Fröccs

Már csak egy hétig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjprogramra

Augusztus 25. 09:48
A Borászok Borásza díjátadó gálán bejelentett ösztöndíjprogram a nevezési határidő végéhez közeledik.
 
A szőlész-borász alapképzésben részt vevő hallgatók számára létrehozott program azoknak szól, akik választott hivatásuk iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkeznek és a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos számukra. Az ösztöndíjat elnyerő fiatal 1 millió forintot kap külföldi gyakorlathoz és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
 

A nyertes pályázó egy évig viselheti a „Jövő Borásza” címet, támogatják bruttó 1 millió forinttal egy féléves külföldi szakmai gyakorlatát, szüretelhet valamely Borászok Borászánál vagy a jelöltnél, tiszteletjegy kap a Borjog és Bormarketing 2017. Konferenciára és meghívót a Borászok Borásza gálára.
 
A további részletekről itt tájékozódhatsz.

Ínycsiklandó lesz a Tokaji Ősz

Augusztus 24. 15:53
Immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre Tokaj-Hegyalja ikonikussá vált borgasztronómiai rendezvénye, a Tokaji Ősz. 
 
A három napos esemény a világörökség részévé nyilvánított borvidéken kalauzolja résztvevőit. A Tokaji Ősz mint presztízs rendezvény, limitált létszámban fogadja igényes borértő vendégeit, akik a vidék legszebb borait kóstolhatják a legpatinásabb tokaji pincékben. 
 
A bortúrák vezetői maguk a borászok, akik féltve őrzött, különleges tételeiket hozzák elő a pincék mélyéről a Tokaji Ősz résztvevőinek.
 
A szép borok mellé pedig valódi fine dining élmények sora várja vendégeinket, erről Michelin csillagos gála vacsora és a helyi gasztronómia jeles képviselői gondoskodnak három napon át.

A Tokaji Ősz 2016. szakmai vezetője Bacsó András, az év „Borászok Borásza”.
 
A részletekért kattints ide!
 

Ez lesz idén a Boregyetemen

Augusztus 24. 12:20
A Budapest Borfesztivál kísérőrendezvénye, a Boregyetem kétnapos előadás- és kóstolósorozata idén - a Borfesztivál 25. születésnapja alkalmából - a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekint vissza az elmúlt közel három évtizedre.
 
Az előadás hallgatói szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetnek a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd az előadók visszatérnek napjaink trendjeihez.
 
Szeptember 6-án kávékurzus várja a látogatókat, a Nespresso-val! Minden, amit a kávéról tudni szeretnél: honnan jön, hogyan készül, hogyan kóstold, és hogyan ismerd fel az igazi minőséget. Természetesen azért lesznek borok is!
  
Szeptember 6.:
A megújulás úttörőitől a generációváltásig: 25 év a magyar borkultúrában
 
 • Borstílusok és a borkészítési technológia változásai
Előadók:
Thummerer Vilmos, tulajdonos – Thummerer Pince, Eger
Lamport József, főborász – Thummerer Pince, Eger
 • Bor és gasztronómia
Előadók:
Pintér Katalin, tulajdonos, ügyvezető – Gerbeaud Café, Onyx Étterem, Émile Étterem
Dr. Csizmadia András, gasztrofilozófus – Bor-Schola
 • Borpiac és borfogyasztási szokások
Előadók:
Dr. Harsányi Dávid, marketingkommunikáció szakirányvezető, főiskolai docens – Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar, Marketing Intézeti Tanszék
Zilai Zoltán, igazgató – Budapest Borfesztivál, elnök – Magyar Bor Akadémia
 
A borok:
1. rész
 • Egri Csillag Grand superior, 2013 – Thummerer Pince
 • Vili Papa Cuvée, 1995 – Thummerer Pince
 • Vili Papa Cuvée, 2011 – Thummerer Pince
2. rész
 • Sáfránykert Olasz rizling válogatás, 2014 – Figula Pincészet
 • Villányi Cabernet sauvignon barrique, 1993 – Gere Attila Pincészete
 • Kopár Cuvée, 2007 – Gere Attila Pincészete
 • Szekszárdi Bikavér reserve, 2007 – Takler Borbirtok
3. rész
 • Kunsági Kékfrankos Rosé, 2015 – Gál Szőlőbirtok és Pincészet
 • Zsadányi Hárslevelű pezsgő – Zsadányi Pincészet
 
Szeptember 7.:
Ismerd meg a gourmet kávék világát!
 
1. Bevezető: kis kávétörténelem, kávékészítés, újabb trendek
 
2. Ráhangolódó borkóstoló: 2 borpár
 • a termőhely hatása a borra, 2 fehérbor példáján bemutatva
 • a barrique érlelés hatása a borra, 2 vörösbor példáján bemutatva
 
3. A kávékóstolás szempontjai és a hibátlan kávé jellemzői
 • tudnivalók és interaktív kóstoló
 
4. A nüanszok: terroir és gasztronómia
 • különleges termőterületek kávéinak kóstolása
 • kóstolással egybekötött kávé-sajt harmonizáció
 
Előadók:
Nagy Zsolt, kávé nagykövet – Nespresso
Csorba Gábor, sommelier, képzési vezető – Bortársaság
 
A részletekért kattints ide!

