Fröccs

Miért a bordói fajták, miért nem a kékfrankos?

November 25. 12:00
Milyen minőséget tud a cabernet franc Magyarországon? Miért kell a világfajtákkal is foglalkozni a kékfrankos és a kadarka mellett? Milyen típusú borokat keresnek a magyar fogyasztók, melyik például a kedvenc borvidékük? 
Ezekre a kérdések is választ kaphatsz, ha meghallgatod a Kossuth Rádió vagy az Inforádió bordói novemberről szóló interjúját. Bánlaki D. Stella főszerkesztő, kommunikációs vezető persze arról is beszélt, hogy milyen mesterkurzusokra és milyen újdonságokra számíthatunk szombaton a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján!

Sürgősen eladó szőlő Tokaj-Hegyalján

November 24. 18:54
Sürgősen eladó szőlő Tokaj-Hegyalján
Tokaj-Hegyalján, Tolcsva közelében, a 37-es főútról nagyon jól megközelíthető, 1500 tőkés, kordonos szőlő, présházzal, teljes felszereléssel –betegség miatt – tulajdonostól sürgősen eladó.
 
Érdeklődni a +36 20 551 8373 mobilszámon lehet.
 
Sürgősen eladó szőlő Tokaj-Hegyalján

ProWeinra hívják a hazai borászokat

November 24. 13:47
A Magyar Turisztikai Ügynökség a ProWein Düsseldorf szakkiállításon, 2017. március 19-21. között közösségi megjelenést tervez. A társkiállítók jelentkezését 2016. november 30-ig várják.
 

A világ legjelentősebb borkiállításán 2016-ban 59 ország 6200 kiállítója vett részt. Megjelenésük több mint 55 ezer szakmai látogatót vonzott. A 23. ProWein Düsseldorf töretlen, dinamikus fejlődését Magyarország több, mint 15 éve követi nyomon kiállítóként.

 

Közösségi magyar részvétel

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 2017-ben magyar megjelenést szervez a ProWein Düsseldorf szakkiállításon. A 15. csarnokban helyet kapó, egységes arculati elemekkel felépített, két részből álló 303 m2-es standon (15/G03) megjelenő kb. 16 kiállítónak árubemutatásra, információszolgáltatásra és tárgyalások lebonyolításához nyújtanak lehetőséget. Tárgyalásaikhoz minden kiállító részére közös használatú tárgyalórész kerül kialakításra.

Jelentkezés és bővebb információk a Vinoporton.

Kampány indult a tokaji aszú népszerűsítéséért

November 24. 13:15
Közösségi kampány vette kezdetét, aminek célja, hogy minél inkább felhívja az emberek figyelmét a tokaji aszúra. A #KoccintsAszuval szeretné emelni az aszú megjelenését a magyar sajtóban.
 
Kampány indult a tokaji aszú népszerűsítéséért
Fotó: Furmint Photo

A tokaji aszú világviszonylatban is különleges bortípus, de a kampányt elindító Wineglass Communication szerint még itthon is van mit növelni a fogyasztói tudatosságon a tokaji aszúval kapcsolatban.

A közösségi média fontos felülete a #KoccintsAszuval kampánynak, a direkt erre a célra létrehozott Facebook-oldalhoz csatlakozók aszúhoz illő recepteket, érdekességeket, karácsonyi inspirációkat találnak.

A magyar sajtóban való jelenlét növelését ismert és népszerű borbloggerek bevonásával szeretnék elérni, de a programhoz csatlakozó éttermek és borbárok is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a tokaji aszúra.

Megkezdődött a jelöltállítási folyamat a 2017-es Borászok Borásza díjra

November 21. 13:40
Dr. Prónay Bence kuratóriumi elnök felkérte az eddigi Borászok Borásza díj nyerteseit, hogy állítsák össze saját 50 fős listájukat, nevezzék meg azokat a borászokat, akik szerintük érdemesek a díjra 2017-ben.

Az elmúlt évek Borászok Borásza díj nyertesei alig pihenhetnek a szüret után, máris meg kell nevezniük azt az 50 borászt, akik közül kikerül majd az az egy szakember, aki csatlakozhat az „elit klubhoz”.

Az eddigi díjazottak valamennyien összeállítják a saját 50 fős listájukat, a végső listát pedig egy jelöltállító kuratóriumi ülésen határozzák meg. Ezt követően az 50 jelölt mindegyike leadja a voksát, így tulajdonképpen a jelöltek maguk közül választják meg a végső győztest.

A korábbi évek győztesei ezen túl javaslatot tesznek a Borászok Barátja díjra, és a Borászok Borásza Ösztöndíjprogram nyertesére is.

A Borászok Barátja olyan civil lehet, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben segíti a magyar borászok munkáját. Az idén első alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogram keretében a „Jövő Borásza” cím viselője 1.000.000 forint juttatásban részesül, amelyet féléves külföldi gyakorlatra fordíthat.

Csaknem 4 milliárdos fejlesztési csomagot kapott Etyek

November 18. 11:58
Csaknem 4 milliárdos fejlesztési csomagot kapott Etyek
Fotó: kirandulasok.com
Etyeken és környékén több mint 3,7 milliárd forintos fejlesztések kezdődtek, a pénzből jut majd az út- és közműfejlesztésre és kerékpárút-építésre is. A beruházások az etyeki Gasztrosétányhoz nagyban kapcsolódnak.

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos jelentette be a fejlesztések kezdetét, a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős országgyűlési képviselő elmondta, hogy Etyek a borturizmusban betöltött szerepe miatt lett a projekt vezetője.

