Fröccs

Nagyon szerethető ötlet az ételpazarlás elleni app

Augusztus 26. 11:53
A magyar fejlesztésű redinner alkalmazás felhasználói olcsón vehetik majd meg az éttermekben a nap végén megmaradt élelmiszert.
 
A mobilalkalmazás hasonlít egy online étlaphoz, de a felhasználó tartózkodási helyét figyelembe véve listázza az épp elérhető kedvezményes ajánlatokat. Az alkalmazással a vásárlók gyorsabban juthatnak friss élelmiszerhez, az éttermeknek több lesz a bevétele, és javulnak az ételpazarlási mutatók is - írja az Index.
 
A redinner regisztráció után azonosítja a helyzetünket, és felméri, hogy a közeli éttermekben, kávézókban, ebédlőkben és csemegeboltokban milyen megmaradó ételt lehet olcsón elvinni. 
 
A fejlesztők szerint a szolgáltatás szeptembertől indulhat Magyarországon, először Androidon, majd később IOS-en. Elsőként a nagy forgalmú önkiszolgálókat, kifőzdéket és büféket fogják megkeresni, ahol naponta nagy mennyiségű étel marad meg. A becslések szerint Magyarországon naponta több tízezer adag ételt lehetne megmenteni a kukába kerüléstől.

Foci Európa bajnokság ide vagy oda - nem fogyott több sör a nyáron

Augusztus 26. 09:44
Hiába volt foci EB és az olimpia, az alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt kevesebb sört adtak e a magyar sörgyártók a nyáron, mint tervezték.
 
Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a sörgyártók arra számítottak, az idei nyáron 30 millió korsóval több fogy majd, mint egy átlagos évben. A foci Eb és az olimpia idejére 2,5-3 százalékos növekedésre számítottak a gyártók, de a rossz idő miatt Schillinger szerint már az is jó eredmény, ha a tavalyi szintet hozzák. Tavaly 6,5 millió hektoliter sört adtak el a legnagyobb magyarországi gyártók, a söripar adó- és járulékbefizetése elérte a 71 milliárd forintot.

Csokifesztivált rendez Szerencs

Augusztus 25. 19:43
A csoki körül forog minden a hétvégén Szerencsen, ahol immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Csokoládéfesztivált - közölték a szervezők.
 
A rendezvény kulturális és sportprogramokkal, édesség-bemutatókkal, vásári forgataggal és kóstolókkal várja a vendégeket, akik ízelítőt kaphatnak a helyi gyártású édességek és a Tokaj-hegyaljai borok mellett a zempléni táj kulturális értékeiből is.
 
Lesznek szakmai programok, miniszteri tájékoztató, a Szerencsi Bonbon Kft. új termékének bemutatója, valamint bemutatkozik a horvátországi Kras csokoládégyár. A csokoládébarlangban csokiszobor-kiállítás nyílik és interaktív csokoládékészítést is tartanak.
 
Szombaton hagyományosan felvonulással kezdődik a fesztivál, a megnyitót követően határon inneni és túli művészeti csoportok mutatkoznak be a nagyszínpadon, tartanak kézműves bemutatókat. A kicsiket és nagyokat csokoládé kalandpark várja, megrendezik a III. Oldtimer Veteránautó Kiállítást is. 
 
A fesztiválon fellép mások mellett az Omega, a Tankcsapda, a 100 Folk Celsius, Deák Bill Gyula, valamint számos művész és együttes.
(MTI)

Újabb kulcsember hagyja el a Tantit

Augusztus 25. 15:50
A Michelin-csillagos budai Tanti étterem Pesti István idejében szerezte meg a kitüntetést, majd azt Heiszler Olivérrel sikerült megőrizniük.
 
Ám úgy tűnik, most Heiszler is elhagyja az éttemret: „Most egy korszak lezárul az életünkben. Úgy döntöttünk, elhagyjuk a tantit és új lehetőségek után nézünk, hogy még jobbá válhassunk szakmánkban. Mindenekelőtt hálásak vagyunk a rengeteg szeretetért és jó szóért, amit tőletek kaptunk az elmúlt évek során! Emellett természetesen szeretnénk megköszönni a tulajdonosoknak a lehetőséget, hogy ránk bízták az éttermet, és nem utolsó sorban nagyra becsült kollégáinknak is a kitartást és a sok-sok áldozatos munkát! Nem titok, nagyon nehéz döntés volt, de miután az ember mindig a fejlődésre törekszik, valamint újabb és újabb élményekre, kihívásokra vágyik az élete során, nem volt más lehetőségünk.” - idézi a séf Facebook bejegyzését a Chef&Pincér.

