Fröccs

Nem csak a szőlőt tizedelte meg a jég

Augusztus 22. 10:35
A tavaszi fagy, valamint a nyári jégkárok miatt hiány lehet idén körtéből - jelezte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Csizmadia György elmondta: a körte kényes gyümölcs, számos kártevő megtámadja, ami eladhatatlanná teszi a gyümölcsöt, ugyanakkor csak az első osztályú körte adható el.
 
A lap hétfői számában megjelent cikk szerint Magyarországon évente 23 ezer és 28 ezer tonna közötti mennyiség termett körtéből az utóbbi években.
 
A világ 25 millió tonnás körtetermésének mintegy 12 százaléka származik Európából, 78 százalék pedig Ázsiából. Magyarország főként az Európai Unióból importál körtét, évente mintegy kétezer tonnát, a magyar export pedig Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Finnországba és a skandináv államokba irányul.
(MTI)

Drága lehet idén bort hamísítani

Augusztus 21. 15:45
Drágább lesz az élet azoknak, akik cukor felhasználásával szeretnének javítani a borukon, vagy a mennyiségen növelni, ugyanis emelkedhetnek a cukorárak, és várhatóan egy ideig magasak is maradnak annak hatására, hogy a cukor termelése világszinten csökken, emiatt a globális cukorkészletek a következő két szezonban több mint 22 millió tonnával eshetnek vissza - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.
 
Juhász Gergely vezérigazgató szerint elsősorban az Indiában kialakult szárazság miatt 12,5 millió tonnával maradhat el a globális cukorkínálat a kereslettől a 2015-16-os termelési időszakban. Ennél kevesebb, 9,8 millió tonnás hiány mutatkozhat a következő, 2016-17-es idényben. A két termelési szezon alatt a világ cukorkészletei több mint 22 millió tonnával mérséklődhetnek, ez várhatóan 2,5 millió tonnával marad el a 2008-2009-es és 2009-10-es szezon alacsony cukortermelésétől, ami a cukor fontonkénti árát több évtizede nem látott magasságba, 30 dollárcent fölé emelte (1 font=0,4536 kilogramm).
 
A cukor árának esetleges további emelkedése érintheti Magyarországot is, mert az évi 375-400 ezer tonnára tehető belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kristálycukor kilójának átlagára idén júliusban 249 forint volt, szemben az év eleji 222 forinttal. 2015. júliusában még átlagban 187 forintot kellett adni a kristálycukor kilogrammjáért.
(MTI)

Munkaerőhiány miatt drágulhat a kenyér

Augusztus 21. 08:55
A munkaerőhiány miatt emelkedhet a kenyér ára ősz végétől, de a pékszövetség szerint sok múlik azon, hogy mennyit tud segíteni a kormány.
 
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Népszabadságnak azt mondta, becslése szerintlegalább 2-3 ezer dolgozóra lenne szükség a 23 ezer embert foglalkoztató iparágban,de, ha nem emelik a munkások bérét, akkor fokozódni fog az elvándorlás.
(Élelmiszer.hu)

Újabb balatoni pincészet kezdi a szüretet szerdán

Augusztus 20. 19:04
A dél-balatoni pincészet az Irsai Olivérrel kezdi a szüretet. Jó-közepes terméshozamra, de kiváló minőségre számítanak idén - írja a Bor és Piac.
 
Az április 26-i fagykár a Dél-Balatoni Borrégió valamennyi borászatát érintette, átlagosan 20-30 százalékos termésveszteséggel számolnak a borászok. A Pócz Pincészetnél a legnagyobb kárt a zöldveltelini fajta szenvedte el, azonban az Irsai Olivért egyáltalán nem érintette a fagy.
 
 
A szőlőt augusztus 24-én kezdik majd szedni.

A kézműves borokról tanácskoztak csütörtökön

Augusztus 20. 11:50
A kézműves borászat volt a fő témája a Radványi Jenő borászati konferenciának, amelyen számos neves magyar bortermelő tartott előadást csütörtökön Budapesten.
 
