Fröccs

Megújul a Magyar Borok Útja Rallye

Augusztus 19. 19:51
A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.
 
Megay Róbert Péter főszervező a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a ralin közel 220 fő indulására lehet számítani, s a mezőny a három nap alatt a Balaton-környéki borrégió 17 pincészetét ejti útba, melyek közül nyolcat az elmúlt 20 évben még sosem érintett az autós-boros rendezvény. Hozzátette: a résztvevők olyan borvidékeket ismerhetnek meg, mint a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüredi-csopaki, a nagy-somlói és a zalai.
 
A szervezőbizottság elnöke azt is bejelentette, hogy a rali háziasszonya idén Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, egyben Zala megyei elnöke, a házigazdája pedig Buda Márton rádiós-televíziós műsorvezető lesz.
 
Megay Róbert Péter hozzátette: a hazai borokat és a borkultúrát népszerűsítő eseményt új játékszemlélet is jellemzi majd, ezért idén játékos formában borismereti állomásokat is beépítettek az útvonalba.
 
Majosházi Péter versenyigazgató arról beszélt, hogy az indulóknak 20 játékos feladatot kell megoldaniuk, és 60 tesztkérdésre kell válaszolniuk a közel 700 kilométeres túra során. Kiemelte: a gyorsaság helyett ezúttal a pontosság lesz a fontos, s a résztvevőknek a KRESZ szabályait végig be kell tartaniuk.
 
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció Elnöke, a szervezőbizottság tagja arról beszélt, hogy a statisztika szerint a balesetek egy százalékát alkoholos állapotban okozzák az autóvezetők, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a verseny alatt csak a navigátorok fogyasszanak alkoholt, a sofőrök semmiképpen.
 
A rali két fővédnöke Pintér Sándor belügy-, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lesz, utóbbi rajtoltatja majd el az első autót jövő pénteken reggel fél 8-kor a Kincsem Parkban. Az ünnepélyes díjkiosztót a Balatonfüredi Borhetek záróeseményeként, jövő vasárnap 16 órakor tartják a Tagore sétányon.
(MTI)

Borvidéknyi fesztivál vár szeptemberben a Somlón

Augusztus 19. 13:49
Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.
 
Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok mindent tud. Nem csak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú. A Juhfark ilyen - írják a szervezők közleményükben.
 
Lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes (!), és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Ezt a széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő fajta sem tudja, és persze a közös, vulkanikus ízvilág minden somlói juhfarkban ott van. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése (terroir), és gy-egy borvidéken általában sok fajta bor készül, amik külön-külön jók („jól áll nekik” az adott terroir), de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte 100%-ban visszaadja. A Juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor – de a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.
 
Juhfark Ünnepen mesterkurzusokra is sor kerül, a témák: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval), Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval), A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).
 
A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a Juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amilyeneket csak egészen különleges alkalmak kínálnak.
 
A résztvevő pincék: Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Csordás- Fodor Borház, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs- Szabó Pincészet, Jász László, Kolonics Károly, Kreinbacher Birtok, Marton Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, Szabó Pincészet, Tornai Pincészet, Tóth és Fiai Családi Pince, Várkapitány Pincészet

A New York Times tokaji bortúrát ajánl - Szlovákiában

Augusztus 19. 08:03
A New York Times tokaji bortúrát ajánl - Szlovákiában
Halászlé és desszertbor, ahogy a The New York Times szereti
 
A The New York Timesban, szerdán megjelent turisztikai ajánló cikk szerint „a szlovákiai Tokaj a sokkal fejlettebb magyarországi Tokajjal szemben jóval olcsóbb”.
 
A lap hosszan dicséri az ottani pincéket, a töltött káposztát és a látnivalókat. Megemlítik, hogy a környék édes bora világhírű, de „a szlovák oldalon található Tokaj” a nagyobb és híresebb magyar árnyékában él.
 
Azt már a Hegyalja.info írja, hogy a „szlovák Tokaji” tavasz vége óta hirdeti magát, svájci forrásból pedig komoly fejlesztéseket vittek végbe. Az, hogy Tokaj nevét úgy használják mintha a sajátjuk lenne egyelőre nem okozott nagyobb felháborodást, bár úgy tudjuk diplomáciai szinten már történtek lépések.

A szőlőt is felzabálja a harlekin katica

Augusztus 18. 19:17
A szőlőt is felzabálja a harlekin katica
 
Hemzsegnek a poloskák, az amerikai lepkekabóca pedig szinte valamennyi növénykultúrában tömegesen fordul elő, a kertekben és szántóföldeken pedig a különböző bagolylepke fajok tömeges rajzása figyelhető meg, mivel az idei év igen kedvező feltételeket teremtett a különböző károsítók megjelenésére - mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára a hétfői Magyar Hírlapnak.
 
A szakember a lapnak elmondta: ugrásszerűen emelkedik a fény- és feromoncsapdákkal befogott gyapottok bagolylepkék száma, és ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat. Hozzátette: a jelenlegi tömeges rajzásból a hernyók kelése ezekben a napokban történik, tehát a veszélyeztetett növénykultúrákat rendszeresen ellenőrizni kell, és az első hernyók megjelenésétől kezdődően folyamatosan védekezni kell. 
 
A növényorvosi kamara főtitkára szólt arról is, hogy az amerikai lepkekabóca szinte minden növénykultúrában tömegesen fordul elő, és mivel ez is egyre nagyobb károkat okoz, folyamatosan védekezni kell ellene. Elmondta azt is, hogy a zsendülő terméseken egyre nagyobb számban jelennek meg különböző poloskafajok, amelyek kellemetlen szaguk mellett szívogatásukkal nagymértékben rontják az áru élvezeti és gazdasági értékét. 
 