Gasztronómiai világkongresszus vendége lesz Magyaroroszág

Augusztus 25. 14:24
Díszvendégként vehet részt Magyarország az egyik legrangosabb gasztronómiai világkongresszuson, a Gastronomikán, amelyet október 2. és 5. között rendeznek meg a baszkföldi San Sebastiánban.
 
A Gastronomika tizennyolc éve indult a spanyol-francia határ közelében fekvő San Sebastiánban, a nemzetközi gasztronómia egyik fővárosában: a baszk település éttermei 21 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak és olyan sztárséfek dolgoznak ott, mint Juan Mari Arzak vagy Martín Berasategui - mondta el a Kossuth Rádió szerdai adásában Madary Orsolya, a magyar díszvendégség szervezője, a Magyar Konyha Online felelős szerkesztője.
 
Mint hozzátette, a kongresszus célja, hogy a világ minden tájáról érkezett séfek bemutathassák egymásnak a technológiai újításokat. A Gastronomika idővel a világ legnagyobb séfjeinek találkozóhelyévé vált: ott jelentette be Ferran Adria, hogy bezárja világhírű éttermét, az elBullit vagy ott mutatta könyvét tavalyelőtt Massimo Bottura, a világ ma legnagyobbnak tartott séfje - idézte fel.
 
Madary Orsolya elmondása szerint a Magyar Konyha munkatársai négy éve látogatják a baszkföldi kongresszust, a lap munkatársainak felvetésére látogatott Magyarországra a Gastronomika igazgatója is munkatársaival.
 
Itteni kóstolási tapasztalataik alapján hívtak meg négy magyar séfet. Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója címen tart előadást a kongresszus kétezer hallgatója előtt; Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül címen ad elő, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje expozéjának címe pedig A magyar konyha régen és ma lesz.
 
Közben bemutatkozhat a magyar cukrászművészet is: Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a Dobos-tortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal a színpadon.
 
A díszvendég országok a városban street food jelleggel is bemutathatják konyhájukat: San Sebastiánban élők így megkóstolhatják például a gulyást, a töltött paprikát, a töltött káposztát és a somlói galuskát - tette hozzá Madary Orsolya.
(MTI)

Gyakornokokat keres a Henye Borászat

Augusztus 25. 11:45
Szőlészeti és borászati területen egyaránt sokat fejlődhetsz a Henye Borászat gyakornokaként, Tokaj-Hegyalján.
 
A programban jól képzett szakemberektől tanulhatsz, gyakorlatban nézheted meg hogyan is működik egy dinamikusan fejlődő borászat, önálló szakmai feladatokban bizonyíthatsz, sőt a gyakornoki idő lejárta után akár munkavállalóként is erősítheted a pincészet csapatát.
 
A borászat szálláshelyet és gyakornoki munkadíjat biztosít, és aktív, nappalis hallgatói jogviszonyt, precizitást és felelősségteljességet, nyitottságot vár a jelentkezőktől.
 
Munkavégzés helye: Henye Borászat
Munkaidő: 8 órás teljes
 
Önéletrajzokat a henye@henyewinery.hu és az istvan.bai@dereszla.com címekre várnak.

Már csak egy hétig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjprogramra

Augusztus 25. 09:48
A Borászok Borásza díjátadó gálán bejelentett ösztöndíjprogram a nevezési határidő végéhez közeledik.
 
A szőlész-borász alapképzésben részt vevő hallgatók számára létrehozott program azoknak szól, akik választott hivatásuk iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkeznek és a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos számukra. Az ösztöndíjat elnyerő fiatal 1 millió forintot kap külföldi gyakorlathoz és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
 

A nyertes pályázó egy évig viselheti a „Jövő Borásza” címet, támogatják bruttó 1 millió forinttal egy féléves külföldi szakmai gyakorlatát, szüretelhet valamely Borászok Borászánál vagy a jelöltnél, tiszteletjegy kap a Borjog és Bormarketing 2017. Konferenciára és meghívót a Borászok Borásza gálára.
 
A további részletekről itt tájékozódhatsz.

