Fröccs

Miben mennyi koffein van?

Szeptember 04. 06:46
A koffein elfogyasztása hatással van a szervezetünkre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének jelentésében ez áll:
 
A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy–három órás időtartamra 5–10 százalékkal). Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5–25 százalékkal fokozza az anyagcserét. Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető. A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.
 
A csokoládék, energiaitalok, kávé, tea és még sorolhatnánk, tartalmaznak koffeint. De miben mennyi koffein van?
 
Miben mennyi koffein van?
Néhány élelmiszer és ital átlagos koffeintartalma (mg/1 adag); Forrás: EFSA, 2015
 
A napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztás túladagolásnak számít.

Somlói és német rizlingek is lesznek az Olaszrizling Október kóstoló mesterkurzusain

Szeptember 03. 19:39
Kitették az Olaszrizling Október honlapjára azt, hogy milyen mesterkurzusokon vehetnek majd részt a Nagy Olaszrizling Kóstoló vendégei. Eszerint Mészáros Gabriella, a Borkollégium oktatója tart majd előadást Rizling vagy Riesling? címmel, ahol leginkább balatoni és német borokat kóstolhatnak majd a résztvevők.
 
Az Olaszrizling Somlón – távlatok és stílusok című prezentációt pedig a Kreinbacher Birtok szakmai vezetője, Bodorkós Norbert és a borász, Várszegi György vezeti majd, és hét olaszrizling lesz kóstolható a pincészet kínálatából.

Montenuovo napot tartott a Vylyan

Szeptember 03. 16:19
20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo, névadója Montenuovo Nándor herceg, akihez a XX. század elején a pincészet birtokának egy része tartozott. A villányi pincészet legnépszerűbb borát sokféle ételhet lehet párosítani. 
 
A Montenuovo napon a résztvevők egy boros- és gasztronómiai körítéssel és baráti beszélgetésekkel tarkított történelmi utazás részesei lehettek.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
Kölcsey Sára fotói

Egy kihagyhatatlan hely a Balaton északi partján

Szeptember 03. 13:05
Vagy, ahogyan a Borrajongó nevezi a biztos pont. Ez pedig nem más, mint az Istvándy Pincészet és Borműhely a Balaton északi partján, Badacsony közelében.
 
„A badacsonyi vasútállomástól rövid sétára található Istvándy Borműhely 2014. május 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A pincészet központja a Tóti-hegyen található, az új badacsonyi bástya a Badacsony lábánál fekvő, több mint száz éves villaépület pincéjében kapott helyet, amelynek teraszáról remek kilátás nyílik a Balatonra és a fonyódi Várhegyre és Sipos-hegyre.”
 
A cikk szerzője látogatása során több tételt is megkóstolt a borászatnál, amelyek közül a 2013-as Hárslevelű kapta a legtöbb pontot.
„Tankönyvi hárslevelű illat és íz: áradó virágosság és friss méz, trópusi gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack és érett körte. Intenzív és remek egyensúlya van, finom és gazdag. A korty jól kitöltött, kerek és kellően hosszú is, bukkanók, üresjáratok nélkül. Egy szóval: örömbor. 6p+”
 
A teljes beszámolót a Borrajongó.hu oldalán olvashatod el!

Már készül a rozé Takleréknél – videó!

Szeptember 03. 10:55
Kedden megkezdte a rozénak szánt pinot noirral a szüretet a szekszárdi Takler Pince.
 
 
Bizakodó vagyok, főleg a kései fajták tekintetében - mondta el lapunknak Takler András. Az elmúlt időszakban leesett 100-120 mm csapadék nem a legjobbkor jött, hiszen pl. a zweigeltben visszahígultak a mustfokok, de ez kicsit le is hűtötte a kedélyeket: nem kell úgy rohanni – fogalmazott András.
 
Összességében remekül alakul az évjárat. A kékfrankosok különösen szépek, a Szenta-völgyben például már most mézédes a szőlő, nagyon komoly alapanyag lesz, hogyha végre jól alakul a szeptember. Édesapámnak van egy régi megfigyelése: hogyha augusztus és szeptember hónapfordulóján meleg, nyári idő van, akkor általában jó ősz szokott jönni. Ez a megfigyelés eddig bejött – avatott be minket a családi időjóslásba Takler András.