A kamarai főtitkár megjegyezte: ugyancsak inváziós kártevő a harlekin katica, amely mesterséges betelepítés révén jutott az európai kontinensre, ahol aztán igen gyorsan vált hasznos levéltetű predátorból kellemetlen konkurensévé az őshonos katicabogár fajoknak. Ráadásul ősszel táplálék híján szívesen belekóstol az érőfélben lévő gyümölcsökbe és a szőlőbe, és ha bekerül a mustba is, kellemetlen mellékízt kölcsönöz a bornak - olvasható a Magyar Hírlapban.
(MTI)

Teljesen kiégett egy borászat Kaliforniában

Augusztus 18. 14:59
Mintegy 4 ezer embert kellett evakuálni az egyesült államokbeli Észak-Kaliforniában erdőtűz miatt - közölték hétfőn a hatóságok. 
 
A lángok - amelyek szombat délután csaptak fel - vasárnap elérték a San Franciscótól 145 kilométerre lévő Lower Lake városának főútját. A településen kiégett egyebek között a postahivatal, egy borászat és számos üzlet is, a város környékén pedig legalább 10 ház vált a lángok martalékává. Lower Lake mellett kiürítették egy szomszédos város, Clearlake egy részét is.
 
Kaliforniában jelenleg 11 helyen pusztít erdőtűz.
 
Lower Lake és a környező települések lakói még mindig nem heverték ki a tavalyi erdőtüzet, amely a harmadik legpusztítóbb volt Kalifornia történetében. Akkor mintegy 310 négyzetkilométernyi terület égett le, a kár meghaladta a 1,5 milliárd dollárt (415 milliárd forintot).
(MTI)

Sörfesztivállal ünnepel Szeged

Augusztus 18. 11:58
Fúvószenekari találkozóval, kézműves sörfesztivállal és látványos showelemekkel tarkított tűzijátékkal készülnek a szervezők az ünnepi hétvégére Szegeden.
 
Az államalapítás ünnepe köré szervezett programok csütörtökön kezdődnek a Tisza partján.
 
Augusztus 18. és 21. között a RakpartFeszt - Kézműves Sörünnepen harminc főzde több mint 150-féle sörét kóstolhatják meg az érdeklődők, a magyar mellett többek között cseh, belga, ír és spanyol ízek közül lehet válogatni. A jó hangulatról a Gypo Circus, Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd, a Tom White and the Mad Circus és a Pannonia AllStars Ska Orchestra gondoskodik.
 
A belvárosban a SzegedART keretében fúvószenekari koncertekre invitálják az érdeklődőket. Gyimóthy Zoltán, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar karmestere elmondta, hogy csütörtökön Kiskunmajsáról érkeznek zenészek, pénteken a vásárhelyi katonazenekart és a Fricsay Ferenc Fúvószenekart hallhatják az érdeklődők, szombaton a mórahalmiak lépnek fel, míg vasárnap egy csaknem száz tagot számláló zenekar érkezik Kínából Szegedre.
 
A hétvége csúcspontja a szombati tűzijáték lesz - mondta a Pyro Maxx Kft. ügyvezető igazgatója. Bácskai Dániel elmondta, hogy tűzijáték-musicallel készülnek, ami azt jelenti, hogy a zene hangulatát, lendületét és ütemét figyelembe véve robbannak majd a rakéták. A negyed órás show része lesz a Belvárosi hídról leömlő görögtűz és egy tűzijátékból kirajzolódó Szeged-felirat a Tisza fölött. Ez utóbbi 25 méter széles és 35 méter magas betűkből rajzolódik majd ki.
(MTI)

Bortanfolyam jelentkezés mellé most Borfesztivál belépőjegy jár!

Augusztus 18. 08:23
Bortanfolyam jelentkezés mellé most Borfesztivál belépőjegy jár!
Fotó: Szigetváry Zsolt
 
Budapest legpatinásabb borfesztiváljának és a legelső boriskolájának együttműködése keretében, aki most iratkozik be a Borkollégium bármely őszi tanfolyamára, Budapest Borfesztivál belépőjegyet kap ajándékba!
 
Az akció az első 100, szeptember 4-én éjfélig jelentkező érdeklődőnek jár és a Bevezetés a borkóstolásba, az alap-, közép-, felsőfokú bortanfolyamra, a Borról komolyan, a Borgasztronómia, a Buborék világ és a Bormarketing és értékesítés képzésre egyaránt érvényes.
 
A jelentkezők a borfesztivál belépőjegyeket a tanfolyamdíj kiegyenlítése után vehetik át és ha több tanfolyamra jelentkeznek, több jegyet kapnak ajándékba!
 
A részletekért ide kattints, a Facebook esemény pedig itt érhető el, csatlakozz te is a Borkollégiumosokhoz! ;)

A görögdinnye zöldség, vagy gyümölcs?

Augusztus 17. 15:19
Ha botanikussal beszélünk, ő azt fogja állítani, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.
 
A zöldség bármi más, amelyet a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, amelynek a leveleit vagy a sárgarépa, amelynek a gyökerét fogyasztjuk el.
 
Az amerikai Oklahoma államban ugyanakkor 2007-ben bejelentették, hogy a görögdinnye az ő hivatalos zöldségük - írja az Élelmiszer.hu.
 
A görögdinnye voltaképpen a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, amelyhez így szoros rokoni kötelékek fűzik. Ráadásul a zöldségfélékéhez hasonló termesztési rendszerben „állítják elő”. A kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől.
 
A lényeg, hogy ugyan a görögdinnyét gyümölcsként esszük, bizonyos aspektusokból akár zöldségnek is lehetne nevezni...