Ínycsiklandó lesz a Tokaji Ősz

Augusztus 24. 15:53
Immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre Tokaj-Hegyalja ikonikussá vált borgasztronómiai rendezvénye, a Tokaji Ősz. 
 
A három napos esemény a világörökség részévé nyilvánított borvidéken kalauzolja résztvevőit. A Tokaji Ősz mint presztízs rendezvény, limitált létszámban fogadja igényes borértő vendégeit, akik a vidék legszebb borait kóstolhatják a legpatinásabb tokaji pincékben. 
 
A bortúrák vezetői maguk a borászok, akik féltve őrzött, különleges tételeiket hozzák elő a pincék mélyéről a Tokaji Ősz résztvevőinek.
 
A szép borok mellé pedig valódi fine dining élmények sora várja vendégeinket, erről Michelin csillagos gála vacsora és a helyi gasztronómia jeles képviselői gondoskodnak három napon át.

A Tokaji Ősz 2016. szakmai vezetője Bacsó András, az év „Borászok Borásza”.
 
A részletekért kattints ide!
 

Ez lesz idén a Boregyetemen

Augusztus 24. 12:20
A Budapest Borfesztivál kísérőrendezvénye, a Boregyetem kétnapos előadás- és kóstolósorozata idén - a Borfesztivál 25. születésnapja alkalmából - a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekint vissza az elmúlt közel három évtizedre.
 
Az előadás hallgatói szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetnek a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd az előadók visszatérnek napjaink trendjeihez.
 
Szeptember 6-án kávékurzus várja a látogatókat, a Nespresso-val! Minden, amit a kávéról tudni szeretnél: honnan jön, hogyan készül, hogyan kóstold, és hogyan ismerd fel az igazi minőséget. Természetesen azért lesznek borok is!
  
Szeptember 6.:
A megújulás úttörőitől a generációváltásig: 25 év a magyar borkultúrában
 
  • Borstílusok és a borkészítési technológia változásai
Előadók:
Thummerer Vilmos, tulajdonos – Thummerer Pince, Eger
Lamport József, főborász – Thummerer Pince, Eger
  • Bor és gasztronómia
Előadók:
Pintér Katalin, tulajdonos, ügyvezető – Gerbeaud Café, Onyx Étterem, Émile Étterem
Dr. Csizmadia András, gasztrofilozófus – Bor-Schola
  • Borpiac és borfogyasztási szokások
Előadók:
Dr. Harsányi Dávid, marketingkommunikáció szakirányvezető, főiskolai docens – Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar, Marketing Intézeti Tanszék
Zilai Zoltán, igazgató – Budapest Borfesztivál, elnök – Magyar Bor Akadémia
 
A borok:
1. rész
  • Egri Csillag Grand superior, 2013 – Thummerer Pince
  • Vili Papa Cuvée, 1995 – Thummerer Pince
  • Vili Papa Cuvée, 2011 – Thummerer Pince
2. rész
  • Sáfránykert Olasz rizling válogatás, 2014 – Figula Pincészet
  • Villányi Cabernet sauvignon barrique, 1993 – Gere Attila Pincészete
  • Kopár Cuvée, 2007 – Gere Attila Pincészete
  • Szekszárdi Bikavér reserve, 2007 – Takler Borbirtok
3. rész
  • Kunsági Kékfrankos Rosé, 2015 – Gál Szőlőbirtok és Pincészet
  • Zsadányi Hárslevelű pezsgő – Zsadányi Pincészet
 
Szeptember 7.:
Ismerd meg a gourmet kávék világát!
 
1. Bevezető: kis kávétörténelem, kávékészítés, újabb trendek
 
2. Ráhangolódó borkóstoló: 2 borpár
  • a termőhely hatása a borra, 2 fehérbor példáján bemutatva
  • a barrique érlelés hatása a borra, 2 vörösbor példáján bemutatva
 
3. A kávékóstolás szempontjai és a hibátlan kávé jellemzői
  • tudnivalók és interaktív kóstoló
 
4. A nüanszok: terroir és gasztronómia
  • különleges termőterületek kávéinak kóstolása
  • kóstolással egybekötött kávé-sajt harmonizáció
 
Előadók:
Nagy Zsolt, kávé nagykövet – Nespresso
Csorba Gábor, sommelier, képzési vezető – Bortársaság
 
A részletekért kattints ide!