Párakocsma nyílik Ausztráliában

Szeptember 03. 09:47
Az ausztráliai Brisbane-ben nyitja meg ajtóit az első felhőbár, ahol a szemgolyókon, a tüdőn és a nyálkahártyán át szívhatják magukba az alkoholt az újfajta kocsma vendégei. Az ausztrálok mindössze három hétig élvezhetik a különleges hely légkörét a Brisbane-i Fesztivál új attrakciójaként. A világ első alkoholgőzbárja már július óta folyamatosan működik a brit fővárosban.
 
Az Alcoholic Architecture nevű felhőbár vendégei pára formájában szívnak magukba egy gin és tonik alapú koktélt, egy 40 perces tartózkodás két pohár ital elfogyasztásával ér fel - írja honlapján a Daily Mail című brit lap.
 
Az új hóbort előnyei között emlegetik a másnaposság elmaradását, a 40 százalékkal kisebb kalóriafogyasztást és azt, hogy az alkohol bevitelének ez a módja állítólag kíméli a májat. Emellett - a szervezők szerint - a belélegzés általi alkoholfogyasztás jobban kihozza a szeszes italok alkotóelemeinek, például a borókabogyónak a zamatát.
 
A "párakocsma" ötletét azonban egészségügyi szakemberek ellenzik, mert még nem ismert, hogy a belélegzéses alkoholfogyasztás hosszabb távon milyen hatást gyakorol a szervezetre. 
 
"Nem jó ötlet, mert egy mérgező, rákkeltő vegyi anyagot lélegzünk be és szívunk fel gyorsan" - jelentette ki Jake Najman, a Queenslandi Egyetem drogkutató intézetének igazgatója. 
 
A Brisbane-i Fesztivál részeként rendezett Fear & Delight show igazgatója, Scott Maidment szerint azonban a módszer "rendkívül biztonságos", vegyészek és biotechnikusok évekig dolgoztak rajta, és Londonban már bevált.
 
A londoni alkoholgőzbár, amely a Bompass & Parr brit dizájneriroda elmeszüleménye, júliusban nyílt meg a brit főváros legnagyobb és legrégibb piacán, a Borough Marketen. A vendégek vízálló köpennyel védekeznek a levegő magas nedvességtartalma ellen, ugyanakkor arcukat fedetlenül kell hagyniuk, ha teljes mértékben élvezni akarják az alkoholfogyasztás vadonatúj módját.
(Forrás: Inforadio/MTI)

Magyar borok, amelyekre büszkék lehetünk

Szeptember 03. 06:59
A Művelt Alkoholista „Magyar borral villantani” címet adta bejegyzsének, amelyben a hazai boroktól való „elfordulást” meséli el. Ennek oka, hogy„ könnyebb és gyorsabb tanulási folyamat a világ világszínvonalú borait fölfedezni, beszerezni és megismerni, mint világszínvonalú borokat készíteni”.
 
De természetesen minidg vannak kivételek és reménységek.
 
„Idén nyáron jó sorsom úgy hozta, hogy végre-valahára találkoztam két olyan magyar vörösborral, amivel nem tudtam betelni. Két olyan borral, amit büszkén kínálhat a házigazda a vendégeinek, vagy büszkén adhat át a vendég a házigazdának erős nemzetközi ellenszélben is. Mindkét bort keresztbe-kasul kóstoltam, egyiket sem a lét elviselhetetlen könnyűsége, a pillanat varázsa vagy a lemenő nap fénye szépítette meg. Kóstoltam őket közvetlen riválisaik társaságában, egymagukban, barátokkal, egyedül, és szemernyi kétségem sem maradt a nagyságuk felől.
 
Gere & Weninger Cabernet Franc Selection 2009
A megtestesült elegancia. Azon belül is a vérbő, eleven fajta. Az általam legszebbnek tartott korban van: amikor a gyümölcs még nem fakult ki, a hordó már halkulóban, a tannin megszelídült, és beléptek az őszies tercier jegyek.
 
Heimann Barbár 2011
Mint egy van Gogh-festmény. Amíg nem találkozunk szemtől-szembe, nem hisszük el, hogy létezhet magas művészet ilyen ragyogó színekkel.”
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!

