a hölgyek kevésbé tudatosan választanak” – jegyezte meg Kurucz Dániel, a Fesztivál Holding Kft. ügyvezetője.
 

Ötven szerencsés megrendelőnek jutott az egri borritkaságból

Május 09. 15:00
Mindössze 275 palack készült abból a kékfrankosból, amelynek 50 számozott példányát kínálta eladásra az egri Kovács Nimród Winery. A szűztermésű Grand Bleu 2008 első palackjait május első hetében juttatta el a pincészet azoknak a megrendelőknek, akik az elsők között jelentkeztek áprilisban közzétett, exkluzív ajánlatukra. 
 
A 2008-as Grand Bleu a Nagy Eged Grand Cru legmagasabban fekvő dűlőjéből való, a 2004-ben telepített szőlő legelső szüretének gyümölcse. A szeder, fekete cseresznye és ribizli illatát elegánsan egészítik ki az édesgyökér, fahéj és pörkölt hordó aromák. Zempléni hordóban érlelődött 24 hónapig. A bor szépen tükrözi a nagyon egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amit a különleges nagy-egedi savgerinc emel ki.
 
 
 

Ízlelgessük a nevet, mert a jövőt jelenti: PLA

Május 04. 14:56
„Műanyagpohár mentes május” néven mozgalmat indított a Heineken Hungária. Kezdetben négy vendéglátóhelyen adják a cég sörét lebomló, növényi alapú, úgynevezett PLA poharakban kínálják majd söreiket. Az egyedi dizájnos „Lebomlok érted” szlogennel ellátott egyszer használatos poharakat egyelőre a Grund, a Kobuci Kert, a Rácskert és a Zöld Küllő használja.

A kezdeményezés összefüggésben lehet a Heineken saját kutatásával, miszerint világszerte a sörivók 34 százaléka állítja, hogy termékválasztását környezetvédelmi szempontok is befolyásolják. Egy másik, 18 országban készült felmérése szerint pedig a fogyasztók átlagosan 66 százaléka hajlandó többet fizetni fenntartható technológiával készült termékekért.

A sörgyártó karbonlábnyomának legnagyobb szeletét, 39 százalékát eddig a csomagolóanyag tette ki. A PLA poharaknak az előállítása is jóval környezetbarátabb, mint a klasszikus műanyagpoharaké: a teljes gyártási ciklus során 80-90 százalékkal kevesebb széndioxid jut a levegőbe. Ráadásul megfelelő körülmények között mindössze 3 hónap alatt teljesen lebomlanak, míg ehhez a sztenderd műanyagpoharaknak 500 évre van szükségük. 
 

Aki holnap a Bazilikánál jár, egy kicsit Hollywoodban érezheti magát

Május 03. 10:34
Május 4-én pénteken 14 órakor lesz a Borászok Borásza Csillagavatás. A 2017-ben indult kezdeményezés nyomán minden borász, aki elnyeri a Borászok Borásza díjat, kap egy csillagot a Szent István Bazilika előtti sétányon. Idén Áprilisban a borásztársak tavaly elhunyt Konyári Jánost választották meg, így az övé lesz a tizenkettedik csillag a Zrínyi utcában a Genezis Galéria előtt.

Íme egy rövid videó a tavalyi csillagavatásokról. 
 

Világhírű festmények költöztek a borospalackokra

Május 02. 11:32
Világhírű festmények költöztek a borospalackokra
 
Idén májusban és júniusban különleges borokat kóstolhatnak a KLM légitársaság járatain a World Business Class utasai. A palackokon az amszterdami Rijksmuseum tulajdonában lévő festmények reprodukciói láthatók.

A címkéken többek között Johannes Vermeer és Caesar Boëtius van Everdingen festményei köszönnek vissta. Mind az öt festményt a hozzá illő borhoz egyedileg választották. Caesar Boëtius van Everdingen festménye, a „Lány a nagy kalapban” például Esterházy Grüner Veltliner borának palackjára került. A borokat a KLM szakértői válogatták össze, figyelembe véve, hogy az emberek állítólag máshogy élik meg az ízeket és az aromákat repülés közben.
 