A Radványi Jenő borászati konferenciát 2008 óta szervezik meg, a Magyarok Világkongresszusához kapcsolódva - idézte fel Borbély Zsolt Attila szervező. Az idei konferencia fő témája a kézműves borászat volt. A világot elöntik az "arctalan tömegtermékek", az élelmiszeripar működését is a profit hajszolása határozza meg - fogalmazott Borbély Zsolt Attila, hozzátéve: immár gyakran a tömegtermelés is igyekszik kézműves termékekként eladni produktumait.
 
Mint elismerte, a kézműves borászat meghatározására nincs mindenki által elfogadott definíció, az azonban biztos, hogy a kézműves borászat nem arctalan tömegborokat termel, ellenben sokszor együtt jár a természethű szőlőműveléssel.
 
Az egynapos konferencián előadást tartott többek között Kaló Imre (Eger), Alkonyi László (Tokaj-Hegyalja), Bott Frigyes (Garam-mente), Vámos Attila (Eger), Demeter Novák Endre (Tokaj-Hegyalja), Pók Tamás (Eger) és Miklós Csabi (Mór).
(MTI)

Megújul a Magyar Borok Útja Rallye

Augusztus 19. 19:51
A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.
 
Megay Róbert Péter főszervező a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a ralin közel 220 fő indulására lehet számítani, s a mezőny a három nap alatt a Balaton-környéki borrégió 17 pincészetét ejti útba, melyek közül nyolcat az elmúlt 20 évben még sosem érintett az autós-boros rendezvény. Hozzátette: a résztvevők olyan borvidékeket ismerhetnek meg, mint a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüredi-csopaki, a nagy-somlói és a zalai.
 
A szervezőbizottság elnöke azt is bejelentette, hogy a rali háziasszonya idén Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, egyben Zala megyei elnöke, a házigazdája pedig Buda Márton rádiós-televíziós műsorvezető lesz.
 
Megay Róbert Péter hozzátette: a hazai borokat és a borkultúrát népszerűsítő eseményt új játékszemlélet is jellemzi majd, ezért idén játékos formában borismereti állomásokat is beépítettek az útvonalba.
 
Majosházi Péter versenyigazgató arról beszélt, hogy az indulóknak 20 játékos feladatot kell megoldaniuk, és 60 tesztkérdésre kell válaszolniuk a közel 700 kilométeres túra során. Kiemelte: a gyorsaság helyett ezúttal a pontosság lesz a fontos, s a résztvevőknek a KRESZ szabályait végig be kell tartaniuk.
 
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció Elnöke, a szervezőbizottság tagja arról beszélt, hogy a statisztika szerint a balesetek egy százalékát alkoholos állapotban okozzák az autóvezetők, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a verseny alatt csak a navigátorok fogyasszanak alkoholt, a sofőrök semmiképpen.
 
A rali két fővédnöke Pintér Sándor belügy-, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lesz, utóbbi rajtoltatja majd el az első autót jövő pénteken reggel fél 8-kor a Kincsem Parkban. Az ünnepélyes díjkiosztót a Balatonfüredi Borhetek záróeseményeként, jövő vasárnap 16 órakor tartják a Tagore sétányon.
(MTI)

Borvidéknyi fesztivál vár szeptemberben a Somlón

Augusztus 19. 13:49
Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.
 
Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok mindent tud. Nem csak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú. A Juhfark ilyen - írják a szervezők közleményükben.
 
Lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes (!), és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Ezt a széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő fajta sem tudja, és persze a közös, vulkanikus ízvilág minden somlói juhfarkban ott van. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése (terroir), és gy-egy borvidéken általában sok fajta bor készül, amik külön-külön jók („jól áll nekik” az adott terroir), de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte 100%-ban visszaadja. A Juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor – de a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.
 
Juhfark Ünnepen mesterkurzusokra is sor kerül, a témák: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval), Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval), A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).
 
A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a Juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amilyeneket csak egészen különleges alkalmak kínálnak.
 
A résztvevő pincék: Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Csordás- Fodor Borház, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs- Szabó Pincészet, Jász László, Kolonics Károly, Kreinbacher Birtok, Marton Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, Szabó Pincészet, Tornai Pincészet, Tóth és Fiai Családi Pince, Várkapitány Pincészet