Helyi pénze lesz Tokaj-Hegyaljának

Szeptember 02. 19:20
Szeptember 5-én a Mádi Furmint Ünnepen mutatják be Tokaj-Hegyalja helyi pénzét a Tokaji Dukánt. Azt, hogy valaki ilyen fizetőeszközt vezet be nem újdonság: Sopronban a Kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai-, a balatoni térségben pedig a Balatoni Korona már jól bevált a turisztikai szolgáltatók körében - írja a Hegyalja.info.
 
A Tokaji Dukát egy történelmileg és talán gazdaságilag is összetartozó régiót foghat egybe, ezen túl képes lehet erősíteni a térség turisztikai jelentőségét, nemzetközi ismertségét, de talán a legfontosabb, hogy a helyi termelőket, kereskedőket szolgáltatókat képes lehet összekötni és a helyben keletkezett tőkének egy részét helyben tartani. Ehhez persze nem elég létrehozni magát a rendszert, hiszen az nem lehet sikeres az érintett önkormányzatok, a vállalkozók és az itt élők támogatása, tenni akarása nélkül. A helyi pénz csak akkor működik ha a közösség akarja és elfogadja azt – mondta el a HegyaljaInfonak dr. Horváth Tibor projektigazgató, aki a Hajdúnánáson már sikeresen bevezetett helyi pénzt, a Bocskai Korona bevezetését is irányította.
 
A Dukátnak történelmi háttere is van: a Rákóczi-szabadságharc idején Hegyalján vezettek már be saját pénzt, amiből a legértékesebb a Dukát volt. Abban az időszakban mindez összefort a közösség erejével és függetlenségével szellemi és anyagi értelemben egyaránt.
 
A helyi pénz a forint papír címleteit képezi le, tehát 500, 1000, 2000, 5000, 10000 és 20000-es címletekben jelenik meg, a „bankjegyek” pedig Hegyaljához kötődő személyeket ábrázolnak majd. A dukátot névértéken lehet majd váltani, tehát egy Tokaji Dukát egy Forintot ér majd.

A pénz kapcsán azt ígérik, hogy ha valaki már nem akarja használni a Dukátot, akkor azt bármikor szabadon vissza is válthatja azt forintra. A csatlakozási lehetőséggel pedig folyamatosan keresik a hegyaljai vállalkozókat, a rendszerhez bárkinek lehetősége lesz később is kapcsolódni.

Csapnivaló a kiskereskedelemben kapható fűszerpaprika minősége

Szeptember 02. 16:06
Az őrölt fűszerpaprika az egyik fő hungarikumunk, azonban nem minden termék minősége a legjobb, sőt! Azt hisszük, jó – holott valójában nem az az áruházakban kapható fő hungarikum, az őrölt fűszerpaprika nagy része – erre figyelmeztetnek a Magyar Gasztronómiai Egyesület idei nagy paprikatesztjének eredményei a Hirado.hu forrásai szerint.
 
Aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, kérdés, hogy hol, mert a kiskereskedelemben kapható termékek többsége csapnivaló – erről beszélt a hirado.hu-nak Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója.
 
Gyalázatos minőség
 
A társaság idei paprikatesztjének mezőnye valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos javulást nem észleltek. Az egyesület közlése szerint annyi pozitívum elmondható, hogy a minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel. Most is sok olyan akadt azonban, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, miközben gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű volt.
 
Gyenge alapanyag
 
Molnár B. Tamás szerint a rossz minőség oka, hogy az ágazatot továbbra is a minőségre igénytelen nagyüzemi termelés jellemzi, nem megfelelően szárított és feldolgozott, gyenge minőségű alapanyagból.  Az is általános, hogy a hazait keverik a Dél-Amerikából, Kínából vagy több más országból behozott, ámde (vagy szintén) gyenge minőségű fűszerpaprikával. A szakértő hangsúlyozta, a borhoz vagy éppen a pálinkához hasonlóan jó fűszert is csak érett, hibátlan termésből lehet előállítani.
 
Ha jót akar
 
A szakértő szerint vannak termelők, akik a legjobbat hozzák ki a magyar paprikából, de ők viszonylag kis mennyiségeket készítenek, és jellemzően  ismerősök ajánlásával lehet eljutni hozzájuk. Ha valakinek nincs ilyen személyes paprikaszállítója, akkor az itt-ott megtalálható kistermelői boltokat érdemes keresnie, ahol jó eséllyel szintén talál jó fűszert – hívta fel a figyelmet.
 
A teljes cikket a Hirado.hu oldalán tudod elolvasni!