Bor- és művészeti fesztivál lesz hétvégén

Augusztus 24. 07:48
Augusztus 27-én nyitja kapuit a „VII. Bor és Művészet Fesztivál” a patinás, 19. századi töki pincesoron, ami számtalan művészeti programmal, és az Etyek-Budai Borvidék ínyencségeivel várja a borkedvelő közönséget. A fesztivál egyik főszereplője a zene: jazz és blues muzsikával várják a helyszínre látogatókat, másik a bor: 5 pincészet sorakoztatja fel minőségi borait.
 
Résztvevő pincészetek:
 
 • Nyakas Pincészet (Tök)
 • Kovács Pince (Tök)
 • Pécseli Pince (Etyek)
 • Reisner Pince (Budajenő)
 • Mokos Családi Pincészet (Villány)
 
A részletekért kattints ide!

Kilónként 17-18 (!) forintot fizetnek csak az almáért

Augusztus 23. 18:14
Kilónként 17-18 (!) forintot fizetnek csak az almáért
 
Kilónként mindössze 17-18 forint körül mozog az ipari alma idei felvásárlási ára. A gazdálkodók azt mérlegelik, hogy ennyiért megéri-e leszedni a termést. Az étkezési almáért ugyanakkor a tavalyinál akár 40 százalékkal is többet adnak egyelőre a felvásárlók.
 
Alacsony felvásárlási indul az ipari alma idei feldolgozása - mondta Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője. A kilogrammonként 17-18 forint plusz áfás ár a "lélektani" határon áll, vagyis a termelők azt mérlegelik, hogy érdemes-e ennyiért leszedniük az almát. A szedés díja ugyanis kilogrammonként 4-5 forint, a léüzembe szállításé ugyancsak 4 forint körüli, így 9-10 forint marad az átvételi árból, amelyből a művelési költségeket is le kell még vonni. 
 
Takács Ferenc az étkezési alma induló árát ugyanakkor termelői szempontból biztatónak nevezte, hiszen az elsőként szüretelt Gála fajtáért kilogrammonként 90 forintot is adnak a felvásárlók, a tavalyi 50-60 forinttal szemben. Megerősítette, hogy az idén gyenge közepes termés várható, a becslések szerint 500-550 ezer tonna almát szednek le. Tavaly 520 ezer tonna termett, ebből a léüzemek 300 ezer tonnányit dolgoztak fel, egyéb ipari hasznosításra, befőtt és pudingkészítésre pedig 30-50 ezer tonna közötti került a gyümölcsből.

Hat éven át forgatták a Szepsy Istvánról szóló filmet

Augusztus 23. 09:28
A Szeretet, mint tőke a címe annak a Szepsy Istvánról szóló portréfilmnek, amelyet Tallián Hedvig és Tóth Gábor készített hat éven át. Az 50 perces dokumentumfilm arra tesz kísérletet, hogy bemutassa Tokaj-Hegyalja és egyben hazánk leghíresebb borászát a szélesebb hazai közönségnek, a filmben megszólaló számos szereplő segítségével. 
 
A filmet a Duna Televízió fogja műsorra tűzni, a tervek szerint idén ősszel. 
 

Gyorsjelentés a Somlóról: így néznek ki a szőlők

Augusztus 22. 13:43
A szürethez közeledve egyre izgalmasabb kérdés, milyen állapotban lesznek a szőlők a nagy napon. A Somlói Apátsági Pince fotóin szerencsére csodálatosak a fürtök!
 
Gyorsjelentés a Somlóról: így néznek ki a szőlők
Furmint, tramini, hárslevelű és juhfark
(Via)

Nem csak a szőlőt tizedelte meg a jég

Augusztus 22. 10:35
A tavaszi fagy, valamint a nyári jégkárok miatt hiány lehet idén körtéből - jelezte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Csizmadia György elmondta: a körte kényes gyümölcs, számos kártevő megtámadja, ami eladhatatlanná teszi a gyümölcsöt, ugyanakkor csak az első osztályú körte adható el.
 
A lap hétfői számában megjelent cikk szerint Magyarországon évente 23 ezer és 28 ezer tonna közötti mennyiség termett körtéből az utóbbi években.
 
A világ 25 millió tonnás körtetermésének mintegy 12 százaléka származik Európából, 78 százalék pedig Ázsiából. Magyarország főként az Európai Unióból importál körtét, évente mintegy kétezer tonnát, a magyar export pedig Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Finnországba és a skandináv államokba irányul.
(MTI)