A projekt részeként tervezik az Etyek, Gyúró, Vál és Veréb településeket összekötő közút megépítését is.

 A Pannónia Szíve fejlesztési program keretében az elsők között a legjelentősebb beruházásokat Etyeken, az Újhegyen lesznek. A Gasztrosétány pincéit és présházait összekötő út kockakő burkolatot kap, parkolóhelyeket létesítenek és a közművesítés korszerűsítése mellett a közvilágításra és a térrendezésre is jut figyelem.

Kiépül a közvilágítás az Öreghegyi úton, a Kecskegödörnél és a Körpincénél, továbbá az útburkolatot is felújítják. A népszerű Körpincénél színpad is épül, és közösségi térré alakítják át a Magyar-kút, valamint a Nádas-tó környékét.

A Pannónia Szíve projekt lehetővé teszi több mint 20 kilométeres kerékpárút építését is, amely az Etyek-Bicske-Csabdi-Tarján útvonalon teszi lehetővé a biciklizést. Etyek központjában felújítanak egy sváb parasztházat, itt kap helyet a Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza.

A közútfejlesztési csomag keretében megújul a Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz, valamint a Háromrózsa-Botpuszta-Etyek út. A program valamennyi fejlesztésének meg kell valósulnia 2017. június 30-ig.
(MTI)

A minisztérium a Badacsony oldalán van

November 17. 17:00
A kedden megjelent NÉBIH kontra Badacsony közleményváltás kapcsán a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hangsúlyozza, hogy a Borászati Kutató Intézet elkötelezett a borvidék fejlődés és jó hírneve iránt.
 
Az intézet kiemelten fontosnak tartja a növényegészségügyet, meggyőződésük, hogy a magas szintű szakmai munka megalapozott döntésekhez vezet, ami a badacsonyi borvidék és a borászok érdekeit szolgálja.
 
A nyilatkozatok miatti félreértések megmutatják, hogy még szorosabb együttműködésre és szakmai párbeszédre van szükség az érintettek között.
 
A Badacsony zárlatáról szóló közleményről itt, a badacsonyiak válaszáról pedig itt olvashat bővebben.
 
(FM Sajtóiroda)

Magyarország az idei krakkói borászati szakkiállítás díszvendége

November 17. 15:15
A Krakkói Vásárközpont borászati szakkiállítását november 16. és 18. között tartják, amelyre több mint 13 ezer látogatót várnak. Az idei díszvendég Magyarország, ami egyben újabb lehetőség a minőségi magyar borok bemutatására Lengyelországban, ahol hagyományosan szeretik a magyar borokat.
 
Az Enoexpo díszvendége idén Magyarország, a Lengyelország második legnépesebb városában tartott szakkiállításra több mint 10 ezer embert várnak a szervezők. A háromnapos kiállításon 60 m2-es standon mutatkoznak be a magyar borok, az összesen nyolc kiállító mellett a magyar standon a Magyar Nemzeti Kereskedőház is helyet kap.
 
A kóstolózónában Tomasz Prange-Barczyński, a Lengyel Borszakírók Szövetségének elnöke tart tematikus kóstolókat a közönségnek. A kóstolókon összesen 26 magyar termelő boraival ismerkedhetnek meg a lengyel borkedvelők, de a szakkiállítás kísérőrendezvényeként több étteremben is bemutatják a magyar borokat.
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a megnyitón elmondta, hogy Lengyelország fontos gazdasági partnere Magyarországnak, ezért a lengyel fogyasztók és szakemberek számára egyaránt meg kell mutatnunk, hogy minőségi korszakváltás történt a magyar borágazatban.
 

Rászoruló családokon segített a Bock Borászat

November 16. 17:45
Rászoruló családokon segített a Bock Borászat
Fotó: Bock Bor Facebook
Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg az idei Márton-napi újborünnepet a villányi Bock Borászatnál. A kétnapos rendezvény idén nem csak az újborokról és a libaételekről szólt, jótékonysági árverés is színesítette a programot.
 
Szent Márton születésének 1700. évfordulóján összesen 1300-an ünnepeltek a Bock Borászatnál, a pincészet termeiben és az udvaron felállított rendezvénysátorban azonban idén nem csak a libáé és az újboré volt a főszerep.
 
A tours-i püspök tiszteletére idén képzőművészeti pályázatot hirdetett a pincészet, a beérkezett művek közül a zsűri által kiválasztott tizenhárom alkotást jótékony célú árverésen értékesítették. A rendezvénysátorban nem is volt gond a licitáló kedvvel, a vendégek között Bock József is sokat tett azért, hogy minél nagyobb összeg gyűljön össze a jótékonysági árverésen.
 
Németh Gábor Szent Márton és az árulkodó lúd című szobra, valamint Szöllősi Dóra Szent Márton legendája című festménye kelt el a legdrágábban, az első alkotásért 100 ezer forintot fizettek a szerencsés nyertesnek. Összesen 880 ezer forint gyűlt össze, amelyet teljes egészében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportjának ajánlott fel a Bock Borászat. Csonka Pál, a Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának vezetője elmondta, hogy az adományból élelmiszercsomagokat állítanak össze, amelyeket a rászoruló családok kapnak.
 
A jótékonyság mellett a hagyományos ünnepen azért az asztali örömöknek is jutott szerep, a szervezők kéttonnányi libahússal és a pincészet 2016-os Szent Márton Borából kétezer palackkal készültek.