3 perc videó arról, mit csináltak a borturizmus legnagyobbjai Magyarországon

Május 02. 09:59
Április 10-12-ig Budapesten rendezték a világ legnagyobb borturisztikai szakkonferenciáját, az International Wine Tourism Conference-t (IWINETC). A 3 napon a világ számos országából több, mint 300 borturisztikai szakember látogatott el hazánkba. Johanthan Swift a szervezőbizottság vezetője a Borászportálnak még márciusban elmondta, mit profitálhat a konferenciából Magyarország. Az előadásokról két napon át élőben tudosítottunk. Itt és itt el is lehet olvasni őket, aki viszont csak egy rövid benyomást szeretne kapni és kiváncsi, milyen amikor a szakma krémje összejön és hogy mit láttak Magyarországból, az nézze meg az alábbi videót:
 

Trendi és minőségi gyorsételek, országszerte

április 26. 14:18
Idén tavasszal újra elindult az országjáró Street Food Konvoj, hogy áprilistól szeptemberig 14 vidéki városba elvigye a minőségi utcai gyorsételeket.
 
A magyar food truck-ok április 27-én Egerben, az Egri Csillag Fesztiválon kezdik országjáró körútjukat. A két éve indult kezdeményezésre egyre több önkormányzat lett nyitott  – ennek köszönhető, hogy a csapat idén szinte minden nyári hétvégéjét más megyében, más városban tölti.
 
„Minden vidéki városban azt tapasztaltuk, hogy az embereknek óriás igénye van a különleges street food-okra. Aminek pedig külön örülünk, hogy befolyásoljuk és megihletjük a helyi gyorséttermeket is, akik meglátják a piaci lehetőséget  a minőségi ételekben” – mondta el Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.
 
Májusban Budapesten, Szekszárdon, Siófokon és Nyíregyházán lehet velük találkozni, júniusban pedig Zalaegerszegre, Kiskunhalasra, Sopronba, Győrbe és Tiszafüredre látogatnak. Júliusban Szombathelyen, Veszprémben és Pécsett állomásoznak, augusztusban pedig Debrecenbe érkezik a Food Truck Show. A csapat Tatabányán zárja a nyarat, de előtte a fővárosban még egyszer összegyűlnek a kocsik a Kincsem Parkban.
 
A street food-ok mellett a programot idén 8 helyen utcaművészek is színesítik.

Főszerepet kap a pezsgő az Etyeki Borangolón

április 24. 15:00
Májusban 12-én borospincék, családi gazdaságok, műhelyek nyílnak meg a látogatók előtt. Családias hangulatban, megújult környezetben, pincéről pincére fedezhetik fel Budapest szőlőskertjének értékeit ezen a napon, 10 és 19 óra között. A bor- és gasztronómiai kóstolók mellett kulturális- és gyermekprogramokat is kínálnak.

A pezsgő igazi főszerepet kap ezen a napon: akár 10 etyeki pincészet palackban erjesztett pezsgője lesz kóstolható az Etyeki Borházban. Pezsgős villásreggelivel indul a nap az Anonym Pincében, majd folytatódik egy vertikális pezsgő- és chardonnay kóstolóval. Délután ia Körpincében pedig kiderül, mennyire ügyesek az etyeki borászok a pezsgő degorzsálásában. Pezsgős csülök is készül, ezúttal is a Kálna Pinczében, a Kecskegödörben.

Aki szeretne a borban és a birtokokban is elmélyülni, annak érdemes lesz beborangolni az Öreghegyet és az Újhegyet is. Múltidézésre invitál az Etyeki Kúria romantikus Rózsakertjébe, a Rókusfalvy Birtokon pedig megismerhetjük a birtok filozófiáját, természetesen borok kíséretében. A borokon túl vizuális ízelítőt is kapunk a Nádas Borműhelyben, Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész és Nádas Alexandra, Barcsay díjas grafikusművészek munkáiból.

A helyi sajtokon és sonkákon túl változatos kínálat várja a vendégeket a falusi vendégasztaltól a gasztronómiai különlegességekig. Ha valaki saját maga főzné meg bográcsban ebédjét, s már csak egy présház hiányzik hozzá, arra is lehetőség nyílik.

A gyermekek ezúttal bonbont készíthetnek a Gingalló Csokoládéműhely workshopján, valamint kedvenc szörpjüket is elfogyaszthatják a Halmi Pincében. A kisebbek programját kézműves foglalkozások, parasztudvar látogatás színesíti.
 
A dallamok is hozzátartoznak az etyeki idillhez, gyermekek és gyermeklelkű felnőttek élvezhetik a Rutkai Bori Banda koncertjét, valamint Kézdy Luca & Tóth Evelin kápráztatnak el minket „HegedűÉnekkel” az „EtyekM DownTown”-ban.