Fröccs

Óránként 9 500 palackot töltenek meg itt borral

Május 26. 14:46
A Borászportál és a Vinoport közös csavargása, a Kerülőutak keretében a napokban a Balaton környékén jártunk. Ha pedig már ott voltunk, ki nem hagytuk volna a Varga Pincészetet, akik tavaly több mint 14 millió papack bort értékesítettek Magyarországon, és még pár milliót a határokon túl.
 
Nem minden nap jár az ember ekkora üzemben, ahol egy óra alatt 9 500 üvegbe kerül bor.
 
 
Vargáék egyébként évek óta saját üvegekbe töltenek, amelyek saját rekeszekben jutnak el a boltokba és vendéglátóhelyekre. A pincészet becslése szerint 3,5 millió Varga palack van forgalomban és 180 ezer 12-es rekesz. A számuk pedig növekszik.

Egyesülhet a két sörgyártó óriáscég

Május 26. 12:56
Ha az AB InBev és a SAB Miller egyesülését elfogadja az Európai Bizottság, akkor a szakértők szerint lesöpörhetik a piacot. A két cég 92 milliárd eurós egybeolvadásával egy akkora vállalat jöhet létre, amely a világ teljes sörgyártásának egyharmadát biztosítja - írja az Origo.hu.
 
Az egyesülés a SAB Miller számára különösen a gyorsan növekvő afrikai és ázsiai piacokon jelenthet sokat, és tovább növelheti az AB InBev jelenleg is fontos szerepét az amerikai és az európai térségben.
 
A brüsszeli versenyhatóság aggodalmai miatt az AB InBev beleegyezett, hogy a SAB Millerhez tartozó Peroni, Grolsch és Meantime márkák kikerüljenek a csomagból, de mivel a Bizottságnak továbbra is kétségei voltak, felajánlották, hogy az összes közép- és kelet-európai sörmárkájukról, mint például a Pilsner Urquell, lemondanak.

Kezdődik a fesztiválszezon

Május 26. 09:10
Május 26. és 28. között a Bolyki Völgy a "feje tetejére áll", hiszen ezen a hétvégén rendezik meg a Feszt!Egert, amely egyben a hazai fesztiválszezon nyitóeseménye is. 
 
Az elmúlt évek legígéretesebb feltörekvő fesztiváljának sikere három pilléren nyugszik: megkapó természeti környezetben – egy tíz méteres magas sziklafal védő karjai között –  jó borok társaságában kínál erős válogatást a hazai könnyűzene előadóiból.

A háromnapos zenei esemény a sokszínű magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplőit vonultatja fel a Losonczy völgy impozáns sziklafalai között. Csütörtökön kiemelt fellépőként, az idén 25 éves Quimby, akik ezen az estén indítják el 2016-os fellépéseik sorát. Őket az egri illetőségű Második Műszak zenekar vezeti fel.
 
Rajtuk kívül itt indítja a fesztiválszezont a Halott Pénz, a Wellhello, a BRAINS, a Tankcsapda, a Road, a 30Y, Péterfy Bori & Love Band, Anna & The Barbies – de csatlakozott az illusztris listához az Ivan & The Parazol, a Supernem, a Hiperkarma, Odett, a Mary Popkids, a Belga, a Paddy & The Rats és Ganxsta Zolee és a Kartel is.
 
További részletek az esemény honlapján, ide kattintva.

Kevesebb és drágább meggy lesz idén

Május 26. 06:20
Az áprilisi fagy komoly károkat okozott, amit a meggy sem úszott meg. Van olyan része Pest megye déli részén, ahol jó eséllyel 60 hektárról mindösszesen 60 kiló meggyet lehet majd szüretelni. De a fő meggytermelő régiókat sem kímélte az időjárás, észak-keleten a várt termés felét semmisíthette meg a fagy.  
 
Nagyjából 30 százalékkal csökkenhet a meggytermés tavalyhoz képest a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) szerint. 
 
Az iparágban a szereplők idén még nem alkudták ki a felvásárlási árat, de tavaly is komoly viták mentek azon, hogy melyik szereplő mennyit fog tudni kaszálni a meggyen. A hazai ültetvények színvonala egyébként finoman szólva is változó, ezért nagyon eltérhetnek az önköltségi árak - írja az Index.hu.
 

A májusi eső aranyat ér

Május 25. 18:43
Nos, Pünkösdkor kaptunk aranyat, bőven: harsogó zöld a táj, a szőlőben az első kaszálás és a törzstisztítás az aktuális feladat - kezdi így blogbejegyzését Bujdosó Ferenc.
 
Az idei telepítések támrendszere is készül már; ha minden jól megy június elejére elkészülünk vele.

A pincében összeállítottuk a Nemerét: végül a teljes hordós chardonnay belekerült, szerintem szuper. Az esős napokat kihasználva a palackozó folyamatosan működött, így már palackba került a Katamarán ’13 ,a Tramontana ’15 és két új slágergyanús termékünk. Az egyik a cabernet franc és sauvignon fajtából készült Katamarán Rozé,amely a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett,illetve a BalatonBor amely egy reduktív olaszrizling. A BalatonBor Magyarország első Borrégiós márkája, több mint 20 borász részvételével, egységes címkével, csavarzárral készül, a minőséget egy független bíráló bizottság ellenőrizte, érdekes volt a bemutatón a húszféle, de mégis testvér borokat összekóstolni.

A vitorlázásról is mesélek kicsit, mert tudjátok, ez is „szerelem”: az Adrián nagyon szoros küzdelemben sikerült nyernünk, a Balatonon a múlt heti Pünkösdi Regattán cudar körülmények között szintén osztályelsők lettünk úgy, hogy a szombati futamon illetve a vasárnapi futamon –amelyet este sajnos töröltek– a legendás Sirocco és Lillafüred is mögöttünk végzett.
 

Vincze Béla megszerezte 16. Bordeaux-i érmét

Május 25. 15:15
A Vincze Béla Borászat megszerezte a Challenge International Du Vin borversenyen immár a tizenhatodik érmét is. Ebben az évben az Arcanum Egri Bikavér 2012 szerzett bronzérmet.
 
Az egri pincészet eddigi teljesítménye a következő: 6 arany, 3 ezüst, és immár 7 bronzérem.
 
Vincze Béla megszerezte 16. Bordeaux-i érmét
 
Ugyancsak idei nagy eredmény, hogy áprilisban a 10. Országos Bio Borverseny csúcsbora lett a Vincze Béla Borászat 2011-es és 2009-es Mészhegy Syrah-ja.

Növekedett a prémium és a minőségi italok eladása a Zwacknál

Május 25. 13:44
Bár a Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele és adózott eredménye egyaránt 1,2 százalékkal csökkent a 2015-2016-os üzleti évében, de a cég számára fontos két piaci szegmens, a prémium (5,7%) és a minőségi (6,5%) italok eladása érzékelhetően nőtt. 
 
A cég bruttó árbevétele 21,136 milliárd forint volt, míg az adózott eredménye 1,694 milliárd forint lett a 2015-2016-os üzleti évében - tudta meg az MTI a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölt gyorsjelentése szerint.
 
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti, auditált jelentés alapján a nettó értékesítés (jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel) 12,458 milliárd forint volt 2015. április 1. és 2016. március 31. között, 2,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbitól.
 
Az adózás előtti nyereség az üzleti évben 2,177 milliárd forintot tett ki, 3,2 százalékkal csökkent az előző üzleti évhez képest. A társaság üzemi eredménye az üzleti évben 2,160 milliárd forint volt, ez 3,4 százalékos visszaesés.
 
A belföldi értékesítés nettó árbevétele 11,033 milliárd forint volt, ami 2,2 százalékos csökkenés a tavalyi értékhez képest. A belföldi nettó árbevétel az üzleti év 4. negyedévében 54,4 százalékkal, 534 millió forinttal meghaladta a 2015 január-márciusi értéket. A jelentős növekedést a jelentés azzal magyarázza, hogy a népegészségügyi termékadó tavaly januári bevezetése miatt a bázisidőszakban rendkívül alacsony volt az értékesítés, a partnerek többsége jelentősen előrehozta a vásárlásokat 2014. decemberre. Mindemellett idén a húsvét márciusban volt, és ez a forgalom is az utolsó negyedévben csapódott le.
 
Az időközi beszámolóban kiemelik, hogy az üzleti éves piackutatási adatok szerint a magyarországi adózott égetett szeszesital piac 4,2 százalékkal esett vissza volumenében. A csökkenést gyakorlatilag a kommersz italok szegmensének 15,3 százalékos visszaesése okozta. 
 
Az export árbevétel 5,8 százalékkal kisebb az előző üzleti évhez képest. Az elmaradás nagyrészt egy nagyobb kínai szállítmány elmaradása miatt következett be. Olaszországban kimagasló volt az értékesítés, Németországban stagnált, míg Szlovákiában és Romániában csökkent az előző évhez képest.
 
Beruházásokra 692 millió forintot fordított a Zwack az üzleti évben, korszerűsítették a palackozást.
 
A Zwack részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír kedden 17 615 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 18 400 forint, a legalacsonyabb 16 000 forint volt.
(MTI)

Csopaki helyzetjelentés

Május 25. 11:03
A Csopaki Kódex megtartotta az idei első dűlőbejárást. Az április végi fagykár ezeken a területeken megkímélte szőlőket, így szerencsére szépen megindult a hajtások növekedése. Beszámolójukból azt is megtudtuk, hogy a regisztrált területek száma bővült: a Guden Kisbirtok a Kertmög mellett 2016-ban a Slikkerből is készít dűlős Csopakit. Ezzel immár 16 dűlőválogatás készül a Kódex szabályai szerint. A 2015-ös dűlősek mostanában kerülnek palackba. Elegánsak, tartalmasak, izgalmasak. 
 
Csopaki helyzetjelentés
Forrás: Facebook.com/Csopaki

Lebomló, sőt még ehető is lesz a sörök csomagolása

Május 25. 09:19
Az amerikai Florida államban működő Saltwater Brewery kikísérletezte a száz százalékig lebomló anyagból készült, hatos csomagoláshoz való gyűrűt, amit a tengeri állatok akár meg is ehetnek. Az eddig műanyagból készült részeket most a sörgyártás során megmaradt búzából és árpából készítik majd el. 
 
Ezek a műanyag gyűrűk a vízbe kerülve számtalan állatot nyomorít meg vagy pusztít el, így nagy szükség volt erre a kitűnő fejlesztésre.
 
A cég azt reméli, hogy a fogyasztók hajlandók lesznek egy kicsivel többet fizetni a sörükért, ha cserébe életeket menthetnek meg - írja az Origo.hu.
 
Lebomló, sőt még ehető is lesz a sörök csomagolása
Szörnyű kép